Rezumat la povestea ierni jilave scrisa de gib i mihaescu

Gib I.Mihaescu - Femeia de ciocolata

Fugind de realitatea care nu-I convine, Negrişor se refugiază în imaginaţie, în închipuire. Întâi îşi închipuie că îl azvârle pe Modreanu în abisul care se deschidea de la fereastra domnişoarei Eleonora şi unde un monstru metalic, un ferăstrău, îşi va isprăvi victima: ,, Un gând amarnic îl obseda de când cu priveliştea ferăstroaiei… îi plăcea să vadă în închipuire pe Modreanu, legat butuc dinaintea dinţilor de metal.”

Puterea imaginaţiei e atât de mare încât, în momentul în care îşi închipuie trupul lui Modreanu aşchiat de ferăstrăul mecanic, el aude, cu satisfacţie, strigătele de durere ale victimei sale, iar domnişoara Eleonora îşi întrerupe dialogul:,,- Frate, cine chirăe aşa?… parcă m-ar striga pe mine.”Deşi forţa sa imaginativă îl ajută să-şi distrugă rivalul, cel puţin în închipuire, Negrişor nu se mulţumeşte numai cu această evadare din real.

Pe fondul inaccesibilităţii femeii dorite, invidiei ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 949
Materia: Romana

Iubirea in opera marilor scriitori romani

7. Cat de frumoasa esti tu draga mea, si fara nici o pata" sau in Noul Testament in Epistola intai catre corinteni dupa Sf. Apostol Pavel , cap. Dragostea: "1. De aş grăi în limbile 1 oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am ară sunătoare şi chimval răsunător. 2.Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de-aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii iar dragoste nu am, nimic nu sunt. 3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseţte.

Alte referate despre: iubirea in opera marilor scriitori romani, iubirea in operele marilor scriitori romani, dragoste si iubire in opera marilor scriitori

Fantasticul in literatura romana

Dacă în artele plastice apare frecvent elemnentul terifiant, literatura, prin mijloacele sale specifice aduce o serie de aspecte inedite. Fantasticul literar este imposibil de redus la horror. Accentul nu este pus exclusiv pe plăsmuirea unor imagini şocante. Pentru Marcel Brion neliniştea şi anxietatea, în general terifiantul sunt esenţiale în prezentarea fantasticului. El insistă asupra caracterului “formelor în care neliniştea seculară a omului, hărţuit de spaimă şi de frică, a proiectat imaginile anxietăţii reale.” La René de Solier “somnul raţiunii” este sursa lui. Arta fantastică este creeată şi de regimul nocturn.

Alte referate despre: fantasticul in literatura romana, fantasticul in literatura, elemente de fantastic in literatura contemporana

Gib I. Mihaescu - Bratul Andromedei

Şi pentru a-şi verifica hotărârea de a răpune pentru totdeauna himera aceasta, în ajunul întâlnirii făgăduite, el izbeşte cu piciorul în unealta eternei torturi. Dar iată: ,, roţile se pun în mişcare şi nu mai contenesc, minunea căutată cu însetare, înfrângerea repausului etern, s-a realizat(…)” . este o părere sau o realitate? Cine poate şti? În faţa Zinei,Lazăr încearcă să repete experienţa, dar adevărul de această dată se profilează cu dureroasă exactitate: maşina refuză să se urnească şi Lazăr innebuneşte.

Alte referate despre: gib i mihaescu- bratul andromedei, gib i mihaescu- bratul andromedei 2x puncte, bratul andromedei mihaescu

Donna Alba de Gib Mihaescu

Donna Alba- este povestea unei obsesii de ordin erotic. Redus la cea mai uscată schemă, romanul acesta porneşte conflictual de la aşezarea lui Mihai Aspru, fecior dârz, aventuros şi înzestrat din fire, de mic burghez oltean, faţă în faţă cu Alba, aeriana Donna Alba, femeie atât după soţul Georges Radu Şerban, cât şi după propria-i ascendenţă (născută Ipsilant), de îndoită viţă voievodală.

Alte referate despre: rezumat donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu, donna alba de gib mihaescu rezumat

Gib I.Mihaescu - La Grandiflora

Gib I.Mihaescu - La Grandiflora - Virtuţile bunului observator, ale scriitorului realist îndrăgostit de obiectul său apar în această povestire care se deschide cu descrierea ,,grădinei” de vară, adică ,,a petecului de fâneaţă tunsă, cu trei pruni, din dosul cârciumii, în chip de pavilion” în care se adună de obicei un mic grup de cheflii, din protipendada unui orăşel de podgoreni. Manaru e un boiernaş cu proprietatea ,,la ţară”.Gib I.Mihaescu - La Grandiflora

Alte referate despre: gib mihaescu la grandiflora, gib i mihaescu-ierni jilave rezumat, gib i mihaescu

Scrisul romanesc si istoria alfabetului

* in istoria scrisului romanesc, succedarea a doua tipuri de alfabet
separa doua tipuri de alfabet separa doua tipuri de culturi si de
mentalitate
* alfabetul chirilic - este alfabetul textelor romanesti vechi ;

Alte referate despre: scrisul romanesc si istoria alfabetului, istoria alfabetului, scrisul in antichitate istoria

Miezul iernii de Vasile Alecsandri

Tema
Poezia "Miezul iernei" de Vasile Alecsandri este unul dintre cele mai valoroase pasteluri ate «bardului de la Mircesti». Poetul descrie tabloul plin de mareţie al unei nopţi de iarna, în care se simte coplesit de perfecţiunea si grandoarea naturii, încremenita de un ger naprasnic.

Alte referate despre: miezul iernii de vasile alecsandri, miezul iernii de vasile alecsandri comentariu, miezul iernii de vasile alecsandri rezumat

Capacitatea de exprimare scrisa

I.L. Caragiale este considerat „părintele schiţei româneşti”, pentru valoroasele creaţii din volumul „Momente şi schiţe”, printre care se numără şi „D-l Goe...”

Alte referate despre: formarea capacitatii de exprimare orala si scrisa, exprimare scrisa, exprimarea orala si exprimarea scrisa

Reflectarea fenomenului de violenta in presa scrisa

În capitolul al doilea, sunt expuse principalele teorii explicative ale impactului realizat de proliferarea voilentei in mass-media.
În capitolul al treilea, pornind de la definirea senzaţionalului, prezentăm – într-o preanchetă ce precede analiza proriu-zisă din capitolul IV – maniera în care presa scrisă “uzează” de diverse ştiri despre violenţă, exploatând în acest fel slăbiciunea publicului românesc pentru senzaţional.

Alte referate despre: reflectarea fenomenului de violenta in presa scrisa, reflectarea fenomenului de violenta in presa, fenomenul violenta in presa scrisa

Proba scrisa la engleza

Proba scrisa la engleza - There are also some great department stores which sell everything (2) from perfume to furniture. Galleries Lafayette, Paris’ largest department store on Boulevard Haussmann, offers a great variety (3) of high quality woollen skirts, leather jackets and designer clothes. The Marais is a group of little streets with some of the trendiest boutiques. There you can buy fashionable clothes, shoes and jewellery. For shoppers (4) with big bank accounts there is a wide range of jewellers and designer fashion houses along the Rue de Rivoli, such as Cartier, Chanel, Nina Ricci and Christian Dior. Shops in Paris are usually open from eight or ten in the morning till about seven in the evening from Monday to Saturday. The big sales (5) come after Christmas and before the autumn collections. Don’t miss the chance to go shopping in Paris. There is always something to suit everyone’s pocket and taste.

Alte referate despre: proba scrisa la engleza, proba scrisa la matematica, evaluare nationala proba scrisa la lb romana clasa a viii varianta a 3

Proba scrisa la germana

6. Ich konnte gestern nicht kommen, weil ... .
a. ich hatte keine Zeit b. ich Zeit hatte keine c. ich keine Zeit hatte d. ich hatte Zeit keine

Alte referate despre: proba scrisa la limba engleza, proba scrisa la istorie, proba scrisa engleza

Evolutia scrisului cu caractere chirilice in provinciile romanesti

"Evolutia scrisului cu caractere chirilice in provinciile romanesti"
Cauzele care ar fi dus la adoptarea alfabetului chirilic sunt adoptarea liturghiei slave si binenteles afirmarea limbi slavone ca limba de expansiune a culturii est-europene. Primele atestari arheologice ale alfabetului chirilic la noi apar in secolul X.

Alte referate despre: caractere chirilice romanesti, evolutia scrisului, caractere chirilice

Scrisul

Aur—egiptenii il transformau in pretioase bijuterii, sicrie masive si obiecte sacre. Zeii din picturi si din statuete erau impodobiti cu aur. Pentru a castiga protectia zeilor, oamenii bogati purtau simboluri mistice facute din aur si argint. Regii luau toata averea cu ei in mormant. Dar oricare ar fi scopul lor, pretioasele obiecte create de meseriasii din Egiptul Antic inca stralucesc, datorita priceperii creatorilor lor, dupa mii de ani.
Armele erau printre cele mei importante exemple ale priceperii unui meserias. Sabiile erau la inceput doar lame din arama, dar pana cand cei ce faceau arme au invatat sa lucreze cu fierul, acestea nu erau prea utile in lupta. Cand soldatii aduceau inapoi arme din Mesopotamia, Siria si alte imperii, meseriasii egipteni imitau manerele si lamele decorative din bronz si fier.

Alte referate despre: comunicarea scrisa, program de scris texte, scrisul

Presa scrisa

Caracteristicile reportajului:
- Proximitatea temporală, spacială
- Neobişuitul faptelor
- Conflictul
- Consecinţele
- Captarea interesului uman

Alte referate despre: presa scrisa referat, presa scrisa, tehnici de comunicare cu presa scrisa

Proba scrisa la istoria romanilor

1. Cu ajutorul marelui preot Deceneu , Burebista a reusit sa creeze statului dac in secolul...........
2. In sec. al VIII-lea, in spatial carpato-danubiano-pontic s-a incheiat procesul de...........
3. Intemeietorul statului moldovean este considerat.........
4. Conform prevederilor Constitutiei din 1866 , forma de guvernare a Romaniei era.....

Alte referate despre: teste nationale proba scrisa la istorie 2009, proba scrisa istorie, proba scrisa limba engleza
Referate afisate : 16
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK