Salariul si impozitarea

Salariul si impozitarea

Salariul variaza astfel pe tari, domenii, firme si persoane. Pe termen lung, marimea salariului are tendinta generala de crestere. Aceasta se intampla datorita cresterii cheltuielilor cu instruirea si calificarea, dar si datorita cresterii productivitatii, care ii indreptateste pe salariati sa ceara un salariu mai mare.Salariul nominal este suma de bani pe care angajatul o primeste in schimbul serviciilor prestate; include prime datorate vechimii, tipului de activitate, etc.

Salariul real reprezinta cantitatea de bunuri si servicii de consum care poate fi cumparata, la un moment dat, cu salariul nominal. Salariul real este direct proportional cu salariul nominal, si invers proportional cu nivelul preturilor. Salariul real este de o importanta deosebita pentru comportamentul salariatului in munca. El este si o baza in determinarea salariului nominal, in lupta dintre patronat si sindicate.

Salariul mai poate fi diferentiat in brut si net. Salariul brut este salariul nominal, la care ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 21kb
Downloads: 20
Materia: Economie

Impozitul pe venitul global

Dupa încheierea unui an fiscal, potrivit Ordonantei Guvernului
nr.73/1999 privind impozitul pe venit, urmeaza sa se stabileasca
impozitul pe venitul global, întrucât sumele retinute în timpul anului
reprezinta numai plati anticipate în contul impozitului datorat pe
întreg anul.

Alte referate despre: impozitul pe venitul global, impozit pe venit global, impozitul pe venit global

Preturile salariile si inflatia

Preturile salariile si inflatia
Cresterea costurilor si a cheltuielilor bugetare a provocat, pe de o parte, o sporire a masei monetare in circulatie, si pe de alta parte, o crestere a preturilor, de aceasta data inflationista. Deci, aceasta crestere a preturilor este o cauza a inflatiei si se produce acum inflatia prin costuri si preturi. Pentru a proteja populatia –partial – de efectul noii cresteri a preturilor, au fost necesare alte masuri de protectie sociala care s-au "razbunat" tot pe costuri si in final pe preturi, amplificand inflatia (prin costuri si preturi). Repetarea acestui fenomen duce la asa-zisa spirala inflationista.

Alte referate despre: preturile salariile si inflatia, preturile salariile si inflatia - referate, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum

Salariile in Romania

Referatul este alcatuit din 19 fisiere Microsoft Excel. Graficele unui studiu asupra evolutiei salariului mediu net in Romania in perioada 2000 - 2006 si valoarea medie a salariului mediu net in USD intre 2000 - 2006 .

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, impozitul pe salarii, salarii

Salariul echitabil

El primeste in schimb exact atatea, si nu mai multe, obiecte necesare traiului de cate are nevoie ca aceasta tranzactie sa se poata repeta zilnic.Muncitorul da atat de mult,iar capitalistul da atat de putin cat permite natura tranzactiei. Iata care este aceasta echitate extrem de originala.

Alte referate despre: monografie contabila salarii, salariul, referat salarii

Conceptul natura si formele salariului

Aceste condiţii sînt acelea în care posesorul forţei de muncă, nu posedă altceva decît aptitudinile lui fizice şi intelectuale, priceperea lui, capacitatea lui de a munci, care reprezintă singura lui sursă de existenţă. Lipsit de ceilalţi factori de producţie, el este lipsit şi de mijloacele necesare traiului, singura lui alternativă este să-şi închirieze forţa lui de muncă, singurul bun pe care îl posedă, de pe urma căruia să obţină venitul necesar traiului.

Alte referate despre: conceptul natura si formele salariului, conceptul natura formele salariului, salariul concept natura

Despre impozitare

În mod similar, "dijme" cerealiere puteau fi percepute de la proprietarii funciari, atât pentru a hrăni efectivele militare sau lucrătorii publici, cât şi pentru a asigura variate necesităţi guvernamentale.

Alte referate despre: cota unica de impozitare referat, cota unica de impozitare, impozitarea salariilor

Impozitul pe venit din salarii 2007

Venituri neimpozabile .
- In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

Alte referate despre: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venit din salarii, impozit pe venit din salarii

Concept, natura, substanta salariului

Factorii care se iau in considerare la stabilirea concreta a salariilor sunt:-cantitatea,calitattea si importanta muncii prestate/-nivelul productivitatii muncii/-costul fortei de munca/-diferente de calificare de dificultate a muncii/-raportul cerere oferta pe piata muncii/-tipul de piata al muncii./Formele de salariu rep modalitati de plata:-salariul nominal,real colectiv,social.Salariul nominal(Sn) poate fi brut sau net.Sal real(Sr) rep puterea de cumparare a Sn adica cant de bunuri si servicii ce pot fi cumparate in schimbul Sn.Sr=Sn/Ip;

Alte referate despre: pretul concept natura si functiile pretului, taxele vamale concept natura juridica disertatie 2009, conceptiile natura umanaa

Macroeconomie 2

Un subsistem al economiei de piaţă concurenţiale este piaţa muncii pe care se fac tranzacţii cu factorul muncă.Piaţa muncii reprezintă spaţiul economic în care se întâlnesc şi negociază purtătorii cererii şi ofertei de muncă; ea se prezintă ca un sistem de mijloace şi relaţii de comunicare prin intermediul cărora se stabilesc condiţii pentru angajarea salariaţilor, se negociază salariile, se influenţează mobilitatea forţei de muncă pe locuri de muncă, firme, zone etc.

Alte referate despre: indicatori macroeconomici, macroeconomie, indicatorii macroeconomici

Drepturi si datorii aferente salariatilor

Drepturi si datorii aferente salariatilor
La activitatea de productie si comerciala a intreprinderii perticipa principalii factori de productie: capitalul (imobilizat si circulant) si omul in totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale si cu experienta sa, puse in functiune in activitatea desfasurata.
Drepturi si datorii aferente salariatilor

Alte referate despre: drepturi si obligatii ale salariatilor, contributii sociale aferente salarilor, drepturile si datoriile copiilor

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului
Dreptul de preaviz, ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare, se acorda in cazul desfacerii unilaterale a contractului de catre angajator, in cazurile concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului si in cele doua dintre cele patru cazuri in care se face concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului si anume in cazul in care, prin decizia organelor competente se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, ceea ce nu-i permite sa-si indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, precum si in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat
Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

Alte referate despre: concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, concedierea pe motive care nu tin de persoana salariatului, concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Procedura concedierii salariatilor

Este esential de retinut ca art. 77 din Codul muncii stabileste expres si restrictiv: "In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere".In toate cazurile, conform art. 75 din Cod, decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului [2].

7.3.6. Revocarea sau anularea deciziei de concediere a salariatului. Plata de despagubiri. Reintegrarea in munca. Dupa concedierea salariatului, pot interveni doua situatii:
- angajatorul sa revoce masura luata constatand, direct sau ca urmare a unei sesizari (chiar si a salariatului), ca decizia sa este netemeinica ori nelegala;

Alte referate despre: concedierea salariatului, concedierea salariatilor, concedierea salariatilor referat

Contabilitatea salariilor

Din cauza acestor trei caracteristici, de regula, in auditul salariilor auditorii pun accent pe testele mecanismelor de control, pe testele substantiale ale operatiunilor si pe procedurile analitice.
Problemele mentionate, deopotriva cu alte situatii nedeterminate sunt solutionate, asigurind comparabilitatea actelor normative si legislative, precum si posibilitatea dezvoltarii contabilitatii si auditului remunerarii muncii. Astfel, actualitatea deosebita a problemelor indicate, complexitatea, studierea insuficienta si semnificatia enorma in procesul activitatii economice a entitatii in conditiile contemporane au determinat alegerea temei.

Alte referate despre: referat contabilitatea salariilor, contabilitate salarii, contabilitatea salariilor referat

Suspendarea contractului de munca prin act unilateral al patronului

-are un caracter comutativ, deoarece atât prestaţia, cât şi cea a angajatorului sunt cunoscute încă de la început, din momentul încheierii contractului.
-se încheie intuitu personae (cu luarea în considerare a calităţilor persoanei care urmează a presta munca şi, respectiv, a condiţiilor pe care le oferă angajatorul.
-este un contract cu executare succesivă, în timp.
-nu poate fi afectat nici de o condiţie suspensivă, nici o condiţie rezolutorie; excepţional, poate fi afectat de un termen extinctiv (atunci când legea permite încheierea contractului individual de muncă pe o durată determinată) sau de un termen suspensiv.

Alte referate despre: suspendarea contractului de munca, suspendarea contractului de munca referat, suspendare contract de munca

Calcule salariale

In coltul stanga jos apar valorile unor sporuri:de vechime, indemnizatie condcere si ore suplimentare precum si totalul lor in cadrul firmei tot printr-o functie "sum". In a patra foaie de calcul am inserat un graphic de tip AREA BLOCKS ce contine reprezentarea salariilor brute.Urmatoarea foaie de calcul se numeste Retineri si contine:numarul current, numele, prenumele si functia angajatilor.Apare de asemenea si o coloana cu salariul de incadrare obtinut prin copierea din foaia anerioara.

Alte referate despre: calculul salarial, calculul contabilitatea drepturilor salariale, calculul drepturilor salariale
Referate afisate : 16
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles