Salariile in romania

Definitia salariului

Salariul reprezinta, intr-o expresie foarte generala, pretul fortei de munca. Definitia legala a salariului o regasim insa in Codul muncii[1] , astfel: "salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca" (art. 154 alin. (1)). "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu" (art. 10 din Codul muncii).

Nivel: Liceu
Dimensiune: 529kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Salariul minim

Să presupunem că productivitatea marginală a lucrătorului este de 5 dolari pe oră. Dacă el ar fi angajat cu 1 dolar pe oră, patronul ar obţine un anumit profit. Alţi patroni ar căuta să-l angajeze, prin licitaţie, pe lucrătorul respectiv. Licitarea s-ar termina la nivelul de salariu de 5 dolari pe oră. Aceasta deoarece stimulentul pentru angajarea unui lucrător prin licitaţie dispare numai atunci când salariile plătite lucrătorilor sunt egale cu productivitatea lor marginală.

Precum în Evul Mediu, când cartelurile patronilor se uneau, cu ajutorul statului, pentru a adopta legi care să interzică niveluri de salariu peste un anumit maximum admis, patronii se pot înţelege între ei să nu angajeze lucrători pentru mai mult de 1 dolar pe oră.
În situaţia în care nu există un cartel, patronul angajează un anumit număr de lucrători – număr care, crede el, îi va aduce profit maxim.

Alte referate despre: salariul minim, salariul minim pe economie, salariul minim in tara si in lume

Salariul si impozitarea

Salariul mai poate fi diferentiat in brut si net. Salariul brut este salariul nominal, la care de obicei se angajaza cele doua parti. Salariul net este suma primita in mana de angajat, dupa ce s-au scazut din salariul brut impozitele pe salarii.
Pe langa salariul individual, pentru stimularea salariatilor s-au mai constituit salariul colectiv si salariul social. Salariul colectiv se acorda tuturor salariatilor firmei ca participare la rezultatele sale, la realizarea profitului.

Alte referate despre: salariul si impozitarea, impozitarea salariilor, impozitarea veniturilor din salarii

Conceptul natura si formele salariului

Nimeni altcineva nu are dreptul să-i ceară nici o particolă din valoarea nou creată de el, în afară poate de stat, care pentru serviciile aduse comunităţii , deci şi meşteşugarului, percepe impozitul pe venit. Putem spune oare că venitul meşteşugarului obţinut prin munca sa proprie îmbracă forma de salariu?

Alte referate despre: conceptul natura si formele salariului, conceptul natura formele salariului, natura salariului si formele salariului

Salariul echitabil

Dar sa analizam mai in amanunt. Intrucat, potrivit economiei politice, salariul si ziua de munca sunt determinate de concurenta, echitatea cere, evident, ca ambele parti sa fie puse de la bun inceput in conditii egale. Or,nu asa se petrec lucrurile in realitate. Daca capitalistul nu ajunge la o intelegerecu muncitorul, el poate astepta, traind din capitalul sau.

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, impozitul pe salarii, salarii

Contabilitatea salariilor

Contabilitatea salariilor
Desfăşurarea unor activităţi, pe cât de numeroase, pe atât de diversificate, se face pe baza unor contracte/convenţii civile, încheiate în baza Codului civil. CONTRACTUL CIVIL este acordul între două sau mai multe persoane în scopul de a produce efecte juridice, constând, în general, în realizarea unui produs, executarea unei lucrări, prestarea unui serviciu. Contractul civil este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită executant/prestator, se obligă să realizeze un produs, să execute o lucrare, să presteze un serviciu pentru şi sub autoritatea unui beneficiar, persoană fizică sau juridică, în schimbul plăţii convenite.

Alte referate despre: monografie contabila salarii, referat contabilitatea salariilor, contabilitate salarii

Concept, natura, substanta salariului

2)DETERMINAREA SALARIULUI:FACTORI, FORME, CORELATII.Intrucat salariul este pretul fortei de munca pe piata muncii =>ca det lui depinde de tipul de piata si de factorii specifici firmei;/Exista doua tipuri de piata:1)Piata cu concurenta perfecta-din interferenta cererii de munca cu oferta rezultand salariul concurential de echilibru; 2)Pe piata cu concurenta imperfecta care este de fapt o piata specifica fortei de munca numai in principiu functioneaza regula salariului concurential de echilibru prin egalitatea Om=Cm.

Alte referate despre: salariul concept natura, pretul concept natura si functiile pretului, taxele vamale concept natura juridica disertatie 2009

Impozitul pe venit din salarii 2007

m) veniturile nete in valuta primite de membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale ale Romaniei amplasate in strainatate, in conformitate cu legislatia in vigoare;

Alte referate despre: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venit din salarii, referat impozitul pe venitul din salarii

Salariile in Romania

Referatul este alcatuit din 19 fisiere Microsoft Excel. Graficele unui studiu asupra evolutiei salariului mediu net in Romania in perioada 2000 - 2006 si valoarea medie a salariului mediu net in USD intre 2000 - 2006 .

Alte referate despre: salariul, referat salarii, impozitul pe salarii referat

Drepturi si datorii aferente salariatilor

Drepturi si datorii aferente salariatilor
La activitatea de productie si comerciala a intreprinderii perticipa principalii factori de productie: capitalul (imobilizat si circulant) si omul in totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale si cu experienta sa, puse in functiune in activitatea desfasurata.
Drepturi si datorii aferente salariatilor

Alte referate despre: drepturi si obligatii ale salariatilor, contributii sociale aferente salarilor, drepturile si datoriile copiilor

Procedura concedierii salariatilor

Despagubirea, in situatiile la care se refera art. 78 alin. 1 din Codul muncii, se acorda integral in cazul in care salariatul nu a avut nici o culpa (chiar daca cel in cauza s-a incadrat intre timp - dupa concediere - intr-un alt loc de munca). Daca exista culpe concurente, angajatorul va fi obligat numai la plata unei parti a despagubirii, corespunzatoare culpei sale.

Alte referate despre: concedierea salariatului, concedierea salariatilor, concedierea salariatilor referat

Datorii sociale

Persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat au obligatie platii contributiei la sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in functie de conditiile de munca in care este incadrat personalul angajat, si anume:
31,5% pentru conditii normale de munca
36,5% pentru conditii deosebite de munca
41,5% pentru conditii speciale de munca

Alte referate despre: datoria sociala text argumentativ, datoria sociala, despre datoria sociala

Dreptul muncii - subiecte examen

Capacitatea juridica a persoanei fizice care se incadreaza in munca .
capacitatea deplina de a incheia un contract de munca se dobandeste la implinirea varstei de 16 ani . Prin exceptie pt anumite functii ( posturi ) capacitatea deplina de a incheia un contract de munca se dobandeste numai la varsta de 18 ani ( gestionari ), 20 ani ( domeniul silvic ).
Varsta minima de incadrare in munca este de 15 ani , potrivit Constitutiei . Intre 15 si 16 ani , persoana dispune de o capacitate restransa de a se incadra in munca, respectiv se poate incadra numai cu incuviintarea parintilor sau a tutorilor si in munci potrivite pt dezvoltarea fizica , aptitudinile si cunostiintele lor. Incuviintarea trebuie data de ambii parinti ( cu exceptia cazului cand unul dintre ei este decazut din drepturile parintesti , pus sub interdictie sau se afla in neputinta , din orice imprejurare , de a-si manifesta vointa ). In cazul in care intre parinti nu se realizeaza un acord , hotararea cu privire la incuviintarea ...

Alte referate despre: dreptul muncii subiecte examen, drept roman subiecte examen, drept civil subiecte examen

Motivarea personalului

Putem defini motivatia ca un proces intern, individual,
introspectiv,care energizeaza, directioneaza si sustine un anume
comportament.Motivatia este o "forta" personala care determina un
anume comportament si, atunci când ne referim, spre exemplu, la metoda
de rotatie a locurilor de munca pentru motivarea angajatilor,
întelegem activarea acestei forte interioare.Majoritatea lucratorilor
din fabricile de automobile japoneze din SUA sunt satisfacuti de
locurile lor de munca si de companiile unde lucreaza. Dedicarea lor
muncii pe care o fac reprezinta un indicator moral ridicat. Moralul
unui angajat se refera la atitudinea fata de munca, fata de superiori
si fata de organizatia din care face parte. Moralul ridicat - ca
atitudine pozitiva în raporturile de munca - este rezultatul principal
al satisfacerii nevoilor prin ...

Alte referate despre: motivarea personalului, motivarea personalului referat, motivarea personalului studiu de caz

Evaluarea performantelor

Daca evaluarea performantelor nu este gestionata bine, avantajele sale vor fi minime pentru organizatie. Cateva principii pot ajuta managementul sa imbunatateasca modul in care se deruleaza evaluarea performantelor. Primul principiu este acela ca evaluarea performantelor trebuie sa puna accentul atat pe performantele pe care le obtine salariatul pe postul pe care lucreaza, cat si pe succesul cu care indeplineste obiectivele organizatiei.

Alte referate despre: evaluarea performantelor resurselor umane, evaluarea performantelor in organizatii, evaluarea performantelor
Referate afisate : 15
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles