Rolul biologic al proteinelor

Metabolismul proteinelor

Fara proteine nu exista viata "oriunde intalnim viata, o gasim legata de un corp albuminoid si oriunde intalnim un corp albuminoid care nu se afla in stare de descompuneregasim fara exceptie si fenomene de viata.".aceasta afirmatie nu este contrazisa nici macar de un singur organism viu de pe globul pamantesc.nici virusurile, forme de tranzitie intre material vie si cea nevie, nu infirma aceasta teza. fiecare organ, fiecare tesut si celula din corpul omenesc contine o cantitate mai mica sau mai mare de proteina, dupa functiile pe care le indeplineste in organism: constituie proteinele ,creier si tesut nervos ,inima ,plamani ,ficat ,|rinichi esofag,stomac si intestine ,splina ,sange (si celelalte umori)muschi ,piele ,oase.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 782kb
Downloads: 1
Materia: Chimie

Proteinele - Sinteza, proprietati, structura

Biosinteza proteinelor este un proces prin care fiecare celulă îşi sintetizează proteinele proprii, prin intermediul unui proces care include multe etape, sinteza începînd cu procesul de transcripţie şi terminînd cu procesul de translaţie.Procesul deşi similar, este diferit în funcţie de de celulă: eucariotă sau procariotă.

Alte referate despre: imagini cu proteine-sinteza proprietatile si structura lor, structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare, structura proteinelor membranare- proprietatile membranei celulare

Proteine sintetice

Proteine sintetice
Una din cele mai promiţătoare căi de combatere a flagelului foametei a apărut, ca şi în alte cazuri, de - a lungul istoriei istoriei ştinţei, ca rezultat al unei întâmplări.Încercând să aplice, la sfârşitul anilor ’50, un procedeu biologic de epurare a reziduurilor petroliere, inginerul francez Alfred Champonat a constatat că acestea costituie un mediu extrem de adecvat pentru creşterea şi înmulţirea microorganismelor.

Alte referate despre: proteine sintetice, obtinerea proteinelor sintetice din metan, proteine sintetice obtinute din petrol

Totul despre proteine

Totul despre proteine
Proteinele sunt, din punct de vedere chimic compuşi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza -aminoacizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu si alţi halogeni. Denumirea de proteine vine din limba greaca , proteias insemnand primar. Alaturi de glucide si lipide proteinele furnizează energie pentru organism, dar ajuta si la refacerea tesuturilor lovite. Pe langa acestea, ele intra in structura tuturor celulelor, si ajuta la cresterea si refacerea celulelor.

Alte referate despre: proteine, proteinele, sinteza proteinelor

Proteine

Proteine
Sub aspectul compoziţiei elementare, proteinele sunt compuşi organici care conţin toate elementele organice: C, H, O, N, S, P. Modul de clasificare din prezenta lucrare se bazează pe comportarea compuşilor de natură proteică la hidroliză, oferind posibilitatea corelării denumirilor (utilizate în prezent) diverselor tipuri de compuşi care constituie clasa la care ne referim.

Alte referate despre: importanta proteinelor, biosinteza proteinelor, proteine vegetale

Proteine

Aminoacizii sunt indispensabili funcţionării organismului adult. Hrana animalelor trebuie să comţină deci o cantitate suficientă din fiecare amino-acid indispensabil pentru sinteza proteinelor specifice. Asemenea aminoacizi se găsesc, de exemplu, în proteine din lapte, carne, ouă, creier, peşte etc., astfel încât proteinele respective pot fi înlocuite unele prin altele fără ca organismul să sufere. Există însă proteine în care lipsesc unii din aminoacizii indispensabili, ca de exemplu valina sau tirosina; de aceea folosirea în alimentaţie numai a unora din aceste proteine poate duce la tulburări ale organismului. Sunt însă aminoacizi de care organismul se poate lipsi. Exemple de aminoacizi neesenţiali sunt glicocolul, alanina.

Alte referate despre: rolul proteinelor, proteinele in alimentatie, hidroliza proteinelor sursa de energie pt organism

Algele - Proteinele viitorului

1.- Algele verzi– Chlorophyceae
Algele verzi filamentoase Chlorophyceae reprezinta un grup semnificativ si important din clasa algelor verzi de apa dulce. Aceasta clasa include unele dintre cele mai cunoscute specii precum si specii care sunt importante din punct de vedere ecologic si stiintific.

Alte referate despre: algele proteinele viitorului, algele-proteinele viitorului, algele marine-proteinele viitorului

Date despre proteine si aminoacizi

Date despre proteine si aminoacizi - Proteinelor constituie în prezent un nume familiar , stiindu-se ca reprezinta o parte necesara a alimentatiei noastre , ce poate fi obtinuta în special din oua , lapte carne , cât si din fasole , mazare nuci . Ca aspect , la microscop , proteinele sunt subtiri , ca niste bastonase gelatinoase . În organele animale apar sub forma de muschi , piele ,par .

Alte referate despre: proteine si aminoacizi, proteine acizi aminoacizi zaharide, proteine sau aminoacizi

Proteinele

3. Proteine de rezerva:cazeina (din lapte);zeina (din porumb);ovalbumina (in oua);feritina (in splina);etc.
4. Proteine cu functii de transport:hemoglobina;mioglobina;lipoproteinele (transporta lipidele serului);feritina (transporta fierul);
5. Proteine de aparare:Imunoglobulinele - apar in plasma sanguina ca un raspuns imun. Daca in tractul vascular intra o proteina straina - antigen (Ag), se sintetizeaza anticorpi (Ac) foarte specifici si reactioneaza cu proteina straina dupa principiul lacat - cheie (principiul complementaritatii). De obicei, anticorpii sunt molecule alungite cu 2 situsuri de reactionare. Dupa reactia Ag - Ac se formeaza o retea tridimensionala numita precipitat, care este cu usurinta eliminat prin tractul vascular.

Alte referate despre: metabolismul proteinelor, referat despre proteine, referat proteine

Structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare

La ora actuală, cercetările de biologie moleculară se află în faza clasificării mecanismelor care stau la baza formării şi asamblării structurilor din organismele vii, atenţia fiind concentrată tocmai asura momentului când se produce tranziţia informaţiei de la nivel molecular către nivelul diferitelor sisteme şi structuri intermediare ale acestor organisme;

Alte referate despre: tipuri de proteine membranare proprietati specifice, proprietatile membranei celulare, biologie-proprietatile membranei celulare

Proteine sintetice

Pe de alta parte, calitatea nutritiva a proteinelor obtinute prin cilturi celulare este deosebita: continutul de proteine este 50-80 la suta in produsul finit (uscat), cifre care nu sunt atinse decat soia, carnea de peste sau cea animala. Mai mult, proteinele obtinute sunt formate in proportie de peste 90 % din aminoacizi; dintre acestia esentiali (in grame la 16 g azot) al fainurilor obisnuite prin cultura de microorganisme, faina de peste si de soia.

Alte referate despre: obtinerea proteinelor sintetice, proteine sintetice din petrol, obtinerea proteinelor sintetice referat chimie

Proteinele in alimentatie

Proteinele sunt, din punct de vedere chimic sunt compusi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza -aminoacizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu, cat si alti halogeni.

Alte referate despre: proteine in alimentatie, rolul proteinelor in alimentatie, importanta proteinelor in alimentatie

Elemente de structura secundara a proteinelor

Pauling si Colab, incepand cu anul 1930 au interprins studii sistematice, prin cristalografie cu raze X, de masurare a distantelor interatomice, o ungiurilor de legatura din aminoacizi, din peptide. S-a stabilit ca in gruparea peptidica are loc o conjugare π-p, legatura ―NH―CO― capata un caracter partial de legatura dubla, rotatia libera in jurul acestei legaturi fiind astfel impiedicata.

Alte referate despre: elemente de structura secundara a proteinelor, structura secundara a proteinelor, referat despre structura secundara a proteinelor

Proprietatile proteinelor

In structura tuturor proteinelor solubile aflate in mediu apos pot ioniza grupele -NH2 terminale si grupele -COOH terminale. In afara de acestea, exista 7 aminoacizi ale caror resturi pot ioniza chiar si atunci cand se situeaza in interiorul catenelor polipeptidice.

Alte referate despre: proprietatile proteinelor, structura si proprietatile proteinelor, proprietati proteine

Digestia si absorbtia proteinelor

La animale si om, digestia proteinelor exogene este realizata de catre enzimele proteolitice numite si proteinaze, localizate la nivelul tractului digestiv. Spre deosebire de glucide, unde digestia debuteaza chiar in cavitatea bucala sub actiunea amilazei salivare, digestia proteinelor incepe in stomac deoarece saliva nu contine enzime proteolitice. In stomac actioneaz; pepsina care rezulta prin activarea pepsinogenului si care, la pH = 1,5 o 2,5 hidrolizeaza proteinele alimentare pana la proteoze si peptone care sunt polipeptide cu masa moleculara relativ mare, solubile in apa.

Alte referate despre: digestia si absorbtia proteinelor, digestia si absorbtia proteinelor referat, digestia si absorbtia proteinelor particularitati la rumegatoare

Structura proteinelor

Studiul peptidelor sintetice cu ajutorul metodei difractiei de raze X prin cristale pure a permis determinarea distantelor interatomice intr-o catena polipeptidica, precum si a unghiurilor dintre atomii componenti. Aceste determinari au demonstrat existenta unei perioade de identitate de 7,2A pentru fiecare doua resturi de aminoacizi. Totodata s-a observat ca distanta interatomica C - N este mai mica, iar distanta C = O este mai mare decat cele normal intalnite in alti compusi.

Alte referate despre: structura proteinelor si rolul lor in organismele vii, structura proteinelor, structura proteinelor referat

Aminoacizii, proteinele si monozaharidele

L (+)-Valina apare in cantitati mici in albusul de ou. In timpul fernmentatiei alcoolice trece in izobutanol.

Alte referate despre: aminoacizii proteinele si monozaharidele, referat aminoacizi proteine monozaharide, aminoacizii proteine monozaharide si viata

Sinteza proteinelor

O a doua functie a ARNt este aceea de a activa un aminoacid (AA) specific, cuplandu-l la capatul carboxi-terminal printr-o legatura de inalta energie; astfel, capatul carboxi-terminal incarcata din punct de vedere energetic va putea sa se cupleze cu regiunea amino-terminala a urmatorului aminoacid adus de un alt ARNt. Activarea este necesara, deoarece un AA neactivat nu va putea fi adaugat unui lant polipeptidic in crestere.Activarea AA necesita energia furnizata de hidroliza ATP.

Structura ARNt (forma desfasurata)Structura ARNt (structura tridimensionala)Ribozomii.Structura. Ribozomii nu pot fi observati in microscopia fotonica.
Ultrastructura. In microscopia electronica au fost descrisi ca si corpusculi elipsoidali cu diametrul mare de 20-25 nm iar cel mic de 15-17 nm.
Din punct de vedere ultrastructural cuprind 2 subunitati:
a�aSubunitatea mica la eucariote au un coeficient de sedimentare 40S (30S la procariote)
a�aSubunitatea mare la eucariote au un coeficient de sedimentare ...

Alte referate despre: sinteza proteinelor referat, sinteza proteinelor in organismele vii si in vitro, referat sinteza proteinelor
Referate afisate : 18
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles