Referat traian vuia

Traian Vuia

Surducu Mic in comitatul Caras-Severin, Austro-Ungaria. Parintii sai au fost preotul Simion Popescu si Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) si Faget. Intre 1884 si 1892, urmeaza liceul la Lugoj. Aici petrece mult timp in mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfatui, ajuta si incuraja mai tarziu in cariera sa.Vuia dovedeste de cand urma cursurile primare, si apoi secundare, o atractie irezistibila si o predilectie pentru mecanica aplicata.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 3626kb
Downloads: 1501
Materia: Romana

Traian Vuia

Le 1er juillet 1902, Vuia partait pour Paris, sans aucun appui de la part des autorités roumaines. Ses amis lui avaient conseillé de choisir Vienne. Mais Vuia connaissait le prestige aéronautique de la capitale française, nommée en ces temps là "la capitale de l'aéronautique".

Alte referate despre: traian vuia referat, traian vuia, referat traian vuia

Evolutia aeronauticii romanesti

Acesta a fost primul zbor din istoria aviatiei al unei aeronave mai grele decat aerul, care s-a desprins de la pamant numai datorita fortei motorului sau, fara nici un fel de mijloace sau instalatii auxiliare.

Avionul Vuia No. 1 era monoplan parasol, cu aripile atasate la partea de sus a unui cadru metalic mobil, care impreuna cu cadrul fix, constituia scheletul aparatului. Cele doua aripi puteau fi pliate si stranse asemenea unei umbrele, inlesnindu-se astfel transportul si garearea aeroplanului. Pe cadrul superior se aflau : motorul, elicea si carma de directie. De cadrul inferior erau fixate patru roti cu pneuri.

Alte referate despre: evolutia aeronauticii romanesti, evolutia poeziei romanesti, evolutia prozei romanesti

Traiana Vuia

Traian Vuia est né le 17 août 1872, dans le village de Surducu Mic, commune de Bujor (actuellement commune de Traian Vuia), dans le département de Timis. Son père qui était un prêtre s'appelait Simion Popescu et sa mère, paysanne de Lipova, Ana Vuia dont il a hérité le nom Vuia. Il commence son cycle primaire à l'école confessionnelle de langue roumaine, dans la commune de Bujor. À dix ans, l'élève Traian Vuia est inscrit à l'École Allemande de Faget. Il fait son lycée à Lugoj en 1884 -1892. Ensuite, il poursuit ses études supérieures à la Section mécanique de l'École Polytechnique de Boudapeste.

Alte referate despre: trasaturile morale ale lui traian vuia din o zi de primavara, trasaturi morale traian vuia, trasaturile morale ale lui traian vuia

Traian Herseni

Traian Herseni
Traian Herseni,reprezentant important al Scolii de sociologie din Bucuresti. Opera sociologica a acestuia are o diversitate de aspecte,si anume reflectii asupra societatii romanesti si asupra paradigmelor sociologice.Acesta a definit societatea ca o totalitate autonoma,conditionata de cadrul cosmologic, biologic, psihologic si istoric, motivata de vointa sociala a manifestarilor de gen economic,spiritual ,juridic si politic.

Alte referate despre: traian herseni, traian herseni sociologie, rolul lui traian herseni in cercetarea sociologica

Traian

Serbarile date la Roma în cinstea acestei victorii au tinut 123 de
zile, Traian a pus sa se ridice un monument care sa aminteasca
victoriile sale în raz-boaiele dacice: "Columna lui Traian", asezata
în forum la Roma. Acest monu-ment prezinta o mare importanta pentru
istoria poporului nostru. Pe el sunt sculptate chipurile soldatilor
daci si romani, ale lui Traian si Decebal, precum si scenele mai
importante din desfasurarea razboiului, Columna lui Traian ne reda
lupta eroica a poporului dac pentru apararea libertatii.

Alte referate despre: columna lui traian, legenda lui traian si a dochiei, imparatul traian

Traian

Inclinat catre o viata militara, Traian a intrat de la varsta de 17 ani in armata si a servit 10 ani ca tribun militar alaturi de tatal sau, in Siria. Urcand toate treptele carierei militare a ajuns general, comandant al armatelor de pe Rin, unde s-a distins prin vitejia sa. Era foarte apropiat de soldati, impartind cu ei toate greutatile.

In timpul domniei lui Domitian, Traian vine la Roma si ocupa pe rand, mai multe functii civile, apoi devine guvernator al Hispaniei si al provinciei Germania Superioara si consul. Datorita esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate impotriva adeptilor religiei mozaice si a religiei crestine, Imparatul Domitian si-a retras ostelitatea tuturor supusilor, ca urmare in anul 96d.Hr., imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.

La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Coecceus Nerva. Acesta dorind sa inlature din politica externa esecurile im. Domitian, a hotarat sa supuna ...

Alte referate despre: traian, columna lui traian referat, traian si decebal

Imparatul Traian

Marcus Ulpius Traianus,imparat roman,cuceritorul Daciei si Mesopotamiei.A fost nascut in Italica(aproape de sevilia,Spania),intr-o familie de origine romana.A fost antrenat din tinerete in armata romana si a avut un loc important in campanile din Spania,Siria si Germania in timpul domniilor lui Titus Iulianus si Domitian.Traian a primit titlul de general pentru o abilitate remarcabila,iar in 91 a fost ales consul.
In anul 97 a fost adoptat de imparatul Nerva ca si coleg al sau.In urmatorul an la moartea lui Nerva,Traian,care era in acea vreme inspecta granita romanilor dinspre Germania,a devenit unicul conducator al imperiului.Traian nu s-a mai intors la Roma doar dupa cativa ani.
In 101 Traian a inceput prima campanie impotriva Daciei in sud-estul Europei.Lupta a fost lunga si violenta.dar in 106 romani au supus complet Dacia,care a devenit provincie romana.
Victoria a fost sarbatorita in timp de patru luni.
Faimoasa « Columna lui Traian » a fost ridicata in Piata Traian din ...

Alte referate despre: imparatul traian referat, referat imparatul traian, imparatul traian din povestea neamului romanesc

Cucerirea Daciei de catre romani

obiectivul principal al înaintării lui Traian. Astfel a început asediul Sarmizegetusei, în vara anului 106 e.n. Primul asalt roman este respins. Dar romanii îşi construiesc o fortificaţie paralelă cu cetatea dacă şi taie dacilor alimentarea cu apă. O parte dintre daci se predau, fiind istoviţi de sete iar alţii reuşesc să scape. Cetatea este invadată, fortificaţiile sunt distruse, împreună cu aşezările civile, iar incinta sacră este incendiată. Acest lucru reprezenta începutul "tragediei" poporului dac şi o nouă cucerire romană.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic, cucerirea dacilor de catre romani

Burebista-Traian-Decebal

Luptele cu celţii
Pericolul cel mai apropiat de centrul statului lui Burebista era reprezentat de celţi. În anul 60 î.Hr. sau 59 î.Hr. porneşte o campanie fulgerătoare împotriva boilor, tauriscilor şi anarţilor, pe care-i distruge. Rezultatul a fost o masivă migraţie a celţilor spre vest. În teritoriile cucerite au apărut aşezări geto-dace. În aceeaşi campanie au fost zdrobiţi probabil şi scordiscii de la gura Tisei. Hotarele Daciei s-au extins astfel până la confluenţa râului Morava cu Dunărea Mijlocie.

Alte referate despre: burebista traian decebal rezumat, burebista-traian-decebal, burebista traian si decebal

Integrarea geto - dacilor

Viaţa spirituală a Daciei cunoaşte o diversitate impresionantă. Alături de cultele oficiale ale zeilor romani (Jupiter, Junona, Silvanus, Venus), în Dacia sunt atestate o serie de divinităţi orientale (Mithras – „zeul soarelui nebiruit”). Continuă să-şi adore propriile divinităţi, „Cavalerii danubieni”, un vechi cult tracic, preroman. În provincia Dacică predomină fenomenul de sincretism, (contopirea unor divinităţi asemănătoare dar de origine diferită în una singură).

Alte referate despre: integrarea geto-dacilor in lumea romana, integrarea geto dacilor in lumea romana, integrarea geto-dacilor in lumea romana referat

Viitorul poate incepe

Pentru ca viitorul sa se nasca, era nevoie ca trecutul sa se sinucida. Traian Basescu a facut acest lucru, rostind cuvinte care pot semana o clipa cu autoanularea, dar deschid, in clipa urmatoare, sansa vietii noi. El a vorbit celor care s-au agitat in piete si s-au retras invinsi de gindul ca romanii sint un popor iubitor de rau. El a vorbit celor care nu mai sint printre noi. Celor care au murit sub comunisti fara sa mai creada in trecerea spre timpuri bune.

Alte referate despre: viitorul planetei incepe cu noi, viitorul a inceput ieri, viitorul meu incepe azi

Integrarea geto-dacilor in lumea romana

Imparatul roman Traian (87-117) se va pregati sa atace Dacia din urmatoarele motive ( cauze ) :1. Anularea pacii rusinoase din anul 89 ;
2. Dacia devenise o amenintare pentru romani;3. Roma trecea printr-o criza economica si financiare, iar Dacia era o tara bogata avand mari cantitati de aur.I.Primul razboi Daco-Roman (101-102)
-Romanii patrund in Dacia si obtin victoria de la Tapae dar venirea iernii le opreste inaintarea.Dacii aliati cu sarmatii ataca catatile romane de la sud de Dunare dar sunt respinsi.Primavara romanii reiau inaintarea si dacii sunt siliti sa incheie pacea care prevedea :
1. Anularea paci din anul 89 ;2. Pierderea unor teritorii (Banatul si Oltenia) .

Alte referate despre: referat integrarea geto-dacilor in lumea romana, integrarea geto-dacilor in lumea romana wikipedia, referat despre integrarea geto-dacilor in lumea romana

Casa Nationala- Oradea

Casa Nationala- Oradea are forma patrulatera, cu o curte interioara, cladirea fusese pana in 1919 hotelul si restaurantul “Szechenyi”. Dupa 1919 hotelul si restaurantul s-au numit “Regina Maria”. In perioada interbelica cladirea a avut numarul 11 iar azi numarul casei este 13. Casa Nationala- Oradea

Alte referate despre: casa nationala de asigurari de sanatate, casa nationala de ajutor social, casa nationala de pensi si asigurari sociale
Referate afisate : 14
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK