Salarii

Definitia salariului

Salariul reprezinta, intr-o expresie foarte generala, pretul fortei de munca. Definitia legala a salariului o regasim insa in Codul muncii[1] , astfel: "salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca" (art. 154 alin. (1)). "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" (art. 10 din Codul muncii).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 529kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Salariul minim

Legea privind salariul minim nu este, în realitate, o lege privind ocuparea forţei de muncă, ci una referitoare la neocuparea ei (şomajul). Ea nu obligă un patron să angajeze un salariat la nivelul salariului minim, sau la orice alt nivel. Ea obligă patronul să nu angajeze salariatul la anumite niveluri de salariu, şi anume la cele situate sub minimul fixat prin lege. Ea îl constrânge pe lucrător, indiferent cât de mult ar dori să primească o slujbă cu un salariu sub nivelul minim, să nu accepte slujba.

Alte referate despre: salariul minim, salariul minim pe economie, salariul minim in tara si in lume

Salariul si impozitarea

Salariul real reprezinta cantitatea de bunuri si servicii de consum care poate fi cumparata, la un moment dat, cu salariul nominal. Salariul real este direct proportional cu salariul nominal, si invers proportional cu nivelul preturilor. Salariul real este de o importanta deosebita pentru comportamentul salariatului in munca. El este si o baza in determinarea salariului nominal, in lupta dintre patronat si sindicate.

Alte referate despre: salariul si impozitarea, impozitarea salariilor, impozitarea veniturilor din salarii

Conceptul natura si formele salariului

Dacă ne imaginăm un producător independent, un meseriaş, observăm că acesta posedă în plină proprietate toate condiţiile materiale de producţie pe care împreună cu munca lui le foloseşte după cum crede de cuviinţă, în procesul de producţie.În acest caz, este firesc ca tot ce obţine el, întreaga valoare creată sa-i aparţină în întregime.

Alte referate despre: conceptul natura si formele salariului, conceptul natura formele salariului, natura salariului si formele salariului

Salariul echitabil

Salariu echitabil pentru o zi de munca echitabila? Dar ce inseamna salariu echitabil si ce inseamna o zi de munca echitabila? Cum sunt ele stabilite de legile a caror imperiu traieste si se dezvolta societatea moderna ?

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, impozitul pe salarii, salarii

Contabilitatea salariilor

Contabilitatea salariilor
Din punct de vedere fiscal, salariul reprezintă:
• Pentru angajatori (societate comercială, regie autonomă etc.), o cheltuială, ca orice altă cheltuială, impusă de necesitatea desfăşurării activităţii. Angajatorul, care face „plata muncii” sub formă de „salarii”, are obligaţia:

Alte referate despre: monografie contabila salarii, referat contabilitatea salariilor, contabilitate salarii

Preturile salariile si inflatia

Preturile salariile si inflatia
Inflatia, ca fenomen monetar, inseamna exces de masa monetara, in raport cu cantitatea de bunuri si servicii care ii asigura acoperirea.
Inflatia este, deci, o notiune legata de masa banilor in circulatie. Atunci cand in circulatie se afla o masa de bani excesiva in raport cu nevoile circulatiei, banii se depreciaza fata de marfurile si serviciile aferente si avem de-a face cu inflatie. De aceea este esential sa fie pastrata o corelatie in timp, un raport direct intre cresterea economica si cantitatea de bani.

Alte referate despre: preturile salariile si inflatia, preturile salariile si inflatia - referate, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum

Concept, natura, substanta salariului

. De asemenea salariul are o dubla dimensiune: pe de o parte dimensiune fizica materiala, iar pe de alta parte contine si o dimensiune morala. /Substanta salariului presupune factorii care explica dimensiunea salariului. Exista 2 conceptii: 1)conceptiile moniste care explica subst. salariului intr-un singur factor: costul fortei de munca, respectiv productivitatea muncii. 2)conceptiile dualiste: explica salariul prin ambii factori: explicatia salariului prin costul fortei de munca, reducem marimea salariului la strictul necesar al lucratorului, minimul de subsistenta al acestuia si familiei lui.

Alte referate despre: salariul concept natura, pretul concept natura si functiile pretului, taxele vamale concept natura juridica disertatie 2009

Corelatia salarii-inflatie

a)in tara noastra preturile bunurilor si tarifele serviciilor nu au avut ca rol semnalarea evolutiei dintre cererea si oferta de pe piata factorilor de productie, bunurilor de consum si de servicii existente in economie, ci au indeplinit numai rolul de "semnal" al optiunilor de politica economica, adaptate in deosebi in legatura directa cu orientarea redistribuirii resurselor sociale in favoarea obiectivelor economice ce prezentau importanta prioritara intr-o anumita perioada, pentru anumite structuri.

Alte referate despre: corelatie salarii inflatie, corelatia dinte inflatie preturi salarii si consum, corelatia intre inflatie si cresterea economica

Macroeconomie 2

Ea este formată din totalitatea salariaţilor, la care se adaugă persoanele apte de muncă aflate în căutare de locuri de muncă salariate, cum sunt: şomerii, absolvenţii diverselor instituţii de învăţământ etc.

Alte referate despre: indicatori macroeconomici, macroeconomie, indicatorii macroeconomici

Consideratii pragmatice privind impozitul pe salarii

- cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile din patrimoniul personal, cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii independente a contribuabilului;
- cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii, cu energia si apa;
- cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane;
- cheltuieli de natura salariala si cele reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil si angajatii acestuia;

Alte referate despre: consideratii pragmatice privind impozitul pe salarii, consideratii teoretice si pragmatice privind impozitul pe salar, consideratii teoretice si pragmatice privind impozitul fiscal

Procedura concedierii salariatilor

- la plangerea celui concediat, organul jurisdictional sa constate, potrivit art. 76 din Codul muncii, nulitatea absoluta a masurii in cauza ca sanctiune pentru nerespectarea normelor legale. Ca urmare, conform art. 78, in cazul constatarii nulitatii actului, instanta va obliga - in toate cazurile - angajatorul la plata unei despagubiri salariatului egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat cel in cauza. Asadar, despagubirile cuvenite salariatului, in aceste conditii, trebuie calculate in raport cu salarizarea pe care ar fi avut-o la zi (daca nu i-ar fi fost incalcat de catre angajator dreptul la munca) [3].

Alte referate despre: concedierea salariatului, concedierea salariatilor, concedierea salariatilor referat

Contabilitatea salariilor

Exista o singura categorie de operatiuni legate de salarii. Majoritatea ciclurilor cuprind cel putin doua categorii de operatiuni. Salariile nu au decat o categorie, deoarece primirea serviciilor de la angajati si achitarea acestor servicii prin plata salariilor se deruleaza intr-o perioada scurta de timp.Operatiunile sunt cu mult mai semnificative decat conturile bilantiere corespunzatoare lor. Conturile legate de salarii, cum ar fi salariile acumulate si impozitele retinute, sunt, de regula, mici in comparatie cu suma totala a operatiunilor derulate in cursul exercitiului contabil.

Alte referate despre: contabilitatea salariilor referat, contabilitatea salariilor lucrare licenta, contabilitatea salariilor 2010

Datorii sociale

Alaturi de resursele materiale, forta de munca reprezinta un factor principal in producerea de bunuri si prestarea de servicii din cadrul unitatilor economice. In schimbul muncii depuse, personalul angajat primeste un salariu, care se stabileste prin negocieri intre angajator si salariati, reprezentati de sindicate.

Alte referate despre: datoria sociala text argumentativ, datoria sociala, despre datoria sociala

Managementul salarizarii - licenta

Principalele activităţi ale firmei S.C. Consorzio Pontello Tirrena Scavi S.A., sucursala Cluj- Napoca sunt:
Lucrări de terasamente
Reconstrucţia podurilor dezafectate
Ziduri de sprijin, parapeţi, rigole de scurgere a apelor
Consolidarea fundaţiilor
Îmbrăcăminţi asfaltice noi
Lăţirea drumurilor de la 2 benzi la 4 benzi acolo unde permite proiectul.
Lucrările de consolidare şi reabilitare a drumurilor presupun parcurgerea a mai multor etape de lucru. Prima etapă este procurarea de materii prime de la furnizori şi transformarea acestor materii prime în produse finite. Materiile prime se prelucrează în cadrul şantierului şi se obţin produsele finite, adică betonul, asfaltul, canalete, rigole, toate acestea realizându-se cu ajutorul staţiilor de asfalt, de beton, de concasare, agregate, stabilizat şi de prefabricate.
Pentru a putea fi aşternut ,,covorul” de asfalt, strada trebuie ,,frezată”, adică trebuie ...

Alte referate despre: licenta despre managementul salarizarii, managementul salarizarii, management strategic licenta
Referate afisate : 15
Medie note: 8.03 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles