Renasterea artistica referat

Renasterea artistica

Arta renascentista este o forma de comunicare si difuzare a conceptiilor existente in societate . Renasterea italiana a stimulat creativitatea si diversificarea formelor de expresie artistica , evidentiind geniul individual al creatorului . Nu intamplator , acum a aparut coceptul de artist . Vietile arhitectilor ,pictorilor si sculptorilor au fost studiate de Giorgio Vasari , el insusi arhitect si pictor .

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 17132
Materia: Istorie

Umanismul si renasterea

,,Nu pot trece sub tăcere pe aceia care nu se deosebesc întru nimic de ultimul cârpaci, totuşi se mândresc grozav cu un titlu zadarnic de nobleţe...; îşi arată în fiece ciolţ chipuri sculptate sau pictate de-ale înaintaşilor, ţi-i înşiră pe moşii strămoşii lor, cu străbunele lor titluri. Ei înşişi nu prea se deosebesc de statuile mute, ba sunt chiar mai lipsiţi de duh decât chipurile acestea cu care se fălesc... . Şi nu lipsesc alţii, tot atât de proşti, care privesc cu admiraţie, ca pe nişte zei, acest soi de dihănii.

Alte referate despre: umanismul si renasterea, umanism si renastere, umanismul si renasterea referat

Renasterea artistica

Pictura a abordat o mare varietate de subiecte: scene mitologice (« Nasterea Venerei » -Botticelli, « Amorul sacru si amorul profan » -Tiziano Vecellio), scene biblice (frescele Capelei Sixtine din Vatican de Michelangelo), alte categorii (Scoala din Atena-Rafael), imagini de batalii (Batalia de la San Romano - Paulo Ucello ) si aspecte de viata cotidiana (Dans taranesc - Pieter Bruegel).

Alte referate despre: renasterea artistica, renasterea artistica referat, renasterea artistica in italia

Renasterea artistica in afara spatiului italian

„Mielul mistic” de Van Eyck celebreaza in Grand triumful luminii, aproape exact in clipa in care „Botezul” lui Masaccio indica deznadejdii florentinilor idealul formal ce i se aratǎ. Credinat robusta a flamanzilor le punea la adapost senzualitatea de neliniste a italienilor.

Asemenea oamenilor din secolul al XIII-lea, fratii Van Eyck care veneau de la Meuse (Maas) si legau astfel Flandra si Franta de goticul renan si de scoala din Köln, ne vedeau nici un antagonism intre paradisurile senzuale si paradisurile interioare.

In aceasta Flandrǎ care traia din fabricarea si din vanzarea vopselelor si a stofelor, unde dantelele, catifelel, postavurile se adunau gramezi in casele burghezilor unde erau atarnate tapiserii la toate ferestrele cand treceau cortegiile ducale, uimitoare prin fastul lor material, era cu incetare de toate aceste armonii violente, greoaie si pline.

Alte referate despre: renasterea in afara spatiului italian, renasterea artistica italiana, referat renasterea artistica

Renasterea in pictura

Artistii renascentisti sunt preocupati de modelele antice pagane . Ei incearca sa dezvolte stilurile in care au fost create operele antice redescoperite acum.

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renastere in pictura

Renasterea in arta

Cel mai mare pictor, reprezentant al acestui stil, a fost Sandro
Botticelli (1445 - 1510), ale carui contururi ferme, culori într-o
paleta foarte bogata si personaje distincte, au conferit picturilor
sale o nota deosebita.

Alte referate despre: renasterea in arta, renasterea in arta plastica, renastere in arta

Renasterea in Italia

In perioada Renasterii tarzii,Roma a ocupat locul Florentei,ca centru
al artei italiene,cu toate ca toti marii artisti care lecrau in oras
erau veniti din alte parti.Roma le-a oferit sprijin artistilor-Papa
Leon al X-lea si Julius al II-lea a avut preocupari artistice pentru a
reda capitalei vechea ei maretie dar si dorinta de a fi imortalizati.

Alte referate despre: renasterea in italia, renasterea in italia referat, referat renasterea in italia

Renasterea in secolele XV si XVI

-Originea florentina a picturii moderne, acceptata ca o dogma de la Vasari pana la Burckhardt, e azi viu contestata. La Roma, pictura atinsese in secolul al XIII-lea, sub influenta artei procrestine descoperite in catacombe, un inalt grad de perfectiune. Crestinii din primele secole(I-IV) s-au servit de arta antica, alexandrina si romana, pentru nevoile cultului lor.

Alte referate despre: renasterea in secolele xiv si xvi, renasterea in secolul xvii, franta in secolele xv si xvi

Renasterea

Renaşterea, care apare in secolul XV în Peninsula Italică, reprezintă o trezire după lungul proces al Evului Mediu. Câteva personaje speciale par să se dezmorţească după această perioadă de somn şi de linişte, întorcând privirea spre alte momente ale istoriei.

Alte referate despre: renasterea, renasterea in muzica, renasterea si umanismul

Aspecte artistice in Moldova lui Stefan cel Mare

Intervalul 1450-1610 reprezinta perioada de cristalizare a stilului moldovenesc in arta, aceasta perioada fiind “epoca clasica” a artei moldovenesti. Solutiile elaborate in timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457 – 1504) in arhitectura, pictura murala si, partial, in domeniul artelor decorative au devenit modele respectate si reluate fidel pana la inceputul secolului XVII.

Alte referate despre: moldova lui stefan cel mare, moldova lui stefan, aspectul economiei in moldova

Renasterea - arhitectura, scupltura, pictura, muzica

Aceste influenţe s-au făcut simţite în arhitectura multor clădiri şi ele au continuat până în zilele noastre. Cea mai renumită lucrare a lui Brunelleschi este cupola bisericii Santa Maria del Fiore, proiectată în anul 1420, o mare realizare inginerească, datorată în mare măsură tehnicilor romane pe care artistul le-a studiat.

Alte referate despre: renasterea - arhitectura scupltura pictura muzica, renasterea arhitectura sculptura pictura muzica, renasterea artistica sculptura pictura arhitectura

Renasterea in muzica

Muzica si compozitia au prins o noua vitalitate incantatoare . Conform umanistilor ( savanti renascentisti care studiaza culturile vechi ale Greciei si Romei ) compozitia muzicii a fost un lucru bun iar a fi capabil sa canti bine vocal si la un instrument era un lucru esential daca doreai sa fii considerat un Copil al Renasterii . Nobilii angajau muzicieni ca sa-si invete copiii sa cante si sa intretina vecinii de rang .

Instrumente populare
Secolul al XVI-lea a cunoscut in mod particular dezvoltarea multor instrumente noi si cele mai populare au fost acelea care au putut fi folosite de muzicieni amatori fara o mare indemanare.

Instrumentele cu corzi au fost preferate , in special cele din familia violei . Viola a fost premergatoarea viorii si a fost cunoscuta din cauza ornamentelor ( dungi de lemn care traversau suportul viorii ) care ajutau ...

Alte referate despre: renastere in muzica, renasterea in muzica referat, referat renasterea in muzica

Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Exista o arta promovata de mestesugarii dintre care s-a ridicat renumitul poet-muzician, cizmarul Hans Sachs. In universitati, stiintele se studiaza impreuna cu teologia. Subiectul operelor de arta va fi constituit dintr-o bogata tematica luata din viata de zi cu zi. Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Compozitorii vremii compun lucrari in care se observa spiritul umanist al vremii. Apar noi genuri: balada, madrigalul, care oglindesc noua orientare ce conduce creatia artistica.

Secolul al XIV-lea este cunoscut in muzica sub denumirea de Ars Nova, termen preluat dupa titlul unei lucrari teoretice a muzianului Philippe de Vitry (1291-1361).

In lucrarea acestuia sunt consemnate unele innoiri aparute in arta muzicala, in comparatie cu lucrarile maestrilor scolii de la Notre Dame, ce apartin artei vechi (Ars Antiqua). Vitry face unele precizari legate de arta compozitionala: succesiunea de cuvinte si octave perfecte trebuie evitata, ...

Alte referate despre: martin luther renasterea, martin luther renasterea si reforma religioasa, martin luther renasterea biserici referat in engleza

Conceptia literara artistica a lui Ioan Slavici

Dupa parerea lui , adevarata arta infatiseaza numai ceea ce e omenesc in om, ceea ce-l poate inalta. Daca asta nu copiaza, ci desavarseste realitatea, inseamna ca acesta ajuta si pe narator si pe cel ce o gusta sa se desavarseasca. Rostul operei de arta este sa trezeasca in individ si in societate sentimente pe care artistul le-a intrupat intr-o forma artistica.

Alte referate despre: demonstrati ca opera literara popa tanda de ioan slavici este nuvela, comentariu literar moara cu noroc ioan slavici, opera literara popa tanda de ioan slavici este o nuvela

Caiet bibliografic Nicolae Apostol - artist plastic

Absolvent al Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Bucuresti in 1959, isi continua studiile in acelasi oras la Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", sectia pictura -clasa profesor Ghe.Saru. Cursurile universitare din acei ani , se derulau pe o perioada de 6 ani si Nicolae Apostol a avut in tot acest timp onoarea si bucuria de avea ca protector, mentor si indrumator special pe artistul plastic si profesorul Corneliu Baba.

Alte referate despre: artisti plastici, conceptul de forma ca element de limbaj artistic plastic, elementele de limbaj artistic plastic

Sincretismul tehnicilor artistice contemporane

Este evident faptul ca in ziua de azi arta este inclinata in mod deosebit spre satisfacerea intelectul privitorului in defavoarea spiritului. Acesta este fortat sa paraseasca atitudinea de simplu privitor si sa intre intr-o stare de reflectie asupra mesajului transmis. Desigur, receptorul trebuie sa aiba capacitatea si disponibilitatea de a intelege scopul mamifestarii artistice, in caz contrar atitudinea sa se va rezuma in cel mai bun caz la indiferenta ori, din dimpotriva, va simti o puternica repulsie fata de ideea de arta contemporana.

Alte referate despre: tehnici artistice folosite in realizarea unei opere de arta, tehnici artistice, tehnici artistice folosite

Umanismul si Renasterea

Burghezia din Italia, Flandra si cea din Germania nu se multumeste sa se impartaseasca din privilegiile lumii medievale, ci doreste sa aspire, sa impuna celorlalti cererile sale, sa domine societatea din aceasta perioada.De la bun inceput scopurile pe care si le propune nu se refera la consolidarea feudalismului, ci la destramarea ordinii feudale. Reorganizarea societatii pentru interesele burgheze nu se putea face fara credinta intr-un sens determinat al vietii si intr-o ierarhie de valori care sa se exprime intr-un nou stil de viata.

Alte referate despre: umanismul si renasterea artistica, umanism si renasterea, referat umanismul si renasterea

Posteritatea artistica a lui Andreescu

Această axare nu a însemnat câtuşi de puţin o nesocotire a problemelor formale, ci numai subordonarea acestora unui conţinut spiritual, necesitatea lăuntrică imperioasă de a face din ele nu un scop în sine, ci mijlocul cel mai adecvat pentru exprimarea acestui conţinut.

Alte referate despre: imagini artistice, o descriere artistica a unui peisaj de toamna, personalitatea artistica a lui lucian blaga
Referate afisate : 18
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles