Referate criminologie

Principalele metode de investigare utilizate in criminologie

Pentru studiul aspectelor generale si individuale, a factorilor obiectivi si subiectivi ce genereaza si influenteaza actul infractional, pentru analiza si masurarea fenomenului infractional dar si pentru adoptarea fundamentelor preventiv-educative, sunt necesare o serie de metode de cercetare.Metoda de cercetare criminologica, reprezinta modul de cunoastere a particularitatilor si evolutiei fenomenului infractional.

Criminologia foloseste in acest scop un ansamblu de metode, unele cu grad mai ridicat de generalitate (utilizate si de alte stiinte), iar altele cu un grad mai redus de generalitate (folosite doar de unele stiinte).Fenomenul criminogen (crima, criminalul si victima acestuia), se studiaza in mod stiintific prin intermediul observatiei si experimentului, ca metode de cercetare particulare, la care se adauga si alte metode de studiu.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 2
Materia: Drept

Criminologie generala

Pentru a dobandi asemenea valente, criminologia romaneasca trebuie sa-si croiasca un drum propriu, determinat de evolutia si specificitatea fenomenului infractional din tara noastra. Oricat de interesante ar fi unele din concluziile pe care stiinta criminologiei le ofera pe plan mondial in prezent, este absolut necesar ca acestea sa fie verificate in conditiile specifice de dezvoltare ale tarii noastre. Desprinderea legitatilor si sensurilor fenomenului infractional, a tendintelor si devenirilor sale presupune permanenta lui observare, descriere si explicare, reclamand totodata o examinare aprofundata a corelatiilor sale cu alte fenomene sociale.

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

OBIECTUL CRIMINOLOGIEI

S-au propus astfel numeroase definitii criminologice ale infractiunii care ar rezolva neajunsurile de mai sus. Gassin defineste infractiunea, din punct de vedere criminologie ca o realitate umana si sociala, anterioara oricarei incriminari, ce consta intr-o agresiune a unei persoane sau a unui grup indreptata impotriva celor mai importante valori ale grupului social.

Alte referate despre: obiectul criminologiei, referat obiectul criminologie, obiectul criminologie

Scopul si functiile criminologiei

Avand ca obiect de studiu crima (in sens de act individual, ca si de fenomen global), criminalul, victima, precum si reactia sociala fata de crima, criminal si victima, criminologia nu detine monopolul acestui obiect. Dupa cum vom vedea, sj alte stiinte - si mai ales stiintele penale - au acelasi obiect de studiu. in aceste conditii care nu sunt specifice criminologiei, ci si altor discipline ce se situeaza la confluenta mai multor domenii ale cunoasterii - stabilirea scopului imediat si a functiilor prezinta o importanta deosebita. Acestea (scopul si functiile) devin criterii esentiale pentru particularizarea domeniului criminologiei.

Alte referate despre: scopul si functiile criminologiei, scopul si functiile criminologiei referat, functiile criminologiei

Criminologie

Richard Quinney considera ca legea este instrumentul clasei dominante
si apreciaza ca sistemul juridic capitalist are ca scop transformarea
oricarei conduite care ameninta privilegiile si proprietatea claselor
favorizate intr-un comportament ilegal. Quinney a efectuat o tipologie
a crimelor (infractiunilor) in functie de diferentele de putere
existente intre clasele dominante si cele defavorizate:

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, criminologie referate

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

în această privinţă, cităm ca reprezentative : şcoala clasică de inspiraţie becariană, teoria rezistenţei la frustraţi pusă în circulaţie de w. recless şi teoria noii criminologii – toate socotind criminalitatea ca un produs al liberei voinţe a individului.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminologie : Cesare Lombroso

Criminologie : Cesare Lombroso
S-a nascut in anul 1835, in Italia la Venetia, a studiat medicina si s-a specializat in psihiatrie; a functionat ca profesor universitar de medicina legala la Universitatea din Torino. Este teoreticianul cel mai reprezentativ in ceea ce priveste orientarea biologica in teoriile cauzalitatii in criminologie, care a facut din ideea tipului fizic criminal o cauza a crimei.Teoria sa sustinea ca, in esenta, caracteristicile fizice ale individului erau indicatorii de baza ai degenerarii si inadaptarii.
Criminologie : Cesare Lombroso

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Sanctionarea infractorilor minori in dreptul penal european

Referat despre Sanctionarea infractorilor minori in dreptul penal european
Evoluţia delincvenţei juvenile în societatea contemporană, chiar cu unele deosebiri de la o ţară la alta, prin frecvenţă, tendinţe şi forme de manifestare, continuă menţină în stare de alertă cele mai avizate organisme internaţionale, îndeosebi Organizaţia Naţiunilor Unite, iar pe continentul nostru, Consiliul Europei. Criminalitatea juvenilă suscită interesul nu numai al specialiştilor în materie de educaţie şi ocrotire, dar şi al celor din sfera dreptului penal, a criminologiei, sociologiei, filozofiei, biologiei, de asemenea, ea stă în atenţia a numeroase organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale, ca şi în preocupările unor persoane cu iniţiative particulare de interes umanitar. Consiliul Europei, cel de-al doilea organism internaţional care se implică activ în problemele delincvenţei juvenile datează din 1949 şi îşi are sediul la Strasburg.

Alte referate despre: sanctionarea infractorilor minori in dreptul european, sanctionarea minorilor in drept penal european, tratamentul penal al infractorilor minori in dreptul comparat

Victimologia - corelatia victimologiei cu celelalte stiinte sociale

Reglările sau dereglările socio-afective dintre victimă şi agresor sunt determinate de trăsăturile psihice individuale şi de tendinţele personalităţii fiecăruia. Psihologia va releva interacţiunea dintre interesele contradictorii, sentimentele şi condiţiile de inhibare aflate într-o relaţie reciprocă, determinate de nevoile şi aspiraţiile fiecărui participant, cu scopul de a cunoaşte diferite variabile comportamentale şi interacţiunile acestora.

Alte referate despre: raportul dintre stiinta politica si celelalta stiinte sociale, corelatia victimologiei cu celelalte stiinte, lingvistica si celelalte stiinte

Sociologia deviantei

Lombroso afirma ca delicventa este domeniul exclusiv al criminalilor innascuti,stabilind in final dupa cercetari amanuntite ca din totalul celor care comit delicte numai 35-40% apartin acestei categorii. Ceilalti fiind incadrati dupa caracterul relativ innascut al inclinatiilor criminale,in trei categorii:criminoloizii,criminalii de ocazie si criminalii din pasiune. In schimb teoria scolii italiene de criminologie nu reflecta aceasta clasificare,ea rezumandu-se la a descoperi motivatiile crimei recurgand la datele stiintifice disponibile,fie ele anatomice ,geografice,demografice, climaterice, sociale sau economice.Proiectul scolii italiene serveste unei ambitii:sa modifice conceptia clasica asupra dreptului penal si sa regandeasca raportul dintre crima si pedeapsa.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei adictia

Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor

Masurile educative sunt sanctiuni de drept penal instituite in mod special pentru minorii infractori si care sunt destinate sa asigure in conditiile unei constrangeri penale reduse si diferentiate educarea si reeducarea acestora prin supraveghere, instruire scolara sau profesi-onala si prin cultivarea in con§tiinta lor a unor valori si comporta¬mente care sa implice respectul fata de ordinea de drept penal.
Spre deosebire de unele legislatii straine (cum este cea franceza), unde masurile educative se pot lua si fara a se stabili raspunderea penala, in sistemul penal moldovenesc ele nu pot fi decat consecinte ale unei raspunderi penale concrete si se pot lua numai fata de minorul care a savarsit o infractiune.

Alte referate despre: particularitatile aplicarii masurilor, masurile preventive fata de minori, masuri preventive aplicate minorilor

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate
Penitenciarul este un univers revoltător, fascinant, o lume în permanenta implozie psihologica coordonatele de existenta ale căreia sunt crima, eşec, patologic, stres, disperare, neputinţă. La prima vedere specificul vieţii penitenciare pare a fi simplu în care personalul asigura servicii pentru deţinuţi: hrana, cazare, igiena, îmbrăcăminte, recreiere, culturalizare, securitate.
Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate

Alte referate despre: criminologia-aspectele sociale ale privarii de libertate, aspecte sociale ale privarii de libertate referat criminologie, aspecte sociale ale privarii de libertate

Criminologia si domeniul sau de studiu

Audienta lui Beccaria a fost imensa, arata J. Dupreel, cand, in 764, a scris ca cel condamnat ramane o fiinta umana ca si judecatorii sai, ca pedeapsa menita sa conduca condamnatul pe o cale onesta, trebuie raportata la vinovatia acestuia. Asemenea idei, ca si cele referitoare la interesul general, ca fundament al dreptului de a pedepsi, la considerarea infractiunii prin prisma daunelor cauzate societatii raman definitiv castigate dreptului penal, constituind totodata, punctul de plecare al unora dintre cele mai importante capitole ale criminologiei.

Alte referate despre: criminologia stiinta si disciplina de studiu, strategii si politici in domeniul resurselor umane studiu de caz, politica comunitara in domeniul concurentei si studiu de caz

Deviante sociale

M.Cussen face o lista aproximativa in acest domeniu impartita in sapte categorii
a.Infractiunea si delictele cuprinzand :omorurile,furtul,violul,delicventa juvenila
b.Sinuciderea
c.Consumul de droguri cu implicatiile dezorganizate de factura psiho-sociala
d.Conduitele sexuale deviate includ :prostitutia,homosexualitatea,lesbianismul,
pornografia.
e.Deviantele religioase care prin atitudini fanatice antreneaza unele secte religioase,erezii,vrajitorii.
f.Bolile mentale au fost si ele analizate din punctul de vedere al abaterii de la
normele sociale
g.Extremismul politic.
h.Handicapurile fizice.

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Conceptul de probatiune si rolul serviciilor de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor

La toate acestea se poate adauga faptul ca nivelul Serviciului de Probatiune ce functioneaza pe continentul european de peste o suta de
ani, stipuleaza faptul ca probatiunea este o activitate prin care se realizeaza o evaluare din punct de vedere criminologic a riscului pe care il prezinta pentru societate, o persoana care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, in vederea modificarii comportamentului infractional si a reintegrarii in societate. Ea se intemeiaza pe principiul punerii la proba a infractorului pe o durata determinata, fara a aduce atingere drepturilor si libertatilor conferite de lege, sigurantei publice si bunelor moravuri.

Alte referate despre: servicii de protectie a victimelor, serviciul de protecti al victimelor, institutii si servicii in protectia copilului

Toxicomania - consumul de droguri

Consumul de droguri reprezinta una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta sociatatea contemporana.Toxicomania reprezinta o conduita devianta de tip evazionist,care se poate asocia cu alte acte infractionale.

Alte referate despre: consumul de droguri si toxicomania, consumul de droguri si lumea toxicomanica, toxicomanie si consum de droguri ilicite
Referate afisate : 16
Medie note: 8.72 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles