Referat vlad tepes istorie

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Hotii si cei necinstiti erau pedepsiti drastic, cea mai renumita pedeapsa fiind trasul in teapa.Din vremea lui Vlad Tepes dateaza si prima atestare documentara a orasului Bucuresti, unde se construieste curtea domneasca.

Se poate spune ca Tepes este draconic pentru ca el impune niste "legi" si pedepse, dar nu se poate identifica cu Drakon, acel legiuitor grec la care, pentru nerespectarea unei legi impuse, exista pedeapsa cu moartea.

Legenda lui Dracula voievod constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta.Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului valah impotriva slujitorilor Semilunei.A fost deci vorba de o legenda negativa, inchegata in jurul otomanilor.

Textele de tot felul din secolul al XV-lea despre Vlad Tepes, nu numai cele care i-au consemnat strict legenda, au comunicat doua imagini diferite ale voievodului, una care-l infatiseaza ca pe un tiran, cealalta ca pe un conducator ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1332
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Timp de 6 ani de domnie, el nu a avut ragat(vreme) pentru a retrage
populatia in munti si a-si allege un loc favorabil luptei, dar cu
toate acestea Tepes este un mester in intinderea de capcane. Este
cunoscut atacul de noapte din 16/17 iunie 1462 de langa Targoviste
cand Tepes cu o mana de ostenii imbracati turceste au patruns in
tabara vrasmasa facand mare galagie. Otomani au iesit din corturi,
crazand ca e vorba de o intreaga oaste romaneasca. Tepes cu ai sai s-a
retras, iar otomani sau macelarit intre ei pana la zi.Tot in acel an
sultanul vrea sa-l prinda pe Tepes intr-un viclesug si-a trimis pe
Hamza-Pasa pentru a lua de la Tepes tribut 500 de copii ostatici.Tepes
nu s-a lasat inselat. El a ascuns in padure o oaste de viteji si cand
Hamza-Pasa se pregatea sa-l prinda,acestia au sarit la lupta si iau
spulberat pe otomanii,iar ce-i prinsi au fost trasi in teapa.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Mitul Dracula

Datorită numeroşilor cercetători ai fenomenului mitic, s-au elaborat de-a lungul timpului peste 500 de definiţi. Noi vom explica pe acelea care ne-au ghidat cercetarea, dar şi o succintă trecere în revistă a problematicii mitologiei, pentru ca apoi să formulăm o părere personală asupra raportului mit-realitate în umbra căruia vom înţelege adecvat semnificaţiile Mitului Dracula.

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, referat in limba engleza despre mitul dracula

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes

Vlad Tepes

Grecul Catavoiinos si Hamza Pasa, comandantul cetatii Nicopol, aveau sa aduca la indeplinire acest plan. Vlad Tepes este invintat de acestia la Giurgiu pentru un litigiu de botar. Dar prevazatorul domn a fost intovarasit de un corp tainic de oaste. Cand s-a vazut cursa grecului si a turcului, au intervenit ostasii lui Tepes, care i-au capturat pe cei doi, urmand sa fie trasi in teapa la marginea Targovistei, impreuna cu garzile turcesti.

Alte referate despre: referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie, viata lui vlad tepes

Formarea constiintei istorice - Studiu de caz

Temele fundamentale abordate de cronicari, dar şi de ceilalţi literaţi preocupaţi de conştiinţa istorică a românilor sunt:

Alte referate despre: formarea constiintei istorice studiu de caz, formarea constiintei istorice-studiu de caz, formarea constiintei istorice - studiu de caz

Istoria Miscarii Legionare

Istoria Miscarii Legionare.Aceasta lucrare se doreste a fi un istoric a ceea ce a insemnat fenomenul legionar in Romania, fara a avea pretentia de a atinge toate amanuntele cu privire la miscarea legionara, dar accentuand elementele esentiale privitoare la aparitia, dezvoltarea, perioada culminanta si suprimarea sau disparitia fortata a acesteia. Lucrarea este o sinteza, cu spicuiri din cartile de istorie, precum si carti scrise de membrii ai miscarii.Istoria Miscarii Legionare

Alte referate despre: istoria miscarii legionare, istoria miscari legionare, istoricul miscarii legionare

Istoria economica a Romaniei

Tot in aceasta perioada se dezvolta foarte mult schimbul prin intermediul monedei ,care a jucat un rol important in afirmarea ca o entitate cu trasaturi specifice a civilizatieimateriale si spirituale a geto-dacilor.Contactele si influentele reciproce intre aceasta civilizatie si cea iraniana,central europeanasi mai ales a coloniilor grecesti au facut ca civilizatia autohtonilor geto-daci sa aiba un caracter de sinteza,fiind astfel singurul popor din aceasta parte a Europei care si-a edificat in sec I inainte de Hristos o structura statala proprie.

Alte referate despre: istoria economiei, citate despre istoria economiei, istorie economica

Istoria in lumea antica

Istoria in lumea antica - Herodot (484-425)i.Hr.)a fost cel mai mare istoric al Antichitatii ,fiind numit ,,parintele istoriei”.Lucrarea sa se intituleaza istorii si este consacrata razboaielor greco-persane,dar in realitate este o vasta istorie universala.

Alte referate despre: istoria in lumea antica, eseu la istorie cultura lumii antice temelia civilizatiei contemporane, personalitati istorice din lumea antica

Istoria orasului Galati

Istoria orasului Galati:Se pare ca denumirea de Galati deriva de la vechiul nume de GALATA ,dar cu privire la acest subiect s-au formulat mai multe ipoteze. In privinta primei sale atestari documentare au fost, de asemenea, mai multe pareri, dar cert este ca dovezile arheologice si documentele impugn concluzia ca targul Galati ia fiinta la inceputul sec.al XV-lea , ajungand catre sfarsitul acestuia principalul port al Moldovei.

Alte referate despre: istoria orasului galati, istoricul orasului galati, istoric oras galati

Istoria romanilor

La inceputul mileniului al doilea, cand Epoca Paleoliticului facea loc Epocii de Bronz, triburile tracice de origine indo-europeana se stabileau alaturi de populatia care deja traia in Bazinul Carpato-Balcanic. De pe vremea tracilor, se poate vorbi de un fenomen neintrerupt de creare a poporului roman.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Istoria romanialor- schematic

Situatia economico - sociala din ultimii ani dinainte de 1989 au dus la o ruptura intre conducerea statului si populatiei, fapt ce s - a datorat saraciei, a ingradirii drepturilor oamenilor, a frustarilor, aparitia unor curene sovine si implicarea marilor puteri Occidentale in destabilizarea regimului comunist.
Toate acestea duc la o conjuctura favorabila rasturnarii dictaturii si instaurarii democratiei ( Din cunostintele unui fost membru al unei unitati din perioada Ceausista)

Alte referate despre: istoria romanialor, istorie, referate la istorie

Dracula de Bram Stoker

Speriat, dar foarte determinat, Harker se intalneste cu caruta contelui asa cum era dinainte planificat. Calatoria pana la castel a fost ingrojitoare, iar caruta era cat pe ce sa fie ataca de lupi infometati pe parcursul intregii calatorii. Odata ajuns la vechiul castel, Harker afla ca batranul Dracula este un om educat si gentilom. Dupa cateva zile, totusi, Harker isi da seama ca ajuns sa fie prizonier in castelul Contelui Dracula.

Alte referate despre: dracula de bram stoker rezumat, dracula de bram stoker, rezumat dracula de bram stoker

Dracula

There, outside the city, were 20,000 Turkish prisoners, all impaled. Dracula's subjects respected him for fighting the Turks and being a strong ruler. He's remembered today as a patriotic hero who stood up to Turkey and Hungary (not as a vampire).

Alte referate despre: dracula bram stocker, dracula rezumat, dracula

Vlad the Impaler

In 1431, the senior Vlad, then serving as a military commander in the Transylvanian town of Sighioara, was summoned to Nuremberg by Sigismund, the Holy Roman Emperor, to receive a unique honor. He was one of a number of princes and vassals initiated by the Emperor into the Order of the Dragon, an institution, similar to other chivalric orders of the time, modelled on the Order of St George. It was created in 1408 by Sigismund and his queen Barbara Cilli mainly for the purpose of gaining protection for the royal family; it also required its initiates to defend Christianity and to do battle against its enemies, principally the Turks. As an indication of his pride in the Order, Vlad took on the nickname "Dracul." (The Wallachian word "dracul" was derived from the Latin "draco" meaning "the dragon.") The sobriquet adopted by the younger Vlad ("Dracula" indicating "son of Dracul" or "son of the Dragon"), also had a positive connotation.

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Grecia-Istoria medicinei

Pe teritoriul palatului Cnossos urmare săpăturilor arheologice au fost descoperite construcţii sanitaro-tehnice: un sistem de canalizare, minunate încăperi de baie, sistem de ventilaţie.

Alte referate despre: grecia istoria medicinei, grecia - istoria medicinei, referat medicina-grecia-istoria medicinei

Istoria cunoasterii si a mentalitatilor

Închei amintind cã ar trebui sã ne gândim foarte bine înainte de a-l judeca pe celãlalt. Sã nu ne lãsãm pradã prejudecãţilor, sã încercãm sã descoperim omul, chiar dacã acesta este diferit de noi, sã ne identificãm cu el, sã analizãm situaţia şi din punctul lui de vedere: Oare el cum ne priveşte? Noi nu suntem strãini, prin urmare, diferiţi pentru el?

Alte referate despre: istoricul cunoasterii solutiilor extractive apoase, din istoria cunoasterii si explorarii din america de sud, din istoria cunoasterii si explorarii a africii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK