Referat temeiurile esentei tainice ale bisericii

Temeiurile esentei tainice ale Bisericii

Numai pentru ca se iubesc persoanele Sf.Treimi,ele pruduc si intre oameni atmosfera de iubire.Mantuitorul Se roaga Tatalui inainte de patimi pentru cei ce vor crede:”ca toti sa fie una,dupa cum Tu,Parinte,intru Mine si Eu intru Tine,ca si ei sa fie intru Noi”(In17,21)

Relatia de unire intre Tatal si Fiul e si model pentru unireace trebuie sa se produca intre oameni.Unirea intre oameni in Biserica se face atat de stransa,precum este cea intre Tatal si Fiul.

Temeiul divin al Bisericii e gasit de Sf. Parinti nu numai in Sf. Treime ,ci si in mod special in fiul.Sf.Grigore de Nissa,pornind de la episudul intrarii lui Moise in tenebrele divine,pe Sinai,unde i s-a aratat modelul Cortului de Jos,considera ca Templul,sau mai bine zis cortul acela, este”Hristos ,puterea si intelepciunea lui Dumnezeu”(Vita Moysis,P.G.44,381).Din doua motive considera Sf.Grigore ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 1663
Materia: Religie

Taina Preotiei

Episcopul şi preotul trebuie să aibă scrise nu numai pe hârtia pomelnicelor numele celor pentru care i se cere să se roage ci şi în inima lor, cum avea arhiereul Vechiului Testament scris pe engolpion, piesa aşezată pe piept, dar însemnând numele celor 12 seminţii ale lui Israil. El e îndatorat ca de câte ori priveşte engolpionul să se roage pentru cei încredinţaţi lui de Hristos odată cu engolpionul sau înscrişi în el, sau mai precis în inima lui. La fel preotul de câte ori îşi priveşte Crucea pe care o poartă la piept, trebuie să se gândească la jertfa lui Hristos pentru mântuirea păstorilor săi şi la jertfa la care este chemat pentru ei.

Alte referate despre: taina preotiei, taina preotiei referat, despre taina preotiei

Maica Domnului in Teologia Sfintilor Parinti - lucrare de atestat

Maica Domnului in Teologia Sfintilor Parinti - lucrare de atestat - Accesul la Revelaţie şi deci la adevăr este condiţionat întotdeauna de trăirea duhovnicească. Se constituie astfel o materie profundă, un subtext, orientată spre o tematică, spre un tip de scriere ales de fiecare Sfânt Părinte.

Alte referate despre: maica domnului in teologia sfintilor parinti, maica domnului in literatura sfintilor parinti, maica domnului in teologia sf parinti

Sfintele Taine

Prezenta Duhului Sfant in crestinul botezat este de o valoare incomparabila. Aceasta este asigurarea ferma ca cel botezat va fi cu Hristos in veci:

Alte referate despre: sfintele taine, sfintele taine referat, referat sfintele taine

Organizarea Bisericii Crestine

Prin activitatea apostolilor, a colaboratorilor si succesorilor lor, care vor fi numiti episcopi, comunitatile crestine se înmultesc în Imperiul Roman si în capitala sa, Roma. În secolul al II-lea, dupa cum o dovedesc scrisorile lui Ignatiu din Antiohia si scrierile lui Ireneu, episcop de Lyon, se confirma un fenomen triplu:

Alte referate despre: organizarea bisericii crestine, cultul si organizarea bisericii crestine in primele secole, organizarea bisericii crestina

Biserica Sfantul Nicolae - Cretulescu

Pronaosul - este acoperit cu o calotă pe pandantivi şi despărţit de naos de 3 arcade pe 4 stâlpi de piatră dintre care cele laterale sunt încastrate în pereţi. Spaţiile laterale sunt boltite cu două arce late.
Naosul - este alcătuit din 3 travee şi acoperit de turla sprijinită pe pandantivi. Absidele laterale sunt poligonale la exterior şi sub formă de concă•3 în interior. Traveea estică este închisă de absida altarului.
Altarul - este acoperit de o semicalotă. În grosimea zidurilor dinspre nord şi sud ale traveei estice se află firida proscomidiei şi a firida diaconiconului care este prevăzut şi cu o uşă de acces din exterior.
Faţada este împărţită – ca la toate bisericile din Ţara Românească din ace vreme – în două registre de panouri, mărginite de ciubuce din cărămizi rotunjite despărţite de un brâu.

Alte referate despre: biserica sfantul nicolae - cretulescu unde este asezata, biserica sfantul nicolae din brasov, biserica sfantul nicolae brasov

Biserica Ortodoxa Romana

Biserica Ortodoxa Romana.Poporul roman - popor romanic, asa cum o dovedeste si limba, in toate elementele ei - este singurul din Europa de Est ce apartine popoarelor latine. Formarea sa este rezultatul simbiozei populatiei autohtone traco-geto-dace cu cea romana si a asimilarii treptate a altor neamuri stabilite veremelnic pe intinsa vatra pe care el s-a plamadit.Biserica Ortodoxa Romana

Alte referate despre: biserica ortodoxa referat, referat biserica ortodoxa, biserica ortodoxa romana referat

Suprematia culturala a bisericii

Viata studentilor saraci era destul de dificila . Cartile erau scumpe, scoala dura ani lungi ( 8 pentru un doctorat in teologie ), iar profesorii trebuiau platiti .Baza studiului in universitatile medievale Biblia . Repetatele traduceri din operele marilor invatati ai Antichitatii au pus biserica intr-o situatie complicate . Pentru carturarii timpurilor trecute, cunoasterea lumii se intemeia pe ratiunea, in timp ce dogma crestina presupunea credinta . Metoda de invatamant preferata a devenit scolastica, prin care se incerca armonizarea ratiunii cu credinta, sub autoritatea acesteia .

Alte referate despre: suprematia culturala a bisericii, istoria-suprematia culturala a bisericii universitatile, suprematia culturala a bisericii universitatile

Biserica Balaneanu Iancu Nou

Alte legende arata ca, spre sfarsitul vietii, Sfantul umbla prin lume si vindeca bolnavii. Tot calatorind, a ajuns in tara paganilor. Acolo, imparatul l-a chemat si l-a intrebat de unde are puterea de a tamadui oamenii. Sf. Haralambie i-a spus ca el este trimisul lui Dumnezeu. Imparatul l-a crezut vrajitor si i-a poruncit sa renunte la Dumnezeu si sa devina pagan. Cum Sfantul a refuzat, imparatul a poruncit sa fie legat in lanturi si sa ii fie jupuita pielea. Fata sa l-a intrebat daca nu ii este mila de El, caci il chinuie mai rau decat a fost chinuit Iisus. Auzind acestea, imparatul si-a alungat fiica.

Alte referate despre: biserica balaneanu iancu nou, biserica balaneanu iancu-nou, biserica balaneanu iancu

Intemeierea Bisericii Crestine

Simon Magu, vazand ca prin punerea mainilor Apostolilor se da Duh Sfant, a cerut sa cumpere puterea Duhului Sfant pe bani, fapt pentru care a fost certat aspru de Apostolul Petru (Fapte 8, 14-24). De la numele lui Simon Magul, cumpararea celor sfinte pe bani se numeste simonie. Simon Magul e cunoscut apoi ca eretic.

Alte referate despre: intemeierea bisericii crestine, intemeierea biserici crestine, intemeierea bisericii crestine referat

Mormonii sau Biserica lui Iisus Hristos

Membrii noii biserici au îndurat opoziţia socială şi politică, şi astfel au călătorit mulţi ani în căutarea unui cămin potrivit. În 1844 Joseph Smith şi fratele său Hyrum au fost ucişi de către o mulţime supărată. În cele din urmă, sub conducerea lui Brigham Young, cei mai mulţi mormoni s-au stabilit într-o zonă din Mexic (astăzi în statul american Utah). În prezent majoritatea locuitorilor din statul Utah sunt mormoni şi aproape 10% din toţi mormonii locuiesc în Utah.

Alte referate despre: biserica lui iisus hristos, iisus hristos in cultul bisericii, iisus hristos

Sfanta Treime si creatia in gandirea Parintilor Bisericii

Exprimarea explicita între fiinta si lucrarile dumnezeiesti,
dependente de voia lui Dumnezeu si care fac posibila aducerea la
existenta a lumii create, este o caracteristica a gândirii rasaritene.
Astfel, pentru parintii capadocsieni, în mod paralel cu structura care
exista între Persoanele Treimii si care arata relatia si
consubstantialitatea lor, descoperite prin iconomia divina, exista si
un alt mod care arata relatia Treimii cu creatia. Aceasta relatie este
stabilita prin energia persoanelor divine. Aceasta energie având ca
principiu pe Tatal, creeaza prin Fiul si desavârseste prin Duhul
Sfânt. Deci, Dumnezeu creeaza lumea prin energia Sa divina. Structura
relatiilor Creatorului cu creatura are la baza energiile divine, în
timp ce structura relatiilor intratrinitare o are pe cea a substantei
divine.

Alte referate despre: sfanta treime in creatie, sfanta treime ca fundament al bisericii, monografia bisericii sfanta treime

Reforma bisericii

Imposibilitatea depasirii crizei de constiinta a Occidentului prin revizuirea dogmei romano-catolice si prin asanarea morala a Bisericii a oferit teren de actiune unor spirite hotarate � mai putin ezitante decat teologii umanisti � precum Martin Luther(1483-1546),Ulrich Zwingli, Jean Calvin, John Knox etc.

Alte referate despre: reforma bisericii catolice, reforma bisericii, reforma biserici catolice

Schisma Bisericii ruse in sec al XVII-lea

Un numar foarte mare de adepti ai lui Avakum cum sunt: Daniil de Kostroma, Ermil din Iaroslav, Daniil Temnikovski, Pavel de Kolomna, Macarie de Novgograd, Markel de Vologna, Simeon de Tobolsc si Alexandru de Viatka si altii au fost contra revizuiri cartilor si contra practicilor noi introduse de Nikon in ritualul bisericesc zece ani la rand patriarhul Nikon a schimbat foarte multe, ajungand sa tipareasca un numar foarte mare de carti bisericesti, inlaturand cele vechi si o mare parte arzandu-le.

Alte referate despre: biserica ortodoxa din tarile romane in sec al xvi-lea, contextul istoric al sec al xvii -lea in tarile romane, mod de viata sec al-xvi lea

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare

Biserica in timpul lui Constantin cel Mare - Imparatul Constantin cel Mare (337-377) este una din personalitatile de seama din istoria universala. Pina la el, Biserica a indurat grele persecutii din partea imparatilor romani. Convertirea lui la crestinism a insemnat o mare cotitura in istoria acestuia, caci, prin publicarea edictului de toleranta religioasa, de la Milan din ianuarie 313, Constantin a asigurat Bisericii deplina libertate in tot Imperiul roman. Biserica intra, de acum inainte, intr-o perioada de inflorire si propasire, in secolul ei de aur.

Alte referate despre: biserica in timpul lui constantin cel mare, biserica in timpul lui constantin, biserica in timpul lui constantin brancoveanu

Istoria localitatii Tetcani

Tetcani (judetul Neamt) este una din cele mai vechi localitati din Moldova. Numele vechi al satului vine de la diminutivul numelui Stefan in limba slava - Stetco. Sfantul protector al bisericii din Tetcani a fost Sfantul Stefan primul rege crestin al ungurilor. Hramul bisericii era la 20 august, data la care ungurii din toata lumea cinstesc memoria regelui care i-a crestinat. La inceputul secolului XX hramul a fost schimbat in alta zi, iar vechea biserica a fost demolata. Marele dictionar geografic al Romaniei din 1898 prezenta astfel satul Tetcani:

Alte referate despre: istorie locala, istoria locala, elemente de istorie locala

Schisma si consecintele ei pentru unitatea bisericii

In Dreptul Bisericesc, "prin delicte bisericesti se inteleg incalcarile legii, care se pot savarsi fie facand ceea ce este oprit, fie omitand ceea ce este impus ca indatorire".Dupa diversitatea datoriilor membrilor Bisericii, delictele se impart in generale, pe care le pot comite toti membrii Bisericii, atat clericii cat si mirenii; si speciale, pe care le pot comite numai clericii. Delictele generale sunt: impotriva lui Dumnezeu, a lucrurilor sfinte, a persoanei proprii si a aproapelui si impotriva societatii. Cele impotriva lui Dumnezeu sunt: apostazia, erezia si schisma.

Alte referate despre: unitatea bisericii, ecumenismul religious si unitatea bisericii crestine, marea schisma a bisericii crestine
Referate afisate : 17
Medie note: 7.73 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles