Rolul si locul omului de geniu intr-o societate care nu-l intelege

Omul de geniu - Scrisoarea I

Scrisoarea I este deci un poem filozofic cu o structura romantica. El abordeaza in cadrul mai larg la relatia omului de geniu cu timpul si societatea omeneasca , tema nasterii, evolutiei si a unei previzibile stingeri a sistemului cosmic.Autorul aduce in continuare in prim plan "batranul dascal", face portretul savantului simbolizand superioritatea omului de geniu, intreaga imagine fiind contstruita pe antiteze intre oamenii mediocrii preocupati de banalitati si batranul dascal , intre conditia precara a acestuia si preocuparile lui.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 935
Materia: Romana

Pozitia geniului in creatia eminesciana

În 1883 îi apare primul volum de „Poezii”, scrise de Mihai Eminescu sub îndrumarea lui Titu Maiorescu. Între 1883-1889 este mai mult prin spitale, datorită agravării bolii sale, având puţine momente de luciditate. Moare la 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Şuţu, fiind înmormântat la cimitirul Belu, în Bucureşti.

Alte referate despre: pozitia geniului in creatia eminesciana, conditia geniului in creatia eminesciana, geniul in creatia eminesciana

Imaginea geniului in creatia lui Eminescu

Marea se leagănă ca şi acum o sută de ani. Codrul se lasă „bătut de gînduri”, izvoarele se zdruncină întruna , luna „văruieşte” potecile ca şi pe vremea lui Eminescu – artistul etern – în sensul cel mai profund pe care îl poate avea acest cuvînt .

Alte referate despre: geniul in creatia lui eminescu, conditia geniului in creatia lui eminescu, ipostazele geniului in creatia lui eminescu

Conditia omului de geniu in opera eminesciana

”Nu spera si nu ai teamă” geniul trebuie să renunţe la sentimentele omeneşti ale “speranţei “ şi “temerii” şi să se distanţeze faţă de lumea înconjuratoare ,asemenea “Luceafărului”: “De te-ndeamnă, de te cheamă/ Tu rămai la toate rece”, ”rece” având sensul de nepăsător, indiferent; cuvintele “vreme” şi “toate” sugerează partea statornică a existenţei, partea pe care geniul trebuie să o aprofundeze.

”Tu în colţ petreci în tine” omul de geniu se distanţează de actorii subiectivi şi se obiectivează printr-o dublă interiorizare.”petrecerea” din sufletul geniului contrastează cu plânsul si cearta omului comun, judecat dintr-o perspectivă shopenhaueriana pesimistă ; privind acest “teatru”, omul superior va putea să disocieze “binele” de “rău” , ca un adevărat critic al actorilor.

“Căci acelorasi mijloace/ Se supun câte există” esenţa lumii este aceeaşi, deşi manifestarile ei sunt ...

Alte referate despre: conditia omului de geniu in creatia eminesciana, conditia omului de geniu in lirica eminesciana, conditia omului de geniu in opera eminesciana

Conditia omului de geniu

In final,demne de reţinut sunt cuvintele lui Dumitru Popovici , care concluzionează asupra poeziei : ”Ea amplifică , pe de o parte,sintetizează pe de alta parte şi dă un caracter aforistic experienţei umanului pe care o făcea Hyperion. Poetul este “un Hyperion condamnat să rămână în societate şi să îşi determine poziţia in complexul raporturilor sociale”.

Alte referate despre: conditia omului de geniu, conditia omului de geniu in luceafarul, conditia omului de geniu in scrisoarea 1

Mihai Eminescu - Un geniu

Mihai Eminescu - Un geniu avea o fire imprevizibilã,producând totdeauna o impresie puternicã şi neobişnuitã asupra celor care-l cunoşteau,atât prin înfãţişare cât şi prin gesturile sau prin privirea sa “cufundatã-n ceruri-nalte”, visãtoare,solitarã.Detaşat de lumea materialã a intereselor mãrunte,Eminescu este totodatã preocupat de starea meschinã a societãţii în care trebuia sã trãiascã,iscând cele mai variate controverse.

Alte referate despre: mihai eminescu un geniu, opera lui mihai eminescu despre geniu de george calinescu, srisoarea i mihai eminescu omul geniu

Luceafarul - geniu eminescian

Dupa insemnarile poetului, capodopera sa este un poem alegoric: 'daca geniul nu cunoaste nici moarte si numele lui scapa de noapte uitarii, pe de alta parte aici pe pamant nici nu e capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte dar n-are nici noroc'. Problema geniului este privita din perspectiva filozofului Schoppenhauer, potrivit careia, cunoasterea lumii este accesibila numai omului de exceptie, capabil sa depaseasca sfera subiectivitatii, sa se depaseasca pe sine, inaltandu-se in sfera obiectivului.

In plus, preluind date din mitologia greaca, indiana si crestina, Eminescu le confera sensuri filozofice adanci si noi, in cadrul contextul. Versurile poemului, distribuite in 98 de catrene, sunt organizate intr-o structura compozitionala armonioasa sustinuta de cele doua planuri (universal-cosmic si uman-terestru), care tind unul spre celalalt si se interfereaza uneori in cele patru tablouri.

Forma poemului e narativ-dramatica, datorita formulei ...

Alte referate despre: luceafarul - geniu eminescian, luceafarul geniu, luceafarul capodopera eminesciana

Dimitrie Cantemir - geniu european

Cantemir este personalitatea de excepţională complexitate, în stare să refacă în dezvoltarea sa individuală drumul de secole şi tipologia intelectuală a unei culturi întregi, ducîndu-le pe culmi.
El este, în acelaşi timp, teoretician al monarhiei autoritare ca Neagoe Basarab, panegerist fără rezerve al unui domn – tatăl său, Constantin Cantemir, denunţător vehement al boierilor hrăpăreţi purtînd nostalgia unei Moldove de basm, erudit cu uluitoare lectură de spirit modern şi universal, aventurier, poliglot şi vestit. Dar uneori chiar şi rău de gură, neocolind vorba slobodă. Opera sa ar însemna bilanţul a şapte secole de urcuş aneviois, dar neîntrerupt, al geniului creator românesc, de la pata albă pe harta spirituală a continentilui.meritul său nu este doar pentru al sintetiza culminînd, ci şi de a făuri ...

Alte referate despre: dimitrie cantemir-geniu european, dimitrie cantemir -geniu european, dimitrie cantemir geniu european

Societatile de investitii

În sfârşit , alte SICAV se orientează către hârtii de valoare emise în valută sau mai recent în ECU , urmând astfel stabilitatea investiţiilor efectuate şi obţinerea de câştiguri din diferenţele eventuale ce decurg din evoluţia discrepantă a cursurilor valutare între ţara respectivă şi alte ţări sau media ţărilor europene exprimate în ECU .

Alte referate despre: societati de investitii financiare, societatile de investitii financiare, societati de investitii

Omul abatut

-Esti gata pentru week-end-ul nostru in Palmierii Primaverii ?
Susanna s-a uitat surprinsa :
-Noi mergem linistiti ?
- Desigur. Nu te ingrijora pentru aceasta mica problema. Eu merg sa fac 8000 de dolari din acele masini…..a spus Charlie.
El a spus cu cel mai frumos zambet :
-Nu-i rau …. pentru 2 sau 3 apeluri la telefon.

Alte referate despre: drepturile omului, drepturile omului referat, omul

Crearea omului

Lumea ca natură are caracter antropocentric aşa cum atât de impresionant mărturiseşte Psalmistul:”Ce este omul că-Ţi aminteşti de el?Sau fiul omului că-L cercetezi pe el?Micşorându-l-ai pe dânsul cu puţin faţă de îngeri cu mărire şi cu cinste l-ai încununat pe el.Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale,toate le-ai supus sub picioarele lui.”

Alte referate despre: crearea omului, crearea omului de catre dumnezeu, crearea omului referat

Drepturile omului

Drepturile omului
Fireste definim diferit libertatea in functie de cultura careia ii apartinem, si azi, ca si ieri, ca si cu mii de ani in urma.Ne e oarecum mai usor sa definim vointa, forta, uneori chiar onoarea, respectul ori loialitatea.Toate, de fapt, concepte operationale reprezentand valori pozitive care depind , evident, de suma elementelor care intra in relatie cu omul – subiect al propriei lui existente.Dar este, de fapt,libertatea un concept cu valoare morala?Greu de spus.Daca am compara, de exemplu, viziunea despre libertate a vechilor indieni cu a grecilor antici, am constata ca, la cei dintai, libertatea e abia efectul ultim al energiei degajate de vointa, efect de rupere din blestemul ciclurilor vitale si de confruntare cu spiritul universal;pe cand la ceilalti ea este mai degraba act in contingent, incercare adesea disperara de a sfasia tesatura continua a unui destin pre-scris.

Drepturile omului
Si totusi, si la unii si la ceilalti, ...

Alte referate despre: referat drepturile omului, curtea europeana a drepturilor omului, declaratia universala a drepturilor omului referat

Cataclisme economice care zguduie lumea

Demografii apreciaza ca intre inceputul epocii neolitice si mijlocul secolului al XVII-lea, populatia lumii a crescut de la 100-120 milioane la 500 milioane, ajungand la un miliard de oameni spre 1840, 2 miliarde in 1930, peste 4 miliarde in mai putin de cinci decenii mai tarziu.

Alte referate despre: cataclismele economice care zguduie lumea, cataclismele economice care zguduie lumea revista transilvania, cataclisme economice care zguduie lumea revista transilvania

Ergonomia locului de munca in birou

- diminuarea efortului fizic si intelectual prin achizitionarea unor echipamente informatice moderne;

Alte referate despre: ergonomia locului de munca in birou, ergonomia locului de munca la birou, ergonomia locului de munca la birou intr-un helpdesk

Infatisarea omului

Desi nu se stie exact cum s-au petrecut coborarea din copaci si adaptarea la o viata terestra,putem fi siguri ca a fost o evolutie inceata si a luat timp.Ar fi gresit sa credem ca stramosii nostri primati au inceput sa stea drept si sa umble dintr-o data.Verticalitatea este un punct de rascruce in dezvoltarea omului,insa adaptarea anatomica care a facut posibil acest lucru nu s-a intamplat dintr-o data.Controlul muscular s-a referit doar la o parte a problemei,pentru ca stramosii nostri nu erau capabili sa stea vertical si sa mearga,datorita pelvisului lor lat si lung, a coastelor lasate, a membrelor anterioare lungi si a falcilor grele care le confereau un centru de gravitatie mult diferit.

Alte referate despre: infatisarea omului, infatisarea omului eseu, motivul infatisarea omului cu natura in poemul dan capitan de plai

Omul - in scrierile marilor ganditori

Daca la Blaga divinitatea purta nuumele de Marele Amoniu, la Pico della Mirandola ca se va nunmi “Parintele Dumnezeu”, “supremul arhitect”, fauritorul sau “Preabunul creator”.

Alte referate despre: omul in scrierile marilor ganditori, omul este o trestie ganditoare, omul este o trestie ganditoare referat

Diagnosticul cariilor secundare marginale sau recurente

• Pentru cavităţi de clasa a II-a:
- Menţinerea unor cuspizi subminaţi şi necăptuşiţi cu ciment policarbosilat
- Nereducerea din înălţime a pereţilor laterali de smalţ subţiri (sub 2 mm grosime)
- Neefectuarea bizotării în unghi de 20° a prismelor de smalţ de şa nivelul pragului gingival
- Realizarea unui istm prea îngust, prea superficial sau omiterea bizotării muchiei pulpo-osiale

Alte referate despre: metode de examinare in diagnosticul cariei, diagnosticul cariei, diagnosticul cariei dentare

Societatea perfecta - John Kenneth Galbraith

Societatea perfecta - John Kenneth Galbraith
‘Societatea perfecta’ propune definirea unui sablon, a unei societati perfecte pentru ca este esential a stii care este idealul spre care se tinde. In conformitate cu trasaturile generale ale acestei societati perfecte se vor constata diferentele dintre aceasta si realitatea si pe baza acestora vor fi elaborate diferite metode de uniformizare a relitatii cu idealul cerut.

Alte referate despre: societatea perfecta john kenneth galbraith, societatea perfecta john kenneth galbraith download cartea, societatea perfecta - john kenneth galbraith 01 04 2011
Referate afisate : 18
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles