Romania de la stalinism la national-comunism

Stalinism si national-comunism

In urma intelegerii sovieto-britanice de la Moscova (octombrie 1944), Romania intra in sfera de influenta sovietica. 6 martie 1945: supus presiunilor Moscovei, regele Mihai este obligat sa accepte formarea guvernului condus de dr. Petru Groza, aflat sub controlul total al P.C.R. Greva regala, manifestata prin refuzul regelui Mihai I de a sanctiona actele guvernului (1945-1946), s-a dovedit ineficienta, nefiind sprijinita efectiv pe plan extern de statele democratice.

Noiembrie 1946: au fost organizate primele alegeri parlamentare postbelice care au avut scopul de a legitima prin vot puterea comunista. Desi au fost castigate de partidele democratice de opozitie, rezultatul a fost falsificat pentru ca P.C.R. sa detina controlul complet al Parlamentului si guvernului. 1947: partidele politice democratice (P.N.L., P.N.T.) au fost desfiintate, liderii lor arestati si condamnati la inchisoare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 458
Materia: Istorie

Iosif Vissarionovici Stalin

În cele din urmă, tatăl lui Stalin, Beso, a plecat în 1888 la Tiflis, lăsându-şi familia fără sprijin material. Au existat zvonuri că ar fi murit într-o încăierare între beţivi într-un bar, deşi alţii spun că l-ar fi văzut în Georgia chiar prin 1931. La opt ani, Soso a început învăţătura la şcoala bisericească din Gori. Când a intrat la şcoală, Stalin era într-un grup de elevi foarte eterogen. Stalin şi colegii lui de clasă erau în cea mai mare parte georgieni şi vorbeau una dintre cele şaptezeci de limbi caucaziene, dar la şcoală au fost siliţi să folosească rusă. Chiar şi atunci când vorbeau ruseşte, profesorii ruşi îşi băteau joc de Stalin şi de colegii lui datorită accentului lor georgian.

Alte referate despre: iosif vissarionovici stalin, iosif vissarionovici stalin referat, iosif vissarionovici stalin biografie

Hitler si Stalin

Pana la razboi Hitler se foloseste de doua forme de violenta impotriva evreilor germani in special pentru ai determina sa emigreze din Germania : violenta pogromului,necontrolata si violenta statului ,sistematica ,ex-primata de legi si actiunile politiei
Dupa cea inceput razboiul violenta statului devine predominanta la o scara enorma ,industriala.

Alte referate despre: hitler si stalin, hitler vs stalin, rolul hitler mussolini stalin

Stalin si URSS

Rolul jucat in cadrul Revolutiei din Octombrie 1917 a fost nesemnificativ ( fapt musmalizat mai tarziu), dar ulterior s-a dovedit abil in rezolvarea problemelor ivite pe parcursul Razboiului Civil. A fost numit mai intai Ministrul Nationalitatilor, iar in 1922 a devenit Secretar General al Partidului Comunist. Aceasta munca de birou, in aparenta plictisitoare, a fost pentru Stalin calea de acces la putere, dandu-I posibilitatea sa controleze comitetele de partid si sa ii avanseze pe proprii sustinatorii.

Alte referate despre: stalin si urss, stalin si urss-ul dupa 1945, stalin preia urss

Esecul comunismului

Opera lui Marx este formata din trei parti mari: 1) conceptia filosofica; 2) teoria economica; 3) doctrina politica.
Deoarece în practica partidele comuniste au pretins ca aplica doctrina politica ("socialismul stiintific"), ma voi ocupa doar de a treia componenta a marxismului.

Alte referate despre: esecul comunismului, esecul comunismului si unificarea germaniei, esecul comunismului referat

Comunismul

Dupa vizita presedintelui Statelor Unite Richard Nixon in 1969, Ceausescu i-a vizitat de mai multe ori, astfel incat in 1975 SUA a recunoscut Romania ca fiind cea mai favorizata natiune, iar in 1976 a fost semnat un pact economic de 10 ani intre cele doua state. In 1972 Romania s-a asociat cu FMI si Banca Internationala pentru Dezvoltare. In 1970 Romania a semnat un tratat de prietenie cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

Alte referate despre: comunismul in romania, comunismul, comunismul in romania referat

Comunismul

Devenind partied de guvernamant, partidele comuniste si-au ridicat pe trepte inalte rolul de forte politice ale clasei muncitoare si aliatilor acesteia. Ele au folosit puterea de stat impotriva fortelor politice si sociale contrarevolutionare, pentru faurirea societatii socialiste.

Alte referate despre: perioada comunista, regimul comunist in romania, regimul comunist

Joseph Stalin

Stalin s-a nascut in orasul Gori, Georgia, in familia cizmarului Vissarion Ivanovici Djugasvili. Mama sa, Ekaterina Geladze provenea dintr-o familie de iobagi. Cei trei frati ai lui Stalin au decedat de tineri. Iosif, denumit din afectiune "Soso", a fost, practic, singur la parinti. Vissarion Ivanovici Djugasvili era un fost iobag care, atunci cand a fost eliberat, a devenit cizmar. El si-a deschis propriul atelier, dar, in scurta vreme, a dat faliment, ceea ce l-a fortat sa lucreze intr-o fabrica de incaltaminte, in Tiflis (Tbilisi). Vizitandu-si rar familia si fiind in stare de ebrietate grava, Vissarion isi batea adesea fara motiv sotia si fiul.

Alte referate despre: joseph stalin, joseph stalin referat, joseph stalin prezentare ppt

Anul 1989

"Anul 1989"
România cunoscuse in anii 1947-1989, timp de patru decenii de la proclamarea republicii si cucerirea puterii de către comunişti, o perioada grea, de regim totalitar aservit Moscovei.

Alte referate despre: anul 1989, anul 1989 in istoria europei, anul 1989 in europa

Culisele Pactului Ribbentrop - Molotov

‘’Dintre statele vecine din sud pe care eu le-am mentionat, Romania esre cea cu care noi nu avem un pact de neagresiune. Acest fapt se datoreazaexistentei unei dispute nerezolvate, si anume problema Basarabiei, a carei ocupare de catre Romania, Uniunea Sovietica nu a recunoscut-o niciodata, desi noi nu am ridicat niciodata problema recistigarii Basarabiei prin mijloace militare. De aceea nu exista nici un temei pentru inrautatirea relatiilor sovieto-romane. Este adevarat ca , de mult timp, noi nu avem un ministru plenipotential in Ramania, iar indatoririleacestuia au fost indeplinite de un insarcinat cu afaceri. Faptul acesta s-a datorat unor imprejurari specifice din trecutul apropiat.’’

Alte referate despre: pactul ribbentrop-molotov, pactul ribbentrop molotov, pactul ribbentrop-molotov si consecintele lui pentru basarabia

Pactul Molotov - Ribbentrop

În protocolul aiţional secret din 23 august se spune: «În ceea ce priveşte Europa de Sud-Est, partea sovietică insistă asupra interesului ei în Basarabia. Partea germană a declarat că manifestă un dezinteres politic total faţă de teritoriile aceste.» După cîte-mi amintesc, atunci au avut loc următoarele: in timpul delimitării sferelor de interes în Europa de Est, atunci cînd an început să discutăm despre Europa Sud-Estică, Sovietele au ubliniat cointeresele lor în Basarabia. În legătură cu aceasta eu am făcut o declaraţie orală despre dezinteresul nostru în chestiunea Basarabiei.

Alte referate despre: pactul molotov-ribbentrop, pactul molotov ribbentrop, consecintele pactului molotov-ribbentrop

Instaurarea comunismului in Romania

Perioada stalinista. Regimul lui Gh. Gheorghidiu Dej
Proclamarea Republicii in 1947 a deschis calea crearii statutului totalitar, care s-a bazat pe un partid unic, pe centralizarea economiei, pe suprematia politiei secrete. In februarie 1948 s-a infiintat P.M.R., condos de Gh. Gheorghidiu Dej, urmat de Ana Pauker si Vasile Luca. Tot in 1948 a fost adoptata si prima Constitutie comunista care a imitate-o pe cea sovietica din 1936. Organul legislative supreme era Marea Adunare Nationala. Intreaga putere politica a apartinut partidului unic care a fost sprijinit de politia politica. Fostii demnitari au fost exterminate si inchisi in lagare de munca (Sighet, Rm. Sarat, Gherla, Pitesti,Aiud): la Pitesti au fost “reeducati” intre 1948 si 1952 tineri(elevi, studenti), la canalul Dunare-Marea Neagra au fost inchisi 80000 de oameni, multi murind din cauza conditiilior inhumane.

Alte referate despre: instaurarea comunismului in romania, instaurarea comunismului, instaurarea comunismului in lume

Comunism vs fascism

Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare dar şi ideologice, masacre, genociduri, toate au făcut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trăi omenirea. Lumea a fost dominată de lideri ce stăteau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care, prin pârghiile imense de care dispuneau, duceau o politică cruntă întru ideea ce o promovau.

Alte referate despre: asemanari si deosebiri intre comunism si fascism, comunismul si fascismul, comunism si fascism

Nici comunism, nici consumism, ci performanta

Asa se face ca mai intelegi cite ceva dar sa pronunti vreun cuvintel-fereasca Dumnezeu! Ei sunt copiii televizorului. Strinsi cu ochisorii in figurile agitate ale desenelor animate, si-au educat din mica pruncie urechile sa prinda accentele englezesti. Pe tine, om peste treizeci de ani, te-ar putea numi comunist. Uneori, cind li se dezleaga limba chiar o fac, te numesc pe tine laolalta cu restul adultilor. Au si de ce. Tu ai deschis ochii intr-o lume inchisa.

Alte referate despre: nu exista nici libertate nici cultura fara munca, omul nu cunoaste nici binele nici raul, omul nu cunoaste nici binele nici raul sorin cerin

Caracterul negativ al realismului socialist

Prin politica stalinista a anilor 50 - 60, cultura romaneasca a suportat o contaminare maladiva prin exercitarea functiunii conceptului mistificant de "realism socialist ", avand drept urmare suplinirea pagubitoare a unei intregi estetici, generand in planul artei si literaturii schematismul rigid, dogmatismul absurd si sociologismul vulgar. In fond, interesul acordat artei de factura realista, tine de nazuinta ei de a gasi forma iluzorie a realitatii, al carei adevar "obiectiv " urmeaza sa fie excrocat si falsificat cu usurinta de catre ideologia comunista

Alte referate despre: realismul socialist, realismul socialist in literatura romana, caracterul negativ

Tema pentru acasa

"Invatase sa tina roaba in asa fel, incat sa-l duca ea pe el", sa se trezeasca dimineata cu aceeasi bataie de toaca etc. Totul a fost pana cand la Zarianca venise Maria, fosta lui eleva si viitoarea lui sotie. Cea care strabatuse mari si tari ca sa ajunga la el pentru ca sa-i intoarca o datorie mai veche - o carte de poezii scrisa de M. Eminescu si sa-i spuna importantul cat de mult il iubeste. Sa ii marturiseasca dragostea care a ajutat-o sa treaca peste toate.

Alte referate despre: tema pentru acasa de nicolae dabija, romanul tema pentru acasa nicolae dabija, tema nuvelei acasa de fanus neagu
Referate afisate : 16
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles