Rolul onu in solutionarea litigiilor internationale la etapa actuala

Rolul ONU in solutionarea litigiilor internationale - eseu

Traim intr-o lume unde totul practic este posibil si democratia este una din bazele principale ale acestei lumi. In raportul sau „ O Agenda pentru Pace”, Secretarul General al ONU Boutros-Ghali a oferit un capitol aparte diplomatiei preventive, ea fiind inclusa pe o baza egala cu concepte precum mentinerea pacii, intarirea pacii si consolidarea acesteia. Acest raport a primit o confirmare pozitiva din partea Adunarii Generale a ONU si de atunci Natiunile Unite trateaza diplomatia preventiva ca o politica de mare prioritate in cadrul Organizatiei,ceea ce devine iarasi un plus,fiindca ea se refera la masuri pentru prevenirea conflictelor si la situatii de criza,reprezinta diplomatia inchisa, efectuata de catre oficialitati la nivel inalt, cu scopul de a indrepta situatia internationala deteriorata,face referire la conflictele care ar trebui preintimpinate, crize ce necesita administrare, diferentele care urmeaza sa fie rezolvate.

Daca ne-am referi la istoria ONU,atunci am putea ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 21
Materia: Istorie

Relatii internationale postbelice

* Mentinerea pacii internationale
* Egalitatea membrilor sai
* Rezolvarea pe cale pasnica a divergentelor dintre state si
cooperarea internationala
* Respectarea drepturilor omului

Alte referate despre: relatiile internationale postbelice, relatii internationale postbelice, tratatele de pace si relatiile internationale postbelice

Istoria relatiilor internationale

Termenul "international" deriva din latinescul intergentes, care defineste acea ramura a dreptului numita "dreptul natiunilor"/ jus gentium, intergentes - international.Relatii care se stabilesc internatiuni, diplomatice. Dupa ce natiunile au ajuns in faza istorica de state-natiuni, relatiile dintre natiuni suverane se pot numi relatii internationale, avand un caracter oficial.

Alte referate despre: istoria relatiilor internationale intre naratie si analiza, istoria relatiilor internationale, istoria relatiilor internationale si a diplomatiei

Disparitia Cehoslovaciei 1939 si impactul asupra evolutiei relatiilor internationale din Europa Centrala

II. ACORDUL DE LA MÜNCHEN ŞI CONSECINŢELE SALE
La 29 septembrie 1938, reprenzentanţii Germaniei (Hitler), Marii Britanii (Chamberlain), Italiei (Mussolini) şi Franţei (Daladier) – Cehoslovacia şi U.R.S.S. nefiid invitate să ia parte, s-au întâlnit la Műnchen, în Germania, pentru a discuta despre conflictul din regiunea sudetă. Şeful celui de al III-lea Reich duce aici o bătălie care era câştigată dinainte. În negocierile de la Műnchen, cei patru lideri au convenit rapid asupra unei soluţii simple. Ei i-au oferit lui Hitler tot ce-şi dorea. Fűhrerul a acceptat în dar zona Sudeţilor, cu fortificaţiile ei.

Alte referate despre: impactul braziliei in relatiile internationale, relatiile internationale in europa sec xviii-xix, relatii internationale in europa in perioada interbelica

ONU

"ONU"
Fondata de guvernele unei lumi macinate de razboaie, ONU era menita sa apere pacea si sa sprijine progresul social si economic. Chiar daca nu are autoritate globala, ea a facut progrese importante.
"ONU"

Alte referate despre: onu referat, onu, rolul onu in rezolvarea conflictelor din perioada contemporana

Organizatiile internationale

Pentru ca o asociere să poată fi considerată organizaţie internaţională, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

Alte referate despre: organizatii internationale, organizatiile internationale, organizatii internationale referat

Carta ONU

Organizatia Meteorologica Mondiala, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Cultura si Stiinta, Banca Mondiala, Fondul Monetar International s.a.), diverse comitete (permanente, administrative, interimare, consultative, de experti si de procedura), comisii tehnice, departamente (Departamentul Afacerilor Politice si ale Consiliului de Securitate, Departamentul Afacerilor Economice si Sociale etc.), birouri (Biroul Informarii Publice, de pilda) si agentii (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, de exemplu) - vezi art.7 alin.2 Carta ONU.

Alte referate despre: carta onu, carta onu referat, carta onu download

NATO

NATO - Forta cu care se manifesta organizatiile internationale in prezent contribuie in mod semnificativ la subminarea autoritatii statelor in rezolvarea problemelor cu care se confrunta lumea de azi.

NATO - Exista doua tipuri de organizatii internationale: organizatii interguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt statele); organizatii neguvernamentale (acelea ale caror membrii sunt persoane particulare sau anumite grupuri de persoane ori institutii private).
1.1. Organizatii interguvernamentale si neguvernamentale

Desi nici unul dintre aceste doua tipuri de organizatii nu a aparut in secolul pe care il incheiem, totusi perioada de maxima intensitate si eficacitate a activitatii acestora se situeaza dupa anul 1900.

Uniunea Organizatiilor Internationale, care mentine o evidenta actualizata permanent in legatura cu ambele tipuri de organizatii internationale arata ca numarul acestora a crescut rapid in secolul al nouasprezecelea astfel incât in anul 1909 existau ...

Alte referate despre: nato referat, nato, referat nato

NATO in relatie cu alti parteneri internationali

Termenul „autonom” s-a dovedit a fi un element caracterizat întrucâtva de obscuritate în ceea ce privea rolul UE în raport cu NATO, permiţând astfel să poată fi interpretat ca diviziune, la nivel politic/diplomatic, între statele europene şi cele atlantice. Al 3-lea paragraf al aceleiaşi declaraţii afirmă, însă, că rolul UE este de a acţiona acolo unde alianţa (NATO) nu este angajată ca un întreg.

Alte referate despre: romania in relatiile cu alti parteneri internationali, relatii publice din perspectiva internationala, relatii financiare si monetare internationale

Structuri nationale si internationale specializate sau cu atributii in protectia mediului

U.N.E.S.C.O. organizează şi finanţează programe în legătură cu: stabilirea evacuării deşeurilor în apele marilor şi oceanelor şi prevenirea dispariţiei unor specii şi de animale marine valoroase, datorită activităţii oamenilor; studii referitoare la poluarea atmosferei; programul pe termen lung de cercetare şi acţiune în problemele mediului înconjurător cunoscut sub denumirea „Omul şi biosfera" ş.a.

Alte referate despre: organizatii cu atributii privind protectia mediului, structuri organizatorice nationale si internationale-lupte libere, transportul aerian national si international

Medierea in litigiile europene

Cauzele transfrontaliere sunt mult mai complexe datorita legislatiilor si jurisdictiilor nationale diferite, precum si datorita unor aspecte practice precum cheltuielile si regimul lingvistic.
Prin intermediul procedurilor alternative de solutionare a litigiilor, implicand mediatori impartiali, se pot aborda aceste probleme si gasi solutii constructive. Insa este nevoie de mediatori calificati si de norme clare in care ambele parti sa poata avea incredere.

Alte referate despre: politica de mediere a uniunii europene, medierea litigiilor civile, medierea litigiilor comerciale

UE si sistemul ONU

In Adunarea Generala, exista reprezentati ai fiecarui stat membru. Fiecare stat are drepturi egale de vot. De asemenea, rezolutiile Adunarii nu sunt legi, ci doar recomandari.Consiliul de Securitate: 15 membri, din care 5 permanenti (China, Rusia, Franta, Regatul Unit si SUA), si restul alesi pentru un mandat de doi ani. In fiecare an sunt alesi cinci noi membri. Deciziile importante ale Consiliului de Securitate trebuie sa fie votate de 9 membri care au si dreptul de Veto.

Alte referate despre: referat onu, asemanari si deosebiri intre liga natiunilor si onu, rolul onu

Etapele planului de interventie al supercomunicatorilor

Realist - un obiectiv posibil
Pozitiv - formulat in termeni pozitivi
Specific - un obiectiv insotit de precizari si detalii referitoare la realizarea sa, este mai indicat decat unul limitat la o intentie generala.

Alte referate despre: plan de interventie personalizat, plan de interventie personalizat la copii cu ces la biologie, plan de interventie in caz de incendiu

Continutul relatiilor financiar-monetare internationale

Amploarea interdependentelor economice a determinat cresterea rolului relatiilor economice internationale in dezvoltarea economica nationala. Ca urmare, ele au devenit un obiectiv important al institutiilor statului in organizarea si derularea schimbului. Fenomenul de mondializare s-a accentuat atat de mult, incat foarte multe tari realizeaza produsul intern brut intr-o proportie ridicata pe baza bunurilor si serviciilor care intra in sfera relatiilor economice internationale. In prezent, se manifesta un interes si o conlucrare bi si multilaterala a tarilor, organizatiilor internationale sau a uniunilor statale in tot mai multe domenii: comert, cooperare in productie, sanatate, probleme de securitate, asistenta umanitara, asigurarea echilibrului ecologic etc.

Alte referate despre: relatii financiar monetare internationale, teoriile relatiilor financiar monetare internationale, relatiilor financiar monetare internationale

Transporturile in sistemul relatiilor economice internationale

c.fiecare cursa a unei nave TRAMP are la baza un contract de transport semnat intre armator si navlositor, cunoscut sub denumirea de "CHARTER PARTY (CH/ P)".

2.Navigatia regulata sau de linie
Caracteristici:
a.navele de linie furnizeaza servicii unei clientele numeroase care expediaza marfuri in partizi relativ mici;
b.la acest tip de navigatie sunt anuntate anticipat calatoriile si escalele in porturi bine determinate;
c.o alta particularitate o constituie contractul care imbraca forma BOOKING-NOTE (aviz de angajament) sau BILL OF LADING (conosament).

Alte referate despre: relatii economice internationale, relatii economice internationale referat, lucrari licenta relatii economice internationale

Contracte internationale

Definitia dreptului comertului international
Dreptul comertului international reprezinta un ansamblu de norme juridice de drept privat care guverneaza relatiile comerciale si de cooperare economica, tehnica si stiintifica ce depasesc cadrul intern national al unui stat si au aderente internationale cu 2 sau mai multe sisteme de drept national.

Alte referate despre: contracte internationale, contractul international de leasing, contract international

Agentia Internationala pentru Energie Atomica si armele de distrugere in masa

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) a fost infiintata cu ocazia Conventiei ONU de la New York din 26 octombrie, 1956, in scopul controlului activitatilor necleare ale tuturor statelor lumii, ca urmare a semnalului de alrma tras d catre presedintele american Eisenhower in lucrarea « Atomi pentru pace » inaintata Adunarii Generale a ONU in anul 1953.

Alte referate despre: energia atomica si armele de distrugere in masa, agentia internationala pentru energie atomica, agentia internationala pentru energia atomica

Consiliul de securitate O.N.U. vs conflictele internationale

Conflictele teritoriale acute afecteaza relatiile dintre Turcia si Grecia. Situatia din fosta Iugoslavie Federativa constituie un puternic focar destabilizator ce atenteaza la securitatea internationala. Orientul Mijlociu si seculara sa stare conflictuala arabo-israeliana are ca obiect dispute teritoriale si de natura religioasa. Tendintele agresive ale Irakului au culminat cu invadarea Kuweitului, urmata de retragere – in urma interventiei fortelor aliate.

Alte referate despre: consiliul de securitate o n u vs conflictele internationale, consiliul de securitate onu, consiliul de securitate
Referate afisate : 18
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles