Sateliti

Sateliti

Miscarea majoritatii satelitilor este directa, de la vest la est si pe aceeasi directie ca planete in jurul carora orbiteaza.Doar cativa sateliti ai marilor planete se rotesc in sens invers; probabil ca acestia au fost captati in campul lor gravitational dupa o anumita perioada de la formarea sistemului solar.

De exemplu, Pluto, care se roteste in jurul Soarelui pe o orbita independenta se crede a fi un satelit deviat a lui Neptun. Recent s-a descoperit ca, la randul lui, si Pluto are un satelit. Satelitii artificiali sunt obiecte plasate cu un scop bine definit pe o orbita in jurul unei planete. De la lansarea primului satelit arificial in 1957, mii de astfel de "luni create de om" au fost trimise pe orbita Pamantului. In zilele noastre, ei joaca un rol important in industria comunicatiilor , in strategia militara si in studiile stiintifice ale Terrei si Universului.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 57kb
Downloads: 444
Materia: Astronomie

Miscarile planetelor si satelitilor

Miscarile planetelor si satelitilor - Mişcările corpurilor din sistemul solar pot fi deduse din legile mişcării şi din legea atracţiei universale . După cum a arătat Kepler , toate planetele se mişcă pe orbite eliptice , Soarele fiind într-unul din focare .Miscarile planetelor si satelitilor

Alte referate despre: miscarile planetelor si satelitilor, miscarile planetelor si satelitilor referat, miscarile planetelor

Planetele sistemului solar

Sistemul solar este alcatuit din Soare si ansamblul de corpuri ceresti legate de acesta prin forta gravitationala: cele opt planete, cei 162 de sateliti naturali ai acestora, cinci planete pitice, si alte corpuri mai mici (care includ asteroizi, meteoriti, comete, praf, obiectele centurii Kuiper etc.). In centru se afla Soarele, iar obiectele cosmice specificate orbiteaza in general in jurul acestuia. Pluto a fost considerata cea de-a noua planeta a sistemului solar, pana cand Uniunea Astronomica Internationala i-a schimbat statutul, pe 24 august 2006, din planeta in planeta pitica. In sens general, o stea impreuna cu alte obiecte ceresti ce graviteaza in jurul sau se numeste sistem stelar, termenul "solar" referindu-se strict la steaua numita "Soare".

Alte referate despre: planetele sistemului solar, despre planetele sistemului solar, informatii despre planetele sistemului solar

Miscari si orbite

In ce priveste rotatia planetelor, aceasta este mai greu de determinat decat revolutia, datorita atmosferelor dense care invaluie unele dintre aceste corpuri cerestri. Sunt cazuri, ca ecelea ale lui Jupiter si Saturn, in care se cunoaste numai durata de rotatie a atmosferei. In ce il priveste pe Pluton, imposibilitatea de ase repera telescopic cu certitudine anumite detalii ale suprafetei a impiedicat stabilirea vitezei de rotatie, explorarea astronautica fiind probabil singura in stare sa rezolve aceasta enigma.

Alte referate despre: miscari si orbite, miscarile pamntului pe orbita, miscarile pamantului

Sateliti artificiali si naturali

Stiinta a ajuns la concluzii destul de precise in privinta fazelor prin care a trecut Luna in formarea ei. Astronomii Sarov, Barabasev is Pariski impart istoria Lumii in cinci perioade :
1. Perioada cea mai veche, de la care nu au ramas decat putine urme;
2. Perioada veche. Ramasitele ei sunt unele formatii muntoase, in mare parte distruse;
3. Perioada medie, in care au aparut cea mai mare parte dintre circurile care se observa is astazi;
4. Perioada noua in care s-au format marile;
5. Perioada cea mai noua, in care s-au format circurile de pe fundul marilor is cele din interiorul Muntilor Inelari.

Alte referate despre: sateliti artificiali si naturali, satelitii artificiali si naturali, satelitii artificiali si naturali ai pamintului

Sateliti naturali si artificiali

Multi isi inchipuie ca Luna a fost mereu la fel, ca infatisarea ei de astazi este infatisarea ei din totdeauna. Altii, dimpotriva, cred ca luna este cu mult mai noua decat este in realitate. Filozoful Aristotel povesteste ca barbarii , care populau initial Arcadi, fusesera invinsi is izgoniti inainte de aparitia lunii . Pentru a-is sublinia vechimea, pe care o socoteau un temei de mandrie, Arcadienii insisi isi spuneau Proselenes , adica mai vechi decat luna . Ei credeau ca stramosii lor cei mai indepartati traisera intr-o vreme cand Pamantul nu avea inca satelit natural.

Alte referate despre: sateliti naturali si artificiali, sateliti naturali si artificiali referat, satelitii naturali si artificiali

Planetele

Planetele sunt cele mai mari obiecte exceptand Soarele. Spre deosebire de Soare, planetele nu produc energia lor proprie, in schimb planetele reflecta caldura si lumina vizibila produsa de Soare.

Planetele Jupiter si Saturn emit radiatii radio, undele radio, emise de Jupiter sunt asa puternice incat pot fi receptionate pe pamant cu radiotelescoape. Cele patru planete de langa Soare: Mercur, Venus, Pamant si Marte se numesc planete terestriale, ele par sa contina fier si roci. Planetele terestriale si Pluto sunt cele mai mici planete. Pamantul are un satelit, Marte are doi si Pluto are unul. Mercur si Venus nu au sateliti.

Alte referate despre: planeta celor doi sori rezumat, planeta celor doi sori, alinierea planetelor

Satelitul Europa

Europa şi Io sunt oarecum similare în compoziţie cu Pământul şi vecinii săi, fiind compuse în principal din roci silicate. Spre deosebire de Io, Europa are la suprafaţă un strat subţire de gheaţă. Date recente furnizate de staţia Galileo indică că Europa are o structură internă stratificată ce este posibil să conţină şi un mic miez metalic.

Alte referate despre: satelit europa, satelitul europa, imagini satelit europa

Farul, luneta si satelitii artificiali

Acest far avea trei etaje si o inaltime de 110 m. Farul a fost inaltat pe insula Pharos, din fata orasului-port Alexandria, din Egipt. De aici provine si numele generic „far”. In primele secole ale erei crestine fenicienii si romanii au construit numeroase faruri pe tarmurile Marii Negre, de-a lungul Mediteranei, pe coastele Oceanului Atlantic si pe insulele britanice. Dupa caderea Imperiului Roman, care a atras dupa sine declinul navigatiei, nu s-au mai construit faruri maritime.

Alte referate despre: sateliti artificiali, studierea atmosferei cu ajutorul satelitilor artificiali, sateliti artificiali referat

Sateliti

Telstar1, lansat de Compania Americana de Telefon si Telegraf in 1962, oferea transmisie tv directa intre SUA, Europa si Japonia, si putea de asemenea asigura redarea catorva sute de statii radio.

Alte referate despre: sateliti, retele de sateliti, sateliti naturali

Vremea si consecintele ei

Baloanele meteorologice servesc la masurarea umiditatii, presiunii si temperaturii la altitudini de pana la 20 km. Masurarea este efectuata de niste instrumente numite ,,radio-sonde’’, purtate de balom. Acestea transmit informatii catre statiile de prelucrare de la sol. Intensitatea si directia vantului de afla prin urmarirea deplasarii balonului.

Alte referate despre: vremea si consecintele ei, vremea si consecintele, vremea si consecintele ei referat

Planetele Sistemului Solar

Planeta Marte
Plina de culoare din cauza prafului bogat in fier purtat de vanturile puternuce”planeta rosie”.Satelitii lui Marte sunt:
-Phobos
-Deimos
-DISTANTA FATA DE SOARE:227.900.000
-PERIOADA DE REVOLUTIE:687 zile
-PERIOADA DE ROTATIE:24,6 ore
-DIAMETRUL:6761 km
-TEMPERATURA LA SUPRAFATA:minus 50 C

Alte referate despre: curiozitati despre planetele sistemului solar, informati despre planetele sistemului solar, planetele sistemului solar referat

Luna

Eclipsele de Soare se produc datorita acoperirii totale sau partiale a
discului solar de suprafata Lunii. Eclipsele tota-

Alte referate despre: balada soarele si luna, ultima luna de toamna, rezumat soarele si luna

Pamantul si luna

Pamantul si Luna sunt legate prin fortele gravitationale,Pamantul si singurul sau satelit,Luna,calatoresc impreuna prin spatiu.Luna executa si o misacare de rotatie completa in jurul Pamantului de durata unei luni calendaristice.

Alte referate despre: rezumat de la pamant la luna, pamantul si luna, de la pamant la luna rezumat

Sistemul Solar

Centrul, devenind foarte compact, dens (I extrem de fierbinte, a format SOARELE. Celelalte materiale au format un disc, care (ngr(m(dindu-se, au format corpuri. In urma ciocnirii corpurilor (I r(cirii lor s-au format planetele.

SOARELE SOARELE este o mas( gazoas(, de m(rime medie care are c(ldur( (I lumin( proprie, (I care con(ine 99.9% din toat( materia din sistemul solar. Toate planetele, inclusiv PAMANTUL, fac o mi(care de revolu(ie (n jurul SOARELUI. Cu toate c( mai pu(in de jum(tate din a miliarda parte din energia SOARELUI ajunge pe PAMANT (n fiecare secund(, este deajuns s( sus(in( via(a. Petele solare, care apar pe suprafa(a SOARELUI ca ni(te pete negre, sunt regiuni mai reci de pe SOARE. Explozile solare - erup(ii de gaz (I particule asociate cu petele solare – pot distruge comunica(iile (I sistemul electric de pe PAMANT. V(ntul solar, un (uvoi de particule electrizate, str(bate tot sistemul solar, cauz(nd AURORA BOREALA.

MERCUR MERCUR ...

Alte referate despre: energia solara, universul si sistemul solar, energia solara referat

Pamantul si Luna

Miscarile tectonice ale placilor dau nastere si altor fenomene.Cand o placa se loveste de cealalta,relieful se increteste si se inalta, formandu-se muntii.Acesti munti pot contine vulcani formati din roci topite izbucnite din zonele de slaba rezistenta ale scoartei.Acolo unde doua placi tectonice aluneca una pe langa alta,ele se intepenesc uneori pentru ca apoi sa se elibereze brusc.

Alte referate despre: de la pamant la luna, de la pamant la luna de jules verne rezumat, de la pamant la luna-jules verne

Planeta Pluto

Pluto, cea mai indepărtată planetă de Soare, are masa mai mică decât Terra, măsoară aproximativ doă treimi din mărimea Lunii, fiind un loc rece, întunecat şi îngheţat. Planeta este constituită dintr-un nucleu din silicaţi cu înveliş de gheaţă densă, este din neon, iar faţa planetei pare pistruiată, deoarece este acoperită cu pete de chiciură din metan, gheaţă şi azot. Planeta are un satelit, Charon.

Alte referate despre: planeta pluto, planeta pluto referat, despre planeta pluto

Universul

Sistemul solar face parte din Galaxia numita Calea Lactee,o galaxie in forma de spirala cu un diametru de 100 000 ani lumina fata de o grosime de 1000-2000 ani lumina. Galaxia noastra este de tipul Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi. Galaxia noastra nu este singura galaxie ,cunoscandu-se in prezent zeci de milioane de galaxii.

In sistemul solar sunt planete de dimensiuni diferite: Mercur, Venus, Marte, Jupiter,Saturn,Uranus,Pluto,Terra.
Mercur:este cea mai apropiata planeta de soare,este si cea mai mica dintre planete.
Venus:este cel mai stralucitor corp ceresc dupa Soare si Luna.Venus poate fi vazuta seara la apus si dimineata la rasarit.
Marte este dupa Luna prima vecina a Pamantului.La fel ca si Luna este cel mai cercetat corp ceresc.
Jupiter este cea mai mare planeta a sistemului solar.
Saturn se evidentiaza prin mii de inele si prin cei 18 sateliti ai sai.
Uranus are atmosfera alcatuita din metan.
Neptun:de cand a fost descoperita si pana azi,inca ...

Alte referate despre: universul, dictionarul este un univers in ordine alfabetica, universul poetic arghezian
Referate afisate : 18
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles