Referate notiuni de statistica- metode de observare statistica

Statistica - metode de observare

Evolutia activitatii statistice a determinat conturarea mai multor metode de observare, care de regula se folosesc combinat sub indrumarea si controlul INS. Existenta mai multor metode de observare statistica prezentând particularitati de continut si metodologie face posibila clasificarea lor in functie de mai multe criterii.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 52kb
Downloads: 20
Materia: Statistica

Statistica - instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor

Statistica a aparut din nevoia reală de a cunoaşte,in expresie numerică,o serie de activitaţi,fenomene si procese social-economice.Evidenţierea lor,la ince-put ca inregistrări izolate (de unde şi denumirea de statistică practică),datează din cele mai vechi timpuri ale dezvoltării societaţii omeneşti o dată cu inventarea scrisului,a folosirii uneltelor de muncă mai productive şi s-a perfecţionat in de-plină concordantă cu progresul economico-social.Fazele importante ale evoluţiei statisticii sunt:statistica practică,statistica descriptivă,aritmetica politică,folosirea metodelor matematice şi a calculului probabilitaţilor.

Alte referate despre: statistica instrument de cunoastere a fenomenelor si proceselor, fenomene si procese meteorologice, fenomenele si procesele meteorologice

Statistica pentru afaceri

Gestiunea intregii informatii statistice revine Comisiei Nationale de Statistica(CNS) care are rolul de a dispune de banci de date, de a elabora metodologii corespunzatoare in functie de necesitati, metodologia de observare, prelucrare si analiza statistica.

Alte referate despre: statistica pentru afaceri, statistica in afaceri, statistica de afaceri

Statistica

Este o ştiinţă pentru că studiază regularităţile cu care fenomenele econonmice şi sociale se produc, evidenţiază gradul de influenţă a factorilor şi mutaţiile structurale din interiorul fenomenelor şi de asemenea permite extinderea cunoaşterii fenomenelor studiate

Alte referate despre: statistica, statistica matematica, proiect statistica

Elemente de statistica

Activitatea de culegere si inregistrare a datelor referitoare la un fenomen face obiectul statisticii descriptive sau statisticii formale.
Activitatea de grupare,de analiza si de interpretare a datelor precum si formularea unor previziuni priviind comportarea viitoare a unui fenomen reprezinta obiectul statisticii matematice.

Alte referate despre: elemente de statistica matematica, elemente de statistica, elemente de statistica matematica referat

Statistica - sinteza

Unitătile colectivitătii statistice sunt purtătoare de informatii sau subiecte logice ale informaŃiei statistice, deoarece asupra lor se exercită nemijlocit observarea. Unitătile colectivitătii statistice au un caracter efectiv, concret (persoane, firme, mijloace materiale sau bănesti), iar numărul lor este variabil, dar în orice moment are o valoare precisă.

Alte referate despre: statistica sinteza, capacitatea de analiza si sinteza statistica a unui port, sinteza statistica

Evolutia istorica a statisticii romanesti

Aceste recensăminte (censuri) s-au efectuat la un interval de 5 ani, ulterior la 15 ani fiind culese informaţii referitoare la: denumirea proprietaţii si latifundiarului, precum şi a doi vecini apropiaţi; numărul persoanelor aflate pe teritoriul latifundiarului, defalcat pe sexe şi grupe de vârstă şi statutul social al acestora; suprafeţele însămânţate în ultimii 10 ani cu principalele culturi; terenurile ocupate cu viţa de vie şi producţia de vin; suprafaţa păsunilor şi fâneţelor naturale; numărul animalelor pe specii; resursele materiale mai ales cele aurifere etc.
Documentele păstrate până în zilele noastre se referă la organizarea şi efectuarea Recensământului din anul 297 în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305) căruia i-au fost aduse, în timp, o serie de îmbunătăţiri caracteristice “imperiului roman târziu”, precum şi unele completări efectuate de către împăratul Constantin cel Mare, pentru zona Bizanţului.

Alte referate despre: evolutia istorica a statisticii romanesti, evolutia istorica a statistici romanesti, evolutia istorica a statistici romanesti in

Statistica

• studiază fenomenele sociale şi economice de masă în cadrul cărora acţio-nează
• studiază aspectul cantitativ,concret al fenomenelor social-economice de masă,stabilindu-se astfel mărimea,volumul,intensitatea,rapouturile de in-terdependenţă în condiţii specifice detimp,spaţiu şi organizare

Alte referate despre: referat statistica, referate statistica, serii statistice

Proiect statistica anul II USH

Este o bucata din proiectul la Statistica economica anul II.

Alte referate despre: statistica anul 1, proiect statistica anul 1, proiect statistica anul 2

Aparitia si dezvoltarea statisticii in Romania

Asfel, Decretul domnesc nr.117 din 28 aprilie 1859 poate
fi socotit ca data infiintarii oficiale a Serviciului statistic central din Tara Romaneasca.La inceputul lunii iunie, Dionisie Pop Martian inainteaza lui Alexandru Ioan Cuza un “Proiect pentru instituirea unui Oficiu central de statistica administrativa”, iar la 5 iunie alcatuieste expunerea de motive pentru infiintarea definitiva a acestuia si aprobarea bugetului de catre Camera electiva.

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea statisticii, aparitia si dezvoltarea statisticii in romania, aparitia si dezvoltarea statistici

Statistici in Romania

În afarã de lucrãrile lui Simion Mehedinþi ºi George Vâlsan, sunt de luat înseamnã mai ales cele ale lui Vintilã Mihãilescu care au meritul de a fi premergãtoarele unei „sociologii urbane", în aceastã privinþã putând fi înregistratã încã o întâietate româneascã certã în istoria ºtiinşelor umane. E de citat astfel în primul rând analiza lui asupra oraºului Bucureºti, precum ºi monografia regiunilor rurale ale Vlãsiei ºi Moºtiºtei.

Alte referate despre: statistica medicala, statistica referat, probleme de statistica rezolvate

Proiect statistica si analiza datelor

Astfel jumatate din judetele Romaniei in anul 2008 aveau un numar de locuri de cazare existente de 2.794 si jumatate dintre ele aveau un numar mai mare de 2.794, iar pentru capacitatea de cazare in functiune, jumatate din judete aveau numarul de locuri din hoteluri mai mic de 773.600 iar alta jumatate dintre ele aveau un numar mai mare de 773.600 de locuri; mai exact mediana celor doua distributii statistice este valoarea cea mai apropiata, ca pozitie, de toate valorile din sir.

Alte referate despre: statistica si analiza datelor, analiza datelor statistice, metode statistice de analiza a datelor

Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu

Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu - Fire visătoare, dotat cu o sensibilitate deosebită, încă de pe băncile şcolii, Emil Gîrleanu se dedică literaturii. Şi-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iaşi, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ş.a., în paginile cărora publică o bună parte din scrierile sale. Pe lîngă o intensă muncă pe tărîmul beletristicii, a desfăşurat o importantă activitate de organizator. A întemeiat revista Făt Frumos , a fost redactor la Falanga literară şi artistică , supliment al Convorbirilor critice , a dirijat Biblioteca românească Socec; a scos la Craiova revista Proza , pe care o redacta singur, împreună cu Dimitrie Anghel şi Şt. O. losif, Emil Gîrleanu a înfiinţat îa Bucureşti Societatea scriitorilor români (1908), devenind în 1911 preşedintele ei.

Emil ...

Alte referate despre: din lumea celor care nu cuvanta - marinimie de emil garleanu, din lumea celor care nu cuvanta marinimie de emil garleanu, din lumea celor care nu cuvanta-nedespartite de emil garleanu

Recensamantul

Recensamantul
Prezentarea rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 18 martie 2002, precum şi compararea acestora cu datele definitive ale recensământului din 7 ianuarie 1992, permit descrierea situaţiei actuale din România în ceea ce priveşte numărul şi structura demografică a populaţiei, numărul de gospodării, fondul de locuinţe şi condiţiile de locuit ale populaţiei, precum şi a modificărilor survenite în ultimul deceniu, pe total ţară, medii şi în profil teritorial la aceşti indicatori.

Alte referate despre: recensamant, recensamantul, recensamant 1992

Emil Garleanu

Emil Garleanu a facut scoala primară şi începutul studiilor secundare în Iaşi. Emil Garleanu trece apoi la Şcoala militară din acelaşi oraş, pe care o termină în 1899, obţinînd gradul de sublocotenent de infanterie. Fire visătoare, dotat cu o sensibilitate deosebită, încă de pe băncile şcolii, Emil Garleanu se dedică literaturii.

Alte referate despre: caprioara de emil garleanu rezumat, caprioara de emil garleanu, emil garleanu

Practica de specialitate in statistica

Rezultatele sistematizarii datelor prin grupare sunt cunoscute, in general, sub denumirea de distributii statistice.Reprezentarea grafica este o metoda de prezentare sub forma unei imagini a datelor unei distributii intr-un sistem de coordonate dat.Obtinerea indicatorilor statistici este necesara pentru caracterizarea, in expresii numerice generalizatoare, a ceea ce este esential pentru un grup de unitati sau pentru intreaga colectivitate studiata in conditii de timp si de spatiu date.

Alte referate despre: practica de specialitate, practica de specialitate management financiar contabil, practica de specialitate contabilitate

Principii si probleme ale rezolvarii statistice

2.Surse de date statistice
Producerea şi gestionarea informaţiei statistice oficiale se realizează prin
intermediul sistemului informaţional statistic (S.I.S.) – subsistem al sistemului informaţional economico-social.

Alte referate despre: probleme cu rezolvari principiul lui dirichet, probleme rezolvate la statistica economica, probleme rezolvate la statistica

Introducere in statistica

Datele statistice reprezinta caracterizarea numerica obtinuta de statistica in legatura cu unitatile, grupele sau colectivitatea studiata. Ele sunt marimi concrete rezultate din studiile efectuate pe baza de numarare, masurare sau calcul statistic. Datele statistice sunt purtatoare de informatii, informatia reprezentand continutul specific al datei sau mesajul datelor statistice.

Alte referate despre: introducere in statistica, introducerea in statistica, introducere licenta
Referate afisate : 19
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles