Renasterea doctrinei atomiste

Renasterea doctrinelor atomiste

Critica sistematica a doctrinei lui Aristotel a deschis drum liber
doctrinei lui Democrit. Cel care a readus in atentia lumii stiintifice
ipoteza atomista, dezvoltand o noua filozofie corpusculara a fost
preotul provensal Pierre Gassendi, unul din cei mai mari astronomi,
matematicieni si filozofi ai epocii sale.

Contemporan cu Descartes, el a studiat la Universitatea din
Aix-en-Provence, unde apoi a ocupat catedra de filozofie, pe care insa
a trebuit sa o paraseasca din cauza persecutiei iezuitilor. De
asemenea, in 1624, publica lucrarea "Exercitii paradoxale impotriva
lui Aristotel" in care face o critica nimicitoare teoriilor
scolastice.

Gassendi se considera discipol al lui Giordano Eruno, iar in lucrarile
sale de astronomie ia pozitie pentru apararea teoriilor lui Copernic
si Galilei.

In polemica sa cu Descartes, indeosebi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 764
Materia: Fizica

Rene Descartes

Res cogitans şi lumea psihică
Spre deosebire de res extensa, care este unică, res cogitans este multiplă. Astfel, Dumnezeu a creat o pluralitate de substanţe cugetătoare, care sunt sufletele umane individuale. În opoziţie cu corpul întins şi necugetător, sufletul este cugetător şi neîntins. Atât prin calitatea sa de substanţă, cât şi prin faptul că este neîntins, şi deci indivizibil, sufletul individual este şi nemuritor. Cele două entităţi există independent, de sine stătător. Totuşi, în cursul vieţii corpul şi sufletul uman întreţin o anumită conexiune. Descartes înţelege conţinutul sufletului ca lucru cugetător, cogito-ul, fie în sens larg, fie în sens restrâns.

Alte referate despre: rene descartes, rene descartes referat, omul in conceptia lui rene descartes

Descartes-Discurs asupra metodei

Este interesant cum, aplicand acesta metoda, Descartes se indoieste mai intai de totul: “m-am hotarat sa-mi imaginez ca toate lucrurile care imi patrunsesera in spirit nu erau mai adevarate decat iluziile visurilor mele”. Apoi, tocmai din aceasta indoiala, aceasta gandire, cand voiam sa gandesc ca totul este fals, trebuia in mod necesar ca eu, cel care gandeam, trebuia sa fiu ceva; si observand acest adevar: gandesc, deci exist era atat de stabil si de sigur incat si cele mai extravagante presupozitii ale scepticilor nu erau in stare sa-l zdruncine, am considerta ca puteam sa-l adopt fara ezitare ca prim principiu al filosofiei pe care o cautam”.

Alte referate despre: descartes discurs asupra metodei, rene descartes discurs asupra metodei, rene descartes - discurs asupra metodei

Renasterea

Gânditorii Renaşterii s-au ocupat mai departe cu studiul gramaticii şi retoricii medievale. În domeniul teologiei au continuat tradiţiile filozofiei scolastice, înterpretarea filosofiei platoniciene şi aristoteliene şi-a păstrat mai departe un rol decisiv. Şcolile din Salerno (Italia) şi Montpellier (Franţa) reprezentau centre vestite pentru studiul medicinei.

Alte referate despre: renasterea, renasterea artistica, umanismul si renasterea

Renasterea Manastiriii Noul-Neamt

Suntem întâmpinaţi cu multă dragoste de către ghidul nostru,ierodiaconul Alexie, blândeţea căruia îţi pătrunde inima şi îţi topeşte toate neliniştile, gândurile deşarte. Sfinţia sa ne explică, într-o dulce vorbă românească, ce este viaţa monahală şi cine se poate face călugăr. Apoi aflăm date din istoricul mănăstirii, care îşi trage numele de la vechea lavră a Moldovei – Mănăstirea Neamţ din Carpaţi.

Alte referate despre: renasterea manastirii noul neamt, manastirea noul neamt, manastirea noul neamt chitcani

Renasterea artistica

Instrumente noi, imbunatatirea metodelor de imprimare si un mai mare acces la muzica au contribuit la dezvoltarea unui alt gen de muzica, numita muzica de camera. Cum insusi numele sugereaza, muzica de camera a fost creata pentru a fi prezentata in fata unui auditoriu mic .

Alte referate despre: renasterea artistica referat, renasterea artistica in italia, referat renasterea artistica

Renasterea politica - Europa Centrala si Orientala

După stingerea dinastiei Arpadienilor (1301), in disputa care a urmat pentru ocuparea tronului Ungariei au intervenit Germania, Cehia, Polonia si regatul Neapolelui. Influenta curiei papale a făcut ca dieta ungara sa-l aleagă pe Carol Robert (1308 – 1342) din dinastia de Anjou care domnea la Napoli. Sub acest rege si sub succesorul sau Ludovic I (m. 1382), care a unit coroana Ungariei cu cea a Poloniei, anarhia feudala a încetat. Puterea regala – sprijinita de mica nobilime si mijlocie, precum si de oraşe – s-a consolidat, fara sa realizeze insa pe deplin centralizarea statului.

Alte referate despre: europa centrala si orientala, economias tarilor din europa centrala si orientala, politici psihosociale in europa centrala si de est

Renasterea in Italia

Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura dar mai
ales pentru pictura.Pictorii nu aveau modele antice pe care sa le
poata imita,neexistand nici un artist grec sau roman a carui opera sa
fie cunoscuta.Ei au inceput sa creeze in spiritul antichitatii
spiritul pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit.Massacio
(1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale in
spirit naturalist.

Alte referate despre: renasterea in italia, renasterea in italia referat, referat renasterea in italia

Renasterea si politica italiana

In timp ce in centrul Renasterii,in Italia,paradigma este reprezentata de maruntii tirani locali,a caror stapanire se limiteaza adesea la orasul fortificat si imprejurimile sale,dar care poarta o politica mult mai calculata si mai elaborata,decat oricare din marii suverani europeni.Utilizarea rationala a tuturor resurselor puterii,luciditatea cinica a politicii interne si externe,dar si vocatia mecenatului,devin comportamentul ideal al noii generatii de conducatori care se impun in a doua jumatate a secolului XV.

Alte referate despre: sistemul politic italian, regimul politic italian, renasterea in politica

Renasterea in secolele XV si XVI

-Originea florentina a picturii moderne, acceptata ca o dogma de la Vasari pana la Burckhardt, e azi viu contestata. La Roma, pictura atinsese in secolul al XIII-lea, sub influenta artei procrestine descoperite in catacombe, un inalt grad de perfectiune. Crestinii din primele secole(I-IV) s-au servit de arta antica, alexandrina si romana, pentru nevoile cultului lor.

Alte referate despre: renasterea in secolele xiv si xvi, renasterea in secolul xvii, luptele romanilor cu turcii in secolele xiv si xvi referat

Renasterea in arta

* "Nasterea Zeitei Venus" a lui Boticelii este una dintre cele mai
gratioase si poetice picturi ale Renasterii, reflectând climatul
intelectual în Florenta sfârsitul secolului XV

Alte referate despre: renasterea in arta, renasterea in arta plastica, renastere in arta

Renasterea in muzica

Muzica si compozitia au prins o noua vitalitate incantatoare . Conform umanistilor ( savanti renascentisti care studiaza culturile vechi ale Greciei si Romei ) compozitia muzicii a fost un lucru bun iar a fi capabil sa canti bine vocal si la un instrument era un lucru esential daca doreai sa fii considerat un Copil al Renasterii . Nobilii angajau muzicieni ca sa-si invete copiii sa cante si sa intretina vecinii de rang .

Instrumente populare
Secolul al XVI-lea a cunoscut in mod particular dezvoltarea multor instrumente noi si cele mai populare au fost acelea care au putut fi folosite de muzicieni amatori fara o mare indemanare.

Instrumentele cu corzi au fost preferate , in special cele din familia violei . Viola a fost premergatoarea viorii si a fost cunoscuta din cauza ornamentelor ( dungi de lemn care traversau suportul viorii ) care ajutau ...

Alte referate despre: renasterea in muzica, renastere in muzica, renasterea in muzica referat

Renasterea artistica

Arhitectura civila urbana este reprezentata de constructia unor vile si palate ( Medici si Strozzi , Florenta ; Luvru , Paris ) , castele (Blois ), cladiri municipale ( Palatul Dogilor si Turnul Orologiului , Venetia , halele din Ypres ) si pietele publice ( Piata Capitoliului din Roma ).

Alte referate despre: renasterea artistica in europa, umanismul si renasterea artistica, referat despre renasterea artistica

Renasterea si reforma religioasa

A) Renasterea
a) Renasterea politica
In Europa Centrala si Orientala
In secolul al XIII-lea, consolidarea puterii regale din Cehia marele stat feudal al Europei Centrale, si recunoaşterea independentei tarii de către împăratul german Frederic II Hohenstaufen, a conferit statului o apreciabila importanta internaţionala. Aceasta – mai ales după ce Ottocar II Premysl (1253-1278) a anexat regatului sau Austria, precum si regiunile slave din sudul Dunării (Stiria, Carinthia, Craina), întinzând hotarele regatului de la izvoarele Elbei si Oderului pana la Marea Adriatica. De asemenea – după ce, sub domnia lui Vaclav II (m. 1305), Habsburgii au acceptat ca Cehia si Polonia sa se unească intr-un singur stat.

Alte referate despre: renasterea si reforma religioasa, martin luther renasterea si reforma religioasa, reforma religioasa renastere

Umanismul si renasterea

,,Nu pot trece sub tăcere pe aceia care nu se deosebesc întru nimic de ultimul cârpaci, totuşi se mândresc grozav cu un titlu zadarnic de nobleţe...; îşi arată în fiece ciolţ chipuri sculptate sau pictate de-ale înaintaşilor, ţi-i înşiră pe moşii strămoşii lor, cu străbunele lor titluri. Ei înşişi nu prea se deosebesc de statuile mute, ba sunt chiar mai lipsiţi de duh decât chipurile acestea cu care se fălesc... . Şi nu lipsesc alţii, tot atât de proşti, care privesc cu admiraţie, ca pe nişte zei, acest soi de dihănii.

Alte referate despre: umanism si renastere, umanismul si renasterea referat, umanism si renasterea

Umanismul, renasterea, cronica si letopisetel

In alcatuirea letopisetului Grigore Ureche surprinde schimbari de
domnii, comploturi, lupta pentru putere, obiceiurile de inscaunare,
situatii de viata si fapte exemplare.

Alte referate despre: umanism renastere cronici letopisete, elemente ale umanismului in cronica lui grigore ureche, umanismul renasterea

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari.

Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat ...

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles