Rosia montana referat

Rosia Montana-un loc vechi cu potential nou

Numele este de luat de la toponimul dacic alburnus si de la adjectivul roman maior devenind Alburnus Maior si in prezent Rosia Montana.Roşia Montană este reşedinţa comunei cu acelaşi nume şi are o suprafaţă de 4.200 de hectare. Prima atestare documentară a Roşiei Montane este din 6 februarie 131 p. Chr., această dată apărând pe o tăbliţă cerată găsită într-una dintre galeriile ce datează din perioada romană. Aceasta înseamnă că, încă de la începuturile sale, Roşia Montană este direct legată de aurul ce se găseşte în subsolul său.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 19kb
Downloads: 1931
Materia: Geografie

Parcul national Muntii Rodnei

Complex turistic Borşa (845 m alt.) dispune de un minunat peisaj natural. Spre sud se ridică Piatra Rea, spre vest domină abruptul Faţa Meselor, cu Vf. Faţa Mesei (1771 m) şi Vf. Buza Muntelui (1663 m), spre est răsare Vf. Ştiol – 1611 m alt, iar la nord se înalţă Dealurile Fruntea lui Bârţu (1440 m); Faţa Strâmturii (1120 m), prelungiri ale Cearcănului, masiv component al Munţilor Maramureşului. Complexul turistic este punctul de plecare a unor trasee turistice care escaladează Munţii Rodnei, ca de exemplu spre: Pasul Prislop prin Valea Vişeuţului sau pe sub Vf. Ştiol; cabana Puzdrele, pe sub Faţa Meselor sau prin Valea Cimpoiasa; Şaua Gărgălău prin Poiana Ştiol etc.Din Pasul Prislop se desprinde către nord un drum ce urcă spre Cornul Nedei (1763 m), iar spre vest o potecă ce urcă prin Poiana Ştiol, coborând prin pârâul Fântâna la Complexul Turistic Borşa.

Alte referate despre: parcul national muntii rodnei, parcul national muntii rodnei referat, referat parcul national muntii rodnei

Rosia Montana

Rosia Montana.Relieful a fost modelat de reţeaua hidrografică, colinele în pantă lină şi platourile sunt de formaţie sedimentară. Munţii Apuseni şi sub-ansamblurile sale geografice sunt repartizate pe mai multe judeţe şi regiuni. Sunt, deci, sub influenţa mai multor strategii de dezvoltare regionle, deoarece nu există o unitate instituţional – administrativă care să le reprezinte unitar.
Relief. Resurse naturale

Roşia Montană face parte din ansamblul geografic al Munţilor Apuseni, munţi care formează un ansamblu izolat al lanţului muntos al Carpaţilor şi au caracteristici specifice. În cadrul Munţilor Metaliferi, patrulaterul aurifer delimitează zona cea mai bogata în argint, aur, aramă, plumb şi zinc din România. Suprafaţa sa este de 2500 km ². El este delimitat de localităţile Caraci, Baia de Arieş, Zlatna şi Săcărâmb. Roşia Montană este un ...

Alte referate despre: rosia montana referat, referat rosia montana, rosia montana

Rosia Montana

Rosia Montana in mijlocul unui peisaj pitoresc, Rosia Montanã se aflã în apropierea unor locuri cu rezonantã în mediul turistic autohton si mondial. Putem aminti astfel: masivele Cîrnic si Cetate, vârful Rotunda - situate chiar în localitate, Detunatele (Detunata Goalã si Detunata Flocoasã), vârfurile Geamãna si Corabia, Poiana Narciselor, Negrileasa, formatiunea calcaroasã Vulcan-Buces, Valea Ariesului, Pestera Scãrisoara, Cetãtile Ponorului, Muntele Gãina cu renumitul Târg de Fete si localitatea brad cu vestitul sãu Muzeu al Aurului.

Alte referate despre: rosia montana poluare, referate rosia montana, studii de conflict rosia montana

Carpatii orientali

În Carpaţii Orientali se găseşte cel mai lung şir de munţi vulcanici din Europa:Munţii Oaş,Munţii Gutâi, Munţii Ţibleş,Munţii Călimani,Munţii Gurghiului,Munţii Harghitei.

Alte referate despre: carpatii orientali, carpatii orientali referat, referat carpatii orientali

Rosia Montana-un taram de basm, o fila din istoria neamului

Romania n-a avut insa niciodata suficienti bani pentru a cerceta asa cum se cuvine vestigiile din zona Apuseni. Asa se face ca, in 150 de ani, au fost scoase la suprafata doar sapte altare. In ultimii ani, de cind au inceput sapaturile premergatoare exploatarii prin decopertare, arheologii au descoperit 27 de astfel de monumente si doua temple. Potrivit profesorului Piso, directorul Muzeului National de Istorie Cluj, zona ar trebui declarata "parc arheologic", iar siturile sa fie conservate acolo unde se afla.

Alte referate despre: poluarea rosia montana, studiu de conflict-rosia montana, poluare rosia montana

Monografia Slovaciei

Staţiunile balneare sunt o altă ofertă turistică cu rezonanţă internaţională. Slovacia este o ţară cu un număr foarte mare de izvoare curative şi cu depozite de nămol de cea mai bună calitate, pe care oamenii le folosesc pentru a vindeca o varietate de boli. Această ţară, deşi mică, are nu mai puţin de 1160 izvoare minerale, termale şi bicarbonatate înregistrate. Staţiunile balneoclimaterice reprezintă numai o parte din potenţialul de regenerare, vindecare şi păstrare a sănătăţii al Slovaciei, potenţial corespunzător mediului sănătos al acestei ţări. Una dintre cele mai cunoscute astfel de staţiuni, şi oraş istoric totodată, datând din secolul al XII-lea, este Bardejov – destinată tratării afecţiunilor digestive şi respiratorii şi considerată a fi “o rezervaţie de monumente urbane”.

Alte referate despre: monografie contabila, monografii contabile, monografie

Dezvoltarea rurala in zona Valiug

Văliugul este o staţiune climaterică, care înca din anul 1879 a inceput să fie vizitată de oaspeţi veniţi din toate colţurile ţării.
Comuna Văliug este situată pe şoseaua Reşiţa – Slatina-Timiş, accesul fiind posibil pe şosea sau cu trenul pană în Slatina-Timiş iar de aici pe şosea prin satul Gărîna. Văliugul se întinde de-a lungul râului Bîrzava, începând de la aşezările din Crăinicel până la Hîrţu, acolo unde se bifurcă drumurile spre barajul Gozna(la dreapta) şi spre Gărâna (la stânga).

Alte referate despre: dezvoltare rurala in zona valiug, dezvoltarea rurala in zona valiug, dezvoltarea rurala in zona borsa

Rolul turismului in economia teritoriului: Regiunea Nord-Est

Un alt factor ce determina aglomerarea unei mase foarte mari de persoane,este legat de capacitatea foarte mare a locurilor de cazare,ce ocupa primul loc pe tara,cu peste 660 de unitati de cazare,aproximativ 40% din totalul intern.

Alte referate despre: analiza economica a regiunii nord est 2009, turismul de afaceri in regiunea nord-est, analiza pietei economice in regiunea nord est

Muntii Apalasi

Localizarea regiunii
Este cuprinsa intre campiile si podisurile centrale la vest si Campia Litoral Atlantica la est, desfasurandu-se in directia S-SV-N-NE, pe o lungime de 2000 km si cu o inaltime ce variaza intre 300 si 500 km, mai apropiata de tarm in partea nordica. Aceasta regiune montana este urmarea orogenezei hercinice din Paleozoic formandu-se pe locul geosinclinal cuprins intre un masiv vechi scufundat din spatial Atlanticului actual si prelungirea sudica a Scutului Canadian.

Clasificarea Appalachilor
Regiunea este alcatuita din munti vechi, puternic modelati de agentii externi, cu o altitudine medie de 1000 metri iar cea maixima depasind putin peste 2000 metri.Acest sistem montan coboara altitudinal spre fluviul Ohio prin intermediul Podisului Cumburland.

Desi in ansamblu, Appalachii reprezinta un sistem montan unitar , exista totusi diferentieri apreciabile intre stuctura fizico-geografica a celor trei sectoare principale transversale,Appalachi nordici,centrali ...

Alte referate despre: muntii apalasi, munti apalasi, descrierea muntilor apalasi

Zonele de clima ale Asiei

Climatul polar este socotit cel cu gheţari, fiind specific pentru insulele arctice. Este un deşert „alb”, unde fauna se dezvoltă numai în lungul ţărmurilor.
Climatul montan se caracterizează printr-o etajare climatică şi de vegetaţie. Se formează brize de munte şi foehn, cât şi o expunere variată a versanţilor.
Etajele sunt: cel al culturilor de la poala muntelui sau de pe văi, al pădurilor de foioase, de conifere, al stepei alpine (sau al tundrei alpine), al gheţarilor şi al zăpezilor permanente. Versanţii sudici sunt mai umezi.

Alte referate despre: zonele de clima ale asiei, zonele de clima ale asiei 3x puncte, zonele de clima din asia

Cei mai mari ghetari din lume

Cei mai mari ghetari din lume - GHEŢARII CONTINENTALI, se formează acolo unde linia zăpezilor este situată la o altitudine foarte mică. Cei mai mari doi gheţari continentali, unul care acoperă cea mai mare parte a Antarcticii şi celălalt aproape întreaga Groenlandă, sunt numite platouri glaciare sau banchize. Cei mai mari ghetari din lume

Alte referate despre: cei mai mari ghetari din lume, detalii despre cei mai mari ghetari din lume, cei mai mari ghetari din luma

Rolul Carpatilor

Construcţiile de acest gen realizate până acum (Bistriţa, Uz, Argeş, Lotru, Dunăre, Bârzava, Sadu, Someş etc) au o mare importanţă pentru economia naţională, concretizând politica de valorificare superioară a acestor importante bogăţii naturale ale ţării, apele.

Alte referate despre: muntii carpati, carpatii meridionali, muntii carpati referat

Traditii culinare romanesti

Traditii culinare romanesti -Istoria bucatariei se confruntă cu istoria omenirii. Punctul de plecare al bucătăriei îl putem localiza odata cu apariţia focului. Descoperirea focului revoluţionează hrana omului, acum alimentele suferă transformări: prin frigere, ele devin gustoase, aromate, pline de savoare. După foc, fermentaţia revoluţionează obiceiurile alimentare, acţiunea fermentaţiei nu se reduce numai la conservarea alimentelor, ea transformă textura şi gustul acestora, prin fermentaţie, fructele si strugurii se transformă în băuturi alcoolice, bere, vinuri, prin fermentaţie laptele dă naştere la noi produse.

Alte referate despre: traditii culinare romanesti, traditii culinare romanesti referat, referat traditi culinare romanesti

Calcularea venitului din capitalul investit

Calcularea venitului din capitalul investi - Rezultatele obţinute în domeniul economic denotă faptul ca unităţile economice se dezvoltă punîndu-şi probleme, căutînd soluţii si furnizîndu-şi posibilităţi care să susţină şi să extindă activitatea economică. Calcularea venitului din capitalul investi

Alte referate despre: calcularea venitului din capitalul investit, calculul capitalului investit, calcularea capitalului investit

Etica filozofiei

5.O alta categorie a eticii este Holismul ecologic care considera ca fiind semnificative din punct de vedere moral doua categorii si anume, biosfera ca intreg si ecosistemele care o compun. Aceasta abordare a eticii este oarecum opusa eticii centrate pe animal, diferind totodata si de celelalte perspective etice, insa autorul atrage atentia asupra faptului ca acest lucru nu implica si faptul ca aceasta etica difera si din punctual de vedere al implicatiilor politicilor adptate, holismul ecologic putand fi asociat cu oricare din eticile anterioare.

Alte referate despre: etica filozofica, etica filozofie, etica filozofica libertate

Posibilitati de dezvoltare in statiunea montana Azuga

In enclavele de amestec se mai intalnesc si alte specii ca: paltin, ulm, artar, frasin, plop tremurator si zada. La partea superioara a fagului se dezvolta pe o fasie relativ ingusta de numai 200 - 250 m ( 1400 - 1600/1650 m ), subzona molidisurilor. Padurile de molid sunt relativ compacte. Zona alpina se dezvolta dincolo de limita superioara a padurii de la 1600/1650 m altitudine in sus pana la cele mai mari inaltimi, cu tufisuri de ienupar, anin, teposica.

Alte referate despre: dezvoltarea unei statiuni montane, posibilitati de dezvoltare a turismului in statiune baile tusnad, turismul montan particularitati si posibilitati de dezvoltare

Andalucia

En la costa del Mar Mediterraneo hay un clima tropical, pero en la costa Atlantico hay un clima muy humedo. En Andalucia llueve normalmente poco, tan poco como en Argelia y en algunas zonas (de Andalucia) llueve muchisimo tanto como en Hamburgo.Por el clima calido los vecinos pueden cultivar frutas y verduras como naranjos, trigo, maiz etc.

Alte referate despre: andalucia, andalucia diviziuni, referat despre orasul andalucia in spaniola

Flora si vegetatia unor masive muntoase din Romania

Constituţia geologică variată a Munţilor Rodnei a favorizat dezvoltarea unui relief puternic fragmentat, cu creste ascuţite, pereţi abrupţi, văi adânci, suprafeţe etajate şi diferite forme structurale.

Alte referate despre: flora si vegetatie in campina, flora si vegetatia in judetul sibiu, masive muntoase
Referate afisate : 19
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles