Rolul si locul omului de geniu intr-o societate

Omul de geniu - Scrisoarea I

Cand plutesti pe miscatoarea marilor singuratate! ".Imaginea se restrange treptat pana se ajunge la categoria omului surprins in diferite ipostaze care are menirea de a introduce motivul identitatii oamenilor in fata mortii. Luna ii vede deopotriva pe rege si pe sarac, atat de diferiti in destinul lor social, dar nivelati in absolut "de geniul mortii "; pe cei slabi si pe puternici; pe geniali si neghiobi, pe parazitul elegant, dar si pe inteleptul solitar care "cauta in lume si in vreme de adevar " sau pe negutatorul " care-mparte lumea de pe scandura tarabii".Printre ei, marginalizat de societate, in antiteza cu individualitatile anterioare, sub o infatisare modesta, rataceste "geniul", in ipostaza "batranului dascal".

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 933
Materia: Romana

Pozitia geniului in creatia eminesciana

Cu această ocazie i-a naştere o profundă prietenie cu Ion Creangă. În 1877 vine să lucreze la Bucureşti, la ”Timpul”, la chemarea lui Titu Maiorescu. Între 1878-1880 publică multe poezii erotice ( Ex.: „S-a dus amorul”, „Pe lângă plopii fără soţ”), versuri de evocare a satului natal ( Ex.: „O, rămâi…”), precum şi meditaţii asupra morţii ( Ex.: „Rugăciunea unui dac”). Între 1880-1883 scrie cea mai importantă parte a operei sale, poeme filozofice de o valoare unică în literatura română: „Revedere”, „Scrisorile”, „Glosă”, „Odă (în metrul antic)” şi „Luceafărul”.

Alte referate despre: pozitia geniului in creatia eminesciana, conditia geniului in creatia eminesciana, geniul in creatia eminesciana

Imaginea geniului in creatia lui Eminescu

Trec epoci şi milenii , vor trece timpurile noastre de nelinişti , dispreţuire , cruzime şi nebunie . Puţinurile acestei lumi se vor schimba , însă cuvintele marelui scriitor vor rămîne veşnice . Va rîmăne etern şi acel personaj prezentat de Eminescu , acea fiinţă solitară prin nemarginile sale de gîndire – omul de geniu .Motivul care a înfrumuseţat literatura romantică şi i-a dat adîncimi de vecie .

Şi în literatura universală condiţia geniului a constituit tema unor mari opere cum ar fi „Demonul”, de Lermontov, „Mase-Alfred” de Vigny, „Cain” – Byror.

Tainele sunt ascunse , provocînd farmec , şi totodată ,teamă. Catargul e gata de plecare , împărţind totul într-un Aici şi un Acolo.Aici omul de geniu care are în faţa pînzei de corabie oceanul, al cărui vuiet surd îi strecoară în suflet fantoma furtunii. Acolo se înalţă ...

Alte referate despre: geniul in creatia lui eminescu, conditia geniului in creatia lui eminescu, ipostazele geniului in creatia lui eminescu

Conditia omului de geniu in opera eminesciana

Teme aproape comune : condiţia omului de geniu , cosmogonia , timpul şi perfecţiunea artistică.

Geniul romantic – ceea ce adus nou romantismul în dezvolatrea conceptului de geniu a fost explicitarea opoziţiei între geniu şi talent , precum şi latura socială a problemei : geniul este , în ordine , umană , un nefericit , un neînteles , aflat în veşnică opoziţie cu omul comun . Inadaptarea la regulie de convieţuire obişnuite îl izolează şi are drept urmare nefericirea.

“Glossă” este o poezie ce gravitează în jurul condiţiei geniului , care datorită concepţiilor sale superioare este nevoit să se sustragă lumii înguste în care trăieşte omul comun.

Poezia se constitue intr-un cod etic al omului de geniu, care, datorită autocunoasterii şi experienţei filosofice, trebuie să se izoleze (filosofia shopenhaueriană) departe de tumultul efemer al vieţii oamenilor de rând.

Alte referate despre: conditia omului de geniu in creatia eminesciana, conditia omului de geniu in lirica eminesciana, conditia omului de geniu in opera eminesciana

Conditia omului de geniu

”Nu spera si nu ai teamă” geniul trebuie să renunţe la sentimentele omeneşti ale “speranţei “ şi “temerii” şi să se distanţeze faţă de lumea înconjuratoare ,asemenea “Luceafărului”: “De te-ndeamnă, de te cheamă/ Tu rămai la toate rece”, ”rece” având sensul de nepăsător, indiferent; cuvintele “vreme” şi “toate” sugerează partea statornică a existenţei, partea pe care geniul trebuie să o aprofundeze.

Alte referate despre: conditia omului de geniu, conditia omului de geniu in luceafarul, conditia omului de geniu in scrisoarea 1

Mihai Eminescu - Un geniu

Previziunea lui Titu Maiorescu,aceea cã secolul al 20-lea va începe “sub auspiciile geniului lui” s-a adeverit,Eminescu generând o emoţie cu totul aparte asupra scriitorilor care-l urmeazã,deoarece el a reuşit sã exprime specificul spiritual al neamului românesc.

Alte referate despre: mihai eminescu un geniu, opera lui mihai eminescu despre geniu de george calinescu, srisoarea i mihai eminescu omul geniu

Luceafarul - geniu eminescian

'Luceafarul' este expresia desavarsita a geniului eminescian, aparand ca o sinteza a gandirii sale poetice. Poemul are ca sursa principala de inspiratie basmul popular romanesc 'Fata in gradina de aur', cules de germanul Kunisch, valorificat mai intai intr-un basm si apoi prelucrat in cinci variante succesive. Un alt izvor, in afara de cel folcloric, care a penetrat benefic in poemul deplinei sale maturitati artistice, este vasta si profunda cultura eminesciana. 'Luceafarul' devine astfel un poem filozofic in care tema romantica a conditiei omului de geniu capata stralucire desavarsita.

Alte referate despre: luceafarul - geniu eminescian, luceafarul geniu, luceafarul capodopera eminesciana

Dimitrie Cantemir - geniu european

Cantemir este – cum a observat prof. Dr. Doc. I.G.Chiţimia ,,cel mai universal spirit românesc”. Faţă de Hasdeu sau de Călinescu, cu care adesea a încercat a fi comparat, cantemir mai este şi filozof în accepţia cea mai strictă a termenului, compozitor, şi muzicolog, om de ştiinţă. S-a demonstrat de mai multe ori că ,,Istoria ieroglifică” în care face din personajele istoriei româneşti eroii unui roman animalier, este opera unui adînc cunoscător al naturii patrie sale, a unui zoolog la curent cu tratatele de specialitate ale vremii.

Alte referate despre: dimitrie cantemir-geniu european, dimitrie cantemir -geniu european, dimitrie cantemir geniu european

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale

- recunoasterea de catre partenerul francez a activitatii multifunctionale a BRD ca si adoptarea de catre Societe Generale a obiectivelor strategice ale BRD privitoare la extinderea si diversificarea activitatii;cuantumul afacerii - cresterea de capital.
Banca Romana pentru Dezvoltare a confirmat in anul 2000 cresterea conturata in anul precedent, desi contextul macroeconomic a ramas dificil, in ciuda anumitor semne de relansare economica.

Alte referate despre: rolul de credite bancare in dezvoltarea oricarei societate comercila, banca interamericana de dezvoltare, bancile fondurile de investitii si societatile de asigurare

Ce este omul

Uneori, purtati de val, chiar avem impresia ca am reusit sa cunoastem un om intru totul. Dar nu o data am avut surpriza, ca la un moment dat, sa descoperim ca nu e asa, ca printr-un singur gest facut de persoana in cauza ne putem da seama ca acea cunoastere de care eram absolut siguri nu e decat o iluzie. Aceasta se intampla pentru ca oamenii sunt extrem de direfiti si pe langa aceasta ei sunt si foarte schimbatori. Sa ne gandim numai la starile pe care le putem avea intr-o singura ora, nu mai mult.

Alte referate despre: ce este omul, stilul este omul insusi, ce este omul filosofie

Societatea comerciala

Se prezinta acordul coproprietarilor (daca acestia exista). Daca sediul este situat intr-un imobil cu destinatia locuinta (bloc), care intra sub incidenta Legii locuintelor nr. 114/1996, se realizeaza schimbarea destinatiei din locuinta in sediu social si, potrivit legii, este obligatoriu:Sa se prezinte si avizul favorabil al asociatiei proprietarilor, sau Daca nu exista asociatia proprietarilor, se prezinta avizul favorabil al titularilor contractelor de inchiriere sau al proprietarilor din locuintele cu care se invecineaza spatiul, pe plan orizontal si vertical.

Alte referate despre: societati comerciale, prezentarea unei societati comerciale, societatile comerciale

Evaluarea si reflectarea operatiunilor financiar-contabil a societatilor comerciale

Operatiunile de aceeasi natura, realizate in acelasi loc de activitate pot fi recapitulate intr-un document centralizator, denumit jurnal auxiliar, care sta la baza inregistrarii in Registrul-jurnal. In conditiile conducerii contabilitatii cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor, fiecare operatiune economico-financiara se va inregistra prin articole contabile, in mod cronologic, dupa data de intocmire sau de intrare a documentelor in unitate.

Alte referate despre: intranet si extranet financiar contabil al societatii comerciale, intranet si extranet financiar contabil al societatilor comerciale, organizarea activitatii financiar contabile a societatilor comerciale

Dizolvarea societatilor comerciale

(3)Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului.

Alte referate despre: dizolvarea societatilor comerciale referat, dizolvarea societatilor comerciale, referat dizolvarea societatilor comerciale

Proiect de evaluare al unei societati comerciale

Compartimentele functionale sunt judicios constituite, echilibrate si incadrate cu personal corespunzator. Asadar toate lucrarile executate de S.C. R.M.R Arges S.A. indeplinesc conditiile de calitate certificate prin aplicarea si mentinerea unui sistem de calitate certificat ISO 9001:2000.

Alte referate despre: raport de evaluare a unei societati comerciale, evaluarea actiunilor la societatile comerciale, referate sistemul de evaluare intr-o societate comerciala

Inechitatea la locul ce munca

Echitatea la locul de munca este strans legata de procesul motivational. Angajatii sunt cei mai motivati sa contribuie la eficienta organizatiei atunci cand ceea ce ofera (timp, loialitate, cooperare) se afla in raport direct proportional cu ceea ce primesc in schimb. Perceptia de echitate este insa influentata puternic si de ceea ce se crede ca primesc ceilalti. Sa ne imaginam ca un angajat primeste un salariu mult mai mare decat cel pe care l-a visat vreodata, meritat de altfel. Angajatul va fi multumit pana in momentul in care va descoperi ca altcineva, cu aceleasi conditii de studii, experienta, performante, primeste un salariu si mai mare. Preceptele echitatii trebuie aplicate in special sistemelor de retribuire si au ca principala finalitate evitarea speculatiilor si a tensiunilor nedorite.

Alte referate despre: igiena la locul de munca, comunicarea la locul de munca, ergonomia locului de munca

Acte necesare pentru infiintarea unei firme sau societati comerciale

Infiintarea unei societati comerciale necesita indeplinirea mai multor formalitati pentru stabilirea tuturor aspectelor legale ale firmei.
Sediu firma:1. Prima etapa pentru infiintarea unei firme noi este stabilirea locului/spatiului unde societatea va avea sediul principal si, daca este cazul, a sediilor secundare.Sediul social al firmei se poate stabili intr-un spatiu proprietatea unuia sau a mai multor asociati ori aflat in folosinta acestora; se pregatesc/obtin acte doveditoare pentru spatiu: extras de carte funciara de la proprietari; contract de inchiriere, subinchiriere, comodat; avizul favorabil al proprietarilor sau chiriasilor din locuintele cu care se invecineaza spatiul in cauza (pe orizontala si verticala).

Alte referate despre: acte necesare pentru infintarea unei firme sau societati comerciale, acte necesare pentru infiintarea unei firme, acte necesare pt infiintarea unei firme

Omul etic

Deci Dumnezeu nu este vointa. El nu savarseste creatia prin act volitional ci prin gandire. "Cugetarea este un atribut al lui dumnezeu, adica dumnezeu este lucru cugetator". (Etica, Despre natura si originea sufletului, Prop I, p. 89). Cugetarea are ca si consecinta lucrul care apare exterior esentei divine, deci exterior intinderii Lui, ex-interior infinitului.

Alte referate despre: omul etic, omul etic filosofie, etica omului

Functionarea societatilor comerciale

Cu privire la natura juridica a societatii comerciale ,doctrina juridica cunoaste mai multe teorii si anume: teoria contractuala, teoria actului colectiv, si teoria institutiei. Indiferent de teoria adoptata,toti autorii sunt de acord ca la originea societatilor comerciale se afla consimtamantul individual al asociatilor.

Alte referate despre: functionarea societatilor comerciale, functionarea societatilor comerciale referat, referat functionarea societatilor comerciale
Referate afisate : 18
Medie note: 8.52 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK