Romanizarea spatiului daco-moesic

Procesul de romanizare

Procesul de romanizare - O parte dintre veterani insa nu parasesc tabara. Datorita experientei lor, sunt retinuti cu anumite scopuri militare. Practic, acestia se organizeaza ca evocati (slujitori de elita pe langa comandantul unitatii si alti ofiteri de grad mai mic); uneori, numarul lor ajunge pana la a zecea parte dintr-o legiune.

Cei care parasesc tabara legiunii primesc in jur de 3000 de dinari si, fiind cetateni romani, ocupa diferite functii municipale si administrative; asemenea cazuri, cum vom arata mai jos, sunt confirmate epgrafic la Drobeta. Veteranii din trupele auxiliare primesc si ei cetatenia romana, daca nu o aveau deja, obtin dreptul de a se casatori in provincia pe care au aparat-o; in cazul lor, rasplata baneasca este insotita de improprietarirea cu pamant.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 16
Materia: Istorie

Roma antica

În urma celui de-al doilea război punic Roma a obţinut hegemonia în bazinul apusean al Mării Mediterane şi şi-a îndreptat atenţia spre răsărit (unde ocupase Iliria). În urma a trei războaie Macedonia a fost înfrântă şi supusă. După înfrângerea unei mari răscoale antiromane (148-149 Î.C.) Macedonia a fost transformată în provincie romană, iar în 146 Î.C., după înfrângerea răscoalei Ligii Aheene oraşele greceşti au fost subordonate provinciei romane Macedonia. În acest timp, Cartagina s-a refăcut din punct de vedere economic; un nou război, al treilea război punic (149-146 Î.C.), provocat de romani, a avut drept rezultat zdrobirea Cartaginei (care a fost dărâmată şi includerea teritoriilor acesteia în provincia romană Africa
.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica

Dacia - provincie romana

- Descoperirile arheologice sunt cele mai importante dovezi ale continuitatii dacilor: asezari si locuinte, necropele, obiecte de uz casnic, ceramica, unelte, toate de provenienta dacica.

Alte referate despre: dacia provincie romana, dacia-provincie a imperiului roman, dacia provincie a imperiului roman

Etnogeneza romaneasca - prezentare generala

Dupa retragerea aureliana, populatia daco-romana ramasa la nordul Dunari isi va continua existenta, situatie dovedita prin aparitia unor culturi materiale si spirituale precum Ipotesti-Candesti, Costisa-Botosana si Bratei-Moresti. Populatia daco-romana a pastrat legaturi si cu Imperiul Roman. Astfel crestinismul, recunoscut de Imparatul Constantin cel Mare ca religia a imperiului in sec al IV-lea , se raspandeste si in randul populatiei daco-romane. Termenii de baza ai crestinismului sunt de origine latine: dominedeus(Dumnezeu), Pasche(Paste), Cristianus(Crestin), Crux(Cruce), Angelus(Inger), Basilica(Biserica).

Alte referate despre: etnogeneza romaneasca, etnogeneza romaneasca referat, referat etnogeneza romaneasca

Timpul si Spatiul - istoria mentalitatilor

Calugarii contribuie la organizarea timpului prin doua mari inovatii :
- clopotul (sec. al- XVII- lea)
- si programul zilnic (orele canonice)

Universitarii introduc un nou timp cel al vacantelor. Pe langa timpul de lucru se dezvolta un timp liber , de odihna pe care Toma d’Aquino il numea de recreatie. In secolele XII – XIII ,intre 1170 si 1120 , cadrul timpului liturgic se schiteaza un nou timp religios ,cel al Purgatoriului , ca expresie deopotriva a unei perceptii mai complexe a duratei , a unui efort continuu de rationalizare a credintei (vadita in predispozitia din ce in ce mai neta pentru calcul) , unor transformari substantiale in toate domeniile vietii .

Alte referate despre: timpul si spatiul istoria mentalitatilor, timpul si spatiul in istorie, referat timpul si spatiul in istorie

Evolutia statelor medievale in spatiul romanesc

Constructia statala in spatiul romanesc.
Pe baza structurilor statale constituite pana in secolul al XIII-lea, s-au format voievodatele Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova si Dobrogea.In urma cuceririi maghiare, Transilvania a fost organizata ca voievodat autonom in cadrul Regatului Ungariei. In cazul Tarii Romanesti si al Moldovei, constructia statala a beneficiat de aportul populatiei romanesti din Transilvania, retinut de traditia istorica prin termenul (cronicaresc) descalecat.Spatiul cuprins intre Carpati si Dunare evolueaza catre organizarea statala in secolele al XIII-lea (cand formatiunile politice atestate de Diploma Cavalerilor Ioaniti se confrunta cu suzeranitatea maghiara) si al XIV-lea.

Alte referate despre: evolutia statelor medievale in spatiul romanesc referat, state medievale in spatiul romanesc, statul medieval in spatiul romanesc

Originea si evolutia limbii romane

1. traditia grafica si evolutia limbii; mentine grafia lege(cu e),
evolutia limbii impune grafia lege(cu e)

Alte referate despre: originea si evolutia limbii romane, originea si evolutia lb romane, originile si evolutia limbii romane

Latinitate si dacism

Latinitate si dacism:Formarea poporului român în spaţiul carpato-danubian şi continuitatea lui în acest spaţiu constituie un proces asemănător formării şi continuităţii celorlalte popoare romanice europene : francez, italian, spaniol şi portughez. La toate aceste popoare constatăm un element etnic de bază : galii în cazul francezilor, celtiberii în cazul spaniolilor şi portughezilor, galii şi etruscii în cazul italienilor. La români au fost daco-geţii, ramura de nord a tracilor.

Alte referate despre: latinitate si dacism, latinitate si dacism studiu de caz, latinitate si dacism referat

Originea si dezvoltarea limbii romane

Istoria cuvintelor si a formelor se numeste etimologie iar metoda cu ajutorul careia lucram se numeste metoda istorico-comparativa.
Folosind aceasta metoda s-au stabilit reguli fonetice, asemanari si deosebiri intre limba romana si latina sau intre romana si celelalte limbi romanice. Iata cateva din regulile de evolutie a limbii:
I) un 'l' simplu, intre doua vocale, pronuntat aspru, devine 'r'
lat. filum >fir; lat. gula >gura; lat. palus >par.
Totusi, 'l' dublu, nepronuntat aspru, nu devine 'r'
lat. callis >cale; lat. olla >oala
II) orice 'm', 'n', 's' si 't' din forma de baza dispar din rostire atunci cand se gasesc la sfarsitul unui cuvant, sau al uneia din formele lui gramaticale:
lat. filum >film >fira >fir
III) 'b' intre doua vocale cade:
caballus >caballu >calu >cal
sebum >sebu >seu
tibi >tie
Morfologia limbii romane mosteneste, in buna masura, realitatea limbii latine populare. Majoritatea partilor de vorbire, ...

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, originea si dezvoltarea limbi romane

Spatiul public contemporan, tipurile de putere

Nu trăim în interiorul unui vid care s-ar colora cu diferite umbre şi lumini, trăim înauntrul unui ansamblu de relaţii care definesc amplasamente ireductibile unele la altele şi absolut nesuperpozabile.

Alte referate despre: spatiul public contemporan, spatiul public, autoritatea in spatiul public

Eroii spatiului

Eroii spatiului - Singurul astronaut care a egalat recordul de 6 misiuni spaţiale este Franklin Chang-Diaz (Costa-Rica), acesta totalizând între anii 1986-1988, 52 de zile în spaţiu.

Alte referate despre: eroii spatiului, eroii spatiul, referate fizica eroii spatiului

Structura spatiului de pori din rocile colectoare

Prima intrebare care se ridica este urmatoarea: ce reprezinta un por. Intrebarea este justificata doarece, in terminologia curenta, dar si in cea de specialitate, se foloseste frecvent notiunea de por. Este greu, daca nu imposibil, de dat un ranpuns exact. Spatiul din interiorul unei roci nu poate fi impartit in elemente de volum dupa un criteriu precis. O prima acceptiune, aproape exclusiva in literatura de specialitate, este aceea ca un por reprezinta spatiul dintre doua ramificatii (noduri) succesive in reteaua de goluri a rocii.

Alte referate despre: structura spatiului de contact cu clientii intr-un magazin, structura spatiului rural, caracteristicile retelelor de canale capilare la roci colectoare

Turism - spatiul rural si zona montana

Dezvoltarea spatiului rural, cunoasterea acestuia presupune o activitate diversa si complexa.
Turismul si agroturismul este vital pentru o tara indifferent de gradul ei de dezvoltare, avand cateva exemple foarte suggestive in acest sens. In primul rand, este cazul Elvetiei, o tara unde predomina muntele dar unde nu lipsesc din peisaj bovinele, care reprezinta si un symbol al acestei tari.

Alte referate despre: spatiul rural si zona montana, referat turism rural in zona montana, mdtr forme de turism spatiul rural

Spatiul galactic cu 6 dimensiuni

Spatiul galactic cu 6 dimensiuni. Pentru a studia despre spatiul galactic cu 6 dimensiuni într-o nouă ipoteză de lucru evenimentele care sau derulat, se derulează sau se vor derula în Galaxia Noastră şi inclusiv pe Terra, vă propunem trei sisteme neconvenţionale şi extensibile de referinţă, fiecare sistem avînd ca referinţă unităţi scalare propriii şi vectori unitari specifici, corespunzători a cîte două spaţii complementare, unul material îar celălalt ondulatoriu şi astfel vom constata că materia se organizează şi într-un al patrulea sistem de referinţă, particular şi interscalar, în care în general realităţile le putem pune în evidenţă şi cu ajutorul simţurilor noastre. Spatiul galactic cu 6 dimensiuni

Alte referate despre: spatiul galactic cu 6 dimensiuni, spatiul galactic cu sase dimensiuni, spatiul galactic cu 6 dimensiuni poze

Nume de firme din spatiul urban romanesc

- Limbi si variante lingvistice in contact, oglindite in numele firmelor;- Atitudini si reactii metalingvistice ale indivizilor potentiali clienti;- Schimbarea lingvistica si onomastica in curs de desfasurare;- Comunicarea verbala/nonverbala in context economic, raportata la norma sociolingvistica din spatiul public urban.
2. Prin spatiul public intelegem locul in care locul au nevoie sa apara, care le da o oarecare dependenta prin interactiunea cu alti oameni.

Alte referate despre: organizarea spatiului urban, organizarea spatiului urban si rural, spatiul urban

Tehnica de inot a procedeului spate

. Scoala japoneza in ascensiune(1930-1940)a adus alte imbunatatiri precum: perfectionarea miscarilor picioarelor(vaslire in ambele sensuri), astfel incat genunchii nu mai ieseau la suprafata apei; corpul mult culcat pe apa a permis intrarea bratelor in apa la "ora 12", iar vaslirea era mai adanca. Scoala americana prin antrenorul Bob Kiphuth si sportivul A Kiffer au imbunatatit miscarea bratelor(au modificat ritmul lor prin intrarea bratelor in apa la ora 11 si 13) si a picioarelor(diminuarea ritmului lor). In perioada 1956-1960, inotatorii australieni aduc imbunatatiri tehnicii procedeului spate prin intarirea fortei vaslirii, prin adancirea miscarii si reducerea miscarii picioarelor, crescand frecventa ciclurilor de brate.

Alte referate despre: tehnici de utilizare eficienta a spatiului comercial, bazele tehnice ale inotului, tehnici de inot

Tratamentul homeopat in sciatica si alte dureri de spate

Durerile de spate reprezinta cauza cea mai frecventa a absentei de la serviciu si cel mai des sunt datorate ridicarii de obiecte grele, rasucirii, pozitiei neadecvate sau chiar o lipsa de sustinere corecta a spatelui cand stam jos sau in pat. Durerea apare cand muschii spatelui sunt intinsi sau prea incordati si chiar spastici ca sa previna intinderea in continuare a ligamentelor. Orice pune o presiune in plus pe spate poate produce durerea: sarcina, obezitate, un picior mai scurt, obiceiul de a cara pe un singur umar si de a tine un umar mai ridicat sau chiar o emotie deosebita.

Alte referate despre: alimente interzise in tratamentul homeopat, alimente interzise in timpul tratamentului homeopat, alimente interzise in tratamentele homeopate
Referate afisate : 17
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles