Romania si mitul dracula

Mitul Dracula

Pentru Mircea Eliade miturile revelează structurile realului şi multiple moduri de a fi în lume, aşadar ele sunt modelul exemplar al comportamentului uman; povestesc istorii adevărate, referindu-se la lucruri adevărate. Nu există mit, dacă nu există dezvăluire a unui mister, revelaţia unui eveniment primordial, care a întemeiat fie o structură a realului, fie un comportament uman. Aşadar mitul nu poate fi particular, privat sau personal. De asemenea, consideră Mircea Eliade, că mitul este asumat de om ca fiinţă totală, el nu se adresează numai inteligenţei sau numai imaginaţiei.

Pentru Victor Kernbach aflăm că, în urma consultării unei bibliografi impresionante, mitul este definit a fi o naraţiune tradiţională complexă, ivită la intersecţia dintre planul cosmic cu cel uman, având conţinut specific, decantat din vremuri memoriale în forme sacralizate, al cărui scop este modelarea explicării unor fenomene şi evenimente enigmatice cu caracter spaţial ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 29kb
Downloads: 4622
Materia: Istorie

Vlad Tepes intre realitate si legenda

,,Fiu al domnitorului Vlad Dracul şi strănepot, prin mama sa, al lui Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, noul principe muntean întrupa cele mai alese calităţi ale înaintaşilor săi, aparţinând marilor dinastii româneşti ale Evului Mediu: Basarabi (în Muntenia) şi Muşatini (în Moldova).

S-a născut în Transilvania, la Sighişoara, în 1430 sau mai probabil în 1431, anul în care pretendentul Vlad Basarab, tatăl său, refugiat aici, era primit de împăratul romano-german, Sigismund de Luxemburg, în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc întemeiat în 1408 pentru apărarea catolicismului şi alungarea prin cruciadă a turcilor din Europa.

Blazonul dragonului doborât de cruce îi va aduce acestuia porecla ,,Dracula”, iar fiilor săi născuţi după această dată, Vlad şi Radu cel Frumos, şi pe aceea de ,,Drăculea“ ...

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

Vazând acest lucru sultanul,veni în aceleasi an în fruntea osti
numeroase.Tepes nu mai are forte sa i se opuna pleaca în Trans-

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Bram Stoker crede ca acesta nu a fost un om obisnuit „caci de-a lungul secolelor s-a vorbit de el ca de cel mai iscusit, cel mai viclean dar si cel mai viteaz dintre fiii tarii de dincolo de padure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si lupta si acum”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

The truth behind the Dracula legend

Many movies have been known to be better than the novel they have been inspired from but this is not the case of Frank Coppola’s film: Dracula. Although Coppola is a great director his film is inspired by Bram Stoker’s novel that has no historic truth. Personally I think that both movie and book are awful.
The book, written and published in 1897, speaks about the great Count Dracula, the vampire. It is said that he lived in Transylvania, a land of horror and fear, where he used to feed with blood from innocent people, thus transforming them into vampires. Actually Transylvania is a part of modern day Romania and it is not dominated by fear and terror. The book also speaks of Dracula’s Castle on the Borgo Pass, but it doesn’t exist. These things could be explained by the fact that Stoker had never been to Romania. It is believed that Count Dracula was actually Prince Vlad the fifth of Wallachia, also known as Vlad the Impaler. He was a cruel leader who used to impale his enemies ...

Alte referate despre: dracula legend, dracula legende, dracula legenda romana

Vlad Tepes - erou al romanilor

Pe plan economic, Vlad Ţepeş ca şi alţi înaintaşi ai săi, i-a protejat pe negustorii autohtoni faţă de negustorii saşi din Braşov şi Sibiu. Represaliile lui Vlad Ţepeş, promte şi crâncene, constituiau avertismente asupra necesităţii ca, în raporturile cu Ţara Românească, să se respecte drepturile şi legile acesteia. Vlad Ţepeş se constituie în mai multe rânduri ca un mare stăpânitor, care nu ezită să pedepsească orice încălcare a legilor şi obiceiurile ţării, indiferent de starea socială a vinovatului. În momentul în care a considerat că există ordine în ţară şi nu are a se teme de nici un duşman, el a trecut la realizarea planurilor sale în domeniul politici externe.

Fiind convins că se poate bizui pe un potenţial economic şi uman de care dispunea Ţara Românească, Vlad Ţepeş a refuzat să plătească haraciul datorat Porţii, un act echivalent în ochii sultanului cu o provocare ce trebuia neapărat pedepsită. Vlad Ţepeş ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, vlad tepes

Dracula

After becoming prince, he invited 300 boyars to a banquet and killed those using spikes, and left their bodies there for a few days. Dracula seized the boyars' property and passed it out to his supporters.

Alte referate despre: dracula bram stocker, dracula rezumat, dracula

Luarea de mita

Forţele naturale care au trezit şi sădit în om imperativul sociabilităţii, au avut darul şi puterea de a inspira şi determina acestuia spiritul de ordine făcându-l să înţeleagă că în cadrul grupului social, interesele şi acţiunile fiecăruia trebuie să se armonizeze cu acelea ale celorlalţi, că acţiunilor neconvenabile trebuie să le răspundă reacţii convenabile, că existenţa comună, convieţuirea oamenilor în societate nu este posibilă fără ordonare căreia trebuie să i se conformeze fiecare în parte şi toţi laolaltă .

Alte referate despre: luarea de mita, luare de mita, luarea de mita referat

Mihai Eminescu - mitul si magia irealului

Cei mai mulţi dintre eroii mitologiei eminesciene sunt stăpâni ai vieţii şi ai morţii. Hyperion, fiinţă eternă, ar dori să coboare printre muritori; în poezia Memento mori, sub nisipul arzător al pustiului, îşi duce viaţa o lume insolită; zmeul din Fata din grădina de aur este un “daimon” aspirând la fiinţarea terestră.

Alte referate despre: mihai eminescu mitul si magia irealului, mitul si magia irealului mihai eminescu, mitul si magia irealului la eminescu download

Mit si filosofie in Grecia antica

Mitul i-a naştere în primele momente, în care gândirea umană răspunde acestor întrebări. Terenul propice pentru naşterea mitului este Grecia antică. Şi alte civilizaţii şi culturi au avut miturile lor: civilizaţia chineză, indiană, egipteană, mesopotamiană etc.; însă, ne referim la Grecia antică, deoarece în acest caz, relaţia mit-filosofie poate fi analizată cel mai bine.

Alte referate despre: mit si filosofie in grecia antica, filosofia in grecia antica, filosofia din grecia antica

Luarea de mita

Pretinderea ori primirea de catre un functionar, sau alt salariat, de bani, bunuri ori alte foloase, care nu i se cuvin, sau acceptarea promisiunii unor asemenea foloase ori nerespingerea acesteia, in scopul de a indeplini, a nu indeplini sau a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle de serviciu, ori a face un act contrar acestor indatoriri, constituie unele dintre cele mai grave fapte de coruptie, incriminate sub denumirea de luare de mita.

Alte referate despre: referat luarea de mita, darea si luarea de mita, referat luare de mita

Mitul-Definitii, Delimitari, Filiatii

„Metaforă revelatorie, invoalată şi stilistic structurală” cum îl numea Lucian Blaga, sau cum îl definea Bronislav Malinovski, „Mitul, într-o comunitate arhaică, adică în forma sa vie, originară, nu este o simplă istorie povestită, ci o realitate trăită(...), o realitate vie, despre care se crede că s-a petrecut în timpuri străvechi şi că influenţează în continuare lumea şi soarta oamenilor”1; mitul reprezintă poate, forma cea mai nobilă de concentrare a evenimentelor reale sau plăsmuite, toate expresie a modului imaginar dar şi intrinsec de a analiza, surprinde şi releva lumea exterioară şi universul interior.

Alte referate despre: definitii ale mitului, definita mitului, definirea mitului

Mitul lui Oedip

Sofocle vorbeste în Oedip despre maretia omului, desi nu ignora
posibilitatile sale marginite si complexa sa viata, plina de
neprevazute contradictii. "Aceasta poezie este trista. Dar
contemplarea suferintei nu înseamna totdeauna disperare. Omul, în
fiinta, cu nobletea si barbatia sa, poate gasi alinare împotriva
sortii".

Alte referate despre: mitul lui oedip, mitul lui oedipe, referat filozofie mitul lui oedip

Dracula de Bram Stoker

Jonathan Harker, un tanar avocat englez , ajunge sa viziteze castelul Contelui Dracula, din tinuturile Transilvaniei, pentru a incheia o tranzactie cu un nobil care se numea Contele Dracula. In timp ce Harker, calatorea si vizita frumoasele tinuturi rurale, localnicii l-au avertizat de destinatia la care el trebuia sa ajunga, dandu-i diferite obiecte pentru a se apara, cum ar fi crucifixuri si alte tipuri de farmece pentru a se apara de raul care il astepta. Toate aceste cuvinte au avut un sens iar harker le-a tradus intr-un singur cuvant „vampirul”.

Alte referate despre: dracula de bram stoker rezumat, dracula de bram stoker, rezumat dracula de bram stoker

Mafia - un mit sau o realitate?

Mafia - un mit sau o realitate?Cei care nu respectă aceste legi sunt pedepsiţi prin metode deosebit de brutale, ajungându-se până la asasinarea acestora.Fiecare familie mafiotă are un lider, care poate avea la rândul său un lider suprem (capo di tutti capi), membrii familiei fiind obligaţi la o supunere oarbă faţă de lideri.

Alte referate despre: mafia siciliana mit sau realitate, drogul - un mit sau o realitate, constituirea statului medieval moldova mit si realitate

Mitul folcloric al Zburatorului

Focul, unul din cele patru elemente primordiale, este purificator. Capacitatea focului de a purifica totul (până şi sufletul) este pusă aici în antiteză cu Zburătorul de care „Nici rugi nu te mai scapă. Ferească Dumnezeu!”. Portretul Zburătorului este romantic şi sugerează inadaptarea şi imposibilitatea reconcilierii celor două lumi, încât se face apartenenţa la natura malefică, demonică.

În 1844 Ion Heliade Rădulescu publică poemul Zburătorul, care are ca punct de plecare mitul Zburătorului consemnat, iniţial, în Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir: „… este o nălucă, un om tânăr, frumos, care vine noaptea la fete mari, mai ales la femeile de curând măritate şi toată noaptea săvârşeşte cu dânsele lucruri necuviincioase, cu toate că nu poate fi văzut de ceilalţi oameni, nici chiar de cei care îl pândesc.”

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu, mitul folcloric al zburatorului poiezia
Referate afisate : 16
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles