Referate criminalistica

Identificarea criminalistica

Criminalistica, în calitatea sa de ştiinţă a investigaţiilor penale, s-a conturat la sfârşitul secolului XIX, graţie înţelepciunii magistratului şi pedagogului austriac Hans Gross şi a reprezentat una dintre primele ştiinţe moderne de graniţă, oferind justiţiei instrumentele desprinse din universalitatea cunoştinţelor, fundamentate pe descoperiri ştiinţifice, apte să contribuie mai eficient la descoperirea crimei şi a celui care o comite.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2719
Materia: Drept

Criminalitatea in Romania

S.U.A: - Cosa Nostra
- Mafia Siciliană
- Camorra Napolitană
- ’Ndrangheta Columbiană
- Sfânta Coroană Unită
- Triade chinezeşti
- Boryukudan din Japonia

Alte referate despre: criminalitatea, psihologia criminalului, criminalitatea in romania

Criminologie : Cesare Lombroso

Criminologie : Cesare Lombroso
• nas stramb,in vant sau turtit, acvilin sau cioc de pasare;
• buze carnoase umflate;
• obrajii buhaiti ca aceia a unor animale;
• specificitati ale cerului gurii cum ar fi un omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari asemenea acelora existente la unele reptile care au cerul gurii despicat;
• dentitie anormala;
• barbie proeminenta sau excesiv de lunga, scurta sau turtita asemenea maimutelor;
• abundenta, varietatea si precocitatea zbarciturilor;
• anomaliile parului marcate prin caracteristici specifice sexului opus;
• defecte ale toracelui cum ar fi prea multe sau pre putine coaste sau mai multi sani;
• inversiunea caracteristicilor sexuale sau a organelor genitale;
• lungimea excesiva a bratelor;
• mai multe degete la maini sau la picioare;
• asimetria craniului.

Din examinarea a 383 criminali italieni Lombroso a stabilit ca 21% prezinta o asemenea anomalie,in timp ce 43% au 5 sau chiar mai multe. ...

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta
Majoritatea zdrobitoare a concepţiilor şi teoriilor care au dominat sau continuă să stea în atenţia specialiştilor – oferind sau încercând să ofere şi soluţii de predicţie sau profilaxie a crimei – au însă la bază ideea că infracţiunea se constituie ca un act de comportament determinat de anumite cauze, ceea ce implică recunoaşterea caracterului cauzal, procesual al criminalităţii, condiţionarea sa mai mult sau mai puţin complexă.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminalitatea din perspectiva normativului

b)delicte sau crime de drept comun , indreptate contra proprietatii ,
familiei , bunelor moravuri etc.

Alte referate despre: criminalitatea din perspectiva normativului penal, criminalitatea din perspectiva expertizei psihiatrice medico-legale, perspectiva normativa

Criminologie

a. impartirea oamenilor in indivizi normali si indivizi devianti nu
poate fi sustinuta, intrucat toti oamenii, intr-un moment sau
altul al vietii lor, incalca normele sociale;
b. majoritatea acestor cazuri de incalcare a normelor sociale nu este
detectata de catre agentii de control social si este denumita
"devianta primara";
c. calificarea unui act ca fiind deviant depinde de reactia
societatii fata de incalcarea normelor, de imprejurarile in care
se produc aceste abateri si de categoriile de indivizi desemnati
ca devianti;
d. din punctul de vedere al deviantilor insisi, conduita lor este
perfect normala ( este " asa cum trebuie sa fie" in sensul
postulat de E. Durkheim). Abia dupa ce are loc procesul de
etichetare din afara, apare devianta ca atare, denumita "devianta
secundara". Indivizii etichetati ca devianti adopta o conduita
conforma cu aceasta eticheta, cautand compania unor persoane ...

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

Criminalistica

Tactica c-tica are in vedere studiul metodelor tactice folosite la ascultarea persoanelor participante la procesul penal si al procedeelor de efectuare a unor activitati specifice organelor de urmarire penala: elaborarea si verificarea versiunilor, cercetarea la fata locului, reconstituirea, perchezitia, prezentarea pt. recunoastere.
Metodologia c-tica studiaza mijlocele tehnice si metodele tactice folosite la cercetarea unor grupe de inf. ce prezinta un grad mai ridicat de pericol social, sau care solicita o specializare a organelor judiciare, aici mentionam inf. impotriva personei, sustragerile din avutul public si particular, accidentele de circulatie, darea si luarea de mita, traficul de stupefiante.

Alte referate despre: criminalistica, referat criminalistica, referate criminalistica

Balistica judiciara.Consideratii generale

2. Obiect.
Balistica judiciara studiaza armele de foc, munitia si urmele acestora, create pe corpul sau imbracamintea persoanei ori pe alte obiecte. Armele de foc sunt foarte variate in ceea ce priveste constructia si functionarea lor. Balistica judiciara studiaza doar armamentul usor folosit de infanterie, a carui manipulare este mai comoda.

Alte referate despre: balistica judiciara, balistica judiciara referat, elemente de balistica judiciara

Balistica judiciara

In prezent balistica interioara şi balistica exterioara sunt doua stiinte tehnice de sine statatoare şi bine definite. Ele studiaza fenomene de naturii diferite şi dispun de legi şi mijloace propriide investigare teoretica şi experimentala. S-au realizat şi studii de balistica a tintei, care abordeaza din punct de vedere militar fenomenele care se produc în momentul atingerii acesteia de către proiectil.

Alte referate despre: teza doctorat balistica judiciara, balistica judiciara carti, referat balistica judiciara

Accidentele rutiere

Lucrarea de fata studiaza problematica referitoare la cercetarea criminalistica a accidentelor de trafic rutier.Structura acesteia este realizata din cinci capitole, ce acopera toata aria problemelor referitoare la tema studiata.Astfel, in primul capitol, am studiat principalele cauze ce duc la producerea accidentelor de trafic rutier si, de asemenea, si aspectele juridice referitoare la acestea, dar si imprejurarile ce trebuiesc stabilite la cercetarea acestor accidente.

Alte referate despre: accidente rutiere, accidente rutiere referat, referat accidente rutiere

Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti

Referat despre Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti
Notiunea de proba vizeaza toate faptele şi imprejurarile ce trebuie dovedite în rezolvarea cauzei.

Faptele şi imprejurarile din cuprinsul probatiunii sint de doua feluri:
- fapte principale
- fapte probatorii.

Faptele probatorii se refera la imprejurari de fapt care nu sunt cuprinse în faptul principal, dar a caror demonstrare permite sa se traga concluzii cu privire la faptul principal. Un procedeu probator esential este cel al audierii persoanelor.

Alte referate despre: tactica ascultarii invinuitului inculpatului, tactica ascultarii invinuitului sau inculpatului, tactica ascultarii invinuitului

Particularitati ale cercetarii locului faptei

În tara noastra, rezultate spectaculoase în solutionarea unor cazuri complicate, sortite sa ramâna cu autori neidentificati, au fost înregistrate de specialistii Institutului National de Medicina Legala „Prof. dr. Mina Minovici” din Bucuresti (stabilirea paternitatii) si de Institutul de Medicina Legala Craiova (cazuri devenite celebre: identificarea pe baza expertizarii unor fire de par ale psihopatului criminal Otto Varadi din Satu Mare care a violat si ucis cu bestialitate câteva fetite în vara anului 1998; identificarea criminalului Mircea Potop si a violatorului Marin Neacsu din Iasi s.a. – a se vedea buletinele de tipizare ADN).

La 22 februarie 2001, Parlamentul României a ratificat Conventia Europeana pentru Protectia Drepturilor Omului si a demnitatii Fiintei Umane (4 aprilie 1997), care prevede, între altele: „Orice forma de discriminare împotriva unei persoane pe motivul patrimoniului sau genetic este interzisa”.

Alte referate despre: particularitati ale cercetarii locului faptei, fazele cercetarii locului faptei, metodologia cercetarii locului faptei

Criminologie generala

Majoritatea istoricilor criminologiei il considera pe medicul militar italian Cesare Lombroso (1835-1909) drept intemeietorul acestei stiinte, recunoscand totodata meritele precursorilor sai, un exemplu elocvent fiind Cesare Baccaria (1738-1794), prin importanta lucrarii sale "Dei delitti e dellepene " (Despre infractiuni si pedepse) aparuta in anul 1764. Influentat de lucrarile filozofilor iluministi Montesquieu (1689-1755) si J.J. Rousseau (1712-1778), Beccaria a atacat virulent si pertinent tirania si arbitrariul care dominau justitia italiana din acel timp, pledand impotriva dreptului "divin" (inchizitorial) si in favoarea dreptului "natural", in virtutea caruia toti oamenii sa fie egali in fata legii . Interesul sau privind raportarea pedepsei la pericolul social al faptei si la vinovatia faptuitorului, precum si opiniile referitoare la prevenirea criminalitatii constituie idei esentiale ale scolii clasice de drept penal, cat si importante puncte de plecare in criminologie.

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, functiile criminologiei

Europol

Europol
4.Sistemul computerizat al Europol(TECS)
În conventia Europol se stipuleazã cã Europol va înfiinta si pãstra un sistem computerizat pentru a permite introducerea ,accesul si analizarea datelor.Conventia prevede un cadru strict pentru a garanta protejarea drepturilor persoanelor si a datelor,precum si controlul,supravegherea si siguranta acestora din urmã.
Sistemul computerizat al Europol (TECS) va vea trei componente principale:
• Un sistem informaţional
• Un sistem de analiză
• Un sistem de index
Sistemele de analizã si de index sunt deja functionale.Pe parcursul anului 2005 se va elabora un nou sistem informational ce va uni toate statele membre.

Alte referate despre: europol, europol eurojust si mandatul de arestare european, europol romania

Expertiza de contabillitate

Expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist ce are calitatea de expert cu scopul de a stabiliadevarul intr-o situatie, problema sau litigiu. Expertiza = operatia facuta de unul sau mai multi experti cu scopul de a constata unele fapte, de a controla, de a examina, de a masura, de a evalua anumite lucruri, sau un mijloc de proba dispus sau cerut de organul juridic in materie civila sau penala efectuat de un specialist, care prin cunostintele si experienta ce o poseda trebuie sa aduca lamurirea diferitelor aspecte necesare solutionarii unor cauze.

Alte referate despre: expertiza contabila, raport de expertiza contabila extrajudiciara, referat expertiza contabila

Informatia juridica

A vorbi despre informatica juridica, dupa unii autori nu inseamna folosirea unei expresii originale; dupa altii, este un abuz de limbaj pentru ca informatica este o stiinta, iar interventiile sale in lumea dreptului reprezinta aplicatii juridice. Noi suntem adeptii notiunii de informatica juridica pe care o definim ca stiinta tratarii logice, cu mijloace automate a informatiei juridice. Ea cuprinde ansamblul aplicatiilor informatice in serviciul dreptului. Disciplina tanara si in plina dezvoltare, ea este profund marcata de caracterul practic al raspunsurilor si mijloacelor sale, remarcandu-se prin creativitate si reflectii teoretice asupra gandirii si limbajului juridic.

Alte referate despre: informatica juridica, referat informatica juridica, informatica juridica referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.56 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles