Referat unde mecanice

Unde Mecanice

Undele mecanice sunt caracterizate prin transportul de energie prin substanta datorita miscarii unei perturbatii in acea substanta fara vreo miscare de ansamblu a substantei insasi.
Este necesara existenta unui mediu material pentru a transmite undele mecanice. Nu avem insa nevoie de un astfel de mediu pentru a transmite undele electromagnetice,lumina de exemplu trece liber prin spatiul vid dintre stele. Proprietatile mediului care determina viteza unei unde prin acel mediu sunt inertia si elasticitatea sa.

Toate mediile materiale, inclusiv de exemplu, apa, aerul sau otelul poseda aceste proprietati si pot transmite astfel de unde mecanice. Elasticitatea este cea care da nastere la forte de restabilire asupra oricarei portiuni de mediu deplasata din pozitia sa de echilibru;inertia este aceea care ne spune cum aceasta portiune deplasata de mediu va raspunde la aceste forte de reestabilire. Acesti ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 42kb
Downloads: 21
Materia: Fizica

Soarele

Cuptorul soarelui
Razele solare iau nastere in nucleu – o sfera din centrul astrului in care este concentrata jumatate din masa lui. Valorile foarte mari ale densitatii materiei, ale temperaturii si ale presiunii creeaza aici conditiile propice pentru reeactiile nucleare de fuziune a nucleelor de hidrogen in nuclee de heliu.

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, soarele

Unde mecanice

unde intr-un mediu unidimensional
Unde transversale (oscilatia se produce perpendicular pe directia de propagare)
Vt = √ T / μ ; μ = m / l
t = tensiunea ; μ=masa unitatii de lungime

Alte referate despre: unde mecanice, interferenta undelor mecanice, oscilatii si unde mecanice

Undele electromagnetice

Prin transformarea energiei interne a oricarui corp in energie electromagnetica rezulta radiatiile termice. Radiatiile electromagnetice, numite radiatiile de franare, apar la franarea brusca a electronilor in campul nucleului atomic. Radiatiile sincrotron (denumirea se datoreaza faptului ca acest fenomen a fost pus in evidenta la o instalatie de accelerare a electronilor in camp magnetic, numit sincrotron) si au originea in miscarea electronilor intr-un camp magnetic.

Acestor grupe de radiatii le corespund anumite domenii de frecventa. Cea mai uzuala impartire a radiatiilor electromagnetice se face insa dupa frecventa si lungimea sa de unde in vid.

Aceasta cuprinde urmatoarele grupe:
1.Undele radio. Domeniul de frecventa a acestor unde este cuprins intre zeci de hertzi pana la un gigahertz (1GHz= 109Hz), adica au lungimea de unda cuprinsa intre cativa km pana la 30 cm. Se utilizeaza in special in transmisiile radio si TV. Dupa lungimea de unda se subimpart ...

Alte referate despre: undele electromagnetice, clasificarea undelor electromagnetice, unde electromagnetice referat

Undele in medii elastice

Propagarea undelor apare aproape in toate domeniile fizicii. Suntem cu totii familiarizati cu undele pe apa. Exista de asemenea unde sonore, precum si unde luminoase, unde radio sau unde electromagnetice.

Alte referate despre: unde in medii elastice, refractia undelor in medie elastice, unde plane in medi elastice

Undele electrice

1.Undele radio. Domeniul de frecvenţă a acestor unde este cuprins între zeci de hertzi până la un gigahertz ( 1GHz = 109 Hz ) , adică au lungimea de undă cuprins între câţiva km până la 30 cm . Se utilizează în special în transmisiile radio şi TV. După lungimea de undă se subîmpart în unde lungi (2 Km - 600 m ) , unde medii ( 600 - 100 m ) , unde scurte ( 100 - 10 m ) şi unde ultrascurte ( 10 m - 1 cm ).

Alte referate despre: unde electrice, undele electrice, clasificarea undelor electrice

Fenomene mecanice - miscare repaus

-Corpul (in fizica) este o portiune delimitata a materiei (substantei) si poate fi alcatuit din una sau mai multe substante. Ca exemple edificatoare avem:
a)Masa (pe care mancam) este un corp alcatuit din substanta numita lemn.
b)Lama de ras este un corp alcatuit din substanta numita fier.
c)Guma de sters este un corp alcatuit din substanta numita cauciuc.
d)Paharul este un corp alcatuit din substanta numita sticla.

La rindul lor substantele descrise anterior (lemnul, fierul, cauciucul, sticla) sunt corpuri deoarece si ele sunt alcatuite din substante chimice.

In fizica adesea trebuie sa analizam daca un corp se misca sau sta. De aceea vom defini mai intai cateva elemente ajutatoare.
-Corpul de referinta reprezinta acel corp, fata de care se determina pozitia altui corp.

Orice corp nedeformabil poate fi ales drept corp de referinta. Ca exemple putem da:
a)Gara este corp de referinta pentru tren.
b)Pamantul este corp de referinta pentru avionul aflat in zbor.
c)Soarele ...

Alte referate despre: fenomene mecanice miscare si repaus, fenomene mecanice-miscarea si repausul, fenomene mecanice-miscare si repausul

Transmisii mecanice

Transmisii mecanice
Mecanismele pentru transmiterea miscarii de rotatie se mai numesc si transmisii mecanice si au rolul de a transmite miscarea de rotatie, cu sau fara modificarea acesteia.
Tipuri de transmisii mecanice:
1.transmisii prin roti dintate;
2.transmisii prin curele;
3.transmisii prin cablu;
4.transmisii prin lanturi;
5.transmisii prin roti de frictiune.

Alte referate despre: transmisii mecanice, transmisii mecanice prin curele si roti dintate, transmisii mecanice referat

Oscilatii mecanice - Fisa 2

Fenomenul de rezonanta se regaseste in multe situatii cotidiene. Sistemele care produc fidel frecventa diferitelor vibratii sunt:timpanul urechii (va fi studiat in capitolul dedicat studiului undelor mecanice);membranele microfoanelor;aerul dintr-o sticla partial umpluta cu apa, etc.Pe de alta parte rezonanta in tehnica, constructii civile, poduri, constructia aparatelor cu parti mobile reprezinta o problema importanta care trebuie evitata. Un exemplu care evidentiaza forta distructiva a fenomenului de rezonanta mecanica este Podul Narrows, care in 1940 a fost distrus datorita fortei vantului (fig. alaturata). Cand a fost construit in 1939 era unul dintre cele mai lungi poduri din lume, dar construit din materiala usoare. Din pacate acest ultim aspect nu a fost gandit, caci forta vantului nu a putut fi amortizata de greutatea podului si ...

Alte referate despre: oscilatii mecanice, oscilatii mecanice referat, oscilatii mecanice amortizate

Interferenta undelor mecanice.Unde stationare

Intr-o unda stationara toate oscilatoarele au amplitudini constante in timp,a caror marime depinde numai de coordonata x.Distanta dintre ventre sau dintre doua noduri consecutive este ,iar dintre nod si un ventru consecutive este .
Unda stationara este rezultatul interferentei a doua puncte coerente de amplitudini egale,care se propaga pe aceeasi directie,dar in sensuri opuse.Amplitudinile oscilatiilor variaza de la un oscillator la altul si se repeat la distante egale cu .
Energia este localizata in ventrele de oscilatie.Fiecarei figure de interferenta ii corespunde o anumita energie si distribuire a acesteia.Studiul perturbatiilor mecanice prin placi vibrante prezinte importanta in problemele izolarii fonice a incaperilor si in acustica salilor.Forma arhitectonica si mobilierul capitonat influenteaza calitatea ...

Alte referate despre: interferenta undelor mecanice unde stationare, referat interferenta undelor mecanice unde stationare, fizica interferenta undelor mecanice unde stationare

Elemente de mecanica cuantica

O particulă este totdeauna localizată într-o regiune finită a spaţiului, pe când emisia radiaţiilor termice ca şi efectul fotoelectric presupun restrângerea şi localizarea undei intr-o regiune extrem de mică (deci cu caractere corpusculare). În acest fel trebuie să admită ori că lumina în diverse momente este când undă, când particulă ceea ce este deosebit de greu de înţeles, ori presupune că lumina conţine în sine ambele calităţi dar că în unele momente, una dintre calităţi predomină .

A doua alternativă pare mai uşor de acceptat cu condiţia să putem cunoaşte şi explica fizica, când, cum şi de ce se comportă lumina, dominant ondulatoriu sau dominant corpuscular. Astfel ajungem la concluzia că lumina trebuie să conţină ambele calităţi : undă şi particulă. În acest caz , pot fi explicate atât fenomenele de interferenţă cât şi cele cu caracter corpuscular, formând astfel o unitate indestructibilă undă-particulă numită ...

Alte referate despre: elemente de mecanica cuantica, referat elemente de mecanica cuantica, elemente de mecanica fizica cuantica si calsica

Teste verificare maistrii mecanici

6. Ce fel de ajustaj se formează la ansamblul următor:
arbore 55f7-0,060-0,030 alezaj 55H70+0,031
a) cu strângere
b) cu joc f7 (-0,060-0,030)
c) alunecător

Alte referate despre: maistrii mecanici, test verificarea lecturii basm povestea lui harap alb, implementare testare verificare si validare de programe referat

Unde electromagnetice

Campul electric si campul magnetic sunt doua aspecte ale unei forme de existenta a materiei, care se numeste camp electromagnetic. Faptul ca un flux magnetic variabil prin aria care este marginita de o spira conductoare creeaza, in acea spira, o tensiune electromotoare de inductie, arata ca un camp magnetic variabil creeaza un camp electric. Rezultatul poate fi generalizat in sensul ca oriunde, in spatiu, exista un camp magnetic variabil in timp, ia nastere un camp electric. De asemenea o inductie electrica variabila da nastere unui camp magnetic (principiul teoriei electromagnetice stabilit de fizicianul James Clark Maxwell in anul 1864). Campul electric si campul magnetic sunt, deci, in interconexiune, conditionandu-se reciproc.
Campul electromagnetic este un camp rotational si se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice cu o viteza care depinde de pemitivitatea si permeabilitatea mediului considerat. Frecventa undelor obtinute este egala cu frecventa cu care se deplaseaza ...

Alte referate despre: unde electromagnetice, undele electromagnetice referat, aplicatii ale undelor electromagnetice

Poluarea fonica - masuri si tehnologii de reducere a poluarii fonice

Sunetele se pot caracteriza şi prin presiunea acustică, măsurată în Pa (Pascal, 1 Pa = 1 N/m2). Belul este o unitate de măsură logaritmică a raportului dintre două intensităţi sonore sau electromagnetice(belul este un omagiu adus in 1925 lui Graham Bell, pionerul telefonului). Pentru sunete intense se lucrează cu valori foarte mari şi de aceea s-a adoptat o altă unitate, decibel (dB). Când dB se referă la auz, se foloseşte notaţia dB(A). Este o unitate de măsură relativă, având ca bază logaritmul raportului între intensitatea zgomotului dat şi intensitatea de referinţă, stabilită convenţional ca fiind presiunea vibraţiilor sonore de 0,0002 dyne/cm şi care a fost considerată ca limita inferioară a sunetelor audibile de către om. Ţinând seama de scara logaritmică, înseamnă că sunetele cu intensitatea de 10, 20, 30 dB reprezintă depăşirea de 10, 100, 1000 ori a pragului inferior al intensităţii acustice a sunetului.

Alte referate despre: masuri si tehnologi de reducere a poluari solului, referate masuri si tehnologi de reducere a poluari, masuri de reducere a poluarii fonice

Integrarea diferentialelor binome

Undele de lumina nu sunt unde mecanice. Perturbatia care se propaga nu
este o miscare de substana ci un camp electromagnetic .Dar deoarece
campurile magnetic si electric sunt perpendiculare pe directia de
propagare, undele de lumina sunt si ele unde transversale.

Alte referate despre: integrarea ecuatiilor diferentiale, integrarea unei ecuatii diferentiale, circuite integrate

Pastele - in limba germana

Osterei – Ostereier
Ostereier sind die zum Osterfest verschenkten bunten und aus verschiedenen Materialien hergestellten Eier. Das Ei hat in der Geschichte der Menschheit viele verschiedene Bedeutungen, die sich teilweise auf das Osterfest übertragen haben. Das Ei dient als Nahrung, ist Symbol des Lebens, der Reinheit, der Fruchtbarkeit, gilt als Naturalabgaben für Schulden, als Opfer oder Liebesgabe.
In der Kulturgeschichte der Menschen trifft man schon früh die Eier an, z.B. wurden sie im 4. Jahrhundert als Grabbeigabe in römisch-germanischen Gräbern gefunden.
Als feststehendem Zahlungstermin wurden an Ostern im Mitelalter Eier den Grundherren als Sachleistung für das gepachtete Land überreicht. Das Ei galt auch teilweise als Berechnungseinheit für Zinsen und Pacht.
Der Brauch zu Ostern Eier zu bemalen und zu verschenken geht auf verschiedene Ursprünge zurück. Schon in der Urchristenzeit galt das Ei als Sinnbild des Lebens und der Auferstehung und es wurde ein Ei mit ...

Alte referate despre: despre pasti in lb germana, despre paste in limba germana, referat despre paste in limba germana

Kabale und Liebe

Ferdinand von Walter, der Sohn eines einflußreichen Adligen an einem deutschen Fürstenhof, liebt Luise, die Tochter des Musikers Miller. Beide Väter sind gegen diese Verbindung über die Standesunterschiede hinweg, und auch Luise ist von Skrupeln geplagt, während Ferdinand immer heftiger um sie wirbt und sie zur Flucht mit ihm ermuntert, was ihr aber ihr Gewissen nicht erlaubt; der enthusiastische Ferdinand hat dadurch Zweifel an ihrer Liebe.

Alte referate despre: kabale und liebe, kabale und liebe rezumat, kabale und liebe schiller

Romeo und Julia aus dem Dorfe ( Reclam )

Der schwarze Geiger erinnert an manchen Stellen an eine übernatürliche Kreatur, wie man schon beim ersten Treffen der 3 Personen merkt (S.40/30 "Sali und Vrenchen…").In der Szene im Garten des Wirtshauses übt er einen großen Einfluß auf das Paar aus.
Er ist auch Leitfigur einer kleinen Schar von Zigeunern mit denen er rauschende und ausgelassene Feste und Tänze veranstaltet (S.82/30 "Da die ratlosen…").

Alte referate despre: romeo und julia auf dem dorfe reclam, charakterisierung reclam romeo und julia auf dem dorfe, romeo und julia auf dem dorfe symbole

Bauerleben und Burgerleben im Mittelalter

So konnte sich die Bevölkerung zwischem dem 10. und 14. Jahrhundert
mehr als verdoppeln, es war keine Ausnahme, daß ein Bauer und seine
Ehefrau 12 Kinder hatten, aber oft starben über die Hälfte schon bei
der Geburt oder in den Kleinkinderjahren. Um das Jahr 1000 mögen in
Deutschland ca. 5 Millionen Menschen gelebt haben, gegen Mitte des 14.
Jahrhunderts waren es schon ca. 11,5 Millionen.

Alte referate despre: sturm und drang, romeo und julia auf dem dorfe symbolik, romeo und julia auf dem dorfe
Referate afisate : 19
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles