Renasterea

Renasterea in secolele XV si XVI

Sens larg: Renasterea reprezinta o perioada de profunde transformari (economice, social-politice si culturale) care marcheaza trecerea de la epoca medievala la epoca moderna.Sens restrans: Renasterea reprezinta o perioada de efervescenta, de transformari si realizari in planul vietii culturale, pe fondul trecerii de la societatea feudala la cea burgheza.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 347kb
Downloads: 378
Materia: Istorie

Renasterea artistica

Arhitectura civila urbana este reprezentata de constructia unor vile si palate (Medici si Strozzi, Florenta; Luvru, Paris...), castele (Blois), cladiri municipale (Palatul Dogilor si Turnul Orologiului, Venetia, halele din Ypres) si pietele publice (Piata Capitoliului din Roma).

Alte referate despre: renasterea artistica, renasterea artistica referat, renasterea artistica in italia

Renasterea

Gânditorii Renaşterii s-au ocupat mai departe cu studiul gramaticii şi retoricii medievale. În domeniul teologiei au continuat tradiţiile filozofiei scolastice, înterpretarea filosofiei platoniciene şi aristoteliene şi-a păstrat mai departe un rol decisiv. Şcolile din Salerno (Italia) şi Montpellier (Franţa) reprezentau centre vestite pentru studiul medicinei.

Alte referate despre: renasterea, umanismul si renasterea, renasterea in muzica

Umanismul si renasterea

,,Nu pot trece sub tăcere pe aceia care nu se deosebesc întru nimic de ultimul cârpaci, totuşi se mândresc grozav cu un titlu zadarnic de nobleţe...; îşi arată în fiece ciolţ chipuri sculptate sau pictate de-ale înaintaşilor, ţi-i înşiră pe moşii strămoşii lor, cu străbunele lor titluri. Ei înşişi nu prea se deosebesc de statuile mute, ba sunt chiar mai lipsiţi de duh decât chipurile acestea cu care se fălesc... . Şi nu lipsesc alţii, tot atât de proşti, care privesc cu admiraţie, ca pe nişte zei, acest soi de dihănii.’’
Erasmus din Roterdam, ,,Lauda prostiei’’

Alte referate despre: umanism si renastere, umanismul si renasterea referat, umanismul si renasterea artistica

Renasterea in pictura

Artistii renascentisti sunt preocupati de modelele antice pagane . Ei incearca sa dezvolte stilurile in care au fost create operele antice redescoperite acum.

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renastere in pictura

Renasterea politica - Europa Centrala si Orientala

Pe plan intern, codul de legi din 1351 a instituit proprietatea ereditara asupra pământurilor, întărind dominaţia absoluta a nobililor asupra taranilor iobagi. In politica externa regii unguri din dinastia de Anjou, bazându-se pe uniunea lor dinastica cu Polonia si cu regatul Neapolelui, au urmărit sa-si extindă influenta de la Marea Baltica pana in strâmtoarea Messina si in Peninsula Balcanica. Cu ajutorul papei ( dar si prin intervenţii armate) Ludovic I a transformat o serie de state italiene in posesiuni vasale. ( Chiar si Veneţia a fost silita sa-i plătească un tribut anual ). Campaniile militare din Italia si cele contra statelor slave de sud au împiedicat, ca urmare, centralizarea temeinica a statului. La aceasta au contribuit, in sec. XV, si răscoalele taranesti si orasenesti din diferite regiuni ale Ungariei (si mai ales din Transilvania), provocate de întărirea sistemului feudal, soldându-se cu restabilirea oligarhiei nobiliare.

Alte referate despre: europa centrala si orientala, economias tarilor din europa centrala si orientala, politici psihosociale in europa centrala si de est

Renasterea si politica italiana

Renasterea a fost in general privita ca un fenomen cultural din care au decurs consecintele numite renastere politica,economica,juridica etc.O asemenea interpretare ne arunca in capcana unui determinism mecanicist,eludand evidenta stransei legaturi dintre manifestarile spiritului si existenta unei infrastructuri politice capabile sa le suporte.Redescoperirea antichitatii, inaltarea artelor si literelor pe cel mai inalt piedestal ca si marile progrese tehnologice culminand cu inventarea tiparului.

Alte referate despre: sistemul politic italian, regimul politic italian, renasterea in politica

Renasterea

În general, aceasta întoarcere în timp, aceasta cautare a radacinilor
clasice, nu înseamna doar o simpla cautare istorica. Renascentistul nu
se multumeste sa cerceteze istoria clasicilor, ceea ce au facut,ceea
ce au gândit. El cauta semintele vietii si ceea ce-si doreste e sa le
aduca în prezent, sa le activeze, sa le adapteze, sa le dea formele
necesare pentru a le transforma în ceva util. Pentru Renastere,
istoria este o devenire ciclica în care se remarca perioade de aur,
perioade culminante în care predomina întelepciunea si puritatea. Si,
în devenirea sa ciclica, aceasta istorie trece de la aur la argint, la
bronz si la fier, iar în momentele de fier, în momntele dificile si
obscure, devine necesara recuperarea stralucirii semintelor de aur.

Alte referate despre: renasterea in italia, renasterea si umanismul, renasterea referat

Renasterea in arta

În perioada Renasterii târzii, existau trei mari artisti, coniderati a
fi artisti ca Leonardo da Vinci, Michelangelo sau Rafael, le pareau
"super - artistii". Tot în aceasta perioada a aparut si convingerea ca
artistul este o persoana deosebita, mai degraba, decât un simplu
meserias, care-si îndeplineste un contract.

Alte referate despre: renasterea in arta, renasterea in arta plastica, renastere in arta

Renasterea artistica

Arhitectura civila urbana este reprezentata de constructia unor vile si palate ( Medici si Strozzi , Florenta ; Luvru , Paris ) , castele (Blois ), cladiri municipale ( Palatul Dogilor si Turnul Orologiului , Venetia , halele din Ypres ) si pietele publice ( Piata Capitoliului din Roma ).

Alte referate despre: referat renasterea artistica, renasterea artistica in europa, referat despre renasterea artistica

Renasterea artistica in afara spatiului italian

Barbatilor si femeilor, din picturi, nu li se vedeau decat mainile si feţele, trupurile fiindu-le acoperite cu vesminte groase, iar capetele cu palarii de culoare intunecata sau cu simple bonete albe care le ascundeau parul, fruntea si agtul. Volumele trupurilor, corespondenta liniilor se ascundeau sub cute, mainile si feţele straluceau in penumbra, retineau singure privirea artistului, o data cu petele puternic colorate care slujeau drept cadru. Si tabloul se compunea singur, bloc masiv care se aseza in memoria lor fara un spatiu liber, nelasandu-le nici dorinta, nici ragazul de a alege sau de a elimina.

Iata de ce flamanzii, fratii Van Eyck in special, sunt primii dintre toti pictorii care au respectat aspectul total al omului, fra a adauga la el nimic altceva deat puterea lor de-al intelege.

In Flandra, primul om pe acre i l-a revelat lui insusi era un fel de taran care din cauza limbajului lui neasteptat,a primit doa comic, poate usor ridicol, dar a carui minte era lebera ...

Alte referate despre: renasterea in afara spatiului italian, renasterea artistica italiana, referat istorie renasterea artistica

Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Exista o arta promovata de mestesugarii dintre care s-a ridicat renumitul poet-muzician, cizmarul Hans Sachs. In universitati, stiintele se studiaza impreuna cu teologia. Subiectul operelor de arta va fi constituit dintr-o bogata tematica luata din viata de zi cu zi. Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Compozitorii vremii compun lucrari in care se observa spiritul umanist al vremii. Apar noi genuri: balada, madrigalul, care oglindesc noua orientare ce conduce creatia artistica.

Secolul al XIV-lea este cunoscut in muzica sub denumirea de Ars Nova, termen preluat dupa titlul unei lucrari teoretice a muzianului Philippe de Vitry (1291-1361).

In lucrarea acestuia sunt consemnate unele innoiri aparute in arta muzicala, in comparatie cu lucrarile maestrilor scolii de la Notre Dame, ce apartin artei vechi (Ars Antiqua). Vitry face unele precizari legate de arta compozitionala: succesiunea de cuvinte si octave perfecte trebuie evitata, ...

Alte referate despre: martin luther renasterea, martin luther renasterea biserici referat in engleza, martin luther renasterea si reforma religioasa

Renasterea - arhitectura, scupltura, pictura, muzica

Unul dintre cei mai mari arhitecţi ai Renaşterii timpurii a fost Filippo Brunelleschi (1377-1446). A studiat monumentele antice care i-au influenţat pe mulţi arhitecţi şi oameni de ştiinţă. Multe din elementele arhitecturii clasice (coloane, padimente triunghiulare, arcade rotunde şi domuri) au început să fie utilizate.

Alte referate despre: renasterea - arhitectura scupltura pictura muzica, renasterea arhitectura sculptura pictura muzica, renasterea artistica sculptura pictura arhitectura

Renasterea doctrinelor atomiste

Critica sistematica a doctrinei lui Aristotel a deschis drum liber doctrinei lui Democrit. Cel care a readus in atentia lumii stiintifice ipoteza atomista, dezvoltand o noua filozofie corpusculara a fost preotul provensal Pierre Gassendi, unul din cei mai mari astronomi, matematicieni si filozofi ai epocii sale.

Alte referate despre: renasterea doctrinei atomiste, doctrina atomista, doctrine economice

Umanismul si Renasterea

In urma acestei activitati au reusit sa i-a nastere anumite paturi bogate (negustori, bancheri, mestesugari) ce puneau sub semnul intrebarii vechea organizare social-politica si cea morala, in special pozitia sociala care era dobandita prin nastere si ascetismul, ca model de viata. Era mare nevoie de profesionisti in domeniul administratiei, in politica, diplomatie pentru a fi asigurata buna functionare a orasului.Progresele si reusitele evidente realizate in domeniul constructiilor si cel al confortului casnic au inceput sa puna sub semnul intrebarii conceptia medievala a rolului neimportant pe care il are omul in lume si in societate, deoarece noile progrese si realizari erau rezultatul inteligentei si al efortului uman.

Alte referate despre: umanism si renasterea, referat umanismul si renasterea, umanismul si renasterea in tarile romane

Umanismul, renasterea, cronica si letopisetel

Descendent al unei importane familii boieresti din Moldova, Costin isi
face studiile in Polonia la Liovfiind cunoscator al limbilor de
circulatie internationala din acea perioada (filozofie etc.).

Alte referate despre: umanism renastere cronici letopisete, elemente ale umanismului in cronica lui grigore ureche, umanismul renasterea

Renasterea

Fata de aceste puncte de vedere, scrierile istorice si teoAZretice despre arta ale Renasterii italiene au accentuat cu hotarire si cu o neobosita perseverenta, pe care le intelegem deplin abia atunci cind le raportam la cele pomenite mai sus, faptul ca menirea artei este imitarea nemijlocita a realitatii. Cititorului modern ii poate parea intrucitva straniu ca tratatul lui Cennino Cennini - care dealtfel este inca adinc inradacinat in traditia medievala de atelier - da artistului, care ar dori sa reprezinte un peisaj de munte, sfatul, dealt-minteri bine intentionat, de a lua citeva pietre de stinca si a le picta, la dimensiunile si in lumina corespunzatoare 94 - si totusi o asemenea prescriptie indica zorile unei noi epoci de cultura.

Alte referate despre: renasterea italiana, renasterea muzicala, referat renasterea

Dilema Hamletiana

Dilema Hamletiana:A scris comedii (“Imblanzirea scorpiei”,”Nevestele vesele din Windsor”,”Comedia erorilor”),feerii (“Visul unei nopti de vara”,”Furtuna”),drame istorice (“Richard al ///-lea”,”Henric al V///-lea”) si tragedii (“Romeo si Julieta”,”Othello”,”Regele Lear”, “Macbeth”,”Hamlet”).De asemenea,a lasat un volum de sonete.

Alte referate despre: dilema hamletiana, eseu dilema hamletiana, adolescenta-virsta a dilemelor
Referate afisate : 18
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles