Salonul inventiilor trasnite text jurnalistic

Textul jurnalistic

La prima vedere am fi tentati sa raspundem negativ: in ultima instanta, jurnalistii folosesc aceeasi materie prima - limba - si aceleasi principii ca orice utilizator al limbii: selecteaza cuvintele sau expresiile, formuleaza enunturi si construiesc texte pe baza unor modele de constructie insusite anterior. Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple; tocmai de aceea vom incerca sa aratam in continuare ca textul jurnalistic se supune unor norme privind atat modul de organizare si construire a textului, cat si limba utilizata si stilul ales.

Mai mult, chiar in cadrul textului jurnalistic, constatam existenta unor variate genuri cum sunt relatarea, reportajul, ancheta, interviul. Acestea, la randul lor, se supun unor reguli bine definite de constructie si utilizeaza instrumente specifice care depind in mod esential de tipul de jurnalism practicat: presa scrisa, audio-vizual sau jurnalism online.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 0
Materia: Jurnalism

Particularitatile redactarii textului jurnalistic

Printre cerintele esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca un text de calitate, literatura de specialitate a sintetizat in principal: claritatea, prospetimea limbajului, onestitatea, precizia, adecvarea si eficienta. Fiecare din aceste trasaturi - pe care le vom prezenta succint in continuare - are propriile reguli si principii ce trebuie respectate pe parcursul procesului de redactare, pentru a asigura un text coerent si bine inchegat.

Alte referate despre: particularitatile unui text literar, salonul inventiilor trasnite demonstratie text jurnalistic, analiza pragmatica a unui text jurnalistic

Verificarea si corectarea textului jurnalistic

Eliminati orice pasaj care nu fundamenteaza, nu sustine ideea de baza a articolului; Eliminati cele mai slabe citate, anecdote sau scene, tocmai pentru a da o forta mai mare celor mai bune; Eliminati pasajele introduse in ideea ca anumite persoane - cum ar fi editorul, proprietarul publicatiei, alti jurnalisti, persoane publice implicate sau interesate de subiect etc - vor citi articolul; ganditi-va doar la publicul larg, la marea masa a cititorilor

Alte referate despre: salonul inventiilor trasnite text jurnalistic, textul jurnalistic, text jurnalistic

Elemente de redactare a textului jurnalistic

Nu incalcati "teritoriul" cuvintelor, lasati cuvintelor-cheie spatiul necesar pentru a-si indeplini functia; aceasta inseamna sa nu neutralizati efectul unui cuvant puternic, de efect folosind imediat tot un termen puternic, altfel riscati sa diminuati semnificatia amandurora; similar, dupa utilizarea unui termen emfatic, evitati sa il repetati sau sa utilizati un cuvant din aceeasi familie, inafara cazului in care intentionati sa obtineti un anume efect.

Alte referate despre: tehnici de redactare a textului jurnalistic, elementele constitutive ale textului jurnalistic, redactarea unui text argumentativ

Proiect jurnalism economic si publicitate

De exemplu, daca UE aloca 25% din fondurile comunitrare catre resursele umane, Irlanda a alocat 35%. De fapt o resursa umana competitiva se traduce in capacitati de management eficiente si implicit in competitivitatea produselor lor pe piata. Romania are de invatat din exemplele celorlalte tari in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. Un alt exemplu notabil este Estonia care, spre deosebire de Irlanda, orienteaza fondurile structurale cu prioritate spre cercetare si inovare.

Alte referate despre: economia sectorului public, economia serviciilor publice, economia serviciilor publice referat

Proiect jurnalism

Participantii la actul de comunicare sunt: un tanar de 20 de ani, fiul celui care isi serbeaza onomastica, doua cupluri invitate la petrecere, cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani.Interactiunea e un schimb de opinii si comentarii intre actantii comunicarii reprodusa mai jos.E o discutie lejera, acompaniata, daca putem spune asa, de un pahar de vin.Discutia e determinata de intrebarea tanarului de 20 de ani.

Reproducerea scrisa a discutiei analizate:
Subiectul nr.1 (tanarul): Ati auzit discursul lui Basescu de Revelion, din Piata Universitatii?Observatii: Aceasta este intrebarea care genereaza discutia.Cel care lanseaza aceasta intrebare e detasat de grup.E asezat undeva in fata unora si in spatele altor doi.Intrebarea vine pe un ton ridicat, de entuziasm (care tradeaza aprecierea de catre el a discursului presedintelui), parca in asteptarea unui raspuns care sa-i confirme entuziasmul.

Alte referate despre: referate jurnalism, jurnalism, referat jurnalism

Jurnalismul sportiv in televiziune

Actualmente sportivii sint unele dintre cele mai bine-cunoscute si bine platite persoane de pe planeta. Lumea vrea sa citeasca si sa auda despre ei, iar numarul celor platiti sa le satisfaca aceasta cerere creste in egala masura. Sportivii se bucura acum de stralucirea oferita de reflectoarele mass-media mai mult decit oricare alta persoana din societate. Nu este un lucru neobisnuit sa vezi cum o suta de jurnalisti discuta despre un singur meci de fotbal, iar functiile pe care le ocupa antrenorii echipelor nationale capata o importanta secundara, in sensul mediatizarii, numai in raport cu sefii de stat.

Alte referate despre: jurnalism sportiv, forme de manipulare prin intermediul jurnalismului sportiv, lucrare de licenta jurnalism sportive

Jurnalistul si publicul sau

Dar această realitate este cel mai mic preţ pe care jurnalistul îl plăteşte pentru alegerea sa, conştientă şi asumată. A fi jurnalist este înainte de orice o vocaţie, care nu se poate exprima decât printr-o muncă uriaşă şi constantă, indiferent de eşecurile sau, mai rar, de succesele repurtate. Un efort susţinut de imperativul de a descoperi şi a spune adevărul, de a demasca nedreptatea şi încercarea unei minorităţi de a înregimenta majoritatea în favoarea propriilor interese.

Alte referate despre: jurnalistul si publicul sau, referat jurnalism relatii publice, referate facultatea de jurnalism si publicitate

Texte ce pot fi alese ca suport al demonstratiei: I.L. Caragiale

Tocmai pentru acumularea unei sume de bani necesare transformarii atelierului de reparatii - prea putin solicitat - intr-unui de productie, Ghita isi consulta familia cu privire la arendarea unui han, cunoscut sub numele de Moara cu noroc. Batrana lui soacra, cu prudenta intelepciunii varstei, socoteste potrivit sa aduca in discutie riscurile unei asemenea schimbari majore. Un loc nou cu oameni necunoscuti putea insemna si o schimbare a norocului de care avusesera parte, linistea colibei, temeiul esential al fericirii, iar fiica ei, Ana, desi mama si sotie, i se parea prea tanara si necoapta pentru calitatea de hangita. Cautarea bunastarii putea pune in primejdie bunul cert: linistea si armonia familiei in sanul unei comunitati cunoscute, cu rude si prieteni.

Alte referate despre: suport pt demonstrarea unui text dramatic, economie politica-texte ce pot fi analizate, opera lirica-mihai eminescu text suport poezia lacul

Rezumatul unui text literal

După ce aţi rezolvat operaţiile menţionate de mai sus, puteţi începe redactarea rezumatului. În acest scop ţineţi seama de ceea ce aţi învăţat în clasa a V.-a:
- evitaţi formulări de tip: Autorul povesteşte...; ritmul povestirii este..., limitându-vă la ceea ce se povesteşte, nu la cine şi cum anume povesteşte;

Alte referate despre: mihai eminescu-lacul text literal cult, text literal, ce este textul literal

Textul descriptiv, narativ, argumentativ

„Din clipa când Vasile Baciu, în faţa peţitoarelor, îi făgăduise tot, Ion fu cuprns de o adevărată beţie de fericire şi de încredere. Era atât de plin de sine însuşi încât se gândea numai la pământurile lui, plănuia cum să le muncească mai bine, cum să lăzuiască un petic de pădure, şi habar nu mai avea nici de Vasile şi mai ales de Ana, parcă ea n.ar fi ţinut de zestre…Doar când îi pomenea numele cineva, îşi aducea aminte că şi ea mai este pe lume, şi se încrunta uşor.
În schimb Ana nu se gândea decât la dânsul. Uitate erau ruşinea şi bătăile şi suferinţele. Ea nu ştia nici de planuri nici de vicleşuguri…Sufletul ei dornic de iubire aştepta împlinirea visului ca o mântuire şi gura ei şoptea numele lui cu aceeaşi nerăbdare plăcută ca în nopţile bune de odinioară.(…)
Pe la miezul nopţii urma să joace pe bani mireasa. Fiindcă Ana, cu sarcina ei, s-ar fi ostenit prea tare, îi ţinu locul druşca întâi, adică ...

Alte referate despre: textul descriptiv narativ argumentativ dialogu, text descriptiv narativ argumentativ, textul descriptiv narativ argumentativ dialogul

Lungimea fibrelor textile.Metode de determinare

-metoda masurarii individuale a fibrelor
2.Metode indirect
-metoda gravimetrica
-metoda inscrierii directe a curbelor de distributie sau cumulative
Determinarea lungimii fibrelor textile prin masurarea lungimii fibrelor individuale

Alte referate despre: lungimea fibrelor textile, fibre textile, fibrele textile

Sifonarea materialelor textile

Sifonarea materialelor textile pentru produse de imbracaminte constituie un efect nedorit de deformare cu caracter temporar / permanent, determinat de solicitarile compuse de incovoiere si compresie din timpul utilizarii, in conditiile de utilizare sau de intretinere; poate fi dirijata sau intamplatoare si se manifesta prin aparitia de incretituri, cute si dungi pe suprafata materialului, care altereaza aspectul si reduc valoarea de intrebuintare. Din acest motiv, materialele pentru confectii se clasifica astfel:cu sifonabilitate redusa, articole tip lana;cu sifonabilitate medie, articole din fire sintetice; cu sifonabilitate pronuntata, din fire celulozice, care se corecteaza prin finisari superioare.

Alte referate despre: materii prime si materiale textile, materiale textile, materiale textile referat

Cea de-a cincea editie a Salonului National de Arta Fotografica

lumina tiparului o carte de sertar a lui Iordan Chimet, un
roman-basm-poem, asemanator cu "Alice in Tara Minunilor" si "Micul

Alte referate despre: muzeul national de arta, muzeul national de arta referat, referat muzeul national de arta

Procesorul de texte Word

Procesorul de texte WORD este un program foarte puternic pentru prelucrarea textelor, care tinde să devină un procesor de publicaţii asigurând pe lângă operaţiile clasice de prelucrare a textelor şi organizarea lor sub formă de tipăritură: broşuri, ziar, carte.

Alte referate despre: procesorul de texte word, procesorul de texte word realizarea diagramelor in word, procesorul de text word

Procesorul de texte Word

Save - Salvează modificările făcute. După salvare, fişierul de date rămâne deschis şi se poate continua lucrul în el.

Alte referate despre: procesor de texte word, referat procesorul de texte word, procesorul de texte word referat

Dimensiunile semiotice ale textului la Plett - dimensiunea sintactica

1.Pe la mijlocul anilor '60, lingvistica a ajuns la un stadiu in care devenise necesara cuprinderea unor fenomene transfrastice (care depasesc limitele propozitiei). Se vehiculeaza tot mai mult termenul text ca unitate de studiu si chiar ca noua ramura. Se vorbeste despre o lingvistica a textului (Hartman, 1968 - Textlingvistik), despre o stiinta a textului (Brinker/Schmidt in Schwencke [ed.], 1970: 76 - 79 si Schmidt, S. J., !971 - Textwissenchaft) si despre o teorie a textului (Van Dijk, 1970; Schmidt, S. J., 1973 - Texttheorie).

Alte referate despre: dimensiune semiotica a comunicarii, dimensiunea textului popa tanda, care este dimensiunea textului baltagu
Referate afisate : 17
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles