Revolutia in stiinta si tehnica in sec 19-20

Revolutia stiintifica si progresul tehnic

Revolutia stiintifica si progresul tehnic - Inventarea tiparului a permis păstrarea şi transmiterea celor mai importante informaţii, noilor generaţii. Începând cu secolul al XVI-lea între societate, ştiinţă şi tehnologie s-au născut legături din ce în ce mai strânse, fiecare influenţând în mod continuu dezvoltarea celorlalte două.

Cu excepţia câtorva descoperi ştiinţifice remarcabile, gândirea ştiinţifică din epoca medievală târzie a făcut relativ puţine progrese în comparaţie cu tehnologia. Tehnologia se ocupa de probleme practice, care puteau fi testate imediat, determinându-se dacă funcţionează sau nu.

În schimb, ştiinţa studia mai ales natura universului şi legile care îl guvernează. Noile idei erau greu de demonstrat şi din această cauză se loveau de o opoziţie generală. Aceste idei veneau în contradicţie cu vechile teorii dogmatice şi cu explicaţiile religioase date fenomenelor naturale, motiv pentru care erau considerate şocante ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 140kb
Downloads: 11
Materia: Istorie

Inventii

Primul bec a fost inventat in 1800 de Humphry Davy, un om de stiinta
englez. El a inventat o baterie si a conectat la ea 2 fire si o bucata
de carbon. Carbonul s-a aprins producand lumina. Acesta tehnica de
obtinere a luminii s-a numit arc electric. Se considera insa ca lumina
electrica a fost inventata consecutiv de 2 oameni: Thomas Edison in
SUA si de Sir Joseph Wilson Swan in Anglia. Ca sa se creeze lumina,
este nevoie de un filament intr-un balon fara oxigen pentru ca
oxigenul face ca filamentul sa arda cu flacara. Primul care a inventat
becul a fost Swan si a descoperit ca un filament facut din carbon
functioneaza. El ...

Alte referate despre: secolul 20 descoperiri inventii, inventii, inventii referat

Revolutia franceza ppt

Cand in 1789 izbucneste revolutia franceza, tanarul locotenent era in varsta de 20 de ani. La inceput rezervat, el va deveni adept infocat al ideilor inaintate si valul revolutionar avea sa-l impinga in primele randuri ale sprijinitorilor revolutiei.Dupa aventura in Corsica, unde intrase in conflict cu Pasquale Paoli, care intentiona sa detaseze insula de Franta si sa o predea Angliei, tanarul Bonaparte s-a reintors in Franta, a fost inaintat la gradul de capitan si printr-o intamplare norocoasa a ajuns in fruntea artileriei armatei de la Toulon (comandatul titular se imbolnavise).

Alte referate despre: revolutia franceza ppt, revolutia franceza prezentare ppt, revolutia franceza

Procese tehnologice de prelucrare mecanica

Lista standardelor de stat , a normelor interne si a instrucţiunilor referitoare la obiectul de executat , la modul de verificare a acestuia , la materialele din care este obţinut , este necesară pentru a vedea în ce măsură aceste standarde , norme etc. au fost respectate .

Alte referate despre: procese tehnologice de prelucrare mecanica, procese tehnologice de prelucrare mecanica si aschiere, proiectarea proceselor tehnologice de prelucrare mecanica

Alfred Nobel - Viata si Inventii

Alfred Nobel s-a născut la Stockholm în data de 21 octombrie 1833. Tatăl său, Immanuel Nobel, a fost inginer de profesie şi s-a confruntat, nu de puţine ori, cu problema aruncării în aer a blocurilor de piatră pentru a putea construi poduri şi clădiri în Stockholm. Deşi mama sa, Andrietta Ahlsell, provenea dintr-o familie bogată, anul 1833 avea să fie un an nefast pentru familia Nobel datorită falimentului căruia tatăl său a trebuit să-i facă faţă.

Tragicul eveniment, care se repetă de altfel câţiva ani mai târziu, îi desparte pentru o bună bucată de timp pe cei doi soţi, tatăl său plecând, în 1937, în Finlanda şi Rusia pentru a-şi porni o nouă carieră. Andrietta rămâne la Stockholm şi, pentru a-şi putea susţine financiar familia, ...

Alte referate despre: alfred nobel viata, alfred nobel viata privata, referat despre viata si inventiile lui alfred nobel

Farul, luneta si satelitii artificiali

O data cu reinvierea schimburilor comerciale, incepand cu secolul al XII-lea francezii, precum si germanii, prin liga hanseatica (asociatie comerciala occidentala din Evul Mediu), au construit numeroase faruri. La sfarsitul secolului al XIV-lea, circa 30 de faruri marcau coasta Europei. Farurile de constructie moderna au inceput sa fie date in exploatare la inceputul secolului al XVII-lea. Farurile erau initial construite din lemn, asa ca furtunile le distrugeau adeseori. Primul far din piatra a fost construit in Anglia, in anul 1759, de catre inginerul englez John Smeaton (1724-1792). In anul 1820 se aflau in lume 250 de faruri mari. Betonul si otelul au fost folosite la construirea farurilor abia la inceputul secolului al XX-lea.

Alte referate despre: sateliti artificiali, studierea atmosferei cu ajutorul satelitilor artificiali, sateliti artificiali referat

Thomas Edison

* 1883 descopera efectul care ii poarta numele - efectul Edison - referitor la emisia de electroni de catre metalele incalzite (fenoenul de emisie termoelectrica).Descopera acest fenomen intimplator: introducind intr-un bec cu incandescenta o mica placa metalica observa ca un galvanometru din circuit indica trecerea unui curent electric daca placa era legata la polul pozitiv al sursei de alimentare si ramanea la zero daca placa era legata la polul negativ al sursei de alimentare.Nu ia acordat vreo importanta dar la notat totusi.Fenomenul a fost studiat ulterior de fizicianul John Ambrose Fleming,punindu-se astfel bazele electronicii moderne.

Alte referate despre: thomas edison, thomas edison referat, referat thomas edison

Economie - stiinta teoretica si fundamentala

Tipuri de economie
Economia ca unitate complexa dar indestructibila, este structurata in:Microeconomia consta din procesele, faptele, actele si comportamentele participantilor individuali la activitatea economica (firme, gospodarii familiale, administratii, banci, etc).Mezoeconomia consta din procesele, faptele, actele si comportamentele care se refera la sectoarele de activitate economica (primar, secundar, tertiar, cuaternar), la ramurile activitatii economice (siderurgie, chimie, transport, educatie, sanatate, etc) la o regiune teritorial-administrativa.

Alte referate despre: economia-stiinta teoretica fundamentala, economie stiinta fundamentala, economia-stiinta practica si teoretica

Tehnologia prelucrarii strugurilor pentru fabricarea vinurilor rosii seci

In teza de fata am incercat sa descriu etapele de fabricatie a vinurilor rosii seci. Se stie ca obtinerea vinurilor rosii seci se bazeaza pe fenomenele caracteristice proceselor de fermentare - macerare ale mustului, in contact cu bostina, bazate pe proprietatea pigmentilor antocianici de a se dizolva, in anumite conditii, in mustul ce se imbogateste treptat in alcool. In timpul contactului mustului cu bostina, acesta se imbogateste, in afara de substante colorate (antociane), si in taninuri, substante azotoase si substante minerale.

Alte referate despre: tehnologia de obtinere a vinurilor rosii seci de calitate, tehnologia speciala a vinurilor rosii-seci, tehnologia speciala a vinurilor rosii seci

Tehnica alergarilor si a mersului

Oscilatiile verticale - determinate de contractiile musculare ale piciorului de sprijin in faza de impulsie, se manifesta in plan sagital. In pasul lansat de semifond aceste oscilatii sunt mai mari (10 - 12 cm), pe cand in pasul lansat de viteza aceste oscilatii sunt mai mici (6 - 8 cm).

Alte referate despre: tehnica alergarii, metodica predarii invatarii tehnice alergarii de viteza, bazele tehnicii alergari

Notiuni generale de desen tehnic

Suprafata topografica este suprafata terestra pe care se executa masuratori topografice. Ridicarea topografica este complexul de operatiuni de pe teren si din birou, prin care se determina pozitia in plan si in spatiu a unor puncte de pe suprafata topografica in scopul obtinerii unui plan topografic. Ridicarile topografice pot fi: numerice, fotogrammetrice si mixte.

Alte referate despre: desen tehnic, geometrie descriptiva si desen tehnic, referat desen tehnic

Tehnici de negociere si comunicare

Un exemplu simplu de transformare a obiectului poate fi: chiriasul si proprietarul, pe baza informatiilor pe care le-au dobandit, convin sa discute varianta ca firma sa cumpere o parte a spatiului. Tehnici de tratare a elementelor de negociere .Deoarece apar mai multe elemente de negociere, negociatorii opteaza pentru tehnici diferite de prezentare a lor. Abordarea orizontala (pachet) presupune ca negociatorul sa formuleze oferta pentru toate elementele in discutie. De la acest punct de pornire, negocierea va evolua prin dezbateri in mai multe runde, in fiecare dintre acestea putandu- se ajunge la acord asupra unui numar de subiecte. In final, se ajunge la acord, atunci cand diferentele de pozitie de la toate elementele sunt acoperite.

Alte referate despre: tehnici de negociere si comunicare, tehnici de negociere si comunicare referat, tehnica de negocieri si comunicare in afaceri

Tehnici de manipulare

Imi pare rau, Ionescule, dar deja se ocupa cineva de brosura...In schimb, avem nevoie de cimeva care sa plaseze brosurile in diverse locuri din Bucuresti. Ce zici, vrei sa te ocupi tu? Banii sunt aceiasi!" Astfel, pe bietul Ionescu il asteapta 2-3 saptamani de du-te-vino in locul unei munci mai usoare la birou.

Cele doua tehnici pot parea identice cititorului , ambele implicand doua decizii succesive.Totusi , spre deosebire de amorsare , amagirea presupune doua decizii cu caracter diferit.Astfel , decizia finala (cumpararea unei perechi de blue-jeans la un pret normal) este urmarea unei decizii initiale ramase fara obiect (cumpararea unei perechi de blue-jeans cu un pret mai mic).

Alte referate despre: tehnici de manipulare, tehnici de manipulare si persuasiune, tehnici de manipulare referat

Tehnici proiective - protocol Rorschach

Referat despre Tehnici proiective - protocol Rorschach
Subiectul investigat, este o femeie de 35 de ani, bibliotecara de profesie, casatorita de 16 ani, are doi copii - fete, una de 13, respectiv 3 ani. Are studii superioare, o situatie financiara medie si stabila. In urma aplicarii testului de personalitate EPI, a reiesit ca este o persoana sociabila, obtinand un scor destul de inalt, comunicativa, reuseste sa se implice in viata publica, stabileste relatii interpersonale in mod facil.

Alte referate despre: tehnici de protocol, tehnica servirii meselor de protocol, proiect tehnica servirii meselor de protocol

Tehnica servirii preparatelor culinare lichide

Se vor consuma numai grasimi vegetale naturale, unt, margarina sau ulei presat la rece. Se vor evita alimentele cu continut mare de candiu (metal nociv pentru sanatate si care provoaca leziuni renale) cum ar fi: ciupercile de padure, organele de porc, pateul de ficat.

Alte referate despre: tehnica servirii preparatelor culinare lichide, proiect tehnica serviri preparatelor culinare lichide, tehnica servirii preparatelor culinare cu sos

Chimia stiinta experimentala

Prin chimie,omul si-a facut viata mai placuta,si-a inteles propria viata,s-a inarmat fata de vitregiile existente sau viitoare. In ultimii ani a crescut interesul si dorinta oamenilor de a intelege fortele majore care le controleaza viata.Ei isi dau din in ce mai mult seama de importanta intelegerii si aprecierii la justa lor valoare a fortelor naturii si a caracterizarii corecte a lumii materiale.

Alte referate despre: chimia stiinta experimentala, chimia-stiinta experimentala, chimia stiinta experimentala referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK