Rezumat mitul lui prometeu

Mitul lui Prometeu

Titanul il infrunta pe Zeus si-i spune ca stie cine il va detrona. Pentru ca refuza sa destainuie numele uzurpatorului, Phoibos Apolom si Hefaistos il duc sa-l tintuiasca pe un pisc stancos al Muntelui Caucaz, unde un vultur ii va ciuguli ficatul. In speranta ca vor obtine iertarea, Themis si Eromeni staruie zadarnic pe langa Zeus, care nu se invoieste sa-l elibereze pe razvratit, daca acesta nu-I va spune cine il va detrona.

Hefaistos se arata fara pic de mila in timp ce il tintuieste pe Prometeu de stanca si blandul Phoibos Apolom cauta sa-i tempereze zelul diabolic. Dupa plecarea lor intra in scena Eromeni si Themis si-l roaga pe titan sa cada la invoiala, rascumparandu-si libertatea prin dezvaluirea tainei ce-l sperie pe Zeus. Dar Prometeu se impotriveste si le cere sa vina peste o mie de ani.
Prometeu e elibarat intamplator de Herakles, care ucide vulturul.

Ceea ce impune la Prometeu este dispretul sau fata de zei, asa cum la arbustii prafosi de pe dambul din ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 7250
Materia: Romana

Mihai Eminescu - mitul si magia irealului

Se poate identifica la Eminescu o veritabilă mitologie a luminii, văzută în etapele şi profunzimile radicale, cele mai bogate în sensuri, activând vaste câmpuri simbolice şi ordonându-le la nivelul imaginarului în funcţie de o legitate şi o coerenţă proprie, expresie a unui profund dramatism al fiinţării întru sacralitate. Echivalând absolutul şi antrenând arhitectonica proprie sacralităţii, lumina eminesciană reuşeşte să reliefeze cele mai subtile şi grele de sens momente ale expe-rienţei totale facilitate de simbol.

Alte referate despre: mihai eminescu mitul si magia irealului, mitul si magia irealului mihai eminescu, mitul si magia irealului la eminescu download

Mitul zburatorului

Mitul zburatorului - În poemul ,, Călin file din poveste “ iubirea este reprezentată ca o îmbinare a contrariilor: uranic şi teluric. Fata de împărat este simbolul frumuseţii superlative, portretul ei fizic relevând sacralitatea acesteia. Conform tradiţiilor populare, pentru a fi ferită de primul impuls erotic, aceasta este închisă într-un castel izolat
,, Pe deasupra de prăpăstii sunt zidiri de cetăţuie”
Cadrul natural este descris într-o atmosferă nocturnă. În acest cadru se iveşte zburătorul iar motivul nopţii intermediază întâlnirea celor doi.

Fata de împărat şi Călin nu se pot întâlni decât în somn, cei doi făcând parte din lumi diferite, motivul somnului devenind astfel punctul de legătură între teluric şi uranic.

Portretul zburătorului este romantic şi sugerează inadaptarea şi imposi-bilitatea reconcilierii celor două lumi, încât se face apartenenţa la natura demonică. Ca şi în ,,Luceafărul” omul de geniu ...

Alte referate despre: mitul zburatorului, mitul zburatorului in literatura romana, mitul zburatorului in calin file din poveste

Mitul-Definitii, Delimitari, Filiatii

Mitul este în general o transpunere pe plan imaginar şi simbolic a vieţii reale. Imaginaţia mitologică poate fi motivată uneori de nevoia de înţelegere şi explicaţie a realităţii, alteori de nevoia de evadare într-o altă lume, mai bună şi mai frumoasă; ea mai poate servi, ca orice formă artistică, drept expresie şi descărcare a tendinţelor noastre profunde, a conflictelor noastre sufleteşti.

Alte referate despre: definitii ale mitului, definita mitului, delimitari ale traficului de influenta de luarea de mita

Mitul folcloric al Zburatorului

Acesta este atât de natură cosmică ,,Balaur de lumină cu coada-nflăcărată, “ cât şi telurică ,, tânăr june “. Se introduce o imagine superlativă a Zburătorului, ca şi în ,, Mioriţa “ specifică viziunii populare, fapt relevat prin comparaţii şi epitete, dar şi prin apartenenţa lui la domeniul cosmicului.

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului poiezia, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu

Legende si mituri

Iupiter, la romani, stăpânul zeilor şi al oamenilor, asimilat cu Zeus,din mitologia greacă. Era considerat drept divinitate supremă, dătătoare de viaţa şi de lumină, care cârmuia cerul şi pământul, stăpânea tunetul şi trăsnetul, dezlănţuia ploile şi furtunile etc.

Alte referate despre: legende si mituri, legendele si miturile greciei antice, legende si mituri romanesti

Legendele olimpului

Problema esentiala care se punea era aceea ca un zeu sa nu apara pe scena mai inainte de a fi creat asa cum de pilda, la Hesiod, Eros este stapanul inimi zeilor si oamenilor, cand zeii si oamenii nici nu existau. Tocmai de aceea Al. Mitru a procedat cu multa atentie si logica introductand mitul lui Prometeu pentru a explica in acest fel aparitia oamenilor, opera a mainilor lui Prometeu.

Alte referate despre: legendele olimpului, legendele olimpului rezumat, legendele olimpului zeii

Mitul lui Prometeu

Prometeu de multe ori i-a cerut lui Zeus focul, dar acesta l-a tot amânat, iar după acestă întâmplare l-a cerut din nou, dar Zeus mâniat l-a gonit. Atunci Prometeu s-a furişat în acea noapte în ferăria lui Hefaistos, a luat focul şi l-a ascuns într-o tulpină scobită dintr-o plantă de soc.

Alte referate despre: mitul lui prometeu, mitul despre prometeu, mitul lui prometeu rezumat

Zeii si miturile

La fel de tipic era si modul in care panteonul se dezvolta, facand fata aparitiei noilor culte sau chiar a unor realitati politice. Un exemplu celebru a fost promovarea lui Marduk, zeul orasului Babilon, in fruntea panteonului in perioada in care Babilonul insusi a devenit puterea dominanta in Mesopotamia.
Schimbari asemanatoare au avut loc in vechiul Egipt, al carui sistem religios complex exista de peste 3000 de ani. Cei 2000 de zei ai acestei religii au luat formele tuturor creaturilor cunoscute - om, animal, sau erau prevazuti cu capete de animale si corpuri umane - inclusiv Anubis cu cap de sacal, pisica Bastet, Thoth cu cap de ibis, precum si altii sub infatisarea unor vaci, insecte si chiar hipopotami.

Alte referate despre: zei si mituri, zeii si miturile grecesti, zeii romani mituri

Mit si filosofie in Grecia antica

Mitul i-a naştere în primele momente, în care gândirea umană răspunde acestor întrebări. Terenul propice pentru naşterea mitului este Grecia antică. Şi alte civilizaţii şi culturi au avut miturile lor: civilizaţia chineză, indiană, egipteană, mesopotamiană etc.; însă, ne referim la Grecia antică, deoarece în acest caz, relaţia mit-filosofie poate fi analizată cel mai bine.

Alte referate despre: mit si filosofie in grecia antica, filosofia in grecia antica, filosofia din grecia antica

Luarea de mita

In legatura cu cele de mai sus, subliniaza V. Dobrinoiu daca totusi datorita imprejurarilor in care a fost savarsita ori absentei elementului subiectiv, una din cele doua fapte - dare si luare de mita - nu constituie infractiune, aceasta imprejurare nu impiedica sanctionarea celeilalte.

Alte referate despre: luarea de mita, luare de mita, luarea de mita referat

Mitul potopului

- arca salvarii si imbarcarea eroului “curat” precum si a animalelor - nu sunt luati oamenii
pentru ca sunt catalogati drept “fiinte ingrate si zgomotoase”; “intocmeste-ti o corabie, aici, ai masurile corabiei, cum trebuie sa o fauresti, lunfgimea trebuie sa fie deopotriva cu largimea ei, puntea ei sa fie acopetita ca bolta ce acopera adancimile, apoi ia in corabie samanata din toata faptura vie”
- dilema eroului, care trebuie sa aleaga intre porunca zeilor si statutul sau de om al cetatii:
“ceea ce mi-a poruncit voi implini intocmai, dar ce voi raspunde eu la intrebarile cetatii, ale poporului, ale batranilor?”

Alte referate despre: mitul potopului, mitul potopul, despre mitul potopului

Luarea si darea de mita

Ratiunea legiuitorului prin edictarea normei juridice incriminatoare
sus-mentionate este de a preveni si combate coruptia unor functionari, aspect ce pericliteaza grav normala evolutie a relatiilorde serviciu, precum si prestigiul institutiei respective. In indeplinirea atributiilor sale de serviciu, functionarul public sau orice alt functionar nu trebuie sa fie influentat de interese materiale, de obtinerea unor foloase ce nu i se cuvin. El este tinut sa-si indeplineasca indatoririle in mod corect, sa nu le trafice, sa nu faca din exercitarea lor o sursa de venituri ilicite.

Alte referate despre: luarea si darea de mita, asemanari intre luarea si darea de mita, referat pe tema luarea si darea de mita

Mit si religie in Grecia Antica

Cititorul roman are fericita ocazie de a completa lectura prezentei lucrari cu a acelei de stricta rigoare arheologica, deci faptica, a cartii deopotriva fundaAZmentale abia citate, de a lua contact din primul ei capitol cu aspectul teoretic si practic al relatiei mit-istorie, genealogie, cronologie, precum si cu conceptul de epoca intunecata.

Alte referate despre: mit si religie in grecia antica, religia in grecia antica, religia din grecia antica

Mitul lui Gyges

In conceptia filozofului Platon despre mitul lui Gyges,omul
(pastorul)in momentul in care gaseste inelul, nu se mai gandeste la
semenii lui si,face in asa fel incat sa-i fie lui bine.

Alte referate despre: mitul lui gyges, platon mitul lui gyges, mitul lui gyges platon
Referate afisate : 15
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK