Reprezentanti ai perioadei pasoptiste

Opere pentru examenul de capacitate

Pastelul este o specie a genului liric in versuri in care poetul zugraveste aspecte din natura, din lumea plantelor si animalelor; prin intermediul acestor descrieri de natura, autorul isi exprima in mod direct sentimentele, starile sufletesti.

In pastelul “Sfarsit de toamna” este utilizata, ca mod de expunere, descrierea. Titlul este semnificativ pentru tabloul de natura realizat, el sugereaza modificarile care se produc in trecerea de la toamna la iarna.

Pastelurile lui V.Alecsandri sunt realizate in general dupa o anumita structuta:primele trei strofe realizeaza un tablou static de natura, iar in ultima strofa peisajul se dinamizeaza prin prezenta omului sau a unui animal.

In prima strofa a pastelului “Sfarsit de toamna” poetul surprinde un fenomen specific toamnei: plecarea pasarilor calatoare numite “oaspetii caselor noastre”. Astfel cocostarcii si randunelele renunta la cuiburile lor si se indreapta spre zonele calde. Cardurile de cocoare pleca si ele urmarite ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 25kb
Downloads: 17
Materia: Romana

Exprimarea scrisa la examenul de capacitate

Efectuată într-un interval de timp redus (câteva ore, deci mai puţin de o zi), călătoria este relevantă pentru caracterul personajelor, deci este un moment reprezentativ; cele trei doamne îşi „etalează” incultura, pretenţiile exagerate, toleranţa exagerată faţă de Goe, iar acesta îşi afişează proasta creştere, răsfăţul şi obrăznicia.

Alte referate despre: examen de capacitate 2006, exprimare scrisa, rezultate examen de capacitate 2006

Ioan Slavici

1848 - Vigurosul nostru prozator (mare prieten al lui Eminescu) se naşte în anul revoluţiei, la Şiria, pe 18 ianuarie. Este al doilea copil al cojocarului Sava Slavici şi al Elenei, născută Borlea.
1854-1858 - Frecventează şcoala "greco-ortodoxă" din satul natal, avându-l dascăl pe D. Voştinari.

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Mihai Eminescu - Bibliografie

Considerat „Luceafarul poeziei romanesti”,Mihai Eminescu a ridicat limba romana pe culmile expresivitatii,reusind sa-i scoata in evidenta valoarea si bogatia de mijloace de exprimare si frumusetea,astfel ca poeziile sale nu se pot traduce in nici o alta limba care sa redea delicatetea trasaturilor sufletesti sau frumusetea naturii.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Ion Luca Caragiale - Viata si opera

Anii de şcoală

În 1859, Caragiale merge la şcoală.Primele învăţături le primeşte de la preotul Marinache, parohul bisericii Sfântul Gheorghe din Ploieşti.Ion urmează cursul primar (clasele a II-a până la a V-a) la Şcoala domnească nr.1 din oraşul său natal. Fără prea multă bătaie de cap şi râvnă după distincţii, dar prevăzut cu putere de asimilare şi memorie, Ion Luca reuşeşte al treilea, premiant cu coroniţă, primind ca premiu, cărţi.
Scriitorul îşi va aminti cu recunoştinţă de învăţătorul său din clasa a III-a, Bazil Drăgoşescu.
Mai târziu, se produce un eveniment covârşitor, care a rămas adânc săpat în inima lui Ion, şi anume, vizita domnitorului Cuza la Ploieşti, cand acesta din urmă a intrat în clasa lui Bazil.
1864-1867 Ion frecventează gimnaziul Sf.Petru şi Pavel din Ploieşti.
În 1868, Luca, instalat cu mama lui la Bucureşti, probabil în casa lui costache Caragiali, nepotul ...

Alte referate despre: ion luca caragiale viata si opera, ion luca caragiale viata, ion luca caragiale viata si activitatea

Miorita - lucrari critice reprezentative

O lucrare controversată publică Th. D. Speranţia (1856-1929) în anul 1915, („Mi¬oriţa şi căluşarii, urme de la daci” ) prin care lansează teza nespecificităţii naţio¬nale a Mioriţei, afirmând că de fapt balada este o rămăşiţă a unui cult cabiric.
În anul 1924, Dumitru Caracostea (1879-1964) publică, în Convorbiri literare, cea de-a doua parte a studiului Mioriţa în Moldova, Muntenia şi Oltenia. Obiec¬ţiile d-lui Densuşianu. Totalizări, după ce, în 1915, publicase, în aceeaşi revistă, o lucrare ale cărei concluzii erau amendate de caracterul regional al cercetării („Mioriţa în Moldova”) .

Alte referate despre: miorita lucrari critice reprezentative, miorita aprecieri critice, miorita repere critice

Poezia pasoptista

Poezia pasoptista.Inlaturarea domniilor fanariote si instalarea domnitorilor pamanteni, aparitia unor relatii economice si politice inexistente pana atunci constituiau premizele necesare pt ridicarea societatii romanesti pe o noua treapta de dezvoltare social-economica , pt modernizarea vietii social politice si culturale.

Alte referate despre: poezia pasoptista, poezie pasoptista, poezii pasoptiste

Poezia Pasoptista

In aceasta perioada s-au pus bazele unei adevarate renasteri culturale romanesti. Invatamantul, presa, teatrul, literatura, stiintele cunosc o dezvoltare fara precedent.Iau fiinta societati culturale si stiintifice, ,creste numarul revistelor si al altor periodice,al cartilor tiparite in tiraje mari, se formeaza un public cititor, se organizeaza biblioteci de literatura beletristica,se infiinteaza o viata artistica specific romaneasca, bazata pe traditia populara, ia amploare miscarea de culturalizare a maselor.

Alte referate despre: poezia pasoptista vasile alecsandri, poezia pasoptista caracteristici, poezia pasoptista prezentare

Pasoptismul si Dacia literara

Reprezentativa este scena de la biserica,unde Alexandru Lapusneanul ,imbracat cu toata pompa domneasca le cere iertare boierilor pentru faptele sale si ii cheama la un ospat in cadrul caruia toti cei 47 de boieri au fost omorati.Astfel a fost implinita promisiunea facuta domnitei Ruxandra,leacul de frica.

Alte referate despre: pasoptismul si dacia literara, pasoptismul in dacia literara referat, pasoptismul in dacia literara

Materia pentru examenul de capacitate 2002 - geografie

România este o ţară carpato-danubiano-pontică:
- este o ţară carpatină, deoarece cca. 2/3 din lungimea Carpaţilor se desfăşoară pe teritoriul ţării noastre (800 km). Lungimea Carpaţilor este de cca. 1500 km2. Carpaţii încep din bazinul Vienei şi se termină în Valea Timokului, aceştia întinzându-se pe teritoriul a şapte ţări: Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, România şi Iugoslavia;
- este o ţară danubiană deoarece 1/3 din lungimea Dunării face graniţa dintre România şi alte state şi curge pe teritoriul României pe o lungime de 1075 km2. Lungimea totală a Dunării este de 2860 km2, acesta străbătând zece ţări: Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Ungaria, Iugoslavia, România, Bulgaria, ...

Alte referate despre: rezultatele finale ale examenului de capacitate 2002 - sesiunea iunie, rezultate examen capacitate 2002, subiecte capacitate 2002

Reprezentarea grafica

Procedura CLEARVIEWPORT sterge ecranul cu culoarea de fond, aceasta aplicandu-se si ferestrei de lucru.
Coordonatele ecran si reprezentarea punctelor.

Alte referate despre: reprezentarea grafica a functiilor, reprezentare grafica, reprezentarea grafica a datelor statistice

Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Formula salustiană ,,carptim’’ este semnificativă pentru tehnica monografiei.Referitor la aceasta, istoricul declară,,mă hotărâi să povestesc faptele poporului roman pe alese, după cum unele mi se păreau vrednice de aducere aminte.’’(Conspiraţia lui Catilina,4,2).

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
În concepţia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimbă o dată cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii în secolul I a. Chr. sunt ,,ambitio’’(setea de putere), ,,avariţia’’(lăcomia) şi ,,luxuria’’(dezmăţul). De aceea , scopul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae’’.

"Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine"
Totodată , avându-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune numai faptele şi întâmplările, ...

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, istoriografia latina titus livius tacitus

Reprezentarea cifrica a miscarilor de valori

Operatiunea nr.3: Operatiunea generatoare de miscare opusa a unui element de activ cu un element de pasiv. Se inregistreaza receptionarea unor piese de schimb in valoare de 350.525 lei de la un furnizor neplatitor de TVA.

Alte referate despre: ce inseamna reprezentarea cifrica a miscarilor de valori la un bilant, reprezentarea cifrica a miscarii de valori ca un bilant mobil, reprezentarea cifrica a miscarilor de valorii la un bilant

Reprezentantii renasterii in Europa

Reprezentantii renasterii in Europa
Italia: -Francesco Petrarca „Cantonierul” -Dante Alighieri „Divina Comedie” -Ludovico Ariosto „Orlando furioso” -Turquato Tasso „Ierusalimul eliberat” -Giovanni Boccaccio „Decameronul”

Alte referate despre: reprezentanti ai renasterii in europa si in tarile romane, reprezentantii renasterii, monumente reprezentative arta religioasa europa

Notiunea de fizica si reprezentantul ei Albert Einstein

Descoperirile în fizică ajung de cele mai multe ori să fie folosite în sectorul tehnologic, şi uneori influenţează matematica sau filozofia. De exemplu, înţelegerea mai profundă a electromagnetismului a avut drept rezultat răspândirea aparatelor pe bază de curent electric - televizoare, computere, electrocasnice etc.; descoperirile din termodinamică au dus la dezvoltarea transportului motorizat; iar descoperirile din mecanică au dus la dezvoltarea calculului infinitezimal, chimiei cuantice şi folosirii unor instrumente precum microscopul electronic în microbiologie.

Alte referate despre: notiunea de fizica si reprezentantul ei albert einstein, albert einstein, albert einstein referat

Lumea ca vointa si reprezentare

In micul orasel Naumburg, familia Nietzsche este izolata, lipsita de imagine si prestanta. In mediul atat de feminizat, singurele contacte masculine sunt, pentru micul Nietzsche, vizitele la tara, la bunicul Oehler. Psihanalizand fara efort traseul viitorului filozof, am putea spune ca el si-a cautat continuu Tatal pierdut prea de timpuriu, devenit doar o amintire frumoasa, si l-a identificat, pasager, in diverse modele masculine: Schopenhauer, Goethe, Wagner, Ritchl, Burckardt, Holderlin, Rohde... La Naumburg urmeaza cursurile scolii secundare (gimnaziul), unde-si face doi prieteni: Wilhelm Pinder si Gustov Krug, vlastare ale unor familii instarite si influente in provincie.

Alte referate despre: lumea ca vointa si reprezentare, lumea ca vointa si reprezentare rezumat, schopenhauer-lumea ca vointa si reprezentare
Referate afisate : 16
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles