Relieful carstic

Relieful carstic

Este este
singura roca pentru care al carei relief s-a creat un termen special
-relieful carstic- si careia i s-au dedicat doua discipline
stintifice : carstologia-care studiaza exocarstul (formele de
suprafata)- si speologia - care se ocupa de endocarst (formele
subterane).

Suntem undeva in Muntii Apuseni, cea mai reprezentativa zona
calcaroasa de la noi din tara. Cu rucsacul in spate, urcam in lungul
unei vai. Apele curg linistite printre bolovani. In lateral, padurea
acopera coastele versantilor.

Deodata insa decorul se schimba. Printr-o adevarata "poarta" din
piatra ne facem intrarea intr-o alta lume . Din apa, tasnesc spre
inaltul cerului pereti verticali de stanca.

Deasupra, la cativa metri, abia mai distingem o fasie de lumina.
Poteca a disparut si, pentru a merge mai departe, sarim din piatra in
piatra ; uneori, pentru ca nu avem incotro, trebuie sa o luam direct
prin apa rece. Foarte des, suspendate la diverse ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 18
Materia: Geografie

Piatra Craiului

Pe flancul vestic al Pietrei Craiului se detaseaza ca fenomene carstice “Arcadele de la Zaplaz”, arcada “Ceardacul Stanciului”, in vecinatatea careia se gaseste Pestera Stanciului, o grota de care se leaga legenda haiducului Stanciu al Bratului. Tot aici se gaseste intinsa zona a “Marelui Grohotis”, cat si avenul “Moara Dracului”, o excavatiune de mari dimensiuni situata pe Muchia Rosie.

Alte referate despre: piatra craiului, parcul national piatra craiului referat, rezervatia naturala piatra craiului

Formarea muntilor

Dar cele mai lungi si mai frumoase lanturi muntoase de pe Pamant — printre care Himalaia, Anzii, Muntii Stancosi si Alpii — sunt roci sedimentare, supuse unor forte mecanice uriase. O parte din aceste roci s-au format pe fundul unor mari putin adanci, din aluviunile transportate de rauri, adica din mal, nisip si faramaturi de roci. Calcarul, in schimb, s-a format in ape mai adanci, din carcasele calcaroase ale unor vietuitoare primitive, din erele geologice primare.

Alte referate despre: formarea muntilor, formarea muntilor carpati, formarea muntilor alpi

Geneza si evolutia reliefului

-sunt asezati in Europa Centrala si au forma arcuita
-au o lungime totala de 1600 km
-au altitudini maxime de 2655m in muntii Tatra
-s-au format in timpul orogenezei alpine, odata cu intreg sistemul Alpino-Carpato-Hymalayan.
-In tara noastra cuprind trei ramuri principale, denumite in functie de pozitia geografica fata de depresiunea Transilvaniei:
-Carpatii Orientali(Est)
-Carpatii Meridionali(Sud)
-Carpatii Occidentali(Vest)

Alte referate despre: geneza si evolutia reliefului, geneza si evolutia reliefului referart, geneza si evolutia reliefului romaniei

Relieful petrografic

Aceste roci includ di pe ce metamorfice si vulcanice vechi. Relieful corespunzator este specific masivelor cristaline din Carpati, in primul rand in Meriodionali, apoi in magurile din nordul Dealurilor de Vest, in Muntii Macinului si Dobrogea Centrala, sau in Podisul Mehedinti.

Fiind vorba de roci dure, cristalizate, forma de relief principala rezultata este aceea de masiv si/sau culmi netede . Masivele au aspect de cupola ( exemplu Poiana Ruscai, Gilau- Muntele Mare, Bihor) uneori modelate in trepte. Culmile montane se desprind adesea dintr-un nod central al masivului ( ca cele din Meridionali, Rodna, Semenic s.a.) dar pot avea forma si de obcina (Obcina Mestecanis, Muntii Persani). Vaile au un profil transversal in V ascutit, cu versanti foarte inclinati dar uniformi ca panta. Ele formeaza obisnuit defilee (Lapus, Jiu, Olt, Portile de Fier) sau chei (Morlaca- Huiedin). Un specific aparte il dau si abrupturile marginale, initial de falie, in special cele de la contactul cu reliefurile ...

Alte referate despre: relieful petrografic, relief petrografic, relieful petrografic referat

Tipuri De Roci

b) structura petrografica este ansamblul proprietatilor care desemneaza forma si dimensiunea cristalelor din roca precum si aranjamentul in spatiu al acestora.

Alte referate despre: tipuri de roci, referat tipurile de roci, tipuri de roci din romania

Istoria geologica a pamantului

Coloana timpurilor geologice
Cu ajutorul acestor tehnici, geologii au stabilit ordinea de formare a rocilor in diferitele parti ale lumii. Pe baza rezultatelor s-a ridicat coloana istoriei Pamantului.
La fel cum ne este mai usor sa intelegem istoria omenirii daca o impartim in civilizatii sau in domniile unor regi ori imparati, din considerente similare geologii au impartit istoria Pamantului in parti cu diferite nume.
Rocile care s-au format cu peste 590 milioane de ani in urma contin foarte putine fosile. Pana nu de mult, aceste roci antice au fost impartite in doua grupe. Rocile mai vechi care nu contin nici un fel de fosile, au fost denumite roci Arhaice, iar cele putin mai recente, in care fosilele sunt foarte rare, au fost numite Proterozoice. Rocile formate in ultimii 590 milioane de ani, in care s-au gasit fosile din abundenta, sunt denumite Phanerozoice.

Alte referate despre: istoria geologica a pamantului, erele geologice ale pamantului, istoria geologica

Relieful si apele Romaniei

Caracteristicile elementelor climatice. Temperatura şi precipitaţiile sunt elemente determinante în aspectul stărilor vremii, adică a situaţiilor concrete ce se succedă zi de zi tot timpul anului. Pentru a defini anumiţi indicatori sintetici, cu valabilitate mai îndelungată; se folosesc mediile de temperatură, de precipitaţii etc. Acestea ilustrează caracteristicile climei.

Alte referate despre: relieful si apele romaniei, relieful si apele din brazilia, influentele omului asupra vegetatiei climei reliefului solului apelor

Relieful glaciar

Ghetarii de vale sunt forme de relief mai mici. Ei sunt mase de gheaţă care se deplasează încet în josul văilor montane. La capul multor gheţari montani este un bazin, numit zonă de acumulare, unde zăpada se comprimă şi se transformă în gheaţă. Când bazinul se umple, gheaţa se revarsă peste marginea bazinului şi începe să curgă. În timpul mişcării suprafaţa gheţarului crapă şi formează crăpături numite crevase.

Alte referate despre: relieful glaciar, relief glaciar, relieful glaciar din romania

Taxonomia reliefului

De la inceputul revolutiei industriale, adica dfe la mijlocul secolului al XVIII-lea activitatea umana are si ea un rol important in modelarea suprafe-
tei Pamantului, cateodata chiar cu efecte surprinzatoare. Continentele au a-
juns la forma lor si in pozitiile actuale in urma miscarii placilor ce formeaza scoarta solidificata a Pamantului, adica datorita tectonicii placilor.

Alte referate despre: taxonomia reliefului, relieful frantei, relief

Alte metode de reprezentare a reliefului

Spre deosebire de metoda curbelor de nivel, reprezentarea reliefului prin hasuri se caracterizeaza printr-o plasticitate crescuta. In ceea ce priveste insa comensurabilitatea, metoda hasurilor ramane inferioara.
Sub o forma nestiintifica, hasurarea a fost folosita de catre unii cartografi in figurarea reliefului inainte de Lehmann, considerat de fapt creatorul acestei metode. Metoda hasurilor elaborata de Lehmann se bazeaza pe principiul iluminarii verticale a terenului, conform caruia cu cat este mai aproape de orizontala terenul primeste mai multa lumina si cu cat este mai aproape de verticala apare mai umbrit, mai intunecat.

Alte referate despre: alte modalitati de reprezentare, modalitati de reprezentare ol reliefului, unitati reprezentative de relief

Relieful Asiei

In Asia se afla cateva dintre cele mai intinse podisuri de pe glob: Tibet, Gobi, Pamir, Dekkan, Podisul Arabiei, Podisul Siberiei Centrale.
Mai exista si campii, diferite ca marime sau origine: Campia Siberiei de Vest (aproape o treime din suprafata Europei), Campia Chinei de Est si Campia Indo-Gangetica, ultimele doua fiind unele dintre cele mai populate si fertile de pe glob.'

Pod. Tibet care masoara peste 4000 m.este cel mai inalt din lume. Exista si campii, precum campia Gangelui, Indusului, Chinei de Est si tundre, precum tundra Siberiei. Printre muntii cei mai reprezentativi se numara Himalaya (vf. Everest care masoara 8848m fiind supranumit acoperisul lumii) si Pamir. Deserturile sunt mai putine, dintre care cel mai mare este Desertul Gobi. Peninsule reprezentative: Arabia (cea mai intinsa din lume), India, Kamceatca (de origine vulcanica) si Indochina. Arhipelaguri de insule importante: Arhipelagul Filipinelor.

Relieful deserturilor este un relief climatic. In deserturi, ...

Alte referate despre: relieful asiei, relieful asiei referat, forme de relief asia

Relieful si apele Romaniei

Vânturile, determinate de circulaţia generală a aerului deasupra Europei şi de schimbările centrilor barici, poartă denumiri intrate în limbajul comun: vântul de vest, aducător de precipitaţii, crivăţul, care bate iarna de la est sau nord-est, uneori de la nord, geros şi uscat, austrul, o componentă mediteraneană, cald şi uscat vara, ploios iarna. Mai sunt şi vânturi locale ca: Vântul mare (în Depresiunea Făgăraşului), brizele marine etc.

Alte referate despre: relieful si apele braziliei, referat romania-clima relief munti ape orase, relieful si apele olandei

Relieful si apele Romaniei

Vânturile, determinate de circulaţia generală a aerului deasupra Europei şi de schimbările centrilor barici, poartă denumiri intrate în limbajul comun: vântul de vest, aducător de precipitaţii, crivăţul, care bate iarna de la est sau nord-est, uneori de la nord, geros şi uscat, austrul, o componentă mediteraneană, cald şi uscat vara, ploios iarna. Mai sunt şi vânturi locale ca: Vântul mare (în Depresiunea Făgăraşului), brizele marine etc.

Regionarea climatică. Pe teritoriul României se diferenţiază trei etaje de climă: unul montan, răcoros (2-6°C), cu precipitaţii abundente (700-1 200 mm) şi vânturi puternice: unul de dealuri, mai cald (6-10°C media anuală) .şi precipitaţii mai reduse, dar suficiente pentru vegetaţia forestieră (500-700 mm); unul de câmpie, care cuprinde şi zona dealurilor mici, cu medii ...

Alte referate despre: informatii despre forma de relief si apele din vecinatate, forme de relief clima ape, relieful si apele

America

New York este şi un mare nod de comunicaţii, fiind primul nod maritim, portul, cu numeroasele sale avanporturi (Bayonne, Newark, Jersey City, Gulfport, Perth Amboy etc.), avînd cheiuri în lungime de peste 1500 km şi un trafic anual de 149 milioane tone, deţinînd primul loc între porturile ţării. Traficul de cabotaj este foarte însemnat, fiind reprezentat prin petrol (peste 40 milioane tone), peşte, produse lemnoase şi agricole. Pentru comerţul internaţional, portul New York se distinge prin traficul de produse industriale şi importul de produse agricole tropicale, metale neferoase etc.
Ca nod feroviar are o deosebită importanţă pentru legăturile cu zona Marilor Lacuri, din New York pornind 11 magistrale, între care magistrala New York Central, cu patru linii, înregistrează cel mai intens trafic de mărfuri şi călători din ţară. Dintre numeroasele gări, cea mai mare este Pennsylvania Station, situată într-o clădire nouă, care are un trafic ...

Alte referate despre: america de nord, america de sud, america

Sticla armata si cu relief

1.2. Sticla reliefică
Sticla reliefică poate fi fabricată în mod armat şi nearmat. Ea se deosebeşte prin rezistenţa mare, de aceea se foloseşte pentru sticluirea acoperişului, vitrinilor. După metoda lui Miler sticla este îndoiată în direcţia longitudională cu ajutorul rolelor speciale, care sînt situate după plita de primire a maşinii. Banda plastică a sticlei nimerind printre valuri devine valoroasă. După această bandă nimereşte în ler şi este tăiată prin metoda electrică.

Alte referate despre: sticla armata, sticla armata referat, sticla de geam cu relief

Potentialul turistic in parcul natural Apuseni - studiu de caz zona turistica Padis

Turismul se situează în prezent printre cel mai de seamă componente ale economiei mondiale, participând cu aproape 12 % la realizarea produsului mondial brut, cu circa 8 % la ocuparea forţei de muncă, fiind cel mai important capitol al comerţului internaţional şi mobilizând circa 11 % din cheltuielile de consum ale populaţiei . Cu toate acestea, nu pot fi neglijate efectele negative generate de dezvoltarea sa necontrolată şi necorelată, mai ales, asupra nivelului socio-cultural şi de mediu.

Alte referate despre: potential ecoturistic al parcului natural apuseni, activitatea turistica in parcul natural apuseni, atractii turistice antropice parc natural apuseni
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles