Referate somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania

Somajul si piata muncii in romania - Orice activitate economica, in conditiile economiei de piata asociaza, in mod obiectiv, factorul de productie capital, cu inca un factor esential, factorul munca. Acest factor se procura prin intermediul pietei, piata muncii constituindu-se astfel, intr-un subsistem al economiei de piata.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 166kb
Downloads: 28
Materia: Economie

Somajul - tendinte contemporane

Lucrarea „Tendinţe ale şomajului contemporan” se adresează celor interesaţi de probelmatica şomajului şi pieţei muncii - studenţi, cursanţi ai facultăţilor cu profil economic sau angajaţi ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul ocupării forţei de muncă. Şomajul este unul din fenomenele negative care se manifestă cu mare intensitate în perioada de tranziţie. Este un fenomen inerent, întâlnit în orice economie, în ţara noastră, în contextul transformărilor pe care le-a implicat reforma, proporţiile şomajului au atins cote ridicate.

Alte referate despre: tendinte contemporane in dezvoltarea constitutionalismului, tendinte contemporane ale sistemului educational romanesc, tendinte contemporane din metodologie

Somajul

* Somajul de conversiune - afecteaza salariatii care aveau locuri de
munca stabile pana la licentiere, fara vechime mare in munca. La
inceputul perioadei de somaj, ei sunt considerati favorizati, iar
in caz de prelungire a perioadei de somaj, trec intr-o categorie
mai defavorizata.
* Somajul repetativ - ii cuprinde pe aceia care cunosc o succesiune
de perioade de activitate si de somaj, mai afectati fiind tinerii
si cei cu calificare slaba.
* Somajul de excluziune - reuneste populatia activa in care sunt
incluse persoane mai in varsta, mai putin calificate sau aflate in
somaj de timp indelungat, indiferent daca mai primesc sau nu
indemnizatia de somaj

Alte referate despre: somajul, somajul in romania, somaj

Somajul

Notiunrea de somaj provine de la cuvantul "chomage" din limba
franceza, la randul sau preluat din limba greaca "cauma" care insemna
"caldura mare" din cauza careia se intrerupea orice activitate. La
origine notiunea de somaj reprezenta intreruperea lucrului din cauza
temperaturilor ridicate. Somajul se poate caracteriza ca o stare
negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa
disponibila prin neasigurarea locurilor de munca. Someri sunt toti
acei apti de munca, dar care nu gasesc de lucru si care pot fi
angajati, partial sau in intrgime, numai in anumite momente ale
dezvoltarii economice. Ei reprezinta, un surplus de forta de munca, in
raport cu numarul, celor angajati,in conditii de rentabilitate impuse
de economia de piata.

Alte referate despre: somajul referat, inflatia si somajul, somajul in romania referat

Inflatia si somajul

Inflatia si somajul
Prabusirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflatie –inflatia banilor de hartie neconvenabil in aur. Acum, existenta functionala a banilor de hartie o absoarbe pe cea materiala. Ca urmare, in conditiile cand singurile elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce “iese” din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani.

Alte referate despre: inflatie vs somaj, inflatie si somaj, inflatia si somajul referat

Somajul

Masurarea somajului este o problema de estimare a proportiilor, structurii, interasitatii si duratei lui. In toate tarile cu economie cu piata concurentiala functioneaza institutii specializate si sunt aplicate modalitati specifice de intregistrare a somajului, despre care se culeg informatii sistematici sunt: nivelul, marirea sau proportia la un moment dat; intensitatea sau taria de manifestare; durata medie; structura sau componenta.

Alte referate despre: referat somaj, referat despre somaj, somaj referat

Somajul

FORME ALE SOMAJULUI. MĂSURAREA SOMAJULUI
Somajul involuntar se manifestă în diferite forme, după cauzele care îl generează.
– Somajul ciclic este generat de evolutia ciclului economic. În faza de
criză, somajul sporeste ca urmare a contractiei, scăderii productiei, a activitătilor economice si cresterii numărului de falimente, cu deosebire a întreprinderilor mici si mijlocii.
– Somajul conjunctural este efectul restrângerii activitătii economice în unele ramuri, sectoare economice, sub impactul unor factori conjuncturali economici, politici, sociali, intern si internationali.
– Somajul structural derivă din reconversiunea unor activităti economice, din restructurările de ramură si subramură impuse de progresul tehnic. Somajul structural apare si ca efect al unei structuri înguste de ramuri si subramuri, caracteristică pentru tările în curs de dezvoltare.
– Somajul tehnologic este efectul introducerii noilor tehnologii, care impun un nou mod de organizare ...

Alte referate despre: definitia somajului, somajul si inflatia, rata somajului definitie

Curba Phillips - inflatie si somaj

Curba Phillips - inflatie si somaj
Pe baza cercetării unei ample serii de date, care s-au extins pe intervalul de timp 1861-1957, privitoare la rata şomajului (ca indicator structural) şi dinamica salariului nominal (ca indice cu bază în lanţ) în Anglia, economistul englez A. W. Phillips a descoperit o relaţie logică între dinamicile celor două mărimi. Pe baza ipotezei, conform căreia modificarea preţului este egală cu modificarea salariului minus efectul creşterii productivităţii medii, Phillips a observat o relaţie inversă între rata inflaţiei şi rata şomajului. Nivelul şomajului a fost mai mare când ritmul de creştere a salariului nominal a fost mai lent. Invers, şomajul a fost mai mic când creşterile salariului nominal au fost mai rapide.

Alte referate despre: curba lui phillips inflatie somaj, inflatia si somajul curba lui philips, curba phillips somaj

Facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca

Facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca
Absolventii institutilor de invatamant si ai scolilor speciale, in varsta de minim 16 ani , in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni , beneficiaza din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.

Alte referate despre: facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca, facilitati acordate de agentia somajului pentru forta de munca 2009, facilitati acordate angajatorilor prin somaj

Economia muncii

3. Problema cadrului geografic si a diviziunii muncii, cu urmatoarele aspecte:
- influenta cadrului geografic asupra diviziunii muncii;
- diviziunea muncii regionale.

Alte referate despre: economia muncii 2000 2010, economia muncii, economia munci

Piata, tipurile si functiile ei

Categorie a economiei de schimb, in acceptiunea cea mai frecventa, piata desemneaza un ansamblu coerent, un sistem sau o retea de relatii de vinzare cumparare intre parti contractante care sunt pe de o parte, unite prin legaturi de interdependenta si, pe de alta parte se afla in rapoturi de opozitie. Participantii la aceste relatii sint producatorii de bunuri si servicii, ofertantii de factori de productie si consumatorii, care reprezinta asa cum aprecia J.K.Galbraith si W.Salinger, ''Centri distincti de decizie, care se opun unul altuia prin urmarirea propriului interes, dar sunt legati in acelasi timp printr-o solidaritate functionala''.

Alte referate despre: piata tipurile si functiile ei, piata tipurile si functiile sale, piata tipurile si functiile pietei

Somajul - realitate a vietii sociale

“Cum trăiesc românii, după opt ani de tranziţie? Datele statistice spun că foarte rău, mult mai rău decat în regimul planificat, de vreme ce salariul mediu real se situează doar la jumatatea celui înregistrat în 1989, iar consumul la o serie de produse de bază s-a diminuat considerabil. Numai că în România, dintr-o serie de cauze pe care le vom enumera mai jos, statisticile trebuie privite cu rezerva cuvenită. O demonstrează capturile săptămânale ale Gărzii Financiare, rezultatele controlului vamal şi anchetele poliţiei. Or, aceasta economie alimentează buzunarele a sute de mii de români - sunt bani care nu apar în nici o statistică.Acesti bani ar trebui să se regăsească, măcar parţial, în consumul de bunuri, deci în vânzările cu amănuntul catre populaţie. Şi imediat ar trebui să se aprindă beculeţul roşu, semnalând necorelarea volumului desfacerilor de mărfuri cu nivelul venitului nominal net. Aşa trebuie, numai că aici ajungem la o altă ...

Alte referate despre: somajul realitate a vietii sociale, referat somajul in romania ca realitate a vietii sociale, somajul ca realitate a vietii sociale referat asistenta sociala

Evolutii pe piata muncii

In plus oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca pe parcursul perioadei active locul de munca poate fi schimbat, cultivarea disciplinei de a economisi si de investi etc. sunt conditii obligatorii de a caror indeplinire va depinde echilibrul pe piata fortei de munca.
Indemnizatia de somaj constituie doar o solutie temporara, subsidiara si in care se sprijina si viseaza domeniul socialului si mai putin pe argument si motivatie economica. De aceea, mai presus de toate, asupra gradului de ocupare isi vor pune amprenta faptele de munca, disciplina riguroasa, fara de care progresul in planul productiei, al cresterii economice si deci al gradului de folosire nu se pot realiza.

Alte referate despre: institutii politici evolutii pe piata muncii in romania, evolutii piata muncii 2011, piata muncii evolutii sectoriale in perioada 1990-2007

Masurarea gradului de neocupare a fortei de munca

persoanele ocupate cu timp partial, temporar sau sezonier, aflate in cautarea unui loc de munca cu timp complet persoanele care si-au pierdut sau au renuntat la statutul anterior (lucrator independent, patron, lucrator familial neremunerat) si cauta pentru prima data loc de munca salariat Numarul somerilor inregistrati este alcatuit din toate persoanele care au declarat ca in perioada de referinta erau inscrise la oficiile de forta de munca si somaj (Legea nr. 1/1991 republicata in anul 1994), indiferent daca primeau sau nu ajutor de somaj sau alocatie de sprijin.

Alte referate despre: gradul de ocupare al fortei de munca, gradul de ocupare a fortei de munca, gradul de ocupare al fortei de munca franta

Studiul conditiilor de munca si organizarea ergonomica a muncii

In cadrul acestui capitol este analizat procesului de munca - procesul de strunjire a piesei "Ax instalatie pompaj" desfasurat in cadrul firmei S.C. TOOLS S.R.L.. De asemenea sunt studiate dimensiunile antropometrice in pozitiile dinamice de munca si influenta echipamentului de lucru in proiectarea locurilor de munca.Capitolul se termina cu respectarea principiilor economiei miscarii in cadrul procesului de munca analizat - procesul de strunjire a piesei "Ax instalatie pompaj"

Alte referate despre: studiul conditiilor de munca si organizarea ergonomica a muncii, studiul cond de munca si organiz ergonomica a muncii, organizarea ergonomica a muncii

Lansarea apei minerale plate "Aquaviva" pe o piata straina

Aceste fapte au determinat conducerea intreprinderii sa abordeze ideea perfectionarii produselor existente, optandu-se pentru lansarea unui produs nou.Din multitudinea de idei, in urma unui riguros proces de analiza, compartimentul de marketing a solicitat, pentru inceput, fabricarea produsului "AQUAVIVA" - APA MINERALA PLATA CU EFECTE CURATIVE, pentru a fi introdus in fabricatie si introdus pe piata.

Alte referate despre: lansarea apei minerale aquaviva pe piata, ape minerale plate, ape minerala plate din moldova
Referate afisate : 16
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles