Rezumat domnul goe

Domnul Goe - caracterizare

Printre aspectele de viaţă zugrăvite de I.L. Caragiale în schiţele sale este şi cel referitor la educaţia copiilor în familie şi la şcoală, aspect evidenţiat cu deosebită artă în schiţe ca „Vizită”, „D-l Goe”, „Bacalaureat”. Schiţa „D-l Goe” poartă numele personajului principal Goe, căruia i se adaugă apelativul D-l, „domnul”, evident cu intenţii satirice, căci prin comportarea sa, Goe, nu este un adevărat domn ci doar un copil răsfăţat şi obraznic.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 7416
Materia: Romana

D-l Goe povestire

Spatiu,timp,mijloace expresive.
Spatiul actiunii ramane acelasi-trenul-,iar timpul este relativ scurt.

Alte referate despre: caracterizarea lui goe, caracterizarea lui d-l goe, d-l goe

Domnul Goe (demonstratia)

Motto: „Toata arta lui Caragiale tinde catre prezentare directa a omului. Viziunea omului este in proza lui efectul chipului in care omul vorbeste si este ascultat. Adevarul vorbirii este izvorul incantarii mereu reinnoite pe care o sorbim din paginile sale.” I.L. Caragiale, unul dintre cei mai de seama dramaturgi ai literaturii romane, se dovedeste afi si un maestru al schitei prin scrierile publicate in volumul „Momente si schite”: „Lantul slabiciunilor”, „Vizita”, „D-l Goe”.

Alte referate despre: domnul goe demonstratie schita, domnul goe demonstratie, domnul goe demonstratie ca este schita

D-l Goe incadrare in gen si specie

Pe parcursul calatoriei Goe ofera destule mostre ale lipsei de educatie vorbind iverentios cu insotitoarele sale si cu cei din jur, pierzandu-si palaria si biletele de calatorie, ramanand inchis in comoartimentul de o singura persoana spre disperarea celor trei doamne, tragand semnalul de alarma si hotarand astfel oprirea brusca a trenului.

Alte referate despre: schita d-l goe incadrare in gen si specie, dl goe incadrare in gen si specie, d-l goe incadrare in gen si specie

Goe - Caracterizare

Nucleele narative sunt astfel ordonate incat evidentiaza gradat atitudinea ridicola a cucoanelor fata de nazbatiile odraslei, nefiresti pentru varsta lui. Infumurat si neascultator, el nu admite decat propia vointa. Pierderea palariei pe fereastra trenului si dialogul impertinent cu tanarul, il fac sa zbiere, sa bata din picioare, chiar sa ceara familiei sa opreasca trenul.

Alte referate despre: d-l goe rezumat, caracterizarea d-l goe, rezumat d-l goe

Schita Domnul Goe

Actiunea este simpla, concentrata, redusa la un singur episod care cuprinde punctul culminant si deznodamantul:
Apar personaje putine, care sunt sumar caracterizate”
Modurile de expunere folosite sunt:
- Naratiunea (principal);
Dialogul (secundar);
Cuprinde mici „scene” din viata cotidiana;
Surprinde gesturi, atitudini, fapte, stari sufletesti, situatii caracteristice;

Alte referate despre: schita domnul goe, argumentare schita domnul goe, demonstratie schita domnul goe

Domnul Goe

Dar iata, trenul soseste si cucoanele intra in vagon, in timp ce Goe hotaraste sa stea pe culoar impreuna cu ceilalti barbati. Baiatul scoate capul pe fereastra, chiar si dupa ce un alt barbat ii spuse sa nu o faca, si astfel Goe reuseste sa isi piarda palaria in a carei panglica era si biletul sau.

Alte referate despre: domnul goe, domnul goe rezumat, caracterizarea lui domnul goe

Demonstratia schitei Domnul Goe

Deznodamantul:Trenul a ajuns la Bucureşti cu o întârziere de 10 minute.
După ce au ieşit din tren au plecat cu o caruta la bulevard.
In aceasta schita modalitatea de expunere este dialogul, iar personajul principal este Goe.
El are foarte multe atribute negative deoarece este prost crescut de cele trei doamne care nu vad realitatea aşa cum este ea.
Acestui copil rău ii lipseşte un tata care sa il educe aşa cum trebuie

Alte referate despre: demonstratia schitei domnul goe, demonstratie ca domnul goe este schita, rezumatul schitei domnul goe

Domnul Goe - I.L. Caragiale

Astfel, bunica se hotărăşte să stea cu băiatul în coridor. Acţiunea atinge punctul culminant când Goe trage semnalul de alarmă şi trenul se opreşte. Călătorii se alarmează, personalul de serviciu se agită, dar nimeni nu poate şti cine a tras manivela, căci micuţul dormea în braţele bunicii. Deznodământul reprezintă momentul în care trenul ajunge la Bucureşti şi cele trei doamne, împreună cu Goe, se suie într-o birjă şi pleacă spre bulevard.

Alte referate despre: domnul goe ion luca caragiale, domnul goe i l caragiale, rezumat domnul goe ion luca caragiale

Domnul Goe(caracterizare) - I.L.Caragiale

O discuţie ,,filologică" vizând pronunţarea corectă a cuvântului marinar se încheie cu concluzia plină de obrăznicie dar categorică a lui Goe:,,Vezi că sunteţi proaste amândouă!"Sosirea trenului şi urcarea precipitată a celor patru ,,distinşi" pasageri constituie intriga acţiunii.Acum câţiva tineri politicoşi le oferă locurile lor dar Goe rămâne pe coridor ,,cu bărbaţii".

Alte referate despre: domnul goe de ion luca caragiale, rezumat domnul goe de ion luca caragiale, domnul goe de ion luca caragiale rezumat

domnul goe

Sosirea trenului şi urcarea precipitată a celor patru distinşi pasageri, constituie intriga acţiunii. Desfasurarea acţiunii cuprinde întâmplările din timpul călătoriei lui Goe şi a însoţitoarelor sale până la Bucureşti: scoate capul pe fereastră şi pierde pălăria cu biletul de călătorie; cele trei dame plătesc biletul puişorului şi o amendă, pe deasupra; se loveşte de clanţa uşii; se blochează la toaletă.
Punctul culminant – Goe trage semnalul de alarmă.

Alte referate despre: caracterizare domnul goe, domnul goe caracterizare, rezumat domnul goe

Domnul Goe - I. L. Caragiale

Numele de “D-l Goe” vrea să ilustreze un domn care merită respect “D-l” şi ceea ce este în realitate, un copil răsfăţat. Acest lucru reiese din caracterizarea indirectă.

Din caracterizarea indirectă ne dăm seam ace dezinteres are Goe pentru şcoală “ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, mam-mare, mamiţa şi tanti Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă la Bucureşti de 10 Mai”.

Alte referate despre: domnul goe ion luca caragiale comentariu, domnul goe ion luca caragiale rezumat, domnul goe de luca caragiale

D-l Goe de I.L.Caragiale

Pana in momentul in care a sosit trenul, intre cele trei cucoane existau discutii aprinse cu privire la modul in care sa se adreseze lui Goe: marinel, marinal, mariner... Trenul soseste in gara si cu multa bunavointa se elibereaza locuri pentru cucoane. Mam’mare isi face cruce, apoi aprinde o tigara.

Alte referate despre: d-l goe de i l caragiale - rezumat, caracterizarea lui goe de ion luca caragiale, caracterizare d-l goe de ion luca caragiale

D-l Goe - demonstratie schita

Goe si cele trei doamne pornesc cu birja la bulevard. Timpul si spatiul sunt nedeterminate schita fiind povestea copilului rasfatat dintotdeauna. Cadrul desfasurarii actiunii este restrans: „peronul din urbea X”, coridorul si cupeul trenului. Actiunea se petrece pe dat de 10 mai.

Alte referate despre: dl goe demonstratie schita, d-l goe demonstratie schita, d-goe demonstratie schita

Argumentare - Schita D-l Goe

Accentul cade asupra semnificaţiei generale, a întâmplării, nu a personajelor. Personajele sunt puţine. Goe este personajul principal, negativ al schiţei ″D-l Goe …″ . În construirea personajului se folosesc diferite modalităţi de portretizare. Caracterizarea directă este făcută în general de persoanele apropiate personajului principal.

Alte referate despre: argumentare schita d-l goe, text argumentativ schita d-l goe, argumentare- schita d-l goe

D-l Goe - schita

Idei prncipale
Intr-o dimineaţa de mai 3 dame asteapta cu nerăbdare trenul pe peronul din urbea X, trenul care o sa-i duca la Bucureşti.

Alte referate despre: d-l goe schita, dl goe schita, domnul goe schita

Domnia lui Vlad Tepes

Referat despre Domnia lui Vlad Tepes
Celebrul Dracula s-a nascut in anul 1430 sau 1431 pe cand tatal sau se afla in Transilvania. Ajuns domn al Tarii Romanesti cu sprijinul lui Sigismund de Luxemburg, regale Ungariei, catre sfarsitul anului 1438, Vlad Dracul a avut de infruntat presiunea Imperiului Otoman aflat in plina ofensiva. In anul 1438 Vlad Dracul a fost obligat sa insoteasca trupele turcesti in Transilvania iar in anul 1442 a fost chemat la Poarta unde sultanul l-a inchis la Galipoli, sub acuzatia ca in timpul campaniei din 1438 a fost “fatarnic”. In 1443 Vlad Dracul s-a impacat cu Iancu de Hunedoarea si a adoptat o atitudine net antiotomana.Actiunea lui Iancu de Hunedoara urmarea sa reconstituie frontu antiotoman pe linia Dunarii. Vlad Tepes a ajuns domn in Tara Romaneasca cu ajutor turcesc in 1448. Domnia lui Vladislav al II-lea (1447-1456). Pribegia lui Vlad Tepes.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes

Aratarea Domnului

Mironositele femei iesind degraba de la mormant au alergat sa vesteasca ucenicilor. Pe cand mergeau ele, le-a intampinat Iisus, zicand: “Bucurti-va”. Apoi Domnul s-a aratat la doi ucenici care se indreptau spre Emaus, descoperindu-li-se la “frangerea painii”. Tot in ziua Invierii Mantuitorul s-a aratat ucenicilor adunati in foisorul cinei, fiind cu usile incuiate de frica iudeilor. Acum a fost instituita taina Spovedaniei sau a Pocaintei, prin cuvintele: “Luati Duh Sfant, carora le veti ierta pacatele, ieratate vor fi si carora le veti tinea, vor fi tinute” (Ioan 20, 33).

Alte referate despre: aratarea domnului, aratarea domnului dupa inviere, referat aratarea domnului dupa inviere
Referate afisate : 18
Medie note: 7.93 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles