Rezumat batranul si marea de ernest hemingway

Batranul si marea de Ernest Hemingway

Batranul si marea de Ernest Hemingway
Acesta este un cubanez batran si sarac dar pasionat de manuitul unditei.Santiago era insotit de fiecare data la pescuit de catre un tanar pe nume Manolin,viitor pescar.Cu toate ca acesta avea experienta in pescuit nu-l deranjeaza faptul ca tanarul este la inceput si ii tine companie.

Batranul si marea de Ernest Hemingway
Manolin l-a insotit pe batranul Santiago pe mare timp de 84 de zile dar fara niciun noroc deoarece acesta nu prindea niciun peste.Parintii tanarului Manolin ii interzic sa mai continue sa mearga pe mare impreuna cu batranul pescar si sa-si incerce norocul pe o alta barca.Insa acesta era foarte apropiat de Santiago si aceasta veste l-a intristat foarte mult. Batranul hotaraste sa plece singur pe mare in cautarea unui peste mare.Acesta asteapta momentul prielnic si anume cel al fluxului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 264kb
Downloads: 21219
Materia: Romana

Marile Sperante de Charles Dickens

Marile Sperante de Charles Dickens
Marile Sperante este un roman scris de Charles Dikens. Este vazut ca unul dintre cele mai bune si mai complexe romane ale sale. A constituit un timp indelungat baza pentru numeroase proiecte cinematografice. Marile sperante este un roman scris intr-un stil semi- autobiografic, in care Pip, un orfan, isi povesteste viata incepand cu etapa copilariei si ajungand pana la perioada maturitatii. Acesta opera poate fi considerata o autobiografie a lui Dikins insasi, care prin vocea personajului din roman, isi contureaza o parte din experienta vietii sale de scriitor si om.

Alte referate despre: marile sperante de charles dickens, rezumat marile sperante de charles dickens, marile sperante de charles dickens rezumat

David Copperfield - C.Dickens

News from Canterbury, from David's old friends the Wickfields, becomes steadily gloomier. Mr. Wickfield, who is depressed and drinking too much, has had his business virtually taken over by Uriah Heep, who also has hopes of marrying Agnes. The usually unemployed Mr. Micawber now works for Heep, and his personality has become strangely secretive and harsh, to Mrs. Micawber's despair.

Alte referate despre: david copperfield charles dickens rezumat, david copperfield charles dickens, rezumat david copperfield charles dickens

Scrisoarea I - viziunea batranului dacal asupra lumii

Mintea geniala a acestuia poate “privii” si in viitor ducandu-l cu “mii de veacuri inainte”, insa, acest savant izolat de lume si condamnat la o existenta mizera mediteaza asupra nasterii si stingerii lumii, reflectia sa constituind cel de-al doilea tablou al primei parti din Scrisoarea I si partea cea mai insemnata a poeziei
Poetul explica universul ca pe o dorinta trecatoare, ca pe un vis al eternitatii: “Caci e vis al nefiintei universul cel himeric.”

Alte referate despre: scrisoarea i - viziunea batranului dacal asupra lumii, scrisoarea i viziunea batranului dacal asupra lumii, scrisoarea 1 viziunea batranului dascal asupra lumii

Hemingway - Batranul si marea

Hemingway – „Bătrânul şi marea” : Un pescar bătrân prinde un peşte colosal, cu care se luptă ore şi zile în şir fără a reuşi să-l captureze, dar de care nici nu se lasă învins. Se întoarce la ţărm cu scheletul preţios al peştelui, preţios nu pentru că ar mai putea sluji drept hrană, în sensul propriu, ci pentru că reprezintă dovada lupţii lui pe viaţă şi pe moarte cu fabuloasa fiinţă a apei.

Alte referate despre: ernest hemingway batranul si marea, ernest hemingway batranul si marea rezumat, hemingway batranul si marea

Miorita-maicuta batrana

Titlul acesteia este constituit din diminutivul unei oi tinere care are rolul principal pentru a aduce la implinirea testamentului. Mircea Eliade o denumeste ca fiind “elementul oracular” intrucat ea este elementul miraculos din balada care argumenteaza esenta mitologica a creatiei populare si care prevesteste moartea, ca pe un final, de neevitat, al vietii.

Maicuta batrana “intervine” in actiunea baladei intr-o secventa de un dramatism sfasietor, cu scopul de a sensibiliza si mai mult sufletul cititorului, ea fiind un personaj secundar imaginar inrucat ciobanasul isi imagineaza mama suferinda, care-I duce dorul si care este speriata pentru ca fiul ei iubit nu a mai venit acasa si asfel ea nu va avea liniste pana nu-l va gasi. Iubirea este opusa mortii.
Mai presus de crima planuita se afla iubirea mamei pentru fiu si a fiului pentru mama. Balada se deschide cu ideea mortii si se incheie cu ideea iubirii familiale, aceasta din urma fiind cea care persista in mintea ...

Alte referate despre: miorita maicuta batrana, miorita maicuta batrana caracterizare, miorita-maicuta batrana

Portretul ciobanului si a maicutei batrane

Portretul ciobanului. Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, un adevarat ,,bulgare de aur’’ al literaturii populare romanesti. Ea a fost descoperita de Alecu Russo in muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri in volumul ,, Poezii populare’’. Poezia a circulat prin toate regiunile tarii in peste 1.000 variante. Se considera ca balada ar porni de la un fapt real petrecut intre pastori sau de la un bocet. Balada are la baza obiceiul stravechi al transhumantei.

Alte referate despre: portretul ciobanului si a maicutei batrane 99aee htm, portretul ciobanasului si al maicutei batrane, portretul maicutei batrane din miorita

Moara cu noroc - opera

II De la Ineu drumul de tara o ia printre paduri si peste tarini lasand la dreapta si la stanga satele asezate prin colturile vailor. Timp de un ceas si jumatate drumul e bun; vine apoi un pripor, pe care il urci, si dupa ce ai coborat iar in vale, trebuie sa faci popas, sa adapi calul ori vita din jug si sa le mai lasi timp de rasuflare, fiindca drumul a fost cam greu, iara mai departe locurile sunt rele.
Aici in vale e Moara cu noroc. Ori din care parte ar veni, drumetul se bucura cand o zareste din culmea dealului plesuv, caci, venind dinspre locurile rele, ea il vesteste ca a scapat norocos, iara mergand spre ele, la moara poate sa gaseasca ori sa astepte alti drumeti, ca sa nu plece singur mai departe.

Alte referate despre: moara cu noroc, moara cu noroc rezumat, rezumat moara cu noroc

Spania ppt

Spania, atat de des cucerita, dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii, intr-o tara moderna, ai carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului. Spania este o tara variata si foarte diferita: Nordul umed si verde; Centrul ses, rar populat; Coasta Mediteraneeana fertila si stralucitoare; Sudul (Andalusia) cel mai renumit, uscat si fierbinte, luminos ca vopseaua alba cu care sunt pictate casele; cele doua arhipelaguri, Baleare si Canare, ca doua surori dar destul de diferite. Veti gasi aici o retea de hoteluri, pensiuni si case rurale, toate dotate cu servicii deosebite, adaptate cerintelor celor mai variate categorii de turisti.

Alte referate despre: referat spania ppt, spania, caracterizarea spanului

Londra in viziunea lui Charles Dickens

"Londra in viziunea lui Charles Dickens"
Personajul si mediul sau sunt prezentate printr-o intreaga retea de relatii sau de semne pe care Balzac le descrie indelung. Mediul modeleaza personajul in aceeasi masura in care personajul reflecta mediul, decorul fiind un fel de prelungire exterioara a personajului.

Spre deosebire de Balzac, care priveste societatea, orasul,din exterior, ca un spectator, Dickens o priveste, o simte, o traieste din interior, ca un actor implicat in mod direct in evolutia ei.

Londra lui Dickens este pictata in Bleak House mai degraba cu ajutorul simturilor.Dickens si-a focalizat observatia pe orasul in care a petrecut cea mai mare parte a vietii sale. Obisnuit sa strabata strazile orasului, descrierile sale surprind Londra secolului XIX intr-o maniera ce permite cititorului sa simta imaginile, zgomotele, mirosurile vechiului oras.Aceasta capacitate de a scufunda cititorul in spatiu si timp ii permite lui Dickens sa realizeze o tesatura perfecta in ...

Alte referate despre: londra in viziunea lui charles drckens in engleza, charles dickens marile sperante, marile sperante charles dickens

Bleak House - Charles Dickens

Most of Charles Dickens’ novels are centered around a character, seen from his childhood to his maturity. “Bleak House” is different because, although it has a great number of characters, it centers around an institution, the High Court of Chancery, the delays and costs of which bring misery and ruin to its suitors.

Alte referate despre: black house charles dickens, black house charles dickens rezumat romana, black house-charles dickens

Ernest Hemingway

1923-Adio arme!
An anul 1926 Hemingway şi-a publicat primul roman,”The sun also rises (Şi soarele rasare/Fiesta).” Era povestea unui american care an urma ranilor de razboi,devine impotent si-si pierde toata ancrederea an sensul vietii. Paginile cartii au reflectat dispozitia asa numitei „generatii pierdute”(o generatie a deziluzionatilor literati americani din Parisul anilor 20).

Alte referate despre: batranul si marea de ernest hemingway, batranul si marea de ernest hemingway rezumat, batranul si marea ernest hemingway

The short happy life of Francis Macomber - E.Hemingway

Like Joyce and Proust, Hemingway is a writer who uses the material of his own life to construct fiction. For example, “A Farewell to Arms” (1929) was inspired by his war experience in Italy, and “For Whom the Bell Tolls” (1940) reflects part of his experience after travelling in Spain. He believed that the writer’s role was to work hard and write about true things. Therefore he once remarked that his job as a writer was to “put down what I see and what I feel in the best and simplest way I can tell it.” He writes only about those aspects of life he has encountered personally, although those are many – warfare, big-game hunting, sports, fishing, bull-fighting, etc.
The Short Happy Life of Francis Macomber (1936) is based on the 1933-1934 African trip. It is the tragic story of an American couple, Francis and Margot Macomber who arrive in Nairobi and hire a professional hunter named Wilson to take them on a hunt expedition. Macomber is a rather spineless character- his wife ...

Alte referate despre: the short happy life of francis macomber, the short happy life of francis macomber climax, the short happy life of francis macomber download

Mircea cel Batran

Sigismund, vazându-se direct amenintat de otomani, a cerut Papei si capetelor încoronate europene ajutoare pentru stavilirea urmasilor semilunei. În urma acestui apel, în luna Mai 1396, încep sa soseasca la Buda cavalerii burgunzi si francezi, apoi cei germani si englezi, astfel ca în vara expeditia contra turcilor se porni. Rând pe rând cad cetatile Vidin, Rahova si altele, dar Nicopole rezista.

Alte referate despre: mircea cel batran, mircea cel batran referat, referat mircea cel batran

Mircea cel Batran

Politica externa a marelui voievod a fost dominata de primejdia otomana. De remarcat ca toate luptele pe care Mircea cel Batrân a fost silit sa le poarte au fost cu turcii, nicidecum cu ungurii, polonii sau moldovenii, cu care, de altfel, a încheiat aliante trainice în lupta comuna antiotomana. Dar, raportul de forte a devenit repede inegal si domnitorul muntean a trebuit sa recunoasca superioritatea otomana si sa ajunga la o întelegere cu Poarta, plata haraciului, modalitatea de a pastra fiinta statului muntean si a-i asigura continuitatea vietii politice.Începutul conflictului cu turcii are loc în anul 1389, când Mircea îl ajuta cu oaste pe Lazar, cneazul sârbilor, în lupta de la Kossovopolje (Câmpia Mierlelor), câstigata de otomani. Asteptându-se la razbunarea turcilor, Mircea ia masuri, începând cu consolidarea Dunarii prin ridicarea cetatii de piatra la Giurgiu si prin fortificarea celei de la Turnu.În anul 1393, turcii cuceresc Bulgaria, ...

Alte referate despre: mircea cel batran de mihail drumes, mircea cel batran referat istorie, referat despre mircea cel batran

Mircea cel Batran

Cetatea Branului a apartinut de asemenea domnului muntean, primita, poate, de la regele Sigismund dupa incheierea tratatului din 1395; in 1412-1413, Branul continua sa fie posesiunea lui Mircea, care l-a pastrat pana la sfarsitul domniei." Noi, Ioan Mircea...domn si voievod a toata Tara Romaneasca, incepand de la munti pana la marginile partilor tataresti...". De asemenea Mircea stapanea si partea numita Basarabia ( partile tataresti ) si pamanturile de la dreapta Dunarii adica Dobrogea.

Alte referate despre: referat istorie mircea cel batran, despre mircea cel batran, lectura mircea cel batran de mihail drumes

Wolfgang Ernest Pauli

Aceasta lucrare se spune ca l-ar fi influentat pe Dirac in descoperirea ecuatiei Dirac pentru electronul relativist, chiar daca Dirac a declarat ca inventase si el aceleasi matrici, independent in acea vreme, fara influenta lui Pauli. Dirac a inventat matrici similare, dar mai mari (4x4) pentru a le folosi in tratamentul sau relativist al spinului fermionic.

Alte referate despre: wolfgang ernest pauli, wolfgang ernst pauli, ernest pauli

Mircea cel Batran

Obiectivul politicii externe era apararea libertatii politice a Tarii Romanesti, aceasta fiind dominata de primejdia otomana. Din aceasta cauza, Mircea, incheie numeroase aliante cu Petru Musat, domn al Moldovei, Polonia, Serbia, Ungaria si alte state crestine purtand numeroase lupte antiotomane.

Alte referate despre: caracterizarea lui mircea cel batran, portretul lui mircea cel batran, mircea cel batran mihail drumes
Referate afisate : 18
Medie note: 8.59 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles