Regate barbare

Aparita regatelor barbare

Vizigoţii au fost primii germanici care au pătruns în Imperiul Roman pe la mijlocul secolului al III-lea. O ramură a lor, goţii de apus, au trecut în anul 376, sub presiunea hunilor, în sudul Dunării, în Balcani. Ei au primit din partea romanilor permisiunea de a se aşeza în Tracia dar s-au răsculat împotriva autorităţilor romane şi au pustiit Peninsula Balcanică. Sub conducerea lui Alaric au ajuns până în Italia şi au jefuit Roma (410). Apoi s-au aşezat în Spania unde au pus bazele unui regat barbar desfiinţat mai târziu, în anul 711, de arabi.

Vandalii s-au aşezat înaintea vizigoţilor în Spania, venind tot din Scandinavia. Împinşi de vizigoţi, au trecut în nordul Africii, întemeind regatul vandal. Au fost singurii barbari care au avut o flotă cu ajutorul căreia au trecut Mediterana şi, în anul 455, au jefuit Roma. În 534 , bizantinii generalului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 2592
Materia: Istorie

Civilizatia Etruscilor

Daca in geneza majoritatii civilizatiilor europene antice regasim migratia si stabilrea unor triburi migratoare indo-europene, in cazul infloritoarei civilizatii a etruscilor putem afirma ca este clar o exceptie care confirma regula.

Alte referate despre: civilizatia etrusca, civilizatia etruscilor, civilizatie etrusca

Poarele migratoare (sec. III - IX )

Primii au fost goţii, care, din cauza unor schimbări de climă au migrat din nordul Dunării şi al Rinului înspre imperiu. În secolul III, au început atacurile asupra imperiului. Ramura vestică a goţilor, vizigoţii, s-au aşezat în spaţiul locuit de daco-romani, la nord de Dunăre.

Au devenit federaţi după înfrângerea lor de către Constantin cel Mare, în anul 332 şi au fost creştinaţi, majoritatea în erezia ariană. În anul 376, în urma unei invaziia hunilor, vizigoţii au intrat în Imperiul Roman şi i-au învins pe romani la Adrianopol, în 378. Au fost acceptaţi ca federaţi şi aşezaţi în provincia Moesia.

Ramura estică a goţilor, ostrogoţii, tot în urma invazei hunilor, s-au refugiat în Pannonia, unde vor fi dominaţi de aceiaşi huni. Aceştia erau un popor de origine turcică, veniţi din Asia centrală şi-au format în Pannonia un centru de putere, un regat, de unde au atacat în mod constant Imperiul Roman. Grupurile germanice ...

Alte referate despre: triburile migratoare sec iii vii in hrist, migratia slavilor in sec iii-xiii, perioada antica sec iii i hr

Anglia si Normandia

Timp de cativa ani dupa cucerire au existat anumite neintelegeri intre rege si seniorii sai, de vreme ce trebuiau sa formeze un front comun impotriva noilor supusi ostili. In fiecare localitate normanzii si-au intarit pozitiile. Cavalerii calari in armuri erau de neinlocuit in camp deschis, dar securitatea era asigurata mai ales prin construirea de castele. Acestea ofereau protectie impotriva atacurilor neasteptate, serveau drept resedinte pentru lorzi, iar prin dimensiunile lor simbolizau suprematia in fata strainilor.

Alte referate despre: anglia si normandia, anglia-cucerirea normanda, anglia cucerirea normanda

Vandalii

Vandalii - Să vedem totuşi în continuare, fără prejudecăţi, cum s-a ajuns la creşterea şi cristalizarea în formă statală a puterii vandalilor. Acest popor a avut una dintre cele mai lungi migraţii, pe două continente, plecând din sudul Peninsulei Scandinavice şi ajungând până în nordul Africii.

Alte referate despre: vandalii, vandali, vandalii referat

Triburile germanice in primele secole ale mileniului I

Locul de origine a celui mai vechi dintre popoarele germanice - constituit din fuziunea populaţiei neolitice locale cu elemente etnice indo-europene - se situează în zona din sudul Suediei, Peninsula Iutlanda şi teritoriul Germaniei Septentrionale, cuprins între gurile fluviilor Weser şi Oder, având la bază fuziunea dintre populaţiile finice descendente ale vechii culturi Grand Maraisşi ale populaţiilor neolitice venite din câmpiile dunărene, reprezentante ale culturii ceramicii lineare.

Alte referate despre: triburile germanice din secolul 10, triburile germanice, germania in primul razboi mondial

Formarea regatului franc in timpul dinastiei merovingiene

Regatul franc s-a format ca urmare a unirii celor 2 mari uniuni de triburi (francii salieni si francii ripuani). Aceasta unificare a facut-o Clovis (481-511), care este considerat si intemeietorul dinastiei Merovingiene. El a reusit sa extinda stapanirea francilor asupra intregii Galii, fie cucerind celelalte triburi (tot de origine germanica), sau supunandu-le autoritatii lui, cum face cu burgunzii. Foarte important este ca se crestineaza in traditia ortodoxa. Acest lucru ii confera un ascendent asupra celorlalte popoare barbare din Galia, si, aliindu-se cu Bisierica, reuseste sa-si consolideze puterea in regat.

Alte referate despre: formarea regatului franc, formarea regatului francez, statul franc in timpul dinastiei carolingiana

Regatul Dac

Cunoaşte trei etape de dezvoltare:Burebista;de la Burebista la Decebal;Decebal.Burebista (82-44 î.Hr.)Cel mai puternic şi mai întins stat din afara lumii romane.Acţiunea de unificare a fost realizată prin diplomaţie şi pe calea armelor, la iniţiativa şi concilierea marelui preot Deceneu.

Alte referate despre: regatul dac, regatul dac referat, regatul dac a lui burebista

Regimul Politic al Regatului Marii Britanii si Irlanda

Ceea ce frapeaza, în primul rând, pe analistul institutiilor politice si
juridice britanice este, pe de o parte, îmbinarea elementelor constitutionale cutumiare cu cele scrise si pe de alta parte,pragmatismul conceptiei politicojuridice si, în general, al sistemului de drept englezesc.

Alte referate despre: regimul politic al regatului unit al mari britanii, regimul politic al regatului unit al marii britanice, regimul politic democratic in marea britanie

Imaginarul despre femeie in vechiul regat intre pozitv si negativ

Lucrarea noastra este structurata urmand aceeasi schema duala. Astfel ca dupa o introducere care se refera la ceea ce discursul vremii numeste "natura" femeii, adica: slabiciune, supunere, afectivitate, si inferioritate, in general, urmeaza doua parti. Prima, urmarind ipostaza pozitiva a imaginarului, cu referire la rolurile casnice, prin excelenta - de sotie, mama a familiei, gospodina si "Mama a Natiunii" - pe care societatea le acorda femeii bune.

Alte referate despre: femeia in vechiul testament, legislatia cu caracter protectionist din vechiul regat, starea sociala a femeii in vechiul testament

Familia si dreptul roman

Din cele mai vechi timpuri familia era baza tuturor relaţiilor sociale şi personale în Roma Antică ajungând să influenţeze activităţile publice şi politice.
Romanii aveau valori morale tipice unei societăţi agrare conservatoare cu puternice legături familiale. Ei munceau din greu, se bazau pe propriile puteri, fiind foarte precauţi, asumându-şi responsabilităţile şi împotrivindu-se inamicilor.
Preţuiau virtuozitatea, curajul fizic şi moral potrivit unui bărbat (vir). Stress-ul asupra responsabilităţilor familiale era evident datorită ideii de pietas, credinta prin care toate familiile romane datorau loialitate autorităţii familiei si zeilor. La fel, fides (buna credinta), crea din cuvântul unui roman jurământul său- atât în viaţa publică cât şi în cea particulară.
Familia romană reflecta natura patriarhală a statului roman prin dreptul de viaţă şi de moarte pe care-l avea tatăl (paterfamilias) ...

Alte referate despre: familia si dreptul in imperiul roman, familia in dreptul roman, familia in dreptul musulman

Razboiul de 100 ani

Razboiul a fost un razboi popular in Anglia pentru ca ducea
Armatele intr-o tara bogata(Franta orasul Caen , Saint-Louviers),unde puteau prada din plin .

Anglia avea nevoie sa fie stapana marii , caci altfel ea
nu poate nici sa-si continue comertul,nici sa trimita
trupe pe continent si nici sa tina legatura cu trupele
trimise anterior.Inca din primele zile ale razboiului
marinarii englezi din cele 5 porturi detineau supe-
rioritatea si au iesit invingatori in batalia de la
Ecluse . Mai tarziu , Eduard al III – lea(1327-1377)
isi va neglija flota engleza , francezi si spaniolii se vor
alia si inferioritatea navala a Angliei va marca inceputul
infrangerilor sale .

Anglia , neputand sa trimita pe continent decat armate
relativ putin numeroase incearca sa lupte impotriva ad-
versarilor sai , dorind alierea cu comunele flamauale
si cu imparatul Eduard al III – lea .

Alte referate despre: razboiul de 100 ani, razboiul de 100 ani referat, razboiul de 100 ani-paralela franta si imp romano-german

Politica de cruciada a voievozilor romani

La sfarsitul secolului al XIV-lea, turcii au ajuns cu cuceririle la Dunare, amenintand Tarile Romane si chiar intreaga Europa. Puterile europene au reactionat, declansand cruciadele tarzii. Au fost atrase in aceasta actiune in principal regatele Ungariei si Poloniei, care urmareau obiective proprii in sud-estul Europei.Primul domn care a dus o politica de cruciada a fost Mircea cel Batran (1386-1418).Bun organizator, el a consolidat si desavarsit organizarea institutionala a statului,preocupandu-se de sporirea avutiei tarii si de intarirea capacitatii de aparare. In politica externa a manifestat abilitate politica si diplomatica. La inceputul domniei el a incheiat o alianta cu Polonia, pentru a preveni o actiune ostila din partea Ungariei.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani, politica de cruciada a voievozilor, politica de cruciada a voievozilor romani referat

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Astfel orasele producatoare de lina erau situate la est de Pennini, Leeds si Bradford. Industria bumbacului era concentrata in vest in Manchester. Birmingham si orasele sale satelit, a concentrat industriile siderurgica si constructoare de masini, iar arealul Notthingham-Leicester industria incaltamintei. In nord-estul Angliei, constructia de nave si industria chimica a devenit principalele activitati. Mai mult decit atit, depozitele de carbuni din Scotia si Tara Galilor (Wales) au sustinut in buna parte exportul acestei materii prime.

Alte referate despre: regatul unit al marii britanii si irlandei de nord, regatul unit al marii britanii si irlandei de nord referat, regatul unit al marii britanii si irlandei de nord referat scurt

Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet

Rezumatul operei Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet
Tartarin din Tarascon era maruntel, roscovan, pantecos, avea o barba stufoasa si ochi fulgeratori. Tartarin din Tarascon avea o colectie impresionanta de arme albe si arme de foc, o colectie de carti de aventuri si o gradina neinchipuit de frmoasa, lucruri de care era foarte mandru. Oamenii din Tarascon il apreciau foarte mult pe Tartarin din Tarascon pentru vitejia sa.

Alte referate despre: tartarin din tarascon de alphonse daudet, tartarin din tarascon de alphonse daudet rezumat, tartarin de tarascon de alphonse daudet

Clima in Suedia

Regatul Suedia (Konungariket Sverige) – statul în Europa de Nord, în partea de est şi sud al peninsulei Scandinave. La vest este vecină cu Norvegia, la nord-est – cu Finlanda. Din partea de est şi sud este scăldată de Marea Baltică şi golful Botnic. În componenţa Suediei intră 2 insule mari din Marea Baltică – Gotland şi Eland.
Este membru al Uniunii Europene.Clima in Suedia

Alte referate despre: clima in suedia, clima din suedia, clima vegetatie suedia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.36 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles