Regimul autoritar al lui carol al 2 lea

Regimul autoritar al lui Carol al II-lea

Regimul autoritar al lui Carol al II-lea
“În cei zece ani de domnie a lui Carol al II-lea, România a parcurs mai multe etape de evoluţie. Din punct de vedere economic, criza din 1929-1933, apoi puternicul avânt din anii 1934-1938 şi, în sfârşit, începutul recesiuniii (1939-1940). În ansamblu a fost o perioadă de progrese notabile, cu deosebire în ceea ce priveşte economia şi mai ales industria.”1 Viaţa politică a fost foarte agitată, au avut loc mari confruntări între forţele democratice şi cele extremiste; partidele politice au cunoscut un process de erodare; ceea ce a înlesnit lui Carol al II-lea sa treacă la dizolvarea lor formală în martie 1938, pe fondul unei evidenţe ascensiuni a Gărzii de Fier.
Regimul autoritar al lui Carol al II-lea

Nivel: Facultate
Dimensiune: 50kb
Downloads: 17
Materia: Drept

Regimuri totalitare

Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura. Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci când toate tarile erau derutate de primul război mondial, iar economia statelor învinse nu intrase in normal. Regimuri totalitare

Alte referate despre: regimuri totalitare, regimurile totalitare, regimuri totalitare in perioada interbelica

Totalitarism

Asa cum facusera Caterina cea Mare in Rusia si Metternich in Austria,conducatorii unor asemenea guvernari au incercat sa previna acele transformari de substanta care ar fi subminat ordinea sociala existenta.

In acest scop,ei s-au bazat pe birocratii obediente,departamente vigilente de politie si armate de incredere.Participarea populara la astfel de guvernari era interzisa sau limitata drastic la aliati naturali,precum aristocratii,inaltii functionari sau inaltii ierarhi ai Bisericii.Liberalii,democratii si socilaistii erau persecutati ca radicali,fiind adesea intemnitati sau exilati.

Dupa primul razboi mondial,acest tip de guvernare autoritara a reaparut si s-a impus in aproape toata Europa.Practic,in ajunul izbucnirii celui de- al doilea razboi mondial,guvernarea ...

Alte referate despre: totalitarism, totalitarismul, secolul 20 intre democratie si totalitarism

Studiul regimului tranzitoriu intr-un circuit

2. Din distanţa de pe ecran dintre 2 maxime sau două minime succesive se deduce perioada T şi pseudopulsaţia oscilaţiilor . Factorul de amortizare α se stabileşte din decrementul oscilaţiei D care este raportul dintre două valori maxime succesive.

Alte referate despre: studiul regimului tranzitoriu intrun circuit rlc serie, studiul regimului tranzitoriu, circuite electrice simple in regim tranzitoriu

Regimul fanariot

- respectate religiile recepte : catolica, luterana, calvina .unitariana .
- Transilv. era condusa de un guvernator ajutat de un guberniu
- se mentin : Dieta si Tripartitum-ul lui Werboezi (1517 ).
- se formeaza Cancelaria aulica la Viena (1694-1867 )
- romanii erau considerati ,,admisi” si ,,tolerati”.
- Biserica Ortodoxa era exclusa , persecutata.
- guvernatorul era ales initial de Dieta si apoi numit de imparat.
- Transilv. platea anual o suma mare catre Imp. Habs.
- comandantul fortelor armate ale Transilv. era austriac.

Alte referate despre: regimul fanariot, regimul fanariot in tarile romane, regimul fanariot progres si limite

Regimul nationalist - Nicolae Ceausescu

Ultima etapă şi anume sfârşitul regimului Ceauşist a avut loc între anii 1987-1989. În aceşti doi ani dictatorul pierduse total sprijinul populaţiei. Dornic de a modifica fizionomia oraşelor, regimul a început o serie de demolări ale construcţiilor vechi. Aşadar la 21 septembrie 1988, Ceauşescu a organizat un miting pentru a explica populaţiei de ce politica sa este cea mai bună. Însă, întâlnirea nu a mers aşa cum s-a aşteptat. Mulţimea a început să-l huiduie pe dictator, după care mulţimea a pătruns în Comitetul Central, Televiziunea şi Radioul, anunţând poporul că Ceauşescu a fugit. În cele din urmă Ceauşescu a fost prins la Târgovişte pe data de 25 decembrie. După ce au fost judecaţi, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost executaţi.

Alte referate despre: regimul lui nicolae ceausescu, regimul comunist nicolae ceausescu, romania sub regimul lui nicolae ceausescu

Regimul totalitar in Romania

Regimul comunist din Romania, intins pe un timp indelungat de peste patru decenii, a cunoscut mai multe perioade cu anumite etape in cadrul acestora, comportand o serie de particularitati.O prima perioada este cea dintre 1948-1965 din timpul guvernarii lui Gh. Gheorghiu-Dej. In cadrul acestei perioade exista doua etape distincte: prima din 1948-1958, iar a doua din 1958 pana in 1965, an in care Gheorghiu-Dej a incetat din viata, locul sau fiind luat de Nicolae Ceausescu.

Alte referate despre: regimul totalitar, regimul totalitar in romania, regim totalitar

Regimul comunist in Romania

In noul guvern prezenta comunistilor va fi largita : Petru Groza - viceprim-ministru, Teohari Georgescu -sub-secretar de stat la interne, Gh Gheorghiu Dej - ministrul comunicatiilor, Stefan Voitec - educatie, L Patrascanu - ministrul justitiei.

Alte referate despre: regimul comunist in romania, regimul comunist, regimul comunist din romania

Decebal - regele dacilor

El ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendintele expansioniste ale Imperiului Roman, care-si stabilise durabil frontiera pe linia Dunarii, se accentuau rapid.
Era anul 87 (d.H.), cand imparatul roman Domitian pornise o ofensiva impotriva Daciei, iar getii aveau nevoie de un conducator tanar, neinfricat si inteligent. Acesta s-a dovedit a fi Decebal. De altfel, intreaga s-a domnie a fost la fel de zbuciumata, trebuind sa isi conduca de nenumarate ori armata in luptele cu legiunile romane atacatoare.

Alte referate despre: decebal regele dacilor, despre decebal regele dacilor, decebal regele daciei

Regimul politic al republicii federale Germania

Referat despre Regimul politic al republicii federale Germania
Între procesul de formare a sistemului constitutional postbelic al
Germaniei Federale si cel al Italiei exista câteva asemanari frapante, generate, în principal, de pozitia asemanatoare a celor doua state - ca tari învinse - fata de Puterile Aliate în al doilea razboi mondial. Astfel, atât Italiei, cât si Germaniei li s-au „oferit" modele de guvernare, fara a se asigura popoarelor respective libertatea deplina de optiune pentru un sistem de guvernare sau pentru altul.

Alte referate despre: regimul politic al republicii federale germania, regimul democratic al republicii federale germania, regimul poltical republicii federale germania

Regimul politic al Italiei

Aceasta a fost, de fapt, începutul unei stratificări politice si ideologice noi, a unui nou clivaj între actorii noi ai scenei
politice italiene. Totodată, au apărut reperele definitorii ale unei clase politice construite pe alte interese sociale, economice si politice, cu o altă motivaTie ideologică. MotivaTia psihologică a schimbării regimului politic nu este însă usor de explicat într-o manieră unitară, datorită multitudinii si varietăTii forTelor politice, în primul rând partidele politice, păturile sociale, cercurile religioase, organismele sindicale, diferitele formaTiuni ale RezistenTei antifasciste, care toate si fiecare în felul său au participat, într-o direcTie sau alta, la impulsionarea transformărilor produse în sistemul politic italian după înlăturarea de la putere a lui Mussolini. Dincolo de contradicTiile ideologice, de interesele social-economice si politice diferite, toate aceste forTe au avut însă un scop comun: înlăturarea structurilor ...

Alte referate despre: regimul politic al italiei, regimul politic in italia, regimul politic din italia

Regimul politic al Statelor Unite

În mod paradoxal, în momentul forjării sistemului constituTional al Statelor Unite ale Americii, fundamentele teoretice ale acestuia erau organic legate de gândirea politicojuridică reformatoare a Europei din acea vreme, de tot ceea ce se crease mai valoros în doctrina si practica constituTională ale statelor europene occidentale până în secolul al XVIII-lea, desi Statele Unite se aflau la o mare distanTă de vechiul continent.

Alte referate despre: regimul politic al statelor unite, regimul politic al statelor unite ale americii, regimul politic al statelor unite ale americi referat

Regimul Politic al Elvetiei

Una din trăsăturile definitorii ale sistemului de guvernare elveTian este recursul la forme tipice ale democraTiei directe (iniTiativa legislativă populară si referendumul) si chiar la o formă arhaică a acesteia (Landsgemeinden - adunarea cetăTenilor). O altă trăsătură este
federalismul. în fine, sistemul politic cuprinde un executiv cu atribuTii restrânse care funcTionează după principiile executivului colegial sau directorial si care se situează teoretic în trena parlamentului, dar, practic, beneficiază de o independenTă funcTională.

Alte referate despre: regimul politic al elvetiei, regimul politic al elvetie, regimul politic contemporan elvetia

Curentele literare ale secolului al XX-lea

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, ...

Alte referate despre: curente literare in secolul al xix-lea, care sunt curentele literare din secolul al 18-lea, care sunt curentele literare ale secolului al xx-lea

Regimul politic - comparatie Portugalia si Belgia

Constitutia belgiana a consacrat ca si forma de guvernare pe cea monarhica, în care regale detine un rol decorativ, având o putere limitata, iar paralamentul detine puteri sporite, îndeosebi, în ceea ce priveste acordarea votului de încredere Guvernului si raspunderea acestuia în fata forului legislative.
În ultimele trei deceni, fortele politice au optat, treptat, pentru transformarea structurii de stat unitara, într-una federala, fiind aduse în acest scop revizuiri Constitutiei.

Alte referate despre: regimul politic - comparatie portugalia si belgia, regimul politic-comparatie portugalia si belgia, regimul politic - comparatie portugalia si belgia2x puncte

Al 2- lea Razboi mondial

2. Concluzii militare :
Marile obiective ale constituirii fortelor armate germane vor continua sa fie determinate de antagonismul fata de democratiile occidentale. Planul Alb nu constitue decat o operatiune complementara acestor preperative.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat
Referate afisate : 16
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles