Rene descartes meditatii metafizice

Rene Descartes - Meditatii metafizice

Din tot acest hibrid, diform si inegal, am ales de aceasta data, pentru cititorul roman, numai cele sase Meditatii metafiAZzice, miezul pur cartesian al operei, lasind deocamdata deoparAZte Observatiile si Raspunsurile la observatii, ca fiind de o importanta secundara. Asadar, in fata cititorului se inalta drept si abrupt muntele metafizic.

El trebuie escaladat direct si fara nici un ajutor, aceasta tocmai pentru a respecta spiritul specific al acestei filozofii. Tocmai in acest sens spuneam ca avem de-a face cu o carte ce se adreseaza unui numar restrins de cititori, si vom adauga: pe care singura si-i selecteaza prin dificultatile la care ii supune.

Iar invingerea acestora nu poate fi garantata de nici o masura precedenta, singura inzestrarea, asceza si amplitudinea mintii celui ce se consacra acestei lecturi, poate garanta sansa de a reusi. Nici o prealabila initiere nu poate fi aici utila, cita vreme temelia acestui demers filozofic consta toc-

mai din lichidarea pre-judecatilor. ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 128kb
Downloads: 361
Materia: Filosofie

Rene Descartes

Potrivit lui Descartes, mişcarea este, ca şi materia, o substanţă secundă pentru că îşi are izvorul în Dumnezeu. Fiind o astfel de substanţă, mişcarea este invariabilă, astfel că, întreaga cantitate de mişcare se conservă.

Alte referate despre: rene descartes, rene descartes referat, omul in conceptia lui rene descartes

Descartes-Discurs asupra metodei

Se aprecia ca daca matematica ar putea avea uneori aplicatii practice, ea nu poate servi , in nici un caz, pentru a descoperi esenta lucrurilor.
Intemeierea si dezvoltarea noii stiinte, bazata pe rationamentul matematic, in locul logicii aristotelice, reclama o noua filosofie, care potrivit roulului ce se atribuia pe atunci filosofiei, trebuia sa fie un mediator intre religie si noua stiinta.

Alte referate despre: descartes discurs asupra metodei, rene descartes discurs asupra metodei, rene descartes - discurs asupra metodei

Rene Descartes - Meditatii metafizice

Din tot acest hibrid, diform si inegal, am ales de aceasta data, pentru cititorul roman, numai cele sase Meditatii metafiAZzice, miezul pur cartesian al operei, lasind deocamdata deoparAZte Observatiile si Raspunsurile la observatii, ca fiind de o importanta secundara. Asadar, in fata cititorului se inalta drept si abrupt muntele metafizic. El trebuie escaladat direct si fara nici un ajutor, aceasta tocmai pentru a respecta spiritul specific al acestei filozofii.

Alte referate despre: rene descartes meditatii metafizice, rene descartes meditatii metafizice referat, rene descartes-meditatii metafizice referat

Descartes

Descartes
În ceea ce priveşte natura corpurilor, ea fiind întinderea, ea este în ultimă analiză de natură geometrică, mecanică. Fenomenele corpurilor sunt provocate de mişcare. Prima lege a naturii este că fiecare corp continuă să rămână în starea în care se află (inerţie) şi că el nu se mişcă decât când este mişcat de un alt corp. Totul se petrece după legi determinate, necesare. Lumea este o mecanică universală.

Alte referate despre: descartes, filosofia lui descartes, pentru descartes filosofia este

O incursiune metafizica in lumea sufletului

Sufletul nu trece în non-suflet, ci sufletul celor vii trece în sufletul celor morţi, din care ele renasc: „...este tot atât de sigur că viii provin din cei morţi cât este de sigur că morţii provin din cei vii. Şi dacă e aşa, atunci avem un semn neîndoielnic că nu greşeam spunând că sufletele morţilor există undeva, într-un loc unde ei renasc.” Sufletele nu au contrariu decât aparent, ele sunt fiinţa lumii, a oamenilor cel puţin, iar fiinţa nu poate avea contrariu. Astfel, Platon, nu spune că sufletul se naşte din moarte, ci că sufletele celor vii, se nasc din sufletele celor morţi. Având în vedere durabilitatea sufletului precum şi persistenţa sufletului atât prin cunoştinţele individuale cât şi dincolo de acestea, se poate spune că sufletul celor vii nu este doar o simplă naştere, ci o permanentă renaştere: „...dacă sufletul există înainte de naştere şi dacă intrarea lui în viaţă, naşterea lui, nu poate avea în chip necesar, ...

Alte referate despre: incursiune in cosmogoniile lumii, lumea sufletului meu, lumea sufletului meu compunere

Baruch Spinoza

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (24 noiembrie 1632, Amsterdam - 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefarda cu stramosi de provenienta portugheza (d'Espinosa). Spinoza a fost un rationalist si unul din reprezentantii panteismului in timpurile moderne. Gandirea lui a fost influentata de scrierile lui Thomas Hobbes si Rene Descartes, insa - spre deosebire de conceptia dualista a acestuia din urma - Spinoza a avut o reprezentare monista a lumii, intreaga existenta reducandu-se la ceea ce el a numit "Substanta".

Alte referate despre: baruch spinoza, falsitate si eroare de baruch spinoza, baruch spinoza etica

Filosofie cu concepte fundamentale

Desi Descartes se exprima adesea in termeni teologici si preia idei si argumente teologice, gandirea lui reprezinta o ruptura majora fata de modul in care fiinta umana este prezentata in teologia crestina, ca o existenta subsumata existentei divine, supusa in totalitate normelor de origine divina. In plan gnoseologic, gandirea ca esenta a omului intemeiaza posibilitatea si certitudinea cunoasterii. Gandirea sau constiinta de sine este cea care genereaza evidenta principiului „Gandesc, deci exist“ ca axioma a intregii filosofii carteziene, principiu al carui adevar este indubitabil. La nivelul constiintei de sine se plaseaza acea „perceptie clara si distincta“ invocata de Descartes ca sursa a certitudinii primului principiu al filosofiei sale.

Alte referate despre: filosofie cu concepte fundamentale, concepte fundamentale filosofie, concepte fundamentale in filosofie

Rene Antoine Ferchault de Reaumur

S-a ocupat de fabricarea de ancore si ace. In 1749 a publicat o lucrare in doua volume despre conservarea oualor si despre clocitul artificial.
Opera lui Reaumur este dovada unui interes profund si al unei participari active la aplicarea practica a descoperirilor si a cunostiintelor stiintifice. Inca din 1720 si-a expus parerile cu privire la necesitatea imbinarii stiintei cu practica intr-un Memoriu trimis Academiei. Aceasta opinie I-a calauzit intreaga viata.

Alte referate despre: rene reaumur cugetari, micul print antoine de saint exupery, micul print de antoine de saint-exupery- caracterizare persanaje

Blaga - Motivul unicornului si al cerbului

Acestea sunt animale „sfinte”, întrucât la poetul român sacră este natura în starea ei genuină, nesfâşiată de drama cunoaşterii umane, netulburată de întrebările fără răspuns. Un fior metafizic, o chemare de dincolo de lucruri străbate mereu în această lume elementară:apel ce nu provoacă o reală suferinţă, ci reprezintă mai curând fascinaţia unei depline inegrări în marele cosmos.

Alte referate despre: motivul unicornului si al cerbului, lucian blaga motivul lacrimile, lucian blaga motive

Iona - semnificatia personajului Iona si finalul tragediei soresciene

–Pustietatea macar ar trebui sa-mi raspunda: ecoul… –(Bagand de seama ca n-are ecou.) Ei , dar ecoul? –(Mai striga o data sa verifice banuiala.)Io… (Asteapta.) … na …(Asteapta.) –(Frecandu-si mainile a paguba.) Gata si cu ecoul meu… -Nu mai e , s-a ispravit. –S-a dus si asta. –Semn rau.” . „-Ce mare bogata avem! –Habar n-aveti cati pesti misunape-aici. –Cam cati? –Dumnezeu stie: multi. –O suta? –Mai multi. –Cam cat a numara toata viata? –Mai multi. –Atunci , cat a numara toata moartea? –Poate , ca moartea e foarte lunga. –Ce moarte lunga avem!”

Alte referate despre: semnificatia personajului iona, romanul ion -caracterizarea personajului ion, ion roman personajul ion caderea lui

Floare albastra-Mihai Eminescu

Motivul florii albastre apare si la Leopardi, iar la Eminescu floarea albastra reprezinta vointa, dar si nostalgia nesfarsitului sau femeia ideala. De asemenea, albastrul simbolizeaza infinitul, departarile marii si ale cerului, iar floarea poate fi fiinta care pastreaza dorintele.

In „Floare albastra”, Eminescu evoca amintirea unui proiect erotic esuat, dar esuat din cauza confuziei barbatului asupra cailor omului de a fi fericit. Orgolios, acesta nu vrea sa se lase amagit de instincte si aspira spre cunoastere, spre cautarea Absolutului. Copila nevinovata care-l avertizeaza:” Nu cata in departarea/ Fericirea ta, iubite!”, imbiindu-l spre jocul voluptuos al idilei, are intuitia adevarului, pe care poetul il descopera dupa epuizarea, prin experienta, a celorlalte cai.

Alte referate despre: floare albastra mihai eminescu, floare albastra mihai eminescu comentariu, comentariu floare albastra mihai eminescu

Le Tour Eiffel - franceza

Tout au sommet de la tour, les techniciens de TDF (Télédiffusion de France) ont, eux, d’autres soucis : quand le vent souffle trop ford, ils doivent faire face au mal de mer. Jean-Pierre Gerrand raconte : “Le sommet peut se déplacer de quinze centimétres. Dans ces cas-lŕ, il faut attacher les fauteuils ŕ roulettes, fermer les tiroirs ŕ clé. Et continuer ŕ assurer les retransmissions télé. ”
Entre autres. Car aujourd’hui, cinquante antennes sont fixées au sommet de la tour, et certaines n’osent pas dire leur nom. L’une d’elles serair męme reliée ŕ un bunker souterrain enterré au pied de la tour. Il ne figure sur aucun plan. Secret Défense : c’est le studio de télévision de crise du président. Silence, if faut partie des mystéres de la tour. Personne n;en parlera. Les visiteurs n’en sauront jamais rien. Et d’ailleurs, ils s’en moquent. Ils viennent lŕ pour se donner le vertige, pour faire estampilles leurs cartes postales au bureau de poste du ...

Alte referate despre: le tour eiffel franceza referat, referate le tour eiffel franceza, le tour eiffel franceza

Orasul Galati

Judeţul Galaţi face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est ( împreuna cu judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea ), din Euroregiunea Dunării de Jos ( alături de raioanele din sudul Republicii Moldova şi vestul Ucrainei ) precum şi din Zona Economica Liberă "Galati-Giurgiulesti-Reni".

Alte referate despre: orasul galati, istoria orasului galati, orasul galati referat
Referate afisate : 14
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles