Renasterea manastirii noul neamt

Renasterea Manastiriii Noul-Neamt

Într-una din dimineţile superbe de început de toamnă, un grup de elevi de la şcoala-internat nr. 2 şi copiii ce frecventează Centrul Social „Sf. Dimitrie” s-au adunat în faţa bisericii cu acelaşi nume, unde îi aştepta părintele-diacon Andrei, care avea să ne însoţească în pelerinajul la Mănăstirea Noul-Neamţ din Chiţcani.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 28kb
Downloads: 16
Materia: Religie

Manastirea Dealu

Mănăstirea Dealu, numită uneori şi ‘’ Sfintul Niculae dintre vii ‘’, este aşezată pe un deal, situat dincolo de apa Ialomiţei, la câţiva kilometri nord-est de oraşul Tîrgovişte- vechea capitală a Ţării Românesti. Ea este una din străvechile aşezări monahale de la noi,iar biserica ei,unul din cele mai de seama monumente de arhitectura religioasă din ţară noastră. Data fundării ei nu este încă pe deplin desluşită.Se poate să fi fost ridicată in zilele lui Mircea cel Bătrân {1386 – 1418} de vreun mănunchi de călugări veniţi din ctitoriile oltene ale Sfăntului Nicodim adică petrecând în muncă şi rugăciune.

Alte referate despre: manastirea dealu, manastirea dealu referat, manastirea dealu mare

Manastirea Cozia

În realizarea atributiilor ce le aveau, prefecturile emiteau decizii
care puteau fi anulate de catre organele ierarhic superioare atunci
când contraveneau legii, decretelor, hotarârilor guvernului ori
deciziilor organelor administratiei de stat ierarhic superioare. La
nivelul judetelor functionau, potrivit legii, organe locale se
specialitate ale administratiei de stat, care erau subordonate, atât
prefecturilor, cât si ministerelor sau celorlalte organe se
specialitate ale administratiei de stat centrale.

Alte referate despre: manastirea cozia referat, manastirea cozia, referat manastirea cozia

Manastirea Golia

Vasile Lupu voievod, "din mila lui Dumnezeu, domn al Ţãrii Moldovei" (1634-1653), "om cu hire ĩnaltã şi ĩmpãrãteascã, mai mult decât domneascã... au zidit şi laudate mãnãstiri", ĩntre care Golia din Iaşi "peste toate mãnãstirile aice ĩn ţara mai iscusitã" (Miron Costin).

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Manastirile din nordul Moldovei

Supranumita si "Sixtina Rasaritului",biserica Voronet este unul dintre cele mai frumoase lacasuri ortodoxe din Europa.Avandu-l ctitor pe Stefan cel Mare,zidirea a fost inaltata,in1488,in timp record:trei luni si trei saptamani.Arhitectul ral,biserica Voronet,posterioara Putnei,este o spectaculoasa izbanda a constructorilor moldoveni,o armonioasa si originala sinteza a elementelor bizantine si gotice(arcurile frante ale usilor si ferestrelor,contraforturile exterioare).

Alte referate despre: manastirile din nordul moldovei, manastiri din nordul moldovei, harta manastirilor din nordul moldovei

Manastirea Tismana

Pronaosul, pe plan usor dreptunghiular, comunica cu exonartexul prin doua usi, pe vest si pe nord, devenite acum usi exterioare. Pentru a solutiona boltirea, mesterii constructori au redus spatiul prin doua arcuri transversale late, alipite peretilor nord si sud, in asa fel incat patratul central obtinut sa poata fi acoperit cu o turala.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Exista o arta promovata de mestesugarii dintre care s-a ridicat renumitul poet-muzician, cizmarul Hans Sachs. In universitati, stiintele se studiaza impreuna cu teologia. Subiectul operelor de arta va fi constituit dintr-o bogata tematica luata din viata de zi cu zi. Renasterea si Martin Luther

Renasterea si Martin Luther - Compozitorii vremii compun lucrari in care se observa spiritul umanist al vremii. Apar noi genuri: balada, madrigalul, care oglindesc noua orientare ce conduce creatia artistica.

Secolul al XIV-lea este cunoscut in muzica sub denumirea de Ars Nova, termen preluat dupa titlul unei lucrari teoretice a muzianului Philippe de Vitry (1291-1361).

In lucrarea acestuia sunt consemnate unele innoiri aparute in arta muzicala, in comparatie cu lucrarile maestrilor scolii de la Notre Dame, ce apartin artei vechi (Ars Antiqua). Vitry face unele precizari legate de arta compozitionala: succesiunea de cuvinte si octave perfecte trebuie evitata, ...

Alte referate despre: martin luther renasterea, martin luther renasterea si reforma religioasa, martin luther renasterea biserici referat in engleza

Cetatea Neamt

Cetatea-Neamt este o creatie moldoveneasca ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391). Cercetarile arheologice au scos la lumina urme materiale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si monede de argint de la Petru I. Intemeierea in anul 1359 a statului Moldova, cresterea puterii centrale si dezvoltarea economica au fost factori determinanti pentru construirea unor intarituri de piatra, care sa asigure controlul drumurilor si al punctelor obligatorii de trecere sau sa constituie nuclee de aparare in caz de razboi.Cetatea Neamt

Alte referate despre: cetatea neamtului, mihail sadoveanu cetatea neamtului, cetatea neamtului referat

Renasterea in Italia

Principiul enuntat a fost de o mare valoare pentru sculptura dar mai
ales pentru pictura.Pictorii nu aveau modele antice pe care sa le
poata imita,neexistand nici un artist grec sau roman a carui opera sa
fie cunoscuta.Ei au inceput sa creeze in spiritul antichitatii
spiritul pe care ei si-l imaginau a fi cel mai potrivit.Massacio
(1401-1428) a fost primul pictor care a creat imagini monumentale in
spirit naturalist.

Alte referate despre: renasterea in italia, renasterea in italia referat, referat renasterea in italia

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt - Câţiva ani mai târziu, Antioh Cantemir (1705-1707), pentru a grăbi plecarea polonilor a trimis o armată în frunte cu Lupu Costachi la Suceava şi la Neamţ şi "scoaseră pre toţi leşii din ţară". În timpul luptelor, oraşul de la poalele cetăţii a suferit mari distrugeri, atât în ceea ce priveşte construcţiile civile, cât şi cele religioase: Biserica Domnească "Sf. Dumitru", Biserica "Adormirea Maicii Domnului" ridicată de Gheorghe Ştefan şi biserica catolică.

Alte referate despre: cetatea neamt, referat cetatea neamtului, cetatea neamtului de mihail sadoveanu

Managementul proiectelor - Finantare europeana pensiune agroturistica Izvorul Muntelui Neamt

O Analiza Swot ne permite sa evidentiem punctele tari (resurse turistice diversificate in aceasta regiune, incluzand turism itinerant sporturi de iarna si extreme in toate regiunile, retea de drumuri publice relative uniform distribuita pe regiuni de dezvoltare), punctele slabe (accesibilitate redusa la reteaua nationala / europeana de transport pentru majoritatea regiunilor din cauza lipsei de intretinere a drumurilor judetene, lipsa infrastructurii urbane moderne (apa, canalizare, drumuri modernizate, iluminare publica), care afecteaza negativ interesul investitorilor straini) oportunitati (Nivel scazut de salarizare a fortei de munca, comparativ cu cel al fortei de munca din tarile UE, importante resurse turistice neexploatate, precum si riscuri (capacitatea de planificare insufficient dezvoltata a autoritatilor locale, riscul depopularii).

Alte referate despre: finantare europeana pensiune agroturistica izvorul muntelui neamt, managementul proiectelor - finantare europeana pensiune, proiect de finantare pndr pensiune agroturism

Analiza sistemului de asezari din judetul Neamt

Judeţele cu densitatea cea mai ridicată a populaţiei sunt: Prahova (175,8 loc/kmp), Iaşi (149,6 loc/kmp), Galaţi (138,7 loc/kmp), Dâmboviţa (133,5 loc/kmp), Braşov (109,7 loc/kmp).
Cu densităţile cele mai mici au rămas judeţele: Tulcea (30,4 loc/kmp), Caraş-Severin (39,1 loc/kmp), Harghita (49,1 loc/kmp), Bistriţa-Năsăud (58,3 loc/kmp), Arad (59,5 loc/kmp) şi Covasna (59,9 loc/kmp).
Variaţiile teritoriale ale densităţii populaţiei îşi au explicaţia atât în evoluţia zonală diferenţiată a fenomenelor demografice şi a numărului populaţiei, cât şi în factori de natură economică, socială şi, nu în ultimul rând, de natură geografică (relief).

Alte referate despre: analiza sistemului de asezari in judetul neamt, asezari umane judetul neamt, analiza sistemului de asezari din judetul buzau

Renasterea si politica italiana

Cealalta figura emblematica a politicii renascentiste este condotierul - comandant al unei trupe de mercenari angajat cu contract (condotta )de un stat italian.El transforma anarhicele dueluri individuale ale razboiului medieval intr-o "opera de arta ".In secolul XV,razboaiele condotierilor sunt purtate dupa toate regulile artei militare redescoperite in clasicii antichitatii; iar invingatorul este elogiat de poeti si umanisti.

Alte referate despre: sistemul politic italian, regimul politic italian, renasterea in politica

Orasul Targu Neamt

O parere deosebita a avut Ilie Minea (1943) (sustinuta de lingvisti si istorici: Al. Lepadatu, N. Iorga, R. Rosetti, N. Constantinescu, N. Grigoras, Ghe. Cojoc, V. Vataseanu, D. Constantinescu, C. Turcu), care considera toponimul Neamt de origine slava, de la termenul nemetic, care inseamna linistit sau tacut, definind caracteristicile zonei si ale raului principal. Tacut - tacuta este termen de origine latina, iar expresia tacenia loca inseamna locuri calme, linistite, tainuite (Turcu, 1977). Tacut prin traducere a devenit nemeti, care cu timpul a capatat forma romanizata de Neamt, ce a inlocuit termenul vechi latino - romanesc tacuta. Revenind la cele de mai sus, acceptam ca numele orasului vine de la toponimul raului Neamt (rau tacut sau linistit).

Alte referate despre: monografia orasului targu neamt, retele de utilitati ale orasului targu neamt, potentialul turistic al orasului targu neamt

Noutati in materia logodnei si casatoriei din perspectiva noului cod civil

In cadrul caracterelor juridice ale casatoriei putem analiza trei situatii speciale respectiv: concubinajul, logodna si casatoria conventionala ( dreptul de folosinta al sotilor asupra locuintei commune si reproducerea asistata medical).

Alte referate despre: conditiile de fond ale casatoriei in noul cod civil, reglementarea nulitatii casatoriei in noul cod civil, noutati in materie de ambalaje

Renasterea artistica

Instrumente noi, imbunatatirea metodelor de imprimare si un mai mare acces la muzica au contribuit la dezvoltarea unui alt gen de muzica, numita muzica de camera. Cum insusi numele sugereaza, muzica de camera a fost creata pentru a fi prezentata in fata unui auditoriu mic .

Alte referate despre: renasterea artistica, renasterea artistica referat, renasterea artistica in italia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.58 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles