Referate napoleon bonaparte cronologie

Napoleon Bonaparte - cronologie

S-a născut in 1769 la Ajaccio intr-o familie saraca. Ajunge general in timpul revolutiei si in 1795 infrange revolta regalista. Prin inabusirea revoltei regaliste generalii au ocupat un rol important in viata politica cucerind teritorii noi.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 10367
Materia: Istorie

Napoleon Bonaparte cel mai mare conducator al Frantei

A fost imparatul Frantei, a consolidat si a initializat multe reforme ale Revolutiei Franceze. Unul dintre cei mai buni conducatori militari ai tuturor timpurilor, a cucerit o mare parte din teritoriul Europei si s-a ocupat de modernizarea natiunii pe care o conducea. El s-a nascut pe 15 august 1769 la Ajaccio in Corsica, primind numele de Napoleone care in franceza a devenit Napoleon Bonaparte. A fost al doilea din cei opt copii ai lui Carlo (Charles) Buonaparte si al Letiziei Ramolino Buonaparte.

Alte referate despre: napoleon bonaparte imparatul frantei, napoleon bonaparte al frantei, napoleon bonaparte imparat al frantei

Napoleon Bonaparte - imparat francez

Ce roman a mai fost şi viaţa mea!
Aceste cuvinte grele de melancolie, erau rostite pe stâncile de bazalt ale insulei Sf. Elena, de fostul împărat francez Napoleon Bonaparte.
Acţiunea captivantului roman începe în anul 1769, când în familia lui Carol şi Letiţia Bonaparte se naşte micul Napoleon. După cum singur mărturiseşte, a fost un copil curios şi încăpăţânat, nimic nu i se impunea. Era certăreţ, haimana, nu se temea de nimic, bătea pe unul, zgâria pe altul, fǎcându- se redutabil pentru toţi. Mau târziu, la şcoalǎ, el nu era iubit nici de profesori, nici de colegi fiind violent, mândru, indisciplinat. Odată cu trecerea timpului, micul corsican se impune datoritǎ calităţilor sale.
Oricât de excepţionale erau calităţile lui Napoleon, ele nu explicǎ decât limitat uluitoarea ascensiune a modestului sublocotenent până la tronul imperial. Restul explicaţiei trebuie căutat în împrejurările care i-au îngăduit sǎ- şi valorifice aceste ...

Alte referate despre: viata lui napoleon bonaparte imparat francez, napoleon bonaparte imparatul francezilor, referat napoleon bonaparte imparatul francezilor

Revolutia franceza si Napoleon Bonaparte

1.Criza Vechiului Regim
Principalele cauze ale decaderii vechiului regim monarhic francez au fost luxul curtii regale, criza economica si sociala, nobilimea devenisera o clasa parazitara, incapabila sa produca si criza financiara.

Pentru a se remedia situatia economica au fost adusi marii finantisti ai vremii, Turgot, Necker si Law care au introdus ainsigniatele(bilete de banca), dar s-a produs fenomenul numit inflatie.

Societatea era impartita inegal si inechitabil in Starea I-Nobilimea; Starea a II-a –Clerul; Starea a III-a –Burghezia.
Taranii cei care reprezentau marea majoritate a vremii au fost si de partea revolutiei, dar au fost si foarte multi tarani de partea monarhului.Astfel taranii se rascoala pentru prima data in Vandeea.

2.Declansarea Revolutiei
In data de 5 mai 1789 la Versailles, reprezrentantii Starii Generale isi deschideau lucrarile, cu multa incredere, dar au fost tratati cu dispret de nobilime si rege, care la intrarea in camera, anunta ...

Alte referate despre: revolutia franceza si napoleon bonaparte, referat revolutia franceza si napoleon bonaparte, revolutia franceza si napoleon bonaparte 1848

Napoleon I Bonaparte

In general, razboaiele purtate de Napoleon au avut scopuri de cotropire; in mod obiectiv insa, ele loveau in relatiile feudale din Europa. Dupa a doua campanie victorioasa din Italia (1800) si dupa incheierea pacilor de la Luneville (1801) cu Austria si de la Amiena (1802) cu Anglia, a fost numit consul pe viata spre tronul Frantei.

Alte referate despre: napoleon 1 bonaparte, napoleon i bonaparte referat istorie, napoleon de bonaparte

Napoleon Bonaparte, imparatul Frantei

Napoleon este susţinut de către parlament nu doar cu o armată ci şi cu întreaga “flotă mediteraneană”. După ce îl evitase practic pe admiralul Nelson, Bonaparte debarcă în Africa şi câştigă “bătălia piramidelor”. O săptămână mai târziu, admiralul Nelson nimiceşte flota franceză, care era ancorată în portul Aboukir. Acest dezastru izolează practic armata franceză, care ramâne fără nici o speranţă de a fi ajutată de pe continent.

În următoarele 12 luni, Napoleon luptă şi câştigă câteva bătălii, stopează câteva răscoale în Egipt, reproiectează oraşul Cairo, flirtează cu gândul de a se converti la Islam şi conduce o campanie nereuşită de a cuceri Palestina.

Alte referate despre: napoleon bonaparte imparatul frantei in franceza, referat napoleon bonaparte imparat al frantei, charles luis napoleon bonaparte imparat al frantei 1852-1870

Napoleon Bonaparte pro si contra

Adept al independentei patriei, Carol-Marie se alatura treptat partidului filo-francez, dupa o vreme in care ramasese ostil noilor ocupatii.Astfel, cu ajutorul material al guvernatorului francez din corsica, el reuseste sa-si dea copilul, ce implinise doar 10 ani, la scoala militara din Brienne.

Alte referate despre: napoleon bonaparte pro si contra, napoleon bonaparte pro sau contra, napoleon bonaparte pro contra

Napoleon Bonaparte - biografie

1) Cum a preluat Napoleon puterea?
Născut in Corsica la 15 august, 1769, Napoleon a luptat în Revoluţia Franceză şi a împrăştiat o mulţime regalistă din Paris “intr-o rafală”. În 1796-1797, victoriile reputate împotriva austriecilor în Italia au făcut din el un erou naţional. În anul următor însă, tentaţia de a cuceri Egiptul a luat sfîrşit cand flota franceză a fost distrusă in Bătălia Nilului de către cea engleză, aflată sub comanda lui Horatio Nelson.
În ciuda acestui insucces Napoleon a profitat de o lovitură de stat din noiembrie 1799, devenind prim-consul, conducatorul real al Franţei. La începutul anilor 1800, a introdus reforme legislative ample, sub nu-mele de Codul lui Napoleon, care constituie şi azi baza dreptului fran- cez. În 1804, s-a autoîncoronat împărat al Franţei. De atunci şi pînă în 1812 a rămas invincibil pe uscat, chiar dacă Nelson ...

Alte referate despre: napoleon bonaparte biografie, napoleon bonaparte biografia, napoleon bonaparte-biografie

Napoleon Bonaparte

Tatal lui Napoleon Bonaparte s-a opus cu inversunare ocupatiei franceze, dar dupa mult timp a realizat ca nu are decat de castigat daca trece in tabara cealalta. Familia lui Napoleon era mare, fiind alcatuita din cinci fii si trei fiice. Unul dintre avantajele pe care le-a obtinut prin trecerea de partea francezilor a fost eliberarea unui act ce dovedea ca familia apartinea nobilimii, fapt ce I-a permis lui Napoleon sa invete la o academie militara pe cheltuiala guvernului.

La varsta de noua ani, tanarul Napoleon a urmat un curs rapid de franceza, drept pregatire pentru urmatoarea cariera. El nu si-a pierdut insa niciodata accentul italian si nu a invatat sa scrie corect frantuzeste. De aceea, el dicta mereu toate documentele la sase secretari care dadeau textelor forma gramaticala corecta. El s-a apreciat ca a “scris” peste 80.000 de documente in timpul celor 15 ani in care ...

Alte referate despre: napoleon bonaparte referat, napoleon bonaparte, referat napoleon bonaparte

Napoleon Bonaparte

Este un clişeu istoric faptul că Napoleon a fost neobişnuit de scund. Înălţimea sa era de cinci picioare şi doua degete (circa 1,67 m), iar înălţimea minimă pentru înrolare în armată a fost de de cinci picioare. În 1813 a fost redusă la patru picioare şi două degete. Foarte inteligent şi plin de viaţă, el a fost foarte muncitor. Unele zile lucra chiar şi 18 ore.

Alte referate despre: franta in timpul lui napoleon bonaparte, viata lui napoleon bonaparte, personalitatea lui napoleon bonaparte

Napoleon Bonaparte

În această perioadă, relaţiile dintre Rusia şi Franţa erau tensionate. Ambii se suspectau de scopuri expansioniste ostile în Marea Baltică, Europa Centrală şi în Balcani. În următoarele 12 luni, el şi-a edificat Marea Armată (La Grande Armée) cu peste 450.000 de oameni plus 150.000 auxiliari şi mai mult de 1.000 de tunuri.
În anul 1812, Napoleon a trecut râul Niemen. Strategia clasică a lui nu a funcţionat. Armatele mici ruseşti avansând repede spre centrul Rusiei. Astfel, proviziile armatei se diminuau şi deja muriseră 60.000 de oameni din cauza bolilor. Când au ajuns la Smolensk, au găsit oraşul devastat de ruşi, demoralizându-se astfel şi mai mult. Kutuzov, recent numit comandant, a decis să lupte cu Napoleon în satul Borodino, cu o armată de 120.000 de soldaţi. Napoleon a ieşit victorios din această luptă. Peste câteva zile a cucerit Moscova.
Armata a început retragerea pe 19 octombrie din cauza lipsei de mâncare. Armata mai avea 107.000 ...

Alte referate despre: referat despre napoleon bonaparte, napoleon bonaparte referat istorie, biografia lui napoleon bonaparte

Napoleon Bonaparte

Folosindu-se de energia Fran]ei Revolu]ionare, aventurierul militar Napoleon Bonaparte pruse invincibil, pân când excesiva sa ambi]ie i-a adus cderea. Suprema]ia sa scurt, dar impresionant a avut efecte de durat asupra istoriei franceze [i europene.
Napoleon Bonaparte s-a nscut `n 1769 `n localitatea Ajaccio, din Insula Corsica. Educat la [colile militare franceze, tânrul Napoleon devine `n 1785 locotenent de artilerie. Planurile sale de viitor sunt `ns afectate de revulo]ia francez din 1789, care a dus la rzboi cu restul Europei, cderea monarhiei [i emigrarea multor ofi]eri aristrocra]i. ~n aceast situa]ie armatele revolu]ionare aveau nevoie de militari abili, promovarea fiind mult mai rapid decât `n vremurile mai pu]in turbulente. ~n decembrie 1793, faptele de vitejie ale lui Napoleon `n asediul de la Toulon – de]inut un timp de britanici – l-au fcut, la doar 24 de ani, general de brigad.
Marea [ans a lui Napoleon s-a ivit doi ani mai târziu, când o mi[care ...

Alte referate despre: moartea lui napoleon bonaparte, napoleon bonaparte bibliografie, despre napoleon bonaparte

Napoleon Bonaparte

A fost al doilea din cei opt copii ai lui Carlo (Charles) Buonaparte si al Letiziei Ramolino Buonaparte. Nici un membru al familiei Buonaparte nu a fost niciodata soldat profesionist. Tatal sau, Carlo, a fost un avocat care a luptat pentru independenta Corsicii, dar dupa ce Franta a ocupat insula in 1768, el a servit drept judecator si a intrat in aristocratia Franceza drept conte.

Alte referate despre: napoleon bonaparte referat in franceza, biografie napoleon bonaparte, bataliile lui napoleon bonaparte

Memoriile lui Napoleon

El a stiut sa le impuna repede respect si dupa o scurta perioada de
pregatire si organizare, in cursul careia a dovedit calitati deosebite
si in acest domeniu, a trecut la ofensiva; intr-o inaintare vijelioasa
si-a condus armata din victorie in victorie, de pe coasta Mediteranei,
peste Muntii Apenini, pana pe malurile lacului de Garda; armata
piemonteza era zdrobita si regele silit sa ceara armistitiu, iar
armata austriaca a fost zdrobita si silita sa se retraga din bogata
provincie lombarda. Apoi trei armate trimise succesiv de catre
imperiul habsburgis ca sa recucereasca provinvcia, au fost nimicite si
o noua ofensiva a generalului francez Bonaparte a condus armata
aproape de portile Vienei. Monarhul uneia din marile puteri europene a
trebuit sa se recunoasca invins si obligat sa accepte conditiile unui
armistitiu impus de invingator. In timpul tratativelor Napoleon s-a
dovedit foarte abil si in arta diplomatica, precum era in cea
militara. Imbinand ...

Alte referate despre: memoriile lui napoleon, memoriile lui napoleon de pe insula sfanta elena, memoria lui napoleon

Napoleon Bonaparte - Franta Imperiala

Ca o recunoastere a succeselor sale,in anul 1802,Napoleon a fost ales,prin plebiscic,prim-consul pe viata.Acesta nu a fost insa decat o etapa intermediara spre instaurarea puterii personale absolute. In noua sa calitate, Napoleon continua politica promovata anterior, in toate directiile. Pentru prevenirea comploturilor este accentuat controlul politienesc asupra societatii : tribunalele speciale sunt conduse de » magistrati pentru linistea publica » , se reintroduc practicile trimiterii la inchisoare fara judecata sau arestul la domiciliu. Totul se afla sub controlul unui ministru al politiei care beneficia de puteri extinse.

Alte referate despre: napoleon bonaparte franta imperiala, napoleon bonaparte - franta imperiala, istoria lui napoleon bonaparte franta

Uimitorul Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte - Din cauza acestui lucru , s-a convocat Adunarea Starii Generale . Ea nu a mai fost convocata din 1614 . Deci , in 1789 Adunarea Starii Generale a fost convocata din nou . Aici , reprezentantii starii a 3-a nu si-au putut spune ideile si aprobarea . Din cauza acestui lucru , starea a 3-a s-a despartit de celelalte stari . Inchisoarea Bastillia a fost daramata . Acest eveniment a semnificat rasturnarea monarhiei .

Pe 4 august s-au facut 2 decrete importante . Acestea erau „Drepturile omului si ale cetateanului „ . Dupa un an s-au facut serbari la care a participat Ludovic al 16-lea . Acesta a promis in fata natiunii ca va permite orice decret . Insa , dupa un an de la juramant , Ludovic al 16-lea a incercat sa fuga , insa planul lui a esuat . Astfel, oamenii nu au mai avut incredere in el .

In acelasi an Franta a mai avut un razboi cu Anglia ...

Alte referate despre: uimitorul napoleon bonaparte, referat istorie napoleon bonaparte, referat napoleon bonaparte download

Misterul mortii lui Napoleon Bonaparte

''Cand generalul Bonaparte va fi condus de pe Bellerophon la bordul vasului Northhumberland va fi momentul potrivit pentru amiralul Cockburn de a aranja vizitarea efectelor pe care generalul le va lua cu el.Amiralul Sir G.Cockburnj va lasa sa treaca articolele de mobila,carti,vinurile pe care generalul le-ar putea avea.Sub articolul mobile se va intelege argintaria,cu conditia ca ea sa nu fie in asa cantitate incat sa poata fi socotita mai putin ca obiectele domestice decat ca o proprietate convertibila in bani.

Alte referate despre: misterul mortii lui napoleon bonaparte, misterul mortii lui napoleon, referat misterul mortii lui napoleon

Napoleon Bonaparte

C'est à Auxonne qu'il apprend que la ville de Toulon s'est offerte aux anglais. Après avoir proposé un plan de reconquête de la ville au Comité de Salut Public, le 16 septembre 1793, il obtient le commandement en chef de l'artillerie de l'armée chargée de reprendre la ville.

Alte referate despre: informati despre napoleon bonaparte, viata personala a lui napoleon bonaparte, campaniile lui napoleon bonaparte
Referate afisate : 18
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles