Rezumat morometii volumul 1

Morometii volumul 1

Debutul extraordinar al lui Marin Preda (intalnirea din Pamanturi, 1948) nu l-a impus, pe cat era de asteptat, ca prozator, poate si din prejudecata ca un volum de nuvele nu poate consacra un mare scriitor. Abia aparitia Morometilor (voi. 1, 1955) a atras atentia asupra dimensiunilor talentului sau si a noutatilor pe care o reprezinta formula sa epica. Romanul a fost intampinat favorabil si nici mai tarziu interesul criticii nu a scazut. S-a pronuntat destul de repede cuvantul capodopera si de aici inainte toate scrierile prozatorului au avut de infruntat comparatia cu acest model. Cand, in 1967, dupa, o lunga gestatie, apare volumul al H-lea, critica nu mai arata acelasi entuziasm. Se aud glasuri care cearta pe autor pentru ideea de a continua o carte intrata deja in constiinta publicului. Indignarea nu este prin ninjjc- justificata, Morometii, II, este in unele aspecte mai dens, mai profund decat primul, insa puterea prejudecatii e mare la acest punct si spiritele critice care s-au obisnuit ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 491kb
Downloads: 1187
Materia: Romana

Tema familiei intr-un text narativ - Morometii de Marin Preda

Tema familiei este una dintre cele mai întâlnite din literatură, permiţând surprinderea unui complex de interrelaţionări umane. Complexitatea pe care o impune ilustrarea unor astfel de relaţii umane presupune desfăşurări epice ample, fapt ce implică abordarea acestei teme în specii realiste precum nuvela si romanul.

Alte referate despre: tema familiei intr-un text narativ - morometii de marin preda, conditia taranului intr-un text narativ morometii de marin preda, tema familia intr-un text narativ amintiri din copilarie si morometii

Morometii

Subiectul romanului: o mare parte a volumului intai prezinta intamplari petrecute de sambata seara pana duminica dupa amiaza. De la intoarcearea morometilor de la camp pana la fuga Polinei cu Birica. Actiunea primului volum incepe intr-o seara cand numeroasa familie a lui Ilie Moromete se intoarce de la camp. Astfel, inca din expozitiune ne sunt prezentati membrii acestei familii : Ilie Moromete (capul familiei), Catrina (sotia lui, cu 10 ani mai tanara), copiii-Paraschiv , Achim si Nila – baietii din prima casatorie a lui Moromete si Tita, Ilinca si Niculae copiii pe care acesta ii avea cu Catrina .

Alte referate despre: morometii rezumat, caracterizarea lui ilie moromete, morometii

Morometii volumul I- pozitia personajului in lumea satului

"Se apropiau de fierarie si Moromete fu intâmpinat de departe cu exclamatii. Iocan abia deschisese si poiana era plina. Unii stateau in picioare, altii pe niste butuci vechi, adusi acolo cine stie de când si tociti de sedere, toti galagiosi si parca nerabdatori. Dar Moromete nu-i lua in seama, nu se grabi sa se duca la ei. Se opri din nou pe o podisca, il parasi pe Dumitru lui Nae si intra in curtea cuiva. Abia peste o jumatate de ceas iesi de acolo. Era ras proaspat.
- Ce e, ma, ce v-ati adunat aicea? ! se mira apoi când ajunse in poiana fierariei. Buna dimineata! I se raspunse din câteva parti si cineva, vazându-i secerile, ii spuse sa se grabeasca fiindca ii ramâne griul pe câmp.

Alte referate despre: rezumat morometi volumul 1 si personajele, morometii volumul 1 toate personajele, lumea satului in morometii volumul ii

Morometii vol I

Din acest punct de vedere, iritarea cu care scriitorul respinge
calificaticul de "analist" si "proza analitica" se justifica.
Principalele lui procedee artistice, viziunea scenica; dialogul,
vorbirea aluziva, textul si subtextul ironic, parafraza neologistica,
micro-eseul analitic, pauzele si diferentele de ritm, simtul comic si
simtul tragic, imbinarea stilului direct si indirect etc. sunt
subordonate unor calitati narative si portretistice deosebite. Vocatia
fundamentala a lui Marin Preda este cea de povestitor.

Alte referate despre: rezumat morometii vol 1, morometii vol 1, morometii vol 1 rezumat

Morometii - tema familiei

Inregistrand aspecte semnificative din viata lui Ilie Moromete si nu numai, cartea se constituie intr-un adevarat cod al existentei taranesti, al caror randuieli impamantenite,ce se desfasoara ritualic: plecarea si intoarcerea de la camp, pregatirea secerisului, cina familiei.

Alte referate despre: morometii tema familiei, morometii-tema familiei, morometi tema familiei

Relatia incipit final in Morometii

Tipologia este, ca la Slavici şi Rebreanu, ţărănească, însă toate aceste particularităţi structurale îi conferă romanului, în ansamblu, originalitate şi profunzime. Marin Preda face din ţăranii săi indivizi cu o viaţa psihologică normală, apţi prin aceasta a deveni eroi de proză modernă. Relaţiile dintre personaje sunt complexe, în familia numeroasă a Moromeţilor (tatal- Ilie Moromete, mama-Catrina, fiii lui Moromete-Paraschiv, Achim, Nila, copiii lui şi ai Catrinei-Tita, Ilinca şi Niculae) mocnind nemulţumirile.

Alte referate despre: relatia incipit final in morometii, relatia incipit final din morometii, relatia incipit-final in morometii

Rezumatul operei Morometii - volumul I - de Marin Preda

Morormetii de Marin Preda - Pe de alta parte Ilinca si Tita se scaldau in rau . Tita , mai timida ii era rusine sa se dezbrace sa se scalde deoarece ii era teama sa nu apara vreun baiat . Cand a capatat curaj , Tita a auzit zgomote , dar spre bucuria fetelor nu au aparut flacai ci doua batranele ce vorbeau despre despartirea Polinei , fiica lui Tudor Balosul , de Birica . Polina si Birica se iubeau mult dar era o diferenta mare de clasa sociala intre cei doi si tatal Polinei nu a acceptat sa fie prieteni .

Alte referate despre: rezumatul operei morometii - volumul ii - de marin preda, rezumatul operei morometii - volumul 3 - de marin preda, rezumatul operei morometii - volumul 2 - de marin preda

Morometii de Marin Preda - prezentarea romanului

Morometii de Marin Preda - prezentarea romanului volumul I din “Morometii” a aparut in 1955, iar al doilea in 1967, adica la mijlocul secolului al XX-lea, cand in literatura noastra se manifesta inca modernismul, conform opiniei lui Sorin Alexandrescu formulata in “Privind inapoi modernitatea”. Pe de alta parte, Nicolae Manolescu in “Arca lui Noe” vorbeste de o “noua obiectivitate, mai moderna” in opera lui Marin Preda, deosebind-o de cea a inaintasilor interbelici.Morometii de Marin Preda - prezentarea romanului

Alte referate despre: morometii de marin preda, comentariu morometii de marin preda, rezumat morometii de marin preda

Morometii volumul 2

Nila lucrase in ultimul an la un bloc, carand materiale cu spinarea si inginerul il laudase si il recomandase proprietarului care il luase pe urma portar. Asta era in plin centru Bucurestiului, se numea Bloc-Algiu si se afla pe strada Cheia Roseti. Iar Achim era singurul care reusise totusi in comert, tinea pe Calea Colentina un Consum alimentar. Urma fotografia ca o dovada. Paraschiv arata bine imbracat, cu o banderola mica pe brat, pe care se vedeau inAZtr-adevar limpede literele S.T.B., iar Nila o sapca pe cap pe care scria portar. Se stransesera toti in pridvor, fetele si mama. Niculae nu era acasa, era plecat cu caii.

Alte referate despre: morometii volumul 1, rezumat morometii volumul 1, caracterizare ilie moromete volumul 1

Catrina Moromete

Paraschiv, Nila şi Achim se retrag pentru a se odihni, Tita s Ilinca pleaca la girla sa se scalde, Moromete iese in drum ca sa-si gaseasca un partener de discutie, mama raminind sa incheie singura treburile casei: „Parea de la sine inteles ca singur cu mama raminea sa aiba grija ca ziua sa se sfirseasca cu bine.”

Din perspectiva naratorului obiectiv si omniscient, se consemneaza, prin intermediul naratiunii, actiunile personajului. Catrina devine din ce in ce mai atasata de valorile religioase, ajungind, la un moment dat, sa faca o adevarata pasiune mistica pentru preotul din sat. ).

Alte referate despre: catrina moromete caracterizare, catrina moromete, caracterizare catrina moromete

Morometii

Morometii - Romanul incepe cu intoarcerea de la camp a lui Ilie Moromete ,impreuna cu cei trei fii, autorul avand si el nesfarsita rabdare, staruind asupra fiecarui amanunt, construind o scena monumentala – aceea a cinei.

Morometii - Familia Morometilor este numeroasa , alcatuita din copii proveniti si din alte casatorii : Ilie Moromete , tatal ,cu zece ani mai mare decat sotia lui,Catrina, venise in aceasta a doua casatorie cu trei baieti , Paraschiv , Nila si Achim carora li se adaugasera doua fete , Tita si Ilinca, si inca un baiat, Niculae , mezinul de doisprezece ani . Morometii se afla la cina , stransi “in tinda”, in jurul unei mese mici , joase si rotunde asezati “unul langa altul, dupa fire si neam”.

Alte referate despre: rezumat morometii, morometii comentariu, comentariu morometii

Morometii - M. Preda

La inceput, personajul pare bine ancorat in rolul sau de stapan si de protector al familiei sale, iar la lumea in care trăieşte se raportează ca la o realitate fixata in eternitate.

Alte referate despre: morometii marin preda, rezumat morometii marin preda, morometii marin preda rezumat

Morometii

Naratiunea se complica, numarul focarelor epice creste. sub presiunea numeroaselor paranteze fraza isi pierde din fluenta, devine aspra si demonstrativa. O anumita crispare a propozitiilor, provenita din elaborarea lor indelungata, arata si o instrainare a prozatorului fata de subiectul naratiunii. Din romanul unui destin, "Morometii" devine romanul unei colectivitati (satul) si a unei civilizatii sanctionate de istorie.

Alte referate despre: caracterizare ilie moromete, ilie moromete caracterizare, ilie moromete

Morometii - rezumat

Când se întoarce de la fierarie pe prispa casei îl întâmpina cei care venisera dupa plata foncirii. Moromete în acel moment face scandal dar pâna la urma plateste o mie de lei reusind sa îi convinga ca va plati restul peste o saptamâna doua.

Începe secerisul moment în care toata familia era prezenta pe câmp si facea câte ceva, fiecare aveau sarcinile impartite. Cel mai vrednic dintre copii este cel care porneste recoltarea grânelor, ceilalti secera grâul si îl duc la capat iar tatal leaga snopii. Femeile se ocupa de mâncare pentru seceratori.

Alte referate despre: morometi, morometii povestire, morometii rezumat pe capitole

Familia Moromete

Ilie Moromete stapaneste in chip absolut peste o familie formata din
doua rinduri de copii invrajbiti intre ei din cauza pamintului.

Alte referate despre: familia moromete, tema familiei morometii, imaginea familiei moromete

Morometii - comentariu

Parasind terenul feminitatii, sa revenim la tipologia morala a cartii.
Un personaj neindoios memorabil al cartii este Tugurlan, denumit prin
deceniul al 6-lea un reprezentant al paturii sarace a satului, iar in
ultima vreme un revoltat de tip camusian. Facand un cuplu simbolic cu
Moromete, Tugurlan ar reprezenta necesitatea care se opune brutal
iluziei libertatii. Pe de o parte, asadar, un sentiment de gratuitate,
un simt inalt al contemplatiei, pe de cealalta - un realism lucid,
incomod, o transigenta impinsa pana la nihilism. Tugurlan reprezinta,
nu mai incape vorba, individul nemultumit de conditia sa. Revolta lui
e tulbure, nediferentiata, tradusa mai intai printr-o mare
agresivitate verbala. Nedreptatit la improprietarire, Tugurlan s-a
instrainat de sat. A avut 13 copii, si dintre acestia nu traieste
decat unul. In roman , el apare pentru prima oara la adunarea din
curtea lui Tocan, si, imbratisand punctul de vedere al unui personaj
neutru ...

Alte referate despre: morometii scena cinei, caracterizarea lui ilie moromete pe scurt, caracterizarea lui moromete

Morometii - Marin Preda

-Fa, tu nu vrei sa taci din gura ?... Cand ti-oi da una acuma, iti mut
falcile in partea ailalta.

Alte referate despre: morometii marin preda comentariu, morometii-marin preda, romanul morometii marin preda
Referate afisate : 18
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles