Rolul interogatiilor retorice

Mistretul cu coltii de argint de Stefan Augustin Doinas

Din aceasta perspectiva urmarirea mistretului poate fi considerata un ritual initiatic a carui finalitate este una de natura
imateriala, spirituala. Balada ate o structura dramatico-epico-lirica.Textul este alcatuit din secvente.Autorul
respecta la nivel formal modelul baladesc:prin alternanta rimei feminine cu cea masculina,alternanta ce subliniaza gradarea optiunii si trecerii de la un protagonist la altul.

La nivel lexical se remarca frecventa termenilor din aria semantica a vanatorii("vanatoare";'ovanat';"copoi"),apelative("stapane") si cromatica ("vulpile rosii";coltii ca arginful") Morfologie avem gerunziul ("trecand";"lasando') si prezentul ("e ap*';"e iarba").Interogatiile retorice puncteaza drama printului ("ce pasare neag{a sta in luna si plange/ce vesteda frunza ma
bate mereu").

Nivel: Liceu
Dimensiune: 630kb
Downloads: 2795
Materia: Romana

Noapte de decemvrie - Alexandru Macedonski

Urmatoarea parte a poemului dobandeste o mai pronuntata tenta epica. Un sir de momente infatiseaza succesiv pe Emir in diversele ipostaze ale evolutiei sale simbolice.
Mirajul cetatii sfinte Mecca devine pentru printul “rozului Bagdad” o adevarata obsesie. Autorul pune in antiteza fastul, frumusetea Bagdadului, cu pustia situata “in zarea de flacari departe”.
Pe acelasi drum spre Mecca porneste si un “drumet pocit”, care este prezentat in antiteza cu Emirul. In vreme ce printul apare in poem ca un cumul de calitati: “E tanar, e farmec, e traznet, e zeu”, drumetul este la cealalta extrema: “Mai slut e ca iadul, zdrentos si pocit, /Hoit jalnic de bube, de drum prafuit, /Viclean la privire, si searbad la fata”.

Alte referate despre: noaptea de decemvrie alexandru macedonski, tema poeziei noaptea in decemvrie alexandru macedonski, noapte de decemvrie alexandru macedonski

Balada si Doina

* Doina este unul dintre genurile lirice ample ale creatiei
folclorice românesti. Se cânta solo, oricând, în intimitate,
pentru a exprima un sentiment personal si s-a dezvoltat în
perioada de intens pastorit.

Alte referate despre: balada si doina, balade si doine, balade si doine populare

CONCEPTE OPERATIONALE

Arta poetica - este conceptul care defineste ansamblul de trasaturi care definesc conceptiile despre viata si lumea unui poet, viziunile lui asupra meniri poetului si artei sale, definitorii pentru credinta lui. Conceptul se poate folosi si pentru a defini mentalitatea specifica a unei epoci. Ex.: Octavian Goga, definit ca "poet al patimiri noastre" considera ca menirea poetului si a poeziei este de a ilustra in creatia sa "durerile poporului prin sufletul lui (...) Am vazut in scriitor un element dinamic, un rascolitor de mase, un revoltat (...)

Alte referate despre: concepte operationale, dictionar de concepte operationale, concept operational

Copilul divin din Faust

Constient de dimensiunea psihologica a celor narate, Goethe nu utilizeaza totusi un limbaj si un cod simbolic psihologic, ci isi transpune intuitiile intr-un cod metaAZfizic. Imagistica magica, alchimica si hermetica, conceptele filosofice folosite de scriitorul de la Weimar sint corelativii obiectivi ai unor momente si entitati interioare. Poemul pare a fi o uriasa proiectie cosmica a sufletului lui Goethe. in acest cod~de~ interpretare, figura copilului apare in Faust de nu mai putin de cinci ori, si de fiecare data ea exprima o alta configuratie interioara.

Alte referate despre: copilul divin, copilul divin pascal bruckner, drepturile copilului

Umanismul

Clasicismul
Primii umanişti s-au întors către clasici mai puţin cu nostalgie sau evlavie, şi mai mult cu un sentiment adânc de familiaritate, cu impresia de a veni în contact cu expresia unei realităţi umane intrinseci şi permanente. Petrarca, fondatorul recunoscut a mişcării umaniste, a “dramatizat” sentimentul său de intimitate cu clasicii scriind scrisori lui Cicero sau lui Livy.

Alte referate despre: umanismul, umanismul romanesc, umanismul si renasterea

In loc de prefata - Ion Minulescu

Titlul sugestiv pentru o artă poetică - „În loc de prefaţă” - ilustrează relaţia dintre creaţie şi creator.
Lipsa de profunzime a textului, caracterul căutat, oarecum artificial al sintaxei poetice, asocierea unor idei dintre cele mai diverse (fără a le comenta sau accentua) sunt minusuri ale acestei creaţii.
Textul pare a fi scris pentru a fi spus în faţa unui public, cu gesturi ample şi o mimică adecvată, fără a transmite, dincolo de denotaţie, nimic conotativ.

Alte referate despre: in loc de prefata ion minulescu, in loc de prefata-ion minulescu comentariu, in loc de prefata - ion minulescu

Pronumele

Situatii în care pronumele personal nu are functii sintactice:
-în V (tu! voi!)
-dativul etic: Vor sa mi-l omoare
-când are valoare neutra:
A luat-o la fuga
Da-i înainte fara grija!

Alte referate despre: pronumele, pronumele reflexiv, pronumele personal

Simbolismul european si romanesc

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa,ca reacţie împotriva parnasianismului,a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă.Considerat din perspectiva social-istorică,simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moreas,care în 1886,a publicat un celebru articol-manifest,”Le symbolisme”.În acelaşi an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat „simbolist㔺i în fruntea căreia s-a găsit poetul Stephane Mallarme.

Alte referate despre: simbolismul european, simbolismul european studiu de caz, studiu de caz simbolismul european

Paralela intre cosmogonii

Anafora din ultimele doua versuri ale tabloului este obtinuta cu ajutorul adverbului de timp "de atunci", aceasta parte de vorbire fiind folosita predominant in tabloul cosmogoniei. Diferenta de perceptie a dascalului si a lui Hyperion este evidenta tocmai datorita acestor adverbe. In "Luceafarul" sunt inexistente, atemporalitatea fiind aratata prin versurile "Si vremea-ncearca in zadar/ Din goluri a se naste".

Alte referate despre: paralela intre cosmogonii, paralela intre cosmogoniile din scrisorile lui eminescu, comentati in paralel cosmogonia din luceafarul si scrisoare intai

Hercule - mistretul din Erimant

Zeus, nu face deloc dovada unei inteligente sclipitoare: dupa ce o inseala pe Hera, se mai si lauda cu isprava lui si anunta public ca va avea un urmas de la Alcmena. Orbita de gelozie si ura si folosindu-se de puterile ei magice in influentarea datei nasterii a doua viitoare mame (a Acmenei si a altei femei – sotia lui Stenelos), Herei ii este usor sa manipuleze si pe infidelul sau sot Zeus in asa fel incat, prin promisiunea sfanta facuta de Zeus, adevaratul sau fiu Hercule sa nu devina in rege, ci un muritor de rand, un sclav.

Alte referate despre: hercule mistretul din erimant, mistretul din erimant, hercule si mistretul

Retorica - trecut si prezent

Aparuta in Grecia antica retorica a cunoscut o dezvoltare sinuoasa si cu multe urcusuri si coborasuri.A fost ajutata de prezenta sofistilor,grup de filosofi si de autori precum Demostene,care au colaborat la fundamentarea filosofica si la atribuirea rolului in politica.Odata cu aparitia absolutismului si a consilierului aulic ea cunoaste o noua etapa in dezvoltare.

Alte referate despre: retorica trecut si prezent, retorica - trecut si prezent, retorica prezent si trecut

Chestionarul - Tehnica si instrument de cercetare in stiintele socio-umane

Este necesar a face distinctie intre chestionarele concepute pentru sondaj, care vizeaza realizarea unui inventar sau o "harta geografica" a opiniei, si alte chestionare destinate testului de ipoteze. Daca prima categorie consta in cataloage de intrebari de opinie, de atitudine si de luari de pozitie fata de diferite teme ale vietii cotidiene, cea de-a doua categorie serveste unor scopuri pedagogice, fiindca ajuta la intelegerea mecanismelor care fac sa apara opiniile.

Alte referate despre: chestionarul-tehnica si instrument de cercetare, chestionarul - tehnica si instrument de cercetare, chestionarul -tehnica si instrument de cercetare

Comunicare publica si argumentare

Referat despre Comunicare publica si argumentare
Actul de argumentare implica urmatoarele sensuri majore: totalitatea mijloacelor pe care le folosim în fundamentarea diverselor opinii, cu scopul de a le împartasi si altora; maniera de rezolvare constructiva a diverselor conflicte de opinii; mijloacele specifice folosite în diferite domenii de activitate de catre indivizi si grupuri umane pentru a ajunge sa acceada la cunoastere. O investigare, chiar succinta, asupra argumentarii releva importanta unor conexiuni cu alte domenii: relatia cu teoria comunicarii, relatia cu retorica (teoria elocintei), relatia cu psihologia, relatia cu teoria actiunii eficiente (praxiologia), relatia cu logica întrebarii (erotetica), relatia cu etica s.a. Însa, sub aspect structural, cea mai semnificativa relatie este cu logica, întrucât argumentarea, ca “practica logica” sau “logica în actiune”, este un demers aplicativ integrat imperativelor rationalitatii.

Alte referate despre: comunicare publica si argumentare, referat comunicare publica si argumentare, comunicarea in institutiile publice si argumentul acesteia

Tacitus Publius Cornelius

Pentru a scrie aceste opera Tacitus a apelat la documentele acelei vremi ‘Acta Diurna’, ‘Acta Publica’, ‘Acta Senatus’, iar pentru dominia Flaviilor a apelat la propria lui ştiinţă. Datorită lui Tacitus, evoluţia istoriei analistice senatoriale atinge cote maxime. Istoria scrisă de el nu este o istorie universală ci una a imperiului. Tacitus a scris cu un profound pesimism iar tonul de resemnare arată că în adâncul sufletului său rămâne un nostalgic al vechii res publica.

Alte referate despre: tacitus publius cornelius, bibliografie tacitus publius cornelius, tacitus publius cornelius viata si opera

Din preistoria discursului romanesc

Incepind cu deceniul al treilea al secolului nostru siAZtuatia s-a schimbat destul de brusc : au aparut numeAZroase lucrari despre stilul anumitor romancieri si anumiAZtor romane. Multe dintre aceste lucrari sint bogate in ob- Romanticii sustineau ca romanul este un gen mixt (amesAZtec de versuri si proza), care include in structura sa genuri diAZverse (in special lirice), dar ei n-au tras din aceasta afirmatie nici o concluzie de ordin stilistic. Vezi, de pilda, Epistola despre roman a lui Fr. Schlegel.

Alte referate despre: discurs, discursul, discurs la sfarsit de an scolar
Referate afisate : 17
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK