Retezat godeanu

Lacurile glaciare din Retezat-Godeanu

Daca in partea de vest, in jurul resturilor suprafetei de eroziune Borascu au existat ghetari mici, care au sculptat circuri izolate, ca Zanoaga, Zanoguta, Radesu, Slaveiu, Turcel, iar pe clina sudica a Dragasanului, Buta si Pustnicu, in partea centrala a Retezatului, ghetarii au fost mult mai puternici, atingand lungimea de 6-8 km. Pe versantul nordic, ghetarii din vaile Stanisoara, Pietrele, Valea Rea si Galesu confluau mai jos de actuala cabana Pietrele si au depus o mare morena frontala la inaltimea de circa 1350 m. Pe versantul sudic, ghetarul din valea Bucurei si cel din valea Pelegei se uneau si coborau pe valea Lapusnicului pana la 1400 m altitudine.

De asemenea, in bazinul de obarsie a Raului Barbat, pe pantele nordice ale culmii Gruniu aveau 2-3 km lungime. Pretutindeni in circurile si vaile glaciare microrelieful caracteristic este bine reprezentat prin trepte si praguri, berbeci glaciari ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 1974
Materia: Geografie

Problema apei in lume

Exista putini poluanti naturali.Solul contine anumiti
fertilizatori,cum ar fi nitratii care in timpul aratului pasunilor sau
in decursul iernilor pot iesi la suprafata.In sol se mai gaseste si
aluminiul care poate ajunge in apele curgatoare prin diferite reactii
chimice.In timpul inundatiilor luncilor,in apa poate patrunde
magneziul care provoaca dezastre in randul pestilor.Insa aceste
scurgeri naturale sau semi-naturale de poluanti sunt insignificante in
comparatie cu cele produse de om.

Alte referate despre: problema apei in lume, problema apei in lume referat, referat problema apei in lume

Lacuri glaciare

Circul rosiile se afla in partea centrala a complexului glaciar al
Jietului . In partea vestica se desfasoara un circ cu versanti abrupti
, denumit Rosiile I. Circul Rosiile ll se afla sub varful Parangu Mare
(2518 m) si Gruiul (2340 m) , cu versanti abrubti , iar in scobitura
circului este adapostit lacul Oglinda Mandrei , cu o adancime de 8,3m.
La baza peretilor abrupti ai circului glaciar se gasesc extinse trene
de grohotis . Urmeaza , spre est , la circa 2000 m altitudine , circul
Rosiile lll , care in zona centrala prezinta o cuveta de eroziune .
Aici se gaseste lacul Taul fara fund , cu o adancime maxima de 17,6 m
cel mai mare lac din bazinul Jietului . Circul Gheresul se regaseste
pe latura estica a complexului glaciar al Jietului , unde prezinta o
prima treapta superioara , la 2050-2000 m , si unde circul este bine
dezvoltat , aici regasinduse lacul glaciar Gheresul .

Alte referate despre: lacuri glaciare, lacuri glaciare din romania, lacuri glaciare din europa

Lacuri - tipuri

Geografii clasifica lacurile in moduri diferite: in funcţie de modul in care au luat naştere , de prospeţimea lor sau de salinitatea apelor acestora si in funcţie de vietatile care pot supravieţui in ele. Unele lacuri s-au format prin miscari ale plăcilor tectonice sau prin intermediul vulcanilor. Altele prin topirea gheţarilor sau prin închiderea unui braţ al marii. O mare parte a lacurilor au fost create de oameni. Acestea poarta numele de lacuri de acumulare, deoarece acumulează o rezerva de apa, fie pentru folosul oamenilor, fie pentru asigurarea energiei hidro-electrice.

Alte referate despre: referate lacuri tipuri, lacurilor tipuri, lacuri-tipuri din romania

Lacurile glaciare din muntii Rodnei

Lacurile glaciare s-au format prin acumularea apei(provenita din ploi sau zapezi)in circurile ghetarilor cuaternari. In general,lacasurile lacurilor au fost daltuite de ghetari in stanca tare a masivelor muntoase,la obarsia vailor sau chiar pe vai,formand lacuri de circ si de vale glaciara. Zapezile acumulate si transformate in gheata la obarsia vailor,prin subsapare au format depresiuni limitate in partea inferioara de praguri glaciare.

Alte referate despre: lacuri glaciare din muntii rodnei, lacurile glaciare din muntii rodnei, lacuri glaciare in muntii rodnei

Lacurile glaciare din Alpi

Lacul Léman: Lac de origine glaciara. I se poate spune "Marea din Alpi". Lung de aproape 73 de kilometri si lat de aproape 14, este al doilea lac al Europei, dupa Balaton, si cel mai mare dintre lacurile alpine. Capatul vestic se afla la Geneva, cel mai cosmopolit dintre orasele elvetiene, locul de unde Rhonul iese din lac si porneste cu o viteza ametitoare spre Burgundia si apoi spre Mediterana. Capatul de est se afla la Montreux, cu festivalurile si cu nu mai putin celebrul sau cazinou. Intre acestea, pe malul nordic elvetian si pe cel sudic francez se aliniaza orase si sate pline de farmec, castele si plaje.

Alte referate despre: lacuri glaciare din alpi, lacurile glaciare din alpi, lacuri glaciare in alpi

Retezat Godeanu

Circul si valea Pietrele ocupa partea centrala avand in parte superioara un circ larg in care gasim lacurile Tautul Pietrelor in numar de trei dispuse sub forma unei slabe 2100 m si lacul Pietrele. Aceste din urma are aspectul unui cuvete foarte evoluate procesul de clomatare fiind foarte avansat .Are o suprafaata de circa 0,4 ha si o adancime mai mica de 1 m fiind dominat de inpunatoarele piscuri ale Stanisoarei , Pitrele si de soseaua Bucurii .

Alte referate despre: retezat-godeanu, rezervatia naturala retezat-godeanu, retezat godeanu

Parcuri nationale

In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic.

Alte referate despre: parcuri nationale, parcuri nationale din europa, parcuri nationale referat

Carpatii Meridionali

Limita lor vestica, spr Carpatii Occidentali, este culoarul depresionar Cerna-Timis-Bistra-Hateg-Stei-Orastie, limita estica (spre Carpatii Curburii). Valea Prahovei, iar limita lor sudica o reprezinta un abrupt major (pe alocuri de 1000 m.) spre Carpatii Curburii (intre Prahova si Dambovita), Subcarpatii Getici (intre Dambovita si Motru), Podisul Mehedinti (intre Motru si Dunare).

Alte referate despre: carpatii meridionali, carpatii meridionali referat, carpati meridionali

Retezat

Muntii Retezat sunt caracterizati printr-o vegetatie bogata, variata,
cu intinse zone in care prin masuri speciale de protectie s-au pastrat
specii rare si endemice. Muntii Retezat sunt dominati de paduri si
pajisti alpine se impletesc armonios cu porituni de teren stancos si
zone cu lacuei numeroase. Pe cuprinsul suprafetei montane au fost
identificate peste 1050 specii de plante.

Alte referate despre: parcul national retezat, rezervatia naturala retezat, parcul retezat

Rezervatia naturala Retezat

In Banat si Transilvania s-au constituit rezervatia ornitologica de la Satchinez, Fanetele Clujului, Suatu si Zau de Cimpie, precum si Cheile Turzii si Scarisoara-Belioara. In Moldova s-au declarat rezervatii ocrotite de lege la Hanu Conachi, Fanetele de la Bosanci si cele de la Valea lui David. Rezervatiile din Dobrogea sunt Delta Dunarii, cea de la Fantinita-Murfatlar si dunele maritime de la Agigea.

Alte referate despre: rezervatie naturala retezat, rezervatia naturala retezat godeanu, referat rezervatia naturala retezat

Parcul National Retezat

Un potential pericol pentru flora Retezatului Mic il constituie modernizarea drumului de acces spre Herculane (DN 66A), mai ales prin facilitarea dezvoltarii in aceasta zona a turismului motorizat, daca sistemul de supraveghere/control al modului in care se desfasoara turismul nu va fi bine fundamentat si aplicat in teren.

Alte referate despre: informatii despre parcul national retezat, referat parcul national retezat, parcul national retezat referat

Judetul Hunedoara

Aceasta face ca relieful carstic sa fie dezvoltat, atat prin forme de suprafata (lapiezuri, doline, chei, sectoare de vai seci), cat si de adancime (pesteri, avene).Varfurile cele mai inalte sunt Varful Piule cu 2.081 m, urmat de Varful Dragsanu, cu 2.080 m si Varful Piatra Iogovanului, cu 2.014 m.sta sudica o continua catre vest, facand legatura cu Muntii Godeanu.

Alte referate despre: principalele resurse turistice naturale ale judetului hunedoara, judetul hunedoara, judetul hunedoara port popular

Depresiunea Petrosani

Alte cabane se gasesc la loc prielnic de popas pe varfurile Vilcan, Straja si Buta,iar daca pasii te vor purta pe poteci laturalnice,ai sa afli adapost in casele forestiere care impanzesc muntii inconjuratori.
De pe Varful Parang,in zile cu vizibiliate maxima,panorama Depresiuni Petrosani iti da impresia unui unui singur oras,rasarit dintr-o abundenta de spatii verzi.

Alte referate despre: depresiunea petrosani, clima depresiunii petrosani, referat depresiunea petrosani

Raurile interioare

JIUL - se formeaza din Jiul de Est care izvoraste muntii Parang si Jiul de Vest care izvoraste din muntii Retezat Godeanu, acestia se unesc in depresiunea Petrosani. Unitatile pe care le traverseaza sunt Carpatii Meridionali, Subcarpatii Getici, orasul Targu Jiu, trece prin Podisul Getic, Filias, Campia Romana si Craiova.

Alte referate despre: raurile interioare, raurile interioare ale romaniei, rauri interioare

Carpatii

* M-tii: Bihorului, Vladeasa, Zarandului, Codru Moma, Plopis,
Metaliferi, Trascaului, Muntele Mare, gilau, Meses;
* Depr.: Zarandului, Beius, Vad Borod, Brad, Zlatna;

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii orientali, muntii carpati referat

Altitudini din Carpati

Orientali - Nordica. Gutai, Tibles, Rodnei, Bargau, Suhard, Obc.Mestecanis - 1443, 1839, 2303, 2279, 1611, 1932, 1588 Gutai, Tibles, Pietrosu, Ineu, Bargau, Suhard, Mestecanis, Centrala. Calimani, Gurghiu, Ceahlau Harghita - 2100, 1776, 1907, 1800 - Pietrosu, Gurghiu, Ceahlau, Harghita. Sudica - Barsei, Ciucas, Vrancei - 1843, 1789, 1954, 1785 Piatra Mare, Postavaru, Ciucas, Goru.

Alte referate despre: altitudinea maxima carpati, munti cu cea mai mare altitudine din carpati sunt, altitudinea maxima carpatii orientali

In vacanta - compunere

In vacanta eu am fost la munte pe Retezat impreuna cu familia mea.In timp ce soarele turna peste oras jar, eu eram la munte facand o plimbare. Muntii erau atat de inalti de parca varfurile lor strapungea cerul senin.Cu cat intrai mai adinc in inima muntelui cu atat erai mai aproape de misterul apei si de noi povesti care ti le spunea padurea.Soapta padurii si susurul apei imi mangaia auzul.

Alte referate despre: o zi de vacanta la munte compunere, a venit vacanta-compunere, jules verne- doi ani de vacanta- rezumat

Zamolxe si Kogaionul

"Muntele care se ascunde privirilor" nu se vrea o formulare metaforică, ci o realitate a cărei acceptare si întelegere îl ancorează într-un spatiu geografic determinat în contextul unor legi fizice. Este vorba de Muntele Gugu (2.291 m) din Masivul Tarcu-Godeanu, semn de hotar, convergent, pentru cele trei provincii istorice: Banatul, Ardealul si Oltenia, care constituiau arealul spiritualitătii si politicului geto-dacilor, dar si a ceea ce avea să fie Dacia Felix, după cucerirea de catre imperiu.

Alte referate despre: zamolxe si kogaionul, zamolxe, zamolxe lucian blaga
Referate afisate : 19
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles