Rezumatul referatului caracterul si cauzele cruciadelor

Caracterul si cauzele cruciadelor

Principii s-au alaturat si ei cruciadelor deoarece nu puteau ramane in afara unei lupte care le-ar fi adus noi stapaniri, prestigiu si glorie, dar, de la inceput, intre idealul nobiliar si cel popular a existat o prapastie.Posibilitatea unor actiuni militare in rasarit si a unor deplasari da mase a fost creata de insasi situatia politica din Orientul Apropiat. In a doua jumatate a secolului al XI-lea, turcii selgiucizi, dupa ce au cucerit Bagdadul (1055), au inaintat in Asia Mica, in Siria si Palestina, pe atunci stapanite de Califul din Egipt, iar in anul 1070 a fost cucerit Ierusalimul.

Formarea emiratului de Damasc si a celor trei sultanate, Capadocia, Rum si Smirna reprezentau o mare primejdie pentru Bizant, intr-un moment in care cumanii, pecenegii, maghiarii si normanzii atacau imperiul. In aceasta situatie imparatii bizantini au fost nevoiti, in mai multe randuri, sa ceara ajutor militar in Occident. Asa s-a nascut initiativa papalitatii de a organiza expeditii in urma carora ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 5
Materia: Istorie

Cruciadele

Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au aparut într-o societate aflata în plina expansiune politica si militara si sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele si paturile sociale. Aspectul religios consta în faptul ca aceste expeditii au fost însotite, la început, de o ideologie crestina. Proclamate ca "razboaie sfinte", ele au fost organizate în numele eliberarii asa numitelor "locuri sfinte" (Ierusalimul), de sub dominatia musulmana. Caracterul religios al cruciadelor explica de ce conducerea lor a revenit papalitatii al carei rol, pe plan international, se afirma în secolul al XI-lea.

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cruciadele intre occident si orient

Situatia dificila a taranimii, ca urmare a exploatarii feudale, i-a determinat pe unii tarani, care voiau sa scape de ingradiri si care traiau din greu pe micul lor petec de pamant, sa contribuie si ei la amploarea acestei miscari. Oamenii simpli au alergat sub steagurile cruciadei nadajduind ca vor ajunge in tinuturi care le vor oferi posibilitati de intretinere mai bune, conditii de munca mai putin grele si scaparea de sub apasarea sarcinilor feudale.

Alte referate despre: romania intre occident si orient, romania intre occident si orient referat, asemanari si deosebiri intre occident si orient

Cruciadele

În urma cuceririlor fãcute, s-au creat mai multe formatiuni politice, conform sistemului politico-vasalic din Occident: regatul Ierusalimului, Principatul Antiohiei, Principatul de Galileea comitatele de Tripoli, Edessa, Jaffa, senioriile Tyr, Ramla, Kerak, Ascalon, Beirut, Sidon, Ibelin si altele. Pentru mentinerea ordinii în rândul populatiei cucerite si pentru înlãturarea rãscoalelor s-au înfiintat ordine militaro-cãlugãresti: Ordinul Ioanitilor si Templierilor, organizat la începutul secolului al XII-lea de cãlugãrii francezi si Ordinul german al teutonilor, spre sfârsitul aceluiasi veac.
Cruciadele

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Cele 4 cruciade

Predicand cruciada a doua Bernard de Clairvaux numea cruciada o penitenta prin excelenta , "o inventie minunata a lui Dumnezeu" prin care "divinitatea admitea in serviciul ei asasini,siluitori, adulterini,sperjururi si alti delicventi de orice fel ; si prin acest mijloc ,al plecarii in cruciada,ea le oferea o ocazie de salvare." Plecarea in cruciada era de obicei fixata pentru jumatatea lunii august,dupa strangerea recoltei si asigurarea proviziilor necesare pentru lungul drum spre Tara Sfanta. "Nimic nu era mai induiosator decat acesti bieti oameni care si-au potcovit boii precum caii si i-au injugat la carute cu doua roti pe care au incarcat saracacioasele lor bagaje si copiii lor cei mici."scrie cronicarul timpului Guibert de Nogent.

Alte referate despre: referat cruciade, referat despre cruciade, cele 8 cruciade

Cruciada copiilor

Interesant este că, deşi teribilismul este o boală a copilăriei, ca şi vărsatul, sînt destui adulţi care dau semne vădite că suferă de ea. A fost dintotdeauna la modă, cel puţin de cînd s-a văzut că treaba ţine - şi acum mă refer la intelectuali sau cei care se pretind - să loveşti. Neoliticul persistă în mentalitate, căci toată lumea atacă pentru a se apăra. Dar în lumea intelectualilor atacurile nu sînt mortale, aşa că de unde atîta înverşunare? Din orgoliu nemăsurat, evident.

Alte referate despre: cruciadele copiilor, cruciada copiilor 1212, cruciada copiilor rezumat

Cruciadele

Cruciadele pot fi definite ca expediţii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri şi coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi Palestina cu Ierusalimul. Ele au apărut într o societate aflată în plină expansiune politică şi militară şi sunt o întregire a procesului de colonizare petrecut în Europa, la ele participând toate clasele şi păturile sociale. Aspectul religios constă în faptul că aceste expediţii au fost însoţite, la început, de o ideologie creştină. Proclamate ca „războaie sfinte”, ele au fost organizate în numele eliberării aşa numitelor „locuri sfinte” (Ierusalimul), de sub dominaţia musulmană. Caracterul religios al cruciadelor explică de ce conducerea lor a revenit papalităţii al cărei rol, pe plan internaţional, se afirmă în secolul al XI lea.

Alte referate despre: cruciada 1, cruciadele in evul mediu, despre cruciade

Cruciadele

Cruciadele au constituit (alaturi de încrestinarile fortate din primele secole dupa Edictul de la Milano din anul 313, de Reconquista iberica din secolele 14-15, de Conquista spaniola a Americii Latine din secolele 15-16, de razboaiele si persecutiile contrareformei catolice din secolul 16, de vânatorile medievale de vrajitoare si de Inchizitie) cele mai mari crime savârsite de Biserica impotriva umanitatii.

Alte referate despre: tarile romane in cruciada antiotomana in evul mediu, cruciada, cruciadele din evul mediu

Cruciadele

Cruciadele
Spre deosebire de arabi care fuseseră mai reţinuţi, învingătorii erau turci selgiucizi, nomazi fioroşi convertiţi la islamism care au devenit principala putere din Orientul Mijlociu şi care se impuneau în mod violent în faţa pelerinilor europeni care vizitau locurile sfinte.

Alte referate despre: cruciada tarzie, cele 4 cruciade, cruciadele tarzii

Cruciadele

Deocamdată,condiţiile minime trebuiau asigurate la plecare.Mulţi din cavalerii care plecau in cruciadă-precum şi muţi ţărani care îi insoţeau – îşi dăruiau bunurile Bisericii ;sau,şi le lăsau în grija Bisericii(care,între timp,le exploata) ;sau,împrumutau sume de bani,lăsându-şi în gaj pământurile,chiar ştiind ca le rămaneau puţine şanse de a le recupera.Obiectivul declarat al papalitaţii organizând o cruciada era acela de a da posibilitatea pelerinilor să viziteze Sf.Mormânt :deci,de a-l elibera de sub stapanirea ,,păgânilor ”.Grupuri masive de pelerini,formate din sute si chiar mii de persoane(astfel ,in 1026-1027 vizitează Palestina un număr de 700 de pelerini,între care erau şi mulţi cavaleri normazi.Guillame,conte de Angouleme ,conduce de asemenea şi un număr mare de pelerini.Tot atât de masiv a fost şi grupul din 1033.Iar in 1064-1065,grupul german condus de Gunther,episcop de Bamberg,număra 7000 de pelerini(dupa alte surse,12000),din ...

Alte referate despre: informatii despre cruciade, urmarile cruciadelor, cruciade referat

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

Alte referate despre: politica de cruciada, prima cruciada, politica de cruciada a voievozilor

Politica de cruciada a voievozilor romani in sec XIV - XVI

În ciuda unei forţe militare adecvate, în „campania cea lungă” (1443-1444) au fost cucerite oraşele Niş şi Sofia, dar venirea iernii determinând retragerea cruciaţilor. Este obţinută o pace avantajoasă, semnată la Seghedin.În 1446, Iancu este numit guvernator al Regatului Ungariei, demnitate pe care o va exercita până în 1452. În anul următor va primi titlul de „căpitan suprem” al armatei regale.

O nouă încercare de a-i alunga pe turci eşuează la Kossovopolje („Câmpia Mierlei”) in 1448, când Iancu este înfrânt. Iancu nu abandonează lupta şi, la Belgrad, in 1456, obţine o strălucită victorie împotriva lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. La vestea acestei mari victorii, papa a trimis o scrisoare în care l-a numit pe Iancu „atletul cel mai puternic -unic-al lui Christos”.

Alte referate despre: politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv - xvi, politica de cruciada a voievozilor romani in sec xiv-xvi

Cruciada a Patra

De aceea va ucideti intre voi. Lasati la o parte dusmania care va slabeste fortele si plecati spre locurile sfinte…Regatele Asiei asteapta sa le cuceriti.” In incheierea alocutiunii sale, papa are grija sa adauge ca “aceasta este vrerea Domnului”.
In acasta epoca, procesul de aservire a taranimii cuprinsese intreaga Europa. Ca urmare, situatia taranilor, cei mai multi dintre ei serbi, devenise de-a dreptul insuportabila.

Chemarea adresata de Papa Europei pentru eliberarea locurilor sfinte trezeste interes in mai toate statele Europei si in toate straturile societatii. La apel au raspuns feudalii mari si mici, animati de dorinta de a se infrupta din fabuloasa bogatie a Orientului, tarani ce viseaza un petec de pamant negrevat de nici o obligatie feudala, suverani aventurieri ca Richard Inima de Leu, sau rosi de vanitate si ambitie ca imparatul Frederic I Barbarosa, unele orase italiene ca Genova, Pisa sau Venetia ce tintesc nu atat la eliberarea Ierusalimului, ci mai ales ...

Alte referate despre: cruciada a patra, cruciada a patra referat, documente despre cruciada a patra

Efectele Cruciadelor asupra Tarilor Romane

Astfel, în acest sens, după anul 1204, anul cuceririi Constantinopolului de către cavalerii Cruciadei a patra, acapararea de noi teritorii pentru coroana ungară va fi însoţită în mod direct de un demers susţinut de asimilare confesională, situaţie ce va ameninţa puternic existenţa structurilor ecleziastice româneşti, dezvoltate în cadrul unor „ţări” autonome din punct de vedere bisericesc şi politic.

Alte referate despre: efectele globalizarii asupra tarilor in curs de dezvoltare, efectele globalizarii asupra tarilor dezvoltate, efectele globalizarii asupra tarilor slab dezvoltate

Variatia caracterului metalic in grupa si perioada

Reactivi utilizati:aluminiu (Al)-metal de culoare alb-argintie, solid, il folosim sub forma de pulbere;apa (H2O)-lichid incolor, inodor si insipid;Fenolftaleina-pulbere de culoare alba, o folosim sub forma de solutie alcoolica incolora.

Alte referate despre: variatia caracterului metalic in grupa si perioada, variatia caracterului metalic in grupa si perioada teorie, caracterul metalic in grupa si perioada

Caracterul

cD- Originalitatea caracterului presupune autenticitatea in insusirea
si realizarea anumitor valori, coerenta launtrica a acestora, forta
lor morala, gradul lor diferit de dezvoltare si imbinare la fiecare
individ, cu alte cuvinte, nota distinctiva a persoanei in raport cu
alte persoane.

Alte referate despre: caracterul, caracterul latin al limbii romane, caracterul uman
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles