Religiozitatea mioritei

Religiozitatea Mioritei

Religiozitatea Mioritei
E evident faptul ca inainte vreme oamenii de pe aceste meleaguri simteau altfel mersul lumii; mai firesc, mai natural. Intelegeau fenomenele si legile naturii in succesiunea lor fireasca. Nu se impotriveau, ci se armonizau cu ele, se supuneau lor, sesizând ca viata lor e mai tihnita si mai ferita de neprevazut. Rostul lumii se intemeia, printre altele, pe o invariabila lege a ciclicitatii: succesiunea zi-noapte, succesiunea anotimpurilor, a rotatiilor constelatiilor solare, a nasterii si mortii, a tineretii si batrânetii, a generatiilor. De acea era usor sa gândesti in viitor, sa prevezi anumite lucruri si fenomene ce aveau sa se intâmple. O filosofie populara simpla si naturala, lipsita de dogme si doctrine, dar din care nu lipsea “ideea de lege suprafireasca, adica lege divina.”

Religiozitatea Mioritei
Privit din acest unghi, episodul testamentar din Miorita ne dezarmeaza: Pastorul prefigureaza, stie, cunoaste ce avea sa se intâmple cu el, cu trupul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 180
Materia: Romana

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
Era de asteptat mai degraba o difuzare a prototipului mioritic cel putin la popoarele invecinate, chiar si in forme usor alterate sau modificate, dar nu s-a semnalat circulatia cân¬tecului in folclorul altor comunitati decât românesti. Cât priveste cea de-a doua teorie ar trebui sa remarcam unele izbânzi ale directiei comparatist-mitologice, desi in acest caz ne aflam pe un teren minat, speculativ. S-a ajuns astfel la concluzia ca Miorita e parte com¬po¬nenta a specificului nostru national. “Folclorul românesc e original, intre altele, prin Mio¬rita, care - se stie – nu e cunoscuta la alte popoare.

Alte referate despre: miorita specificul national, specific national miorita, specificul national

Miorita si globalizarea culturii

Cât despre Mioriţa, s-au arătat de-a dreptul scandalizaţi de atitudinea ciobanului care nu găseşte de cuviinţă să asmută câinii împotriva agresorilor şi să se apere, să-şi facă dreptate, precum şerifii legendari din Vestul Sălbatic.

Alte referate despre: globalizarea culturii, globalizarea culturii romane, miorita si globalizarea

Miorita - un fenomen cultural

"Miorita - un fenomen cultural"
Arte vizuale. Dacă pentru poeţi şi muzicieni imaginaţia oferă putinţa creării unor tablouri în mişcare, în cristale curgătoare, pentru artiştii plastici efortul e cu mult mai substanţial, pentru că trebuie să oprească această curgere a materiei în forme statice. O izbândă în acest sens e Fântâna Mioriţa. Monumentul – realizat în anul 1927 de către sculptoriţa Miliţa Petraşcu, arhitectul Octav Doicescu şi inginerul Dorin Pavel – este amplasat în Bucureşti, pe Şoseaua de Nord.

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomen cultural contemporan, religia ca fenomen cultural

Miorita, scoala al tristetii nationale

Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, o adevarata minune poetica" (Alecu Russo).Folclorul este prima literatura a oricarui popor , caci , din cele mai vechi timpuri, cand inca nici nu exista ideea de scris , oamenii au simtit nevoia de a-si exprima sentimentele , trairile si de a transmite experienta sa urmasilor sai. Baladele populare sunt cintece pe care poetul anonim le-a creat si care constituie o adevarata bogatie pentru folclorul national.

Alte referate despre: miorita-scoala a tristetii nationale, eseu miorita scoala a tristetii nationale, miorita scoala a tristetii nationale

Miorita- comentariu clasa VII

Referat despre Miorita- comentariu clasa VII
Operele lirice sunt acele cratii literale in care autorul isi exprima in mod direct ,prin intermediul eului liric , ganduri si pareri proprii. Lumea de astazi considera mostenirile din popor "demodate" asa ca trec cu vederea ceea ce omul simplu a cantat in versuri de o neasemuita frumusete dealungul timpului . Baladele populare sunt cantece pe care poetul anonim le-a creat si care constituie o adevarata bogatie pentru folclorul romanesc.

Alte referate despre: probleme fizica clasa vii, calin file de poveste rezumat clasa vii, energia mecanica clasa vii

Literatura romana interbelica

Dupa primul razboi mondial ziare cu pagina literara si reviste literare sporesc la numar. Asa avem “Viata româneasca”. Apare la 6 martie 1906 la Iasi sub conducerea lui Constantin Stere, si Paul Bujor, director stiintific devine profesorul dr. Ion Cantacuzino, iar proprietarii revistei sunt Constantin Stere, Ion Botez, Garabet Ibraileanu. Din 1915 directorul unic al revistei ramâne Garabet Ibraileanu. În timpul primului razboi mondial revista îsi înceteaza aparitia pâna în 1920 când reapare sub conducerea lui Ibraileanu. Din 1930 revista se muta la Bucuresti, conducerea fiind preluata de Mihail Relea si George Calinescu. Din 1948 va apare seria care continua si astazi.

Alte referate despre: literatura romana interbelica, particularitati ale artei poetice in literatura romana interbelica, literatura perioada interbelica

Miorita - balada

Capodopera absoluta a literaturii noastre populare, dovada geniului artistic al poporului roman, este rezultatul unui proces de creatie seculara, textul baladei armonizand un numar variabil de motive poetice cu existenta independenta in folclor."Miorita" sintetizeaza o experienta de viata milenara, pentru a o ridica, prin transfigurare artistica la rang de valoare general-umana. Datarea genezei baladei este de fapt imposibila, pentru ca ea este rezultatul unei contaminari succesive intre temele majore ale folclorului nostru.

Alte referate despre: miorita balada populara, miorita balada, rezumat miorita balada populara

Definitii ale creativitatii

Fenomen complex si multidimensional, creativitatea constituie in prezent obiect de cercetare pentru mai multe stiinte: sociologie, psihologie, stiintele educatiei, filosofie, economie, filologie, estetica, arta si mai nou, creatologie.

In definitiile prezentate in literatura de specialitate accentul este pus, uneori, pe:produsul creator;procesul creator;persoana creatoare.In continuare prezentam cateva dintre definitiile, mai semnificative, reiesite din studierea literaturii de specialitate: Creativitatea este facultatea de a introduce in lume un lucru oarecare nou (J.L. Moreno, 1950).

Alte referate despre: definitii ale creativitatii, definirea conceptului creativitate, definitii la creativitate

Marile religii ale lumii si crestinismul

Creştinismul (ca religie) ne luminează o axă centrală în univers şi în noi înşine. Aşadar, religiile (în grade diferite – aşa cum vom vedea în cel de-al treilea capitol) îl descoperă pe om sieşi, dar îi face comprehensibilă întreaga realitate, care, adesea, i se prezintă ca mister.
Religia a fost abordată în diverse moduri şi cu nuanţe diferite, în funcţie de scopul urmărit. A reprezentat obiectul filosofiei şi încă din perioada Antică, filosoful în virtutea îndatoririi sale de a căuta Adevărul, se pronunţă în acest sens şi creează „discurs” filosofic pe tema religiei. Datorită faptului că religia ţine strict de om, se încadrează şi în rândul istoriei. Se susţine chiar că: „Religia uneşte într-un tot organic filosofia şi istoria.”

Alte referate despre: marile religii ale lumii si crestinismul, religia in lumea contemporana crestinismul, referat religia in lumea contemporana crestinism

Paganism, crestinism si gnosa in epoca imperiala

Cand Cezar a trecut Rubiconul, neopitagoricianul Nigidius Figulus a anuntat inceputul unei drame cosmico-istorice care avea sa puna capat Romei si chiar spetei umane (Lucanus, Pharsalia, 639, 642-645). Dar domnia lui Augustus. survenind dupa lungi si dezastruoase razboaie civile, parea sa instaureze pax aeterna. Temerile inspirate de cele doua mituri -- "varsta" Romei si Anul cel Mare -- se dovedeau prin urmare gratuite. Caci, pe de o parte, August de curand fondase din nou Roma, prin urmare nu mai puteau exista temeri in ceea ce priveste durata ei;

Alte referate despre: epoca imperiala, epoca imperiala in roma antica, scolile filosofice in epoca imperiala

Geneza spiritualitatii medievale

Mai mult decit in domeniul istoriei politice sau econoAZmice, este foarte greu de spus, in ceea ce priveste viata spirituala, cind sfirseste Antichitatea si cind incepe Evul Mediu. Exista numeroase elemente care ne indeamna, totusi, sa credem ca trecerea de la un tip de religiozitate la altul s-a petrecut destul de (irziu. intr-adevar, mostenirea culturala a crestinismului a fost, cel putin intr-o prima etapa, asumata in esenta ei de catre regatele barbare care s-au ridicat pe ruinele Imperiului roman; uneori, aceasta mostenire a fost chiar imbogatita, asa cum se constata in Spania vizigota.

Alte referate despre: geneza lumii medievale, geneza statului medieval romanesc, geneza statelor medievale romanesti

Religia civilizatiilor precolumbiene - aztecii incasii si mayasii

Conceptia privind cosmosul in aceasta cultura este egocentrica. Ei considerau Tenochtitlanul centru lumii si al cerului. Lumea este o masa de pamant patrata inconjurata de apa iar cerul este impartit in 13 niveluri, in care locuiesc diversi zei.

Alte referate despre: informatii de civilizatii precolumbiene azteci mayasi incasi referat, referat azteci incasi si mayasi, civilizatiile maya azteca incasa

Lumea Sofie - recenzie

Socrate (470-399 i.Cr.) → un enigmatic, nu a scris nimic, ,,lucrul cel mai intelept este sa stii ca nu stii nimic". Se ocupa cu mositul, pentru ca mama lui era moasa. A murit ( prin otravire) din cauza ca a corupt tinerii si ca nu recunoaste zeii.Asemanarii intre el si Cristos: ambii au talen retoric, ambii au murit pentru ca reprezentau o provocare pentru cei puternici in societate. Oracolul a zis ca cel mai intelept om filosof este Socrate.

Alte referate despre: lumea sofiei, lumea sofiei rezumat, jostein gaarder lumea sofiei

Religie si societate

Organizaţii religioase
Normele, credinţele şi ritualurile furnizează structura culturală a religiei.Sociologii disting patru tipuri ideale de organizaţii:biserca, secta, denominaţia şi cultul.

Alte referate despre: rolul religiei in societate, religie si societate, religia si societatea

Kant, Platon si Blaga

Clasele sociale, prin nastere inegale, corespund celor trei parti ale
sufletului: clasa muncitorilor (demiurgii) - corespunde partii
apetente, clasa razboinicilor (aparatorii, phylakes) - corespunde
partii pasionale, clasa conducatorilor (archontes,filosofii) -
corespunde partii rationale.

Alte referate despre: kant platon si blaga, conceptele lui platon spinoza blaga, referat platon spinoza blaga
Referate afisate : 16
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles