Referat suedia

Clima in Suedia

Regatul Suedia (Konungariket Sverige) – statul în Europa de Nord, în partea de est şi sud al peninsulei Scandinave. La vest este vecină cu Norvegia, la nord-est – cu Finlanda. Din partea de est şi sud este scăldată de Marea Baltică şi golful Botnic. În componenţa Suediei intră 2 insule mari din Marea Baltică – Gotland şi Eland.
Este membru al Uniunii Europene.Clima in Suedia

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 78kb
Downloads: 820
Materia: Geografie

Norvegia

Chiar si la nord de Cercul Polar, aproape toate porturile norvegiene sunt lipsite de gheata tot timpul anului. Zonele din interiorul teritoriului au o clima mult mai rece, iar zăpada este prezenta mai tot timpul anului. Mii de ani oamenii au folosit schiurile pentru a merge pe pamantul acoperit de zăpada. Astăzi, sportul naţional al Norvegiei este schi-ul. Majoritatea norvegienilor invata sa schieze chiar înainte de a merge la scoală.

Alte referate despre: capitala norvegiei, pozitia economico geografica a norvegiei, conditiile si resursele naturale norvegia si italia

Finlanda

Populaţia Finlandei este una scandinavo-baltică. Vorbitorii de limbă finlandeză constituie mai mult de 93% din populaţie, iar vorbitori de limbă suedeză sunt cei mai mulţi în I-lele Lland, aproape 6% . În nordul îndepărtat mai sunt Sami; care constituie 2 500 de oameni ce înseamnă 1% din populaţie. Deşi minoritatea suedeză este în scădere, suedezii au un partid politic, câteva şcoli proprii şi câteva instituţii separate.

Alte referate despre: finlanda referat, referat finlanda, finlanda

Suedia in noul mileniu

Suedia, stat puternic industrializat în nordul Europei, care ocupă partea estică şi nordică a Peninsulei Scandinave, situat între Norvegia, Finlanda, Marea Britanie (Golful Botnic) şi strâmtorile daneze. Suprafaţă: 449.964 km2 (inclusiv 36.567 km2 ape interioare). Populaţia: 8.745.109 (2001), dintre care 98% suedezi, în rest finlandezi, laponi, danezi. Capitala este Stockholm iar alte oraşe importante sunt Göteborg, Malmö, Norrköping. Limba de stat este suedeza. În vestul şi nord-vestul ţării se întind Alpii Scandinavici, care ating în vârful Kebnekaise 2132m. Spre est aceştia sunt mărginiţi de un podiş care coboară în trepte spre Golful Botnic. În partea sudică a ţării se întind câmpii, care înconjoară o mică regiune deluroasă, Podişul Småland. Suediei îi aparţin şi insulele Gotland şi Öland din Marea Baltică.

Alte referate despre: suedia in noul mileniu, chat-ul face parte din atitudinea generatiilor noului mileniu, chat-ul atitudinea generatiilor noului mileniu

Statele Unite ale Americii

1.De ani de zile, statele de cinema isi lasa amprentele palmelor in betonul umed din fata cinematografului Mann,s Chinese Theater (Bulevardul Hollywood nr.6925) din Los Angeles, pentru a intra astfel in posteritate.

Alte referate despre: statele unite ale americii, constituirea statelor unite ale americii, declaratia de independenta a statelor unite ale americii

Suedia

Numeroase râuri scurte au un debit bogat cu mare potential
hidroenergetic. Exista multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai
ales în câmpia din partea central-sudica a tarii. Cele mai mari sunt
lacurile Vänern si Vättern si Mälaren.

Alte referate despre: minunata calatorie a lui nils holgersson prin suedia, suedia, referat suedia

Stockholm

Adevrata savoare a oraului, o d îns, aezarea pe ape, legtura între
cartierele-insule fcându-se prin intermediul a nu mai puin de 50 de
poduri.

Alte referate despre: conferinta de la stockholm, conferinta de la stockholm 1972, stockholm referat

Stockholm

În faţa Palatului Regal se găseşte Obeliscul, construit în onoarea burghezilor care, între 1788 şi 1790, şi-au adus o importantă contribuţie în războiul împotriva Rusiei. Apoi, în spatele Bisericii finlandeze (o clădire galbenă, ridicată între 1648-1653, care din 1725, adăposteşte parohia finlandeză din Stockholm), stă vara, cu o pălărie de soare pe cap, şi iarna cu căciulă şi fular, Iron Boy (Băiatul de fier), cea mai mică statuie din oraş, de numai 14 cm înălţime.

Punctul de atracţie al oraşului vechi, îl repezintă Palatul Regal. Pe 7 mai 1697, un incendiu devastator a mistuit castelul în aşa măsură, încât s-a considerat că este absolut necesară reconstruirea sa din temelii. La şase săptămâni după dezastru, Tessin a prezentat 2 planuri pentru noul Palat Regal. Planurile sale prevedeau pentru exterior, ornamente renascentiste italiene şi baroce, lucru agreat în foarte mare măsură de Coroana suedeză.

Alte referate despre: stockholm, declaratia de la stockholm, declaratia de la stockholm 1972

Stockholm - the city on water

Welcome to Stockholm! The city is bursting with life and bustling with activity all year round, offering visitors a rich variety of events and activities, culture, shoping, restaurants and great nightlife. Why not visit some of the city’s around 70museums and sights, 100 galleries, 80 cinemas, 50 theatres or 700 bars. Spread over 14 islands and surrounded by water so clean you can fish or bathe right in the heart of the city, Stockholm is reallyis Beauty on Water.

Alte referate despre: stockholm the city on water, water city -amsterdam referat, city

Centralizarea politica si luteranismul in Suedia

Tanarul Gustav Wasa,dintr-o familie de frunte a "partidului national ",lua conducerea luptei de eliberare si,cu ajutorul germanilor,reusi sa-l alunge pe Christian II in 1521,pentru ca un an mai tarziu Starile Generale daneze sa-l depuna pe tiranicul lor monarh,dizolvand astfel
uniunea.Ales rege in 1523,Wasa avea insa de luptat cu elementele loiale fostului suveran -in principal Biserica Catolica,ale carei averi fura in cele din urma confiscate de stat prin decizia Adunarii Starilor suedeze influentata de predicatorii.luterani (1527).

Alte referate despre: centralizarea politica in franta, franta model de centralizare politica, centralizarea politica in anglia franta si spania

Mentalitatea suedeza

Mentalitatea suedeza - Viata de zi cu zi. Suedia este un taram al contrastelor izbitoare, fizice si vizuale. O natiune atat de urbanizata are in acelasi timp nenumarate lacuri si paduri fara sfarsit intrerupte de sate si orasele. Aproximativ 84% din populatia Suediei locuieste in zona urbana. Orasul Stockholm, cel mai mare oras al Suediei, are o populatie totala de 1,5 milioane de locuitori. Orasele Suediei sunt moderne si eficiente, un amestec de arhitectura traditionala si cladiri moderne, functionale.

Alte referate despre: mentalitatea suedeza, mentalitate suedeza, istoria mentalitatilor

Uniunea Europeana - trecut, prezent, viitor

Marea Britanie, Suedia si Danemarca satisfaceau conditile pentru a se alatura adoptiei monedei unice dar s-au decis sa nu participe. Grecia spera sa faca parte dar nu indeplinea conditiile necesare. La 1 ianuarie 1999 cele 11 tari au inceput sa foloseasca euro pentru transferuri electronice de bani si conturi dar in acelasi timp foloseau si moneda proprie pentru alte scopuri. In 2002 Banca Centrala Europeana va incepe sa scoata monezile si bancnotele euro.

Alte referate despre: eseu uniunea europeana trecut prezent viitor, uniunea europeana trecut prezent viitor si perspective, uniunea europeana - trecut prezent viitor

Regimul politic al Finlandei

Referat despre Regimul politic al Finlandei
Incepând cu secolul al XH-lea, partea occidentala a Finlandei este cucerita si ocupata de regatul Suediei, în timpul domniei regelui Erik al IX-lea. Regiunile orientale ale Finlandei, aflate în vecinatatea cnezatelor slave vor fi treptat cucerite, ajungând în cele din urma sub stapânirea cnezatului Novgorodului . Impartirea teritoriului finlandez s-a produs formal prin Tratatul de pace încheiat în anul 1323 între Regatul Suediei si cnezatul Novgorodului.

Alte referate despre: regimul politic al finlandei, regim politic, regimul politic democratic

Geopolitica si Rudolf Kjellen

Putem noi considera asemenea poziţii ca exprimând aprecieri de natură geopolitică? Neîndoielnic, nu! Ele sunt constatări sugestive care surprind o relaţie: în cazul nostru cea dintre geografie, pe de o parte, şi politică, pe de alta. Geopolitica ia naştere în momentul în care apare intenţia de a explica această relaţie, de a o întemeia din perspectivă teoretică.

Alte referate despre: geopolitica si rudolf kjellen, sistemul geopolitic a lui rudolf kjellen, conceptia geopolitica a lui rudolf kjellen

European Ombudsmam

European Ombudsmam
Ombudsmanul este numit de Parlament pentru un mandat a cărui durată diferă de la stat la stat. De obicei, mandatul ombudsmanului este de patru ani. Parlamentul deţine, totodată dreptul de a revoca pe ombudsman înainte de expirarea mandatului dacă acesta s-ar face vinovat de încălcarea Constituţiei sau a legilor, ori ar avea o conduită reprobabilă. În principiul Ombudsmanul îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional. Aceasta nu este însă o regulă. De pildă, în Statele Unite nu a fost înfiinţată o asemenea instituţie la nivel federal. În schimb există un număr foarte mare de ombudsmani la nivelul unor state federale, al unor municipalităţi sau chiar în instituţii sau companii. De asemenea, există ombudsmani având o jurisdicţie materială specializată.

Alte referate despre: uniunea europeana, uniunea europeana referat, parlamentul european

Bugetul Uniunii Europene

Bugetul Uniunii Europene
2. Tratatul privind Economia Europeană (CEE) – prevede reglementarea următoarelor 4 libertăţi :
- libertatea de circulaţie a mărfurilor;
- libertatea de circulaţie a persoanelor;
- libertatea de circulaţie a capitalurilor;
- libertatea de circulaţie a serviciilor.
Nu toate activităţile intrau sub incidenţa acestor acorduri.
Obiectivul Tratatului de la Roma (prevăzut a fi îndeplinit într-un termen de 12 ani de la semnarea tratatului) a constat în realizarea unui spaţiu economic lărgit în care întreprinderile din cele6 state puteau opera în condiţii de concurenţă loială şi reală. Reuşita implementării

Alte referate despre: bugetul uniunii europene, bugetul uniunii europene referat, referat bugetul uniunii europene
Referate afisate : 16
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK