Satele medievale

Orasul si statul in Evul Mediu

La inceputul mil. II, cea mai mare parte a populatiei Europei lacuia la sate . Viata pe care o duceau oamenii in satele medievale se desfasura intr-un ritm lent, in functie de succesiunea anotimpurilor si de desfasurararea muncilor agricole.

Cresterea productiei alimentare s-a datorat maririi suprafetei pamantului arabil, dar si metodelor de lucru imbunatatite. Printre acestea se numarau sistemul de cultivare "trei campii" si folosirea morilor de apa; aceste doua metode erau cunoscute de mult, insa s-au raspandit in perioada medievala. Fara o productie ridicata, hranirea populatiei din orase ar fi fost imposibila, orase a caror crestere a fost una dintre cele mai importante trasaturi ale secolelor XI si XII. In Epoca Intunecata, centrele urbane al caror numar scazuse au continuat sa decada. Doar cateva orase, in special in Italia, au reusit sa-si mentina o bogata activitate economica, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 10127
Materia: Istorie

Evul mediu

S-a mai simtit în plus si necesitatea întaririi legitimarii puterii
monarhice prin fapte concrete atribuite ei. Persoana regala începe a
fi creditata cu calitatea de a savîrsi miracole, ceea ce reprezinta,
limpede, un împrumut din Evanghelie, din faptele lui Iisus. Astfel,
regalitatea franceza, întrucîtva si cea engleza, si-au atribuit
calitatea vindecarii prin atingere cu mîna, a bolii numita adenita
tuberculoasa, popular scrofuloza. S-a mai vehiculat si putinta
vindecarii epilepsiei.În cazul regilor Frantei, ritualul atingerii cu
mîna a bolnavilor se întîlneste - e drept, tot mai sporadic - pîna la
1825!Istoricii au conchis ca alegerea acestor boli ca pasibile de
vindecare s-a datorat caracterului lor recurent, ceea ce crea impresia
unei tamaduiri, cel putin temporare. adica manifesta o tendinta si de
retragere. La fel si cealalta boala grava, ...

Alte referate despre: evul mediu, biserica in evul mediu, muzica in evul mediu

Formarea statului medieval Moldova

A doua etapă începe în anul 1359, în condiţii asemănătoare cu cele din Ţara Românească.În anul 1364, în timp ce Ungaria se afla în conflict cu Ţara Românească, are loc revolta boierimii moldovene împotriva maghiarilor. Conducătorul revoltei era un alt voievod de Maramureş, Bogdan, care intrase în conflict cu regalitatea maghiară. El îşi părăsise moşiile din cauza persecuţiilor întreprinse de regele maghiar, îi alungase pe urmaşii lui Dragoş şi proclamase independenţa Moldovei, ceea ce îi dă statului o nouă orientare politică independentă.

Alte referate despre: formarea statului medieval moldova, formarea statelor medievale-moldova si tara romaneasca, formarea statelor medievale moldova

Statul medieval roman de la E si S de Carpati

Statul medieval roman de la E si S de Carpati - Din punct de vedere extern era nevoie de un stat omogen, mai puternic datorita expansionismului imperiilor vecine si a nevoii firesti de aparare impotriva acestora, formatiunile prestale existente pe teritoriile romanesti, sunt unificate treptat sub conducerea unui singur domn atat in Tara Romaneasca, Moldova si in Dobrogea.

Alte referate despre: formarea statului medieval transilvania, statul medieval si institutiile sale, statul medieval

Statele romane medievale

Procesul de formare a statelor româneşti şi-a găsit expresie în formula acceptată de istorici despre evoluţia societăţii româneşti de la sat la stat. Această formulă explică esenţa procesului care a avut la bază consolidarea obştei săteşti (în frunte cu juzi sau cnezi) ca formă iniţială de organizare socială şi autoadministrare în perioada de după retragerea legiunilor romane din Dacia.

Alte referate despre: statele europei medievale, evolutia statului roman medieval in secolul 9-11, institutii centrale ale statelor romane medievale

Orasul medieval

Reactivare comertului nu ar fi fost insa posibila fara progresul
agricol al Occidentului. Regiunile intens urbanizate, precum Italia de
nord, Germania de nord, si Flandra, Franta nord-estica (unde se
desfasoara periodic bâlciurile din Champagne) sunt zone de unde
pornesc sau se încheie mari drumuri comerciale. In acelasi timp,
aceste orase sunt plasate in mijlocul unor câmpii manoase, unde
agricultura a folosi unelte si tehnici care au produs întotdeauna
surplusuri importante. Aici orasul gaseste atât resursele alimentare
de care are atâta nevoie, cat si oameni indrazneti, capabili sa
lucreze bine sau sa duca la capat o afacere.

Alte referate despre: orasul medieval, satul si orasul medieval, viata intr-un oras medieval

Orasele medievale

La începuturi, in oraşele medievale predomina economia naturala, cea care producea cele necesare traiului. In urma încetării marilor migraţii, s-a reluat comerţul si a început dezvoltarea mestesugurilor. Ei erau putini si erau pricepuţi ca olari, făurari si pietrari. Comerţul începe sa se dezvolte. Pe uscat comerţul era mai greoi deoarece nu erau drumuri , poduri si erau numeroase vămi. Cel mai avantajos era comerţul pe fluvii si mari. In special in Marea Nordului si Marea Mediterană, se dezvolta cele mai puternice centre economice si comerciale: oraşele olandeze si italiene. Aceste schimbări si dezvoltări importante au dus la înflorirea oraşelor in Europa.

Alte referate despre: orasele medievale, orase medievale, aparitia oraselor medievale

Reforma religioasa in evul mediu

Reforma religioasa in evul mediu - În aceeaşi perioadă şi în anii următori activităţii lui Martin Luther, mai mulţi învăţaţi, teologi, monarhi europeni au declanşat reforme religioase, din motive diferite: reconsiderarea dogmelor, respingerea tradiţiilor, practici economice nejustificate ale Bisericii Romano-Catolice sau din nevoia de putere.

Alte referate despre: reforma religioasa in evul mediu, reformele religioasa in evul mediu, religia in evul mediu

Modul de viata si de gandire in Evul Mediu

Localitatile medievale sunt reduse practic la simple aglomerari de oameni, in care criteriu al unitatii este Biserica.Orasele ce s-au pastrat pana in ziua de azi, au o structura identica: o piata centrala, in mijlocul careia se afla catedrala, strazile diferitelor bresle si periferia unde locuieste cea mai mare parte a populatiei.Trebuie remarcat faptul ca palatul regelui sau al conducatorului respectivei comunitati nu se afla in oras ci undeva in afara de cele mai multe ori, situat pe o colina, pe un deal sau pe o alta forma de relief, care sa-I asigure dominatia.

Alte referate despre: ocupatii alimentatie si mod de viata in lumea rurala in evul mediu, modul de viata in lumea urbana in evul mediu, modul de viata in mediul rural in evul mediu

Arta Medievala

Arhitectura ei este dominata de pereti grosi, structuri joase si indesate si arcuri si ferestre cu capat rotunjit. Denumirea acestui curent a fost data de istoricii artei din secolul al XIX-lea si este influentata de faptul ca doar in aceasta perioada mai sunt folosite formele arhitecturale mostenite din Roma antica.

Alte referate despre: arta medievala, arta medievala romaneasca, arta medievala de la romanic la gotic

Istoria satului Puhaceni in documentele de arhiva

Aici sunt transcrise documente cit mai aproapre de original. Fiecare document e insotit de un mic rezumat.Documentul Intern.Chisinaul este pomenit in uricul lui Stefan cel Mre din 1466, cind selistea Chisinau e cumparata de Vlaicul, unchiul Domnului.

Alte referate despre: istoria satului puhaceni in documentele de arhiva, istoria satului puhaceni, istoria satului puhaceni sec 19 20

Satul romanesc - trecut, prezent si viitor

Arta populara a Romaniei isi are radacinile in trecutul indepartat si tumultos al regiunii. Fiind situata la intersectia marilor civilizatii istorice –Greaca, Romana, Bizantina, Orientala si Occidentala – elemente ale acestor civilizatii au fost absorbite de locuitorii acestor regiuni, toate acestea rezultand intr-o viziune originala care se gaseste in arta, mestesugurile si muzica Romaniei.

Alte referate despre: satul romanesc trecut prezent si viitor, satul romanesc trecut prezent si viitor referat, satul romanesc - trecut prezent si viitor

Aparitia primelor sate din Europa

Resturile stilurilor lacustre din mileniul IV (i,e.n.) pot fi socotite deja niste adevarate case. Ele exista chiar mai de dinainte, inca de la primele asezari de agriculutori dintre Dunare si Atlantic in stilurile de cultura ,,rubanee"(in panglica"), locuri in care urmele lasate de stalpi pe sol contureaza lungi constructii dreptunghiulare. Urmele acestora au fost descoperite in Cehoslovacia, Germania, Darion (Belgia) sau Cuiry-les-Chaurdardes (Franta).

Alte referate despre: sate din europa si din spatiul romanesc, istoria medicinei aparitia primelor spitale, aparitia primelor orase

Satul - univers suprem

Satul, pe parcursul mai multor secole, ne apare ca un univers în sine, acelaşi în timp şi spaţiu. Nici o lege din afară, atîta timp cît a fost considerat drept unicul rezervor spiritual al societăţii, nu i-a putut afecta destinul (cu excepţia erei comuniste), pentru că şi le avea pe ale sale: obiceiuri, tradiţii, orientări clare, logice, verificate de vreme şi capabile să dea răspuns în stil propriu gîndirii tradiţionale, oricărui aspect al existenţei.

Alte referate despre: satul-univers, universul satului, societatea romaneasca medievala universul satului

Arta medievala interactiva

Se spune ca ar avea mormantul la Snagov, unde o biserica, ridicata pe o insula in mijlocul unui mare lac, pastreaza misterul unor ascunzatori subterane. Oare asemenea amanunte ii vor schimba calatorului sosit pe aceste meleaguri imaginea despre "idealul" Dracula? Nu avem voie sa ne hazardam intr-un raspuns ferm. Fiecare este proprietarul unic si suveran al fantasmelor sale.

Alte referate despre: arta medievala referat, arta medievala romanica, arta medievala stilul romanic

Dezvoltare rurala a satului Milisauti

Ureadnicii din Bădeuţi sunt amintiţi pentru prima dată în documentul Aron Vodă din 5 august 1593 prin care acesta dăruieşte mănăstirii Putna satul Pleşinţi, fost ascultător de ocolul Bădeuţiului, iar despre curtea domnească din Bădeuţi se vorbeşte în documentul lui Petru Şchiopul din 24 februarie 1582, prin care Iancu Vodă dăruieşte mănăstirii ,,Sfântu Ilie,, - Satu Mare, este amitit şi Moga, vornic de Bădeuţi, iar în documentul din 1617 este amintit că a fost ,,ureadnic de Bădeuţi,, Andreica.

Alte referate despre: dezvoltarea rurala a satului milisauti, dezvoltarea rurala a satelor din sudul moldovei, dezvoltare rurala a satului

Satul romanesc la George Cosbuc

Întâiul mare poet pe care ni l-a dat Ardealul vede lumina soarelui în anul 1866, in satul Hordou (azi George Coşbuc). Casa din piatră, cu tindă si cinci odăi, fusese ridicată în 1840 de tatăl sau, Sebastian, preot provenit dintr-o familie cu o lungă istorie preoţească.
Trecuseră abia şapte ani de la formarea statului naţional român şi acest fapt adusese o rază de speranţă în inimile tuturor românilor din Transilvania. Spiritul naţional al acestor oameni începe să se facă din ce în ce mai mult simţit şi să se reflecte în mentalitatea lor. Acesta este mediul în care s-a născut şi a copilărit George Coşbuc, formându-se ca om, vrăjit de tot ceea ce înseamnă satul românesc.
Tema poeziilor pe care Coşbuc le-a scris de-a lungul vieţii reflectă, în mod inevitabil, fascinaţia sa faţă de cel mai reprezentativ simbol al românilor: satul, alături de tradiţiile, obiceiurile ...

Alte referate despre: satul si taranul george cosbuc, viata satului romanesc i george cosbuc, poezii despre viata satului romanesc de george cosbuc

Imaginea satului romanesc in romanul Ion

Rebreanu are ambitia de a infatisa viata in multiplele si complicatele ei ipostaze ca un atent si intransigent observator(Carmen Matei Musat).
Pentru realizarea unei imagini complete si complexe cu referire la ce reprezinta satul romanesc in viziunea lui Liviu Rebreanu,in romanul Ion, este necesara o abordare a subiectului din doua puncte de vedere: primul se refera la spatiul satului, iar al doilea la oamenii din acest sat.

Alte referate despre: imaginea satului romanesc in romanul ion, imaginea satului ardelean din romanul ion, referat imaginea satului romanesc in romanul ion

Poezia marilor evenimente din viata satului

Impresioneaza sfatul întelept al batrânului sfetnic, compatimitor si
sententios, exprimând, în esen*a, atitudinea demna, barbateasca, în
fata mortii, specifica poporului român: "Zici fum? O, nu-i adevarat /
Razboi e, de viteji purtat! / Viata-i datorie grea / Si lasii
se-ngrozesc de ea / Sa aiba tot cei lasi ar vrea / Pe neluptat".
Poetul staruie asupra starilor sufletesti, carora le da expresivitate
prin tinuta eroilor, în trecerea lor de la o atitudine la alta, prin
vorbirea lor populara

Alte referate despre: poezia marilor evenimente din viata satului, george cosbuc poezia marilor evenimente din viata satului, poezia marilor evenimente din viata satului-generalitati
Referate afisate : 19
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK