Remus si romulus

Romulus si Remus

3. Mitic fondator si primul rege al Romei, fiu, conform celei mai difuze legende, al lui Marte (Zeul razboiului) si al Reginei Silvia, descendent al lui Enea, Amulio, devenit rege in Alba Longa, dupa ce l-a inchis pe fratele sau Numitore, pentru a evita nasterea altor legitimi mostenitori ce ar fi putut revendica tronul, constranse fiica, Regina Silvia, sa devina Fecioara vestala. Dar regina Silvia, iubita de Marte, da nastere la doi gemeni, Romulus si Remus, care aruncati in Tevere, intr-un cos, din ordinul unchiului, au fost purtati de curenti pana la mal, sub un smochin, unde au fost alaptati de o lupoaica, pana cand au fost gasiti si crescuti de pastorul Fausolo si de sotia sa Acca Laurenzia.

Deveniti adulti si aflandu-si accidental originile regale si, de uzurparea lui Amulio, l-au ucis urcand pe tron pe Numitore. Au decis sa fondeze un oras, unde Romulus delimita limitele pe Palatino, tragand brazdele corespondente viitoarelor ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 14kb
Downloads: 636
Materia: Istorie

Sfarsitul istoriei si ultimul om

Aceasta deoarece, in primul rand, tehnologia confera avantaje militare celor care o detin, dar si datorita posibilitatii existenei in continuare a razboiului in cadrul sistemului international. In al doilea rand, stiinta moderna stabileste un orizont uniform al posibilitatilor productiei economice. Toate tarile care se modernizeaza din punct de vedere economic trebuie sa ajunga sa se asemene din ce in ce mai mult.

Alte referate despre: sfarsitul istoriei si ultimul om, francis fukuyama sfarsitul istoriei si ultimul om, download sfarsitul istoriei si ultimul om

Imperiul roman - Roma antica, Colosseum, Constantin cel Mare si Constantinopol

Mutarea capitalei imperiului la Constantinopol (330), impartirea imperiului (395), caderea imperiului roman de apus (476) si migratiunea poparelor au dus la decaderea orasului.Imperiul roman a fost unul dintre cele mai puternice si mai mari state ale lumii antice. Cea mai veche perioada din istoria Romei este cunoscuta in istorie sub denumirea de ,,perioada regalitatii", care ar fi durat, potrivit traditiei, aproximativ doua secole si jumatate (753-509 I.C.).

Alte referate despre: descrierea colosseum din roma antica, date despre colosseum din roma antica, referat colosseum din roma antica

Roma antica

Stravechea triada Iupiter-Mars-Quirinus, flancata de zeitatile Ianus Bifrons si Vesta, este inlocuita in perioada Tarquinilor prin noua triada Iupiter Maximus-Iuno-Minerva. Acesti zei, care corespund lui Zeus, Herei si Atenei, au acum statui. Dictatorul Aulus Postumius instituie o noua triada pe Aventin: Ceres-Liber-Libera, care corespund lui Demeter, Dionysos si Kore. Romanii incorporau in religia lor culte locale pe masura ce ocupau teritoriul zeilor vecinilor. Intre cele mai celebre este cultul zeitei lunare Diana din Nemi - patroana sclavilor fugari, ce va fi transferat pe Aventin.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri Neagu Djuvara

E o povestire foarte rezumativa; n-am insirat, de pilda, numele tuturor voievozilor care se cearta pentru domnie in secolele XV si XVI, sau, mai apoi, ale domnitorilor fanarioti schimbati de stapanul de la Constantinopol la doi-trei ani o data (cand nu erau, din porunca lui, taiati sau sugrumati). Sa nu se creada insa ca e vorba de o carte de vulgarizare. Nu-mi place cuvantul "vulgarizare", cuvant cu iz peiorativ, care ar lasa impresia ca naratiunea ar fi nu numai simpla, ci si simplista sau copilaroasa.

Alte referate despre: o scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, neagu djuvara-o scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, o scurta istorie a romanilor spusa celor tineri

Muzeul national de istorie a Romaniei

Monumentala cladire care gazduieste actualmente muzeul se inalta pe un loc cu o istorie interesanta. In secolul al XVII - lea se aflau aici casele marelui aga Constantin Balaceanu in locul carora domnitorul Constantin Mavrocordat a ridicat hanul ce I-a purtat numele: Hanul Constantin Voda. Incendiul din 1857 - care a cuprins o mare parte din oras - a distrus si hanul ale carui ruine au fost demolate pana in anul 1862. Dupa aproape un deceniu (1871) apare aici o sala improvizata unde au avut loc spectacole de teatru si circ. In 1877 sala a fost demolata ramanand un loc viran denumit in acea vreme Piata Constantin Voda. Pe acest teren edilii orasului au hotarat sa inalte Palatul Postelor a carui constructie a inceput in 1894, inaugurarea avand loc in anul 1900.

Alte referate despre: muzeul national de istorie, muzeul national de istorie referat, muzeul national de istorie a romaniei

Intemeierea Romei - legenta si realitate

Problema izvoarelor cu privire la istoria veche a Romei este extrem de complicata . Monumentele epigrafice din aceasta perioada sunt foarte sarace , iar cele mai vechi dintre ele , inscriptia de pe o fibula de aur , dateaza din anul 600 i.Hr. Primul istoric roman este senatorul Fabius Pictor (sfarsitul secolului III i.Hr.). Datele lingvistice ne ajuta in primul rand sa explicam componenta etnica a celei mai vechi populatii din Italia , populatia “preromana” . Romanii , ca si latinii fac parte dintr-un grup lingvistic distinct , latino-talisc .

Alte referate despre: intemeierea romei, intemeierea romei referat, referat intemeierea romei

Istoria Romei Antice - cronologie

Romulus şi Remus (771 î.Hr.¹- 5 iulie 717 î.Hr. Romulus) (771 î.Hr.- 21 aprilie 753 î.Hr. Remus), fondatorii tradiţionali ai Romei, au apărut în mitologia romană drept cei doi fii ai preotesei Rhea Silvia, avându-l ca tată pe zeul războiului, Marte. Conform legendei înregistrate de către Plutarh şi Livius, Romulus a servit ca primul Rege al Romei.

Alte referate despre: istoria romei antice, istoria romei antice referat, referat istoria romei antice

Imparatul Augustus

. Orestes a fost numit conducator al armatei de catre imparatul Julius Nepos, in anul 475. La 28 august 475, in urma unei lovituri de stat condusa de Orestes, acesta a reusit sa preia controlul guvernului de la Ravenna (capitala Imperiului Roman de Apus, incepand cu anul 402). Julius Nepos a trebuit sa fuga in Dalmatia. De acolo, avea sa domneasca pana la moartea sa, in 480.

Alte referate despre: imparatul augustus, informatii despre imparatul augustus, imparatul augustus referat

Criza secolului III

Aceasta legenda a intemeierii a fost redescoperita in Evul Mediu si in Renastere, dar adevarul ei a fost pus la indoiala inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea. In secolulu al XVII-lea, L. de Beufort (Disertatie asupra incertitudinii primelor cinci secole din istoria romana, Utrecht, 1738) lua in deradere “traditiile fabuloase”.

Alte referate despre: criza secolului iii, criza imperiului roman in secolul iii, criza secolului al iii

Cazul Radu Vasile

Premierul Radu Vasile trebuie schimbat pentru ca executivul nu si-a
respectat programul de guvernare. Emil Hurezeanu, directorul sectii
romane a Deutsche Welle: "Daca veti compara acel program cu
realizarile Cabinetului Vasile veti constata o diferenta uluitoare,
care ar fi trebuit in orice tara democratica, sa duca la demiterea
guvernului pentru incompetenta".

Alte referate despre: cazul radu vasile, radu vasile, demiterea lui radu vasile

Roma

Mai numeros decat cel senatorial, se ridica, dupa calcule
aproximative, la 25000 de oameni numai la Roma si in Peninsula
Italica. Este un fel de aristocratie de serviciu, legata direct de
imparat. Pentru a intra in ordinul ecvestru era nevoie de un
patrimoniu minim de 100000 de denari.

Alte referate despre: roma, tratatul de la roma, referat pe tema carti-cheie ale literaturii rom

Roma - de la intemeiere la imperiu

Expansiunea italica din secolele II si I i.e.n a creat numeroase si dificile probleme sociale si politice. Sistemul hegemoniei federative devenea insuficient. Cu timpul, proprietatile agricole taranesti au intrat in mana marilor latifundiari, iar redistribuirea lor cerea o reforma agrara radicala, pentru infaptuirea careia au luptat Gracchi. Pe de alta parte, „asociatii italci” pretindeau cetatenia si egalitatea in drepturi cu romanii.

Alte referate despre: roma de la intemeiere la imperiu, roma de la cetate la imperiu, roma de la republica la imperiu

Roma antica

Principalele instituţii ale statului roman incipient erau adunarea bătrânilor (senatus), adunarea poporului pe curii (comitia curiata), care alegea pe toţi magistraţii şi regele (rex), ales de adunarea poporului. În cursul evoluţiei sale din această perioadă populaţia Romei s-a împărţit în patricieni (aristocraţia gentilică) şi plebei (reprezentanţi ai triburilor aservite), amândouă categoriile fiind formate din oameni liberi, sclavia, incipientă, având un caracter patriarhal. În secolul al VI-lea Î.C. Roma a cunoscut o perioadă de dominaţie politică etruscă, care a influenţat tradiţia, instituţiile politice şi arhitectura secolelor următoare.

Alte referate despre: referat despre roma antica, roma antica referat istorie, roma antica-poze

Roma atotcuceritoare

Extinsa de la cateva sate la un imperiu imens, Roma antica a dominat zona mediteraneana. In ciuda datinilor sale aspre si a razboaielor crude, civilizatia romana a stabilit un record impresionant de inalte realizari. Romanii credeau ca sunt urmasii lui Aeneas, un troian care reusise sa scape dupa distrugerea orasului sau natal de catre greci. Ei considerau de asemenea, ca Roma fusese fondata de Romulus, unul dintre gemenii zeului razboiului, Marte.

Alte referate despre: roma atotcuceritoare, memoria rom, coloseumul din roma

Scurta istorie a gandirilor economice

Acesti fisiocrati considerau ca bogatia circula intre trei grupuri sociale: clasa productiva (agricultorii), clasa sterila (mestesugari si comercianti) si proprietari (nobilimea, clerul si functionarii). Statul trebuie sa mentina aceasta Ordine Naturala prin intermediul a trei reguli: dreptul la proprietate, libertate economica (laissez faire, laissez passer) si siguranta in momentul beneficierii de aceste drepturi si libertatii.

Alte referate despre: scurt istoric al gandirii economice, scurt istoric al teoriei economice despre mercantelisti, scurt istoric al teoriei economice

Orasele Europei

- Biserica Constantina- are 3 arce
- Templul zeitei Vesta (focului) in forma circulara; are 6 vestale ce faceau cu randul la intretinerea jocului sacru. Cele ce lasau focul sa se stinga erau biciuite de preot – pedeapsa. (Fetele numite vestale aveau locuri de onoare in arena, la teatre si in oras. Castitatea lor era cerinta primordiala. Aceasta era des incalcata- imparatul Augustus le alegea prin tragere la sorti iar Domitian a instaurat o pedeapsa- ingroparea de vii a celor nesupuse si omorarea cu pietre a iubitilor lor.)

Alte referate despre: orasele europei, orasele europei referat, referat orasele europei

Roma

Dupa spusa legendei, Roma este cetatea întemeiata de catre Romulus si
Remus în anul 753 înaintea erei noastre si devenita pentru prima oara
capitala la cumpana dintre veacurile al VI-lea si al V-lea înaintea
erei noastre.

Alte referate despre: memorie rom, roma imperiala, roma republicana

Hronicul si cantecul varstelor

Capitolul 12 -In vacanta de vara merge la munte impreuna cu familia unde isi face multi prieteni noi. Blaga este fascinat de peisajul de la Bistrita mentionand ca vrea cu orice chip sa se intoarca aici si alta data.

Alte referate despre: hronicul si cantecul varstelor rezumat, hronicul si cantecul varstelor, hronicul si cantecul varstelor de lucian blaga comentariu
Referate afisate : 19
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles