Referat statistica aparitia i dezvoltarea statisticiii in romania

Aparitia si dezvoltarea statisticii in Romania

In timpul studiilor facute de acestia in vestul Europei, ei au cunoscut primele forme organizate ale statisticii internationale, au participat la primele intruniri ale economistilor si statisticienilor din diferite tari, intrand in relatii cu personalitati marcante ale stiintei de atunci. Astfel, Dionisie Pop Martian a participat la Congresul International de Statistica de la Viena (1857), chiar daca ca simplu spectator, el si-a putut insusi o serie de invataminte utile pentru activitatea sa viitoare din tara.

In legatura cu participarea sa la acel Congres, Dionisie Pop Martian arata: “Niciodata nu am simtit mai mare umilire nationala ca in Congresulu Statisticu din 1857, unde toate staturile europene erau reprezentate, pana si Turcia raporta infiintarea unui Oficiu statisticu. Numai si numai guvernele romane lipseau de a dovedi ca sunt europene.” (“Analele Statistice ale Romaniei” - 1860, p.1). Intors la Bucuresti, ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 11
Materia: Statistica

Metoda indicilor statistici

Un sfert de secol mai târziu,matematicianul şi astronomul italian Gian Rinaldo Carli(1720-1795),profesor la Universitatea din Padova,a construit un indice al preţurilor sub forma de medie aritmetucă simplă a indicilor individuali,pentru a măsura scăderea puterii de cumpărare a banilor,ca urmare a importului de argint în Europa din America.

Alte referate despre: indici statistici, indicatori statistici, indicii statistici

Statistici si probabilitati

Teoria probabilitatilor este ansamblul de reguli, legi, scheme care
definesc relatiile dintre probabilitatile de realizare a unor
evenimente intamplatoare (probabile). In matematica, probabilitatea
este un raport intre numarul cazurilor favorabile de realizare unui
eveniment intamplator si numarul total de cazuri posibile.

Alte referate despre: statistica si probabilitati, statistica si probabilitate, statistici si probabilitati

Statistici in Romania

Diverse statisticii apărute la Egiptenii(2650-2190)… (practicau înregistrări cu ajutorul Nilometrului ,aşa numit barometru economic ,pentru a măsura nivelul Nilului şi pe această bază se aprecia fertilitatea Nilului) sau ( din motive fiscale ,din 2 în 2 ani sa făceau recensământul aurului şi al domeniilor ,tot aici găsim şi evidenţele piramidelor ,cu privire la cei care aveau să-i slujească lui Faraon după moarte, în lume morţilor ) .„ Moise a făcut o numerotare a populaţiei „.Roma antică (500 î.e.n.,) Servius Iullius (578-534 î.e.n.) a atribuit o mare importanţă numărătorii populaţiei.

Alte referate despre: statistica, statistica matematica, proiect statistica

Statistica

Datele statistice reprezintă caracterizarea numerică obţinută de statistică în legătură cu unităţile,grupele sau colectivitatea studiată.Ele sunt mărimi concrete rezultate din studiile efectuate pe bază de numărare,măsurare sau calcul statistic. Elementele datelor statistice sunt:noţiunea,care precizează fenomenul,procesul etc. la care se referă,identificatorii,care pot fi de timp,spaţiu etc.,unitatea de măsură şi valoarea numerică.Mesajul datelor statistice îl reprezintă informaţia.
De exemplu: valoarea încasărilor la 31 iulie 1996 la hotelul X din Bucureşti de 5 milioane lei reprezintă o dată statistică în care valoare încasărilor este noţiu-nea,hotelul X din Bucureşti este identificatorul de spaţiu,ziua de 31 iuliete identificatorul de timp,milioane lei este unitatea de măsură,5000000 lei este valoarea numerică.

Alte referate despre: elemente de statistica matematica, referat statistica, elemente de statistica

Proiect statistica HIV/SIDA

1.Transmiterea prin sange infectat cu virusul imunodeficientei umane (HIV) presupune:transfuzii de sange sau produse de sange necontrolate, contactul involuntar cu sangele altei persoane. Atentie in cazul unor accidente sau acordarea primului ajutor unei persoane ranite. Chiar daca pielea intacta reprezinta o bariera naturala este bine sa se manifeste prudenta sau sa se ia toate masurile de siguranta (de ex. manusi chirurgicale de unica folosinta)

Alte referate despre: statistici hiv sida, hiv sida referat, referat hiv sida

Subiecte statistica pentru specializarea management

Unitatile colectivitatii statistice : sunt purtatoare de informatii sau subiecte logice ale informatiei statistice,deoarece asupra lor se exercita in mod nemijlocit observarea.Reprezinta elementele Dinamice

Alte referate despre: subiecte statistica, subiecte statistica economica, statistica anul 1 management

Studiul pe piata bucuresteana de produse cosmetice realizat pe baza unui sondaj statistic

Problemele studiate au fost detaliate pe subdomenii de interes şi s-au conceput întrebări astfel încât să se obţină răspunsuri relevante pentru obiectivele studiului.

Alte referate despre: studiul pe piata bucuresteana, piata internationala a produselor cosmetice, piata tinta la produse cosmetice

Proiect statistica anul II USH

Este o bucata din proiectul la Statistica economica anul II.

Alte referate despre: statistica anul 1, proiect statistica anul 1, proiect statistica anul 2

Elemente de statistica

Activitatea de culegere si inregistrare a datelor referitoare la un fenomen face obiectul statisticii descriptive sau statisticii formale.
Activitatea de grupare,de analiza si de interpretare a datelor precum si formularea unor previziuni priviind comportarea viitoare a unui fenomen reprezinta obiectul statisticii matematice.

Alte referate despre: elemente de statistica matematica referat, elemente de statistica elementara, prelucrarea datelor statistice la elemente de statistica matematica

Statistica pentru afaceri

CNS caracterizeaza dezvoltarea economica si sociala a tarii pe domenii de activitate si la nivelul intregii tari. Pe plan international activitatea de statistica este asigurata de comisia de statistica in cadrul O.N.U.-CNS- a fost infiintata in 1946 ca organ auxiliar al consiliului economic si social.

Alte referate despre: statistica pentru afaceri, statistica in afaceri, statistica de afaceri

Statistica - metode de observare

Observarile partiale presupun ca datele sa se obtina numai de la o parte a unitatilor colectivitatii, parte care poate sa fie reprezentativa sau nu in raport cu intreaga colectivitate, exemple de observari partiale putând fi: sondajele statistice, anchetele, observarea partii principale, monografia statistica, dat fiind numarul mare de agenti economici la care se manifesta fenomenul cercetat. Un alt criteriu de clasificare are in vedere modul in care este caracterizat fenomenul.

Alte referate despre: statistica tabel de observare, eroarea statistica sau de observare, preview referat statistica - metode de observare

Somajul - realitate a vietii sociale

Societatea a elaborat o serie de metode de combatere a şomajului, ce încearcă garantarea resurselor cu politici de calificare, măsuri de inserţie a şomerilor în câmpul forţelor de muncă şi diferite tipuri de ajutoare.
Beneficiarii de ajutor de somaj sau ajutor de integrare profesională reprezintă persoanele apte de muncă, ce nu pot fi încadrate din lipsă de locuri disponibile corespunzătoare pregătirii lor.
Sunt îndreptăţite să primească ajutor de somaj:
a) persoanele al caror contract de muncă a fost desfăcut din initiaţiva unităţii sau cărora dupa caz le-a încetat calitatea de membru in cooperaţia meşteşugărească din motive neimputabile lor;
b) persoanele al căror contract de muncă a fost desfăcut din iniţiativa unităţii, dacă s-a stabilit prin dispoziţia sau hotărârea organului competent nelegalitatea măsurii luate de unitate ori lipsa vinovăţiei persoanei în cauză, iar reintegrarea în munca nu mai este obiectiv posibilă la unitatea ...

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale referat asistenta sociala

Impozitul nerezidentilor in Romania

n) abrogata;
o) venituri din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
p) venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania, de la fiecare joc de noroc, obtinute de la acelasi organizator intr-o singura zi de joc.
q) venituri realizate de nerezidenţi din lichidarea unei persoane juridice române. Venitul brut realizat din lichidarea unei persoane juridice române reprezintã suma excedentului distribuţiilor în bani sau în naturã care depãşeşte aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare.

Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate cu acest tip de impozit si se impoziteaza cu impozit pe profit, pe venit, pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz:
a) veniturile unui nerezident, care sunt atribuibile unui sediu permanent in Romania;
b) veniturile unei persoane juridice straine obtinute din proprietati imobiliare situate in Romania sau din transferul titlurilor de participare , detinute ...

Alte referate despre: impozit nerezidenti, impozit nerezidenti persoane fizice, impozitul nerezidentilor

General presentation of Romania

Changes that have been made was that the personal properties were returned to their owner,everyone was free in thinking and talking,free to travel and Romania imported products from other countries,so the old shops,with endless queues were now history.
The situation of the country improved,but Romania still has a bad working economy,so that poverty is still a problem.

Alte referate despre: romania presentation, presentation, presentation of romania

Romania

Romania, country in southeastern Europe. Romania is rich in culture and natural resources, but it has long been one of Europe�s poorest and least developed nations. Foreign powers, including the Ottoman and Austro-Hungarian empires, controlled the country or parts of it for much of its history. Bucharest is its capital and largest city. The modern country of Romania was created in 1859. It became fully independent in 1878. Romania was a kingdom from 1881 to 1947. In 1948 Communists took control of Romania and modeled the government and economy after those of the Union of Soviet Socialist Republics (USSR). However, in the 1960s Romania�s Communist leaders began to distance themselves from the USSR and develop their own domestic and foreign policies.

Alte referate despre:

Crestere si dezvoltare economica

Totodata, nu lipsita de importanta este si familiarizarea cu principalele teorii emise de-a lungul timpului pe marginea cresterii si dezvoltarii, precum si cu modelele matematice care incearca sa cuantifice rezultatele macroeconomice. Datorita faptului ca dezvoltarea economica nu are loc in mod liniar, ci pulsatoriu, se insista foarte mult pe cunoasterea cauzelor ce stau la baza declansarii crizelor economice si a politicilor anticriza.

Alte referate despre: cresterea si dezvoltarea economica, crestere si dezvoltare economica, cresterea si dezvoltarea economiei

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale

Profitul net a crescut cu 76,8% in valori nominale si cu 25,68% in termeni reali fata de 1999.Fondul de dividende pentru anul 2000 este de 752,2 miliarde lei. In anul 1999, profitul net a fost de 766,4 miliarde lei, iar dividendele distribuite au totalizat 454,8 miliarde lei, adica o crestere de +65,4% in termeni nominali si de +17,5% in termeni reali pentru anul 2000.

Alte referate despre: rolul de credite bancare in dezvoltarea oricarei societate comercila, banca interamericana de dezvoltare, bancile fondurile de investitii si societatile de asigurare

Dezvoltarea economica si eficienta economica

Prin urmare, dezvoltarea economica, in afara ideii de reducere a saraciei, atenuarii inegalitatii si somajului, implica urmatoarele dimensiuni macroeconomice: crestere economica, progres economic, dezvoltare durabila, programme strategice, progres tehnic si dezvoltare umana.Raspunsul la modificarile mediului si viitorul unei firme depinde de o serie de factori macro-economici, si anume de: somaj, inflatie, rata dobanzii, rata de schimb valutar si politicile guvernamentale, dar si de strategia sa manageriala.

Alte referate despre: referate economie liceu eficienta economica, economia japoniei eficienta economica, dezvoltare si eficienta economica
Referate afisate : 19
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles