Rolul impozitelor directe in formarea veniturilor publice

Impozite directe

1.2.Elementele impozitului
Impozite directe
Pentru ca prin impozite sa se poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la introducerea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale, cat si de contribuabili. Printre elementele impozitului se numara: subiectul (platitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota (cotele) impozitului, asieta, termenele de plata, etc. Subiectul impozitului (contribuabilul) este persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia. Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul.

Impozite directe
Obiectul impunerii il reprezinta materia supusa impunerii. La impozitele directe, obiect al impunerii poate fi venitul sau averea.
Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul.

Impozite directe
Unitatea de impunere se foloseste pentru exprimarea dimensiunii obiectului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 23
Materia: Economie

Reforma impozitelor directe

Reforma impozitelor directe
- Impozitul pe salarii s-a încasat în sumă de 3220,6 miliarde lei, respectiv 28% din total, cu 120 miliarde lei mai mult decât evaluările bugetare, ca urmare a realizării unui salariu mediu lunar mai mare decât cel programat, ceea ce a determinat creşterea nominală şi reală a salariilor, dar şi a impozitului pe salarii. Veniturile Bugetului de Stat pe anul 1995 au constituit 12.888,3 miliarde lei reprezentând 92,2% faţă de prevederile anuale, impozitele directe realizându-se în sumă de 6.340,6 miliarde lei, din care:

Alte referate despre: reforma impozitelor directe, impozite directe, impozitele directe

Metodologia de control pt impozite directe

Metodologia de control pt impozite directe
Profitul este o categorie economico-financiară specifică sistemului de piaţă fiind rezultatul obţinut în urma investirii unui capital.Impozitul pe profit este un venit datorat bugetului, fiind reglementat prin Legea nr.12 din ianuarie 1991, completată de reglementările ulterioare.

Alte referate despre: metodologia de control pt impozite directe62ae6 doc, control fiscal privind impozitele directe, controlul fiscal al impozitelor directe

Impozitele directe

In evolutia lor,impozitele directe au tinut pasul cu dezvoltarea
economiei, deoarece ele se stabilesc fie pe anumite obiecte materiale
sau genuri de activitati, fie pe venit sau pe avere.

Alte referate despre: impozite directe si indirecte, impozitele directe si indirecte, referat impozite directe

Impozite directe, generalitati si cota de 16 l

Impozitele asupra activului net au ca obiect intreaga avere mobila si
imobila pe care o detine un contribuabil. La plata acestui impozit in
unele tari sunt supuse atat persoanele fizice cat si cele juridice,
iar in altele fie numai persoanele fizice, fie numai societatile de
capital.

Alte referate despre: cota impozitelor directe in rm, cotele impozitelor directe in rm, cote de impozitare a impozitelor directe

Evitarea dublei impuneri internationale

- principiul teritorialitaţii impozitelor - care are la bază criteriul sursei sau originea veniturilor. Elementul hotărîtor îl constituie sursa veniturilor şi nu destinatarul acestora;

Alte referate despre: evitarea dublei impuneri internationale, referate evitarea dublei impuneri internationale, evitarea dublei impuneri internationale referat

Impozite - prezentare generala

Impozite - prezentare generala
Impozitele indirecte se pot grupa in: taxe de consumatie, monopoluri fiscale, taxe vamale si alte taxe. 4.Dupa scupul urmarit, impozitele se grupeaza in impozite financiare si impozite de ordine.Primele se instituie in scopul realizarii de venituri pentru stat, cele din urma vizeaza limitarea unei actiuni, atingerea unui tel avind caracter nefiscal. 5.Dupa frecventa cu care se realizeaza, impozitele pot fi permanente, adica atribuirea si perceperea lor prezinta o anumita regularitate si incidentale-adica se instituie si se incaseaza o singura data.

Alte referate despre: impozitul pe venit, calculul impozitului pe profit, impozitul pe profit

Impozitele indirecte

Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute in lege. Ele se incaseaza direct de la subiectul impozitului la anumite termene dinainte stabilite.

Alte referate despre: impozite indirecte, impozitele indirecte, impozite indirecte referat

Impozitul nerezidentilor in Romania

n) abrogata;
o) venituri din premii acordate la concursuri organizate in Romania;
p) venituri obtinute la jocurile de noroc practicate in Romania, de la fiecare joc de noroc, obtinute de la acelasi organizator intr-o singura zi de joc.
q) venituri realizate de nerezidenţi din lichidarea unei persoane juridice române. Venitul brut realizat din lichidarea unei persoane juridice române reprezintã suma excedentului distribuţiilor în bani sau în naturã care depãşeşte aportul la capitalul social al persoanei fizice/juridice beneficiare.

Urmatoarele venituri impozabile obtinute din Romania nu sunt impozitate cu acest tip de impozit si se impoziteaza cu impozit pe profit, pe venit, pe veniturile microintreprinderilor, dupa caz:
a) veniturile unui nerezident, care sunt atribuibile unui sediu permanent in Romania;
b) veniturile unei persoane juridice straine obtinute din proprietati imobiliare situate in Romania sau din transferul titlurilor de participare , detinute ...

Alte referate despre: impozit nerezidenti, impozit nerezidenti persoane fizice, impozitul nerezidentilor

Taxele si impozitele indirecte din Romania

Impozitele indirecte sînt vărsate la bugetul de stat, de regulă, de către industriaşi, comercianţi etc., însă sînt suportate de către consumatori, deoarece se includ în preţul de vânzare al mărfurilor. Drept urmare, impozitele indirecte nu afectează veniturile nominale, ci numai pe cele reale, micşorând puterea de cumpărare.

Alte referate despre: taxe si impozite indirecte, taxe si impozite indirecte in romania, taxe vamale impozite indirecte

Impozite indirecte, caracterizare generala

Toate impozitele directe si indirecte contribuie la scaderea nivelului de trai al populatiei, dar in mod diferit. Astfel, in timp ce impozitele directe duc la scaderea veniturilor nominale ale diferitelor categorii sociale, impozitele indirecte micsoreaza, in schimb, puterea de cumparare.In tarile dezvoltate, de regula, aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale ale statului este mai mic decat al impozitelor directe.

Alte referate despre: structura veniturilor din impozitele indirecte in bugetele tarilor ue, impozite indirecte in romania, referat impozite indirecte

Sistemul fiscal - trasaturi si functii

Respectarea obligatiilor fiscale ale contribuabililor sunt supuse controlului organelor financiar-fiscale din Ministerul Finantelor si unitatilor teritoriale ale acestuia.
In acelasi timp s-a stabilit prin lege ca toti contribuabilii au obligatia sa fermita efectuarea controlului si sa puna la dispozitia organelor de control documintele contabile , evidentele si elemenetele materiale si valorice solicitate pentru control.

Alte referate despre: sistemul fiscal trasaturi si functii, bibliografie sistemul fiscal trasaturi si functii, trasaturile si functiile sistemului fiscal

Calcularea impozitului pe profit. Activitatea de exploatare

Rezultatul din exploatare = Total venituri din exploatare – Total cheltuieli din exploatare = 730.477.713 – 120.579.308 = + 609.898.405 = PROFIT CONTABIL pe activitatea de exploatare.

Alte referate despre: calcularea impozitului pe profit activitatea de exploatare, calcularea impozitului pe profit, calculare impozit pe profit

Impozite si taxe

Oricare ar fi institutia care percepe impozitul, aceasta se face in virtutea autorizarii legii . Legea care introduce ipozitul este data de Parlament, dar este aplicata de Guvern si de Administratia Financiara .
Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil . Caracterul definitiv al impozitului evidentiaza lipsa obligatiei de restituire direct catre platitor a sumei percepute . In schimbul acestora, platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata .

Alte referate despre: impozite si taxe locale, referat impozite si taxe locale, impozite si taxe locale referat cu bibliografie

Impozitele

Impozite
Impozitele sunt menite pentru promovarea activităţii de afaceri şi de antreprenoriat prin dimensionarea şi perceperea lor corectă de către organele puterii publice. Impozitele acţionează în acest sens ca o puternică pârghie economică, pe care o aplică statul asupra interesului economic al întregii societăţi. Împrumuturile, cheltuielile publice şi impozitele sunt cel mai des folosite de către stat ca instrumente sigure de intervenţie în economie pentru restabilirea echilibrului economic, promovarea creşterii economice, atragerea investiţiilor străine, ridicarea competitivităţii produselor autohtone. S-a afirmat în literatura de specialitate că relaţia dintre impozite, cheltuielile publice şi interesele generale este "fundamentul şi măsura impozitelor moderne".1

Alte referate despre: impozit pe profit, calcul impozit pe profit, impozitul pe profit referat

Impozite si taxe locale

În societatea contemporană, în condiţiile revoluţiei tehnico-ştiinţifice răspunderea socială a omului primeşte o semnificaţie deosebită. Răspunderea socială se referă la comportamentul pe care îl aleg membrii societăţii din multiple variante posibile în cadrul determinismului social. Acesta presupune o atitudine conştientă într-un comportament care corespunde cerinţelor, necesităţilor sociale obiective, atitudine ce rezultă dintr-o hotărâre , act de conştiinţă şi voinţă a individului.

Alte referate despre: impozite si taxe locale referat, impozitele si taxele locale referat, referat impozite si taxe locale 2010

Directii in dezvoltarea de software pe plan mondial

Directii in dezvoltarea de software pe plan mondial - Rezultatele concrete ale acestei conferinte sau materializat in deplasarea centrului de greutate dinspre limbajele de programare catre elaborarea de metodologii si standarde de dezvoltare a softului. Directii in dezvoltarea de software pe plan mondial

Alte referate despre: directii in dezvoltarea de software pe plan mondial, directii in dezvoltare de software pe plan mondial, directii de cautare in dezvoltarea de software pe plan mondial
Referate afisate : 17
Medie note: 8.38 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles