Relieful judetului prahova

Judetul Prahova

Situat pe pantele sudice ale Carpatilor, in apropiere de curbura acestora, judetul Prahova cuprinde un teritoriu ce se intinde de pe culmile inalte ale muntilor pana in campie, pe malurile Ialomitei. Aceasta situatie confera judetului o mare varietate a conditiilor fizico-geografice si, implicit, a celor economico-gepgrafice. Judetul Prahova are o suprafata de 4694 kmp (1,97% din suprafata tarii), o populatie de peste 800000 de locuitori si un numar de 100 de localitati si anume : un municipiu, 13 orase, 10 comune suburbne, 76 de comune, la care se adauga 403 de sate. Resedinta judetului o constituie municipiul Ploiesti.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 31kb
Downloads: 4883
Materia: Geografie

Analiza sistemului de asezari in judetul Prahova

Referat despre Analiza sistemului de asezari in judetul Prahova
El constituie un important nod de comunicatii având si o mare concentrare de dotari publice (ocrotirea sanatatii, învatamânt, cultura, sport, comert, financiar-bancare). Pentru aceste considerente si având în vedere ca municipiul Ploiesti este comunitatea urbana cea mai importanta a Regiunii Sud Muntenia, acesta a fost desemnat polul de
crestere, urmând a beneficia de un program special de dezvoltare si echipare urbana prin alocari de fonduri structurale cu aceasta destinatie;
- municipiile de interes judetean – municipiul Câmpina (38.017 locuitori) – centru economico-social cu
profil dominant industrial-tertiar si dotari cu rol teritorial;
- orase cu profil dominant industrial-agrar dotate cu unitati de servire teritoriala: Baicoi, Boldesti-Scaieni, Comarnic, Mizil, Valenii de Munte;
- orase statiuni turistice, cu activitati industriale si dotari de servicii de importanta locala: Azuga, Breaza, Busteni, Sinaia, ...

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul prahova, analiza principalelor zone turistice din judetul prahova, sistemul de asezari in judetul prahova

Rolul turismului in economia teritoriului - studiu de caz Regiunea Sud-Muntenia

Regiunea Sud beneficiaza si de avantajul oferit de principala artera fluviala de navigatie europeana, Dunarea, insa putin folosita ca urmare a reducerii capacitatilor industriale ale oraselor porturi si lipsei transportului naval de calatori.Structurile de cazare in Regiunea Sud, sunt concentrate intr-un numar mai mare in jud. Prahova, Arges si Dambovita, cu 434, 186 si respectiv 51 unitati de cazare.
Cele mai multe unitati de cazare dupa gradul de confort care isi desfasoara activitatea in regiune sunt cele de 2 si 3 stele. Judetele in care sunt concentrate acestea, sunt cele precizate adineaori, datorita fluxului mare de turisti ce frecventeaza turistice, cele mai importante fiind Valea Teleajenului superior si mijlociu, si Bucegi-Valea Prahovei.

Alte referate despre: economia serviciilor studiu de caz, agentia de turism-management si operatiuni studiu de caz, economia intreprinderii-studiu de caz

Valea Prahovei

Prezentarea generala a zonei:asezarea geografica a zonei: Valea Prahovei este asezata în partea de sud est a Romaniei, în mijlocul Munteniei, în bazinul superior si mijlociu al raului cu acelasi nume si o parte a bazinului Ialomitei.Ea se invecineaza la sud-Ilfov, Ialomita; la vest-Dambovita; la nord-Brasov; la est-Buzau (Muntii Bucegi) si are o suprafata: 4.716 km2 (respectiv 2 % din teritoriul tarii).

Alte referate despre: valea prahovei referat, referat valea prahovei, valea prahovei

Predeal

Statiune de odihna de importanta nationala, accesibila in toate anotimpurile Predealul este un cunoscut centru al sporturilor de iarna. Climat montan tonic-stimulativ, cu veri racoroase ( temperatura medie in iulie este de 15°C) si ierni friguroase (media lunii ianuarie este sub -5°C). Temperatura medie anuala este de 5°C si media precipitatiilor de 1000 mm anual. Stratul de zapada dureaza peste 100 de zile anual. Aerul curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea relativ scazuta a aerului sunt principalii factori de cura recomandati in tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamantul tulburarilor endocrine si a problemelor de crestere a copiilor.

Alte referate despre: referat predeal, predeal, statiunea predeal referat

Tipuri de relief

Tipuri de relief:1.Relieful sculptat pe roci dure : morfologia acestui tip de relief este legata de factorii climatici. Indifferent de acestia formele de relief reziduale au aspect masiv, greoi, profilul este dominant rotunjit si se mentine insular.
2.Relieful modelat pe roci argiloase: datorita caracteristicilor rocilor argiloase, relieful apare sub forma unor alunecari de teren, torenti noroiosi.

Alte referate despre: tipuri de relief, tipurile de relief, tipuri de relief din romania

Relieful si apele romaniei

Relieful, în primul rând prin altitudine, în al doilea rând prin orientarea catenelor muntoase, introduce modificări locale destul de însemnate: scăderi de temperatură în raport cu înălţimea şi creşterea cantitativă a precipitaţiilor la altitudini mai mari.

Alte referate despre: relieful si apele romaniei, relieful si apele din brazilia, influentele omului asupra vegetatiei climei reliefului solului apelor

Judetul Dambovita

Hallstt-ul, prima epoca a fierului, defineste cultura materiala si spirituala a tracilor, marcata de obiecte de la Ocnita-doua centuri de bronz din sec. al XII-lea i.e.n.Trasaturile specifice civilizatiei geto-dacice se regasesc in vestigiile de epocaLa Tene(sec VI-V i.e.n.) deescoperite in Valea Voievozilor.

Alte referate despre: poluarea in judetul dambovita, judetul dambovita, starea mediului in judetul dambovita

Relieful petrografic

Relieful petrografic- Este destul sa amintim relieful carstic din Apuseni, Muntii Banatului sau din Podisul Mehedinti, multitudinea alunecarilor de teren de pe flisul carpatic, din Subcarpati sau podisurile Moldovei si Transilvaniei, densitatea mare de crovuri de pe unele portiuni ale Campiei Romane. Conditiile de formare si evolutie ale reliefurilor petrografice depend de roca, de agent, dar si de climat, de etajele morfoclimatice, de anotimp, adica de tot ceea ce poate schimba, pe timp scurt sau indelungat, procesul geomorfologic care modeleaza roca.

Alte referate despre: relieful petrografic, relief petrografic, relieful petrografic referat

Judetul Hunedoara

Aceasta face ca relieful carstic sa fie dezvoltat, atat prin forme de suprafata (lapiezuri, doline, chei, sectoare de vai seci), cat si de adancime (pesteri, avene).Varfurile cele mai inalte sunt Varful Piule cu 2.081 m, urmat de Varful Dragsanu, cu 2.080 m si Varful Piatra Iogovanului, cu 2.014 m.sta sudica o continua catre vest, facand legatura cu Muntii Godeanu.

Alte referate despre: principalele resurse turistice naturale ale judetului hunedoara, judetul hunedoara, judetul hunedoara port popular

Monografia satului Totoreni din judetul Bihor

Traditia
La inceputul sec 16, cu ocazia invaziei Imperiului Otoman in Europa , populatia bastinasa a fost supusa unor presiuni de ordin militar ocazie cu care o anumita parte a armatei turco-tatare si-au stabilit un comandament de inzestrare la intrarea pe partea dreapta dinspre Tarcaia pe locul numit Cirip. Traditia orala spune ca tatarii ar fi avut un atelier de prelucrare a minereului de fier pe acel loc (Cirip). Ei in acel atelier confectionau arme (sabii, topoare etc). In acest sens si azi se observa pamantul ars sau puternic limonitizat si resturi de fier topit brut cat si minereu de marcasita (fier-mangan).

Alte referate despre: monografia satului totoreni, monografia satului viile din judetul galati, monografia satului racovita din judetul dambovita

Economia judetului Bacau

Industria gazelor naturale este reprezentata prin industria extractiva si industria prelucratoare din cadrul combinatelor chimice din orasul Onesti.O mare importanta in cadrul acestei industrii o reprezinta gazul metan descoperit in Colinele Tutovei si pe Valea Siretului,intre Adjud si Roman.Industria carbunelui ocupa locul doi,luand o mare amploare dupa construirea liniei ferate Adjud-Palanca, Bazinul Comanestilor alimentand cu carbune transporturile si industria din intreaga Moldova.

Alte referate despre: economia judetului bacau, situatia economica judetul bacau, economie judetului bacau

Relieful glaciar

Aceasta deoarece conţine mai puţine bule de aer dar o parte din ea constă în apă îngheţată. Această apă se formează atunci când la suprafaţa gheţarului apare fenomenul de dezgheţ. Gheaţa topită se prelinge în josul gheţarului sub formă de apă, după care are loc din nou un fenomen de îngheţ care duce la comprimarea suplimentară a gheţarului.

Alte referate despre: relieful glaciar, relief glaciar, relieful glaciar din romania

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Judeţele cu densitatea cea mai ridicată a populaţiei sunt: Prahova (175,8 loc/kmp), Iaşi (149,6 loc/kmp), Galaţi (138,7 loc/kmp), Dâmboviţa (133,5 loc/kmp), Braşov (109,7 loc/kmp).
Cu densităţile cele mai mici au rămas judeţele: Tulcea (30,4 loc/kmp), Caraş-Severin (39,1 loc/kmp), Harghita (49,1 loc/kmp), Bistriţa-Năsăud (58,3 loc/kmp), Arad (59,5 loc/kmp) şi Covasna (59,9 loc/kmp).
Variaţiile teritoriale ale densităţii populaţiei îşi au explicaţia atât în evoluţia zonală diferenţiată a fenomenelor demografice şi a numărului populaţiei, cât şi în factori de natură economică, socială şi, nu în ultimul rând, de natură geografică (relief).

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, analiza sistemului de asezari din judetul buzau, analiza sistemului de asezari in judetul arges

Nicolae Iorga

Parintii lui Iorga au fost Nicu Iorga, avocat, si Zulnia Iorga (nascuta Arghiropol). Numele de botez este Niculae, acesta fiind si motivul pentru care, in marea majoritate a cazurilor, in timpul vietii s-a semnat N. Iorga. Numele Nicolae apare tarziu si rar din mana sa, fiind covarsitor folosit ulterior, la reeditarea (cenzurata si partiala) a scrierilor sale. Sotia lui Nicolae Iorga a fost Catinca. Absolvent al Universitatii din Iasi (1889), pe care a absolvit-o intr-un singur an.

Alte referate despre: nicolae iorga, nicolae iorga cea dintai invatatura, cea dintai invatatura de nicolae iorga

Sinaia - turism

In centrul statiunii Sinaia, la sud de hotel Montana, se afla
telefericul. Aici, de la 8 la 16 in fiecare zi, puteti sa porniti
intr-o calatorie cu telefericul pâna in vârful muntelui. Odata ajunsi
aici puteti admira intreaga panorama. Pentru a cobori puteti sa luati
iar telecabina sau sa urmati un traseu marcat ce dureaza aproximativ
doua ore.
Posibilitati de calatorii la cabanele din Muntii Bucegi (Cota 1500,
Vârful cu dor - la 2000 de m altitudine, Cuibul Dorului - 1200 m,
Babele - 2206 m, Omu - 2505 m, Padina 1525 m, Piatra Arsă - 1950 m,
Pestera - 1600 m, Piscul Câinelui - 950 m, etc.)
Monumente istorice: Manastirea Sinaia, intemeiata intre 1690 - 1695 de
Spatarul Mihail Cantacuzino; Castelul Peles, construit intre 1875 -
1883 in stil german renascentist, cu elemente gotice.

Alte referate despre: sinaia turism, sinaia turism referat, sinaia turism engleza

Informatica-olimpiada pe judet

Concursul de Rebus să fie înclinat.Formataţi numele şcolii astfel încât să apară cu majuscule.Prin folosirea tabelelor realizaţi integrama din mijlocul paginii. Unele margini nu sunt vizibile, iar o coloană are culoare de umplere. Textul este scris cu Times New Roman 12 pt.,unele litere sunt îngroşate.

Alte referate despre: olimpiada pe judet, modele olimpiada pe judete religie, precizare olimpiada religie judet dambovita
Referate afisate : 17
Medie note: 8.45 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK