Referate despre lilieci

Orientarea liliecilor

Liliecii sunt excelente zburătoare datorită patagiului bine devoltat susţinut de carpiene si de falangele degetelor de la membranele anterioare si care se întinde pana la coadă . Degetul I este liber si prevăzut cu o ghiară. Tot ca o adaptare la viaţa de zbor au oasele uşoare şi subţiri, iar cutia craniană este compactă, cu suturi şterse, cuşca toracică este rigidă iar sternul prezintă carena care susţine muşchii pectorali.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1079
Materia: Biologie

Radarul - orientarea liliecilor

A doua zi a prins liliecii cu ,,lentile’’ de ceara si ,spre sur-
-prinderea sa,a constatat ca stomacul lor era plin de tantari.Deci aceste animale nu aveau nevoie de ochi pentru a vana.Spallanzani a tras concluzi ca liliecii sunt inzestrati cu un al saselea simt, necunoscut,care le permite sa se orienteze in zbor.

Informat de experientele lui Spallanzani,naturalistul elvetian Charles Jurine s-a gandit sa infunde urechile liliecilor cu ceara.Rezultatul a fost neasteptat.Incapabili sa mai distinga obiectele inconjuratoare,liliecii se izbeau de pereti.Care putea fi explicatia acestui comportament ?Oare micile animale vedeau cu urechile?

Celebrul anatomist si paleontolog francez Georges Cuvier,cea mai inalta autoritate a timpului sau in materie de biologie,a contestat cercetarile lui Spallanzani si ale lui Jurine si a emis el insusi o ipoteza destul ...

Alte referate despre: orientarea liliecilor, orientarea liliecilor ultrasunete, orientarea liliecilor in timpul zborului

Liliecii

Avand o lungime a corpului de aproximativ 8 cm, aceasta creatura este atat de similara cu liliecii existenti in prezent incat le dezvaluie oamenilor de stiinta foarte putin despre stramosii acestor vietati sau felul in care si-au insusit arta zborului.Se crede ca stramosii liliecilor au fost un fel de insectivore arboricole.

INFATISAREA:
Desi liliecii difera foarte mult in marime si in trasaturile facia, toti sunt usor de recunoscut drept lilieci.Corpul lor este acoperit cu blana, care are culori mai deschise pe partea ventrala.Anvergura aripilor poate fii de la peste 2m pana la sub 15cm,iar forma lor poate fi alungita si ingusta, pana scurta si lata, insa aripile tuturor speciilor au aceeasi structura de baza.

Membrele anterioare sunt bine dezvoltate, liliecii avand bratul scurt si puternic si antebratul foarte lung,alcatuit dintr-un singur os (radius).Degetul mare este scurt, avand de obicei o gheara incarligata ,pe cand toate celelalte degete sunt alungite, ...

Alte referate despre: liliecii, poze cu lilieci, ce mananca liliecii

Liliecii

Marimea Megaliliecii cuprind cei mai mari lilieci cunoscuti ca “vulpile zburatoare” din Africa, India si Australo-Malaiezia, numiti asa din cauza boturilor lungi , asemanatoare cu ale vulpilor. Sunt cunoscuti si ca “liliecii de fructe “ datorita hranei bazata pe fructe, au ochi mari si urechi mici spre deosebire de cei care mananca insecte care au capetele mai plate si excrescente complexe in jurul narilor si gurii. Cel mai mare liliac este Pteropus (anvergura aripilor de 1,7m si lungimea de 45 cm ), care traieste in sudul Asiei, in Java . Desi multe specii de megelilieci sunt mai mici decat cei mai mari microlilieci , impartirea in ordine se face pe baza formei dintilor si a diferentelor de schelet .

Alte referate despre: poze lilieci, lilieci, referat lilieci

Ecolocatia la lilieci

Liliecii se gasesc peste tot in lume inafara de zona arctica, Antarctica si cateva insule izolate din ocean. Toti liliecii mari si unele familii de lilieci mici traiesc numai in emisfera estica, alti lilieci mici – in cea vestica si foarte putine familii au raspandire globala. Se considera ca liliecii au aparut intr-un climat cald, probabil la inceputul Eocenului (cea mai veche fosila de liliac are aproximativ 60 de milioane de ani) si centrul raspandirii lor raman zonele tropicale si subtropicale.Membrii a 4 familii, toti facand parte din ordinul Microchiroptera, traiesc in regiuni temperate, si numarul speciilor scade pe masura ce zona respectiva este mai aproape de poli. Numai membrii a 2 familii ajung in regiunile subarctice dar si acestea numai vara.

Alte referate despre: ecolocatia la lilieci, cu ce ajuta lilieci ecolocatia, ecolocatia

Liliecii-mamifere zburatoare

Toti liliecii din subordinul Microchiroptera se orienteaza si se hranesc cu ajutorul ecolocatiei. Aceasta este emisia de vibratii de sunete cu frecvente inalte care sunt reflectate inapoi ca ecouri in urechile liliacului dinspre suprafetele inconjuratoare, indicand pozitia, distanta relativa si chiar natura obiectelor din mediu - cam ca un sonar. In acest fel microliliecii “vad” acustic , ceea ce le permite sa se orienteze in intuneric complet. Proprietatile fizice ale sunetelor emise variaza in moduri caracteristice in functie de specie. Sunetele se formeaza in laringe si la diferite specii sunt emise prin gura sau nari.

Alte referate despre: mamifere zburatoare, zborul la insectele si mamiferele zburatoare, mamiferele zburatoare

Liliacul - Planta

LILIAC, lilieci, s.m. Arbust înalt cu frunze ovale, cu flori plăcut mirositoare, albe sau colorate în diferite nuanţe de violet sau albastru-violet, crescute în formă de buchete, cultivat ca plantă ornamentală; iorgovan, mălin (Syringa vulgaris).Familia: Oleaceae;
Aspect: Arbust;Inaltime: pana la 6 m;Diametru: 1-3 m;Utilizare: pentru decorarea gradinilor, ca floare de glastra.Perioada de inflorire: Primavara- vara.Expunere: Plin soare, partial umbra;Udare: Abundenta;Sol: prefera un sol usor acid si bine drenat;Rata de crestere: medie;Plantare: sol cu un drenaj bun si bogat in humus, cu ajutorul semintelor, lastarilor sau drajonilor.

Alte referate despre: liliacul planta, liliac planta, referat liliac planta

Papagalul

Unele animale invata sa manance si alte alimente decat hrana lor obisnuita?Papagalul,de pilda,care este fructivor ,ajunge uneori sa se hraneasca si cu carne.

Alte referate despre: papagalii, papagalul, specii de papagali

Ultrasunete

O parte din acestea sunt receptionate de urechile mari ale liliacului sub forma de semnale ecou, dupa un timp cu atât mai scurt cu cât obstacolul este mai aproape. Pe masura apropierii de obstacol liliacul emite din ce în ce mai multe semnale într-o secunda ajungând ca de exemplu la un metru de obstacol sa emita pâna la 60 semnale pe secunda. Aceasta permite liliacului sa simta precis pozitia sa fata de obstacole.

Alte referate despre: ultrasunete, ultrasunete si infrasunete, ultrasunetele

Ultrasunete

Importanta practica a ultrasunetelor este legata de lungimea de unda mica a acestora. Din aceasta cauza, de exemplu, ultrasunetele pot fi emise si se propaga ca si razele de lumina sub forma de fascicule, spre deosebire de sunetele obisnuite care se împrastie în toate directiile. Astfel se constata experimental ca daca lungimea undei emise este mai mica decât dimensiunile liniare ale sursei unda se va propaga în linie dreapta sub forma de fascicul. În afara de aceasta, datorita lungimii de unda mici, fenomenul de difractie (ocolirea obstacolelor) nu apare decât pentru obstacolele de dimensiuni foarte mici în timp ce sunetele obisnuite ocolesc practic aproape orice obstacol întâlnit în cale.

Alte referate despre: aplicatii ale ultrasunetelor, infrasunete si ultrasunete, ultrasunete in medicina

Ultrasunete

Intensitatea undei elastice scade cu distanţa de la sursă după o lege exponenţială I = I0 e-kr. Se poate arăta atât teoretic cât şi experimental că k depinde atât de caracteristicile mediului (densitate, vâscozitate, căldură specifică etc.) cât şi de frecvenţa undei care se propagă crescând cu pătratul frecvenţei. Din această cauză practic nu putem obţine propagarea ultrasunetelor, de exemplu în aer, la o distanţă mai mare de un kilometru.

Alte referate despre: ultrasunete referat, infrasunete si ultrasunete prezentare in power point, referat ultrasunete

Ecolocatia si ecoul

Emiteri scurte si puternice de sunete au cel mai bun rezultat. Sunetele sunt pulsate, lasand cate o mica pauza intre ele, moment in care animalele asculta eventualele ecouri. Atunci cand pradatorii se apropie de prada, sunetele emise cresc de la 1 la 5 impulsuri pe secunda pana la maximum 200 la lilieci si 500 la balena ucigasa. Pentru a nu surzi in timp ce sunetul este produs, pradatorul foloseste muschi pentru a imoboliza oasele mici ce transmit sunetul in interiorul urechii.

Alte referate despre: ecoul, produse eco, eco

Pestera Muierilor

Numele de Peştera Muierilor, aşa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri străvechi, bântuite de razboaie pe când barbaţii plecau la lupta impotriva celor care le încălcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta peştera, transformata in adăpost bine aparat si nedescoperit de către năvalitori.

Harta pesterii
Galeriile rezultate ca urmare a carstificarii calcarelor datorita apei înfiltrate din râul Galbenul, de-a lungul liniei de fractura NNV spre SSE însumează o lungime de aproximativ 3600 m si sunt dispuse 4 niveluri de carstificare. Nivelul inferior subîmparţit in doua sectoare: nordic (1500 m) si sudic (880 m) prezintă importanţa stiinţifică, constituind rezervaţia speologică si fiind inaccesibil turiştilor.

Alte referate despre: pestera muierii referat, pestera muierii, referat pestera muierii

Ramnicu Valcea - Baia de Arama si Baile Herculane

Dupa anul 1968 Muzeul Judetean Valcea a cunoscut o dezvoltare si o extindere continua a colectiilor, transformandu-se intr-o institutie de cultura specializata in cercetarea, conservarea, restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural . Fiind conceput si organizat ca un complex cultural Muzeul Judetean Valcea are in structura sa organizatorica un numar de 9 unitati muzeale

Alte referate despre: rm valcea baia de arama herculane, distanta rm valcea baia de arama, dist intre baile herculane si baia de arama

Proiect la tehnici culinare si tehnologii de servire

Manastirea Polovragi, Manastirea Horezu care gazduieste un veritabil muzeu de arta populara si bisericeasca, Manastirea Arnota, Schitul Papusa, Manastirea Bistrita, Manastirea Dintr-un Lemn, Targul anual de trei zile al olarilor "Cocosul de Hurez" din luna iunie pe platoul "Stejari" , Festivalul de cantec ciobanesc si parada de costume populare "Invartita dorului" ce are loc in a treia saptamana din luna iunie in comuna Vaideeni,

Alte referate despre: tehnologia si servirea preparatelor culinare lichide, mijloace tehnice ale tehnologiei tehnice referat a tehnologie, utilajul tehnologic pentru servire

Defileul Jiului

Asezarea si relieful sunt deosebite. De la Livezeni pana la Bumbesti Jiu, pe o lungime de 33 km, Jiul si-a faurit cel mai salbatic defileu din Romania, infatisand aspra inclestare milenara dintre stanci si suvoaie. Salbaticia recunoscuta a defileului provine din structura geologica, reprezentata de roci foarte rezistente (cuartite, sisturi clorituoase, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta si mentin pereti, tancuri, jgheaburi. Versanti impaduriti ai vaii se termina spre abrupturi, pe alocuri de cateva sute de metri inaltime.

Alte referate despre: defileul jiului, defileul jiului referat, referat defileul jiului

Sicilia, arii protejate

In ultimii ani s-a investit in capaciatea de primire a structurilor hoteliere, favorizand o crestere a numarului de turisti pe insula, care in vara anului 2006 a atins un nivel record. Pe langa bine cunoscutele si renumitele localitati: Taormina, Aureale, Siracusa, Palermo, Monreale, Agrigento si multe altele, taramul sicilian este bogat in istorie, traditii,dar mai ales in arta, cultura, fortarete si biserici, paduri si bazine naturale foarte importante.
Sicilia are mai multe arii protejate din care fac parte si: Parcul Regional Etna, Parcul Regional Nebrodi si Parcul Regional Madonie.

Alte referate despre: arii protejate in sicilia, arii protejate in romania, arii protejate din romania

Fluviul Orinoco

Un an mai târziu, conchistadorul Alonzo da Hojeda, împreuna cu Juan da Cosa au ajuns la strâmtoarea pe care Culumb o numise “Gura dragonului” si care desparte insula Trinidad de continent. Vazând în delta marelui Orinoco asezari ale bastinasilor, construite pe apa si parându-i-se ca aceste locuinte ar semana cu cele venetiene, a numit tinutul “Venezuela”, adica “Mica Venetie”. De atunci, tara udata de apele fluciului Orinoco poarta numele de Venezuela.

Alte referate despre: fluviul orinoco, delta fluviului orinoco, referat fluviul orinoco

Marin Sorescu - Biografie

Marin Sorescu - Poezia
A publicat primul său volum ("Singur printre poeţi") în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist (care atenuează reflecţia gravă), deconcertant, de multe ori feroce în profundul sau simţ critic. Sunt foarte cunoscute şi volumele din ciclul "La lilieci", un univers poetic pornind de la un cimitir ce poartă acest nume. Ideea i-a venit lui Marin Sorescu în momentul în care acesta se afla cu o bursă în SUA la Universitatea din Iowa când i-a căzut în mână un volum al poetului american, Edgar Lee Masters intitulat Spoonriver, construit în acelaşi mod.

Alte referate despre: marin sorescu biografie, marin sorescu-biografie, marin sorescu biografia
Referate afisate : 19
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK