Satul meu compunere

Biografie Stefan Augustin Doinas

Stefan Augustin Doinas (pseudonimul literar al lui Stefan Popa) s-a nascut la 26 aprilie 1922 in localitatea Cherechiu, comuna Santana din judetul Arad (interbelic), "intr-o casa de oameni instariti" (este expresia folosita chiar de poet, intr-o convorbire din 1998 cu publicistul Emil Simandan).[necesita citare]Imprejurarea, norocoasa in perioada dinainte de razboi, se va dovedi nefasta dupa instaurarea comunismului ("Pe vremea represiunii comuniste parintii mei au fost declarati chiaburi. In fond, erau proprietarii a 16 ha de pamant!").

Viitorul poet urmeaza scoala primara in satul natal ("in satul meu se facea o scoala extrem de serioasa..."), iar apoi Liceul Moise Nicoara la Arad (care "avea un extraordinar director, pe Ascaniu Crisan, profesor de matematici").Profesorul de romana care il cucereste pe tanarul venit de la tara este Alecu Constantinescu (tatal dramaturgului Paul Everac).Inca din liceu, Stefan Augustin Doinas citeste poezie ( Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 25kb
Downloads: 0
Materia: Romana

Mistretul cu coltii de argint de Stefan Augustin Doinas

La nivel lexical se remarca frecventa termenilor din aria semantica a vanatorii("vanatoare";'ovanat';"copoi"),apelative("stapane") si cromatica ("vulpile rosii";coltii ca arginful") Morfologie avem gerunziul ("trecand";"lasando') si prezentul ("e ap*';"e iarba").Interogatiile retorice puncteaza drama printului ("ce pasare neag{a sta in luna si plange/ce vesteda frunza ma
bate mereu").

Alte referate despre: mistretul cu colti de argint de stefan augustin doinas, rezumat mistretul cu colti de argint de stefan augustin doinas, mistretul cu colt de argint de stefan augustin doinas

Augustin Buzura - Vocile noptii

Aceasta da impresia unei lungi confesiuni introspective. Modificarea persoanei isi gaseste explicatie in determinarile psihologice ale momentului epic: eroul, suspectat de o vina care nu-i este bine precizata, se autosupune unui lung proces de analiza psihologica, incercand sa descopere el insusi sensul a ceea ce i se petrece. Rememorarea intamplarilor care ii compun viata ia, in roman, forma mai multor episoade cu consistenta si semnificatii diferite, care le confera o anumita autonomie.

Alte referate despre: augustin buzura vocile noptii, augustin buzura-vocile noptii, augustin buzura vocile noptii opera

Satul - univers suprem

Satul, pe parcursul mai multor secole, ne apare ca un univers în sine, acelaşi în timp şi spaţiu. Nici o lege din afară, atîta timp cît a fost considerat drept unicul rezervor spiritual al societăţii, nu i-a putut afecta destinul (cu excepţia erei comuniste), pentru că şi le avea pe ale sale: obiceiuri, tradiţii, orientări clare, logice, verificate de vreme şi capabile să dea răspuns în stil propriu gîndirii tradiţionale, oricărui aspect al existenţei.

Alte referate despre: satul-univers, universul satului, universul satului romanesc

Imaginea satului si a taranului la Creanga

Bibliografie :
G. Calinescu, “Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent”, Editura Minerva, Bucuresti, 1986.
Nicolae Manolescu, “Arca lui Noe”, Editura 100+1 GRAMAR, Bucuresti, 2001.
Nicolae Manolescu, “Sadoveanu sau utopia cartii”, Editura Eminescu, Bucuresti.
C. Barboi, P. Petroman, A. Ruja, M. Popescu, D. Margineatu, I. Stoia, E. Dinulescu, “Consultatii pentru bacalaureat, pentru liceu, pentru invatatori si profesori”, Editura EUROBIT, Timisoara, 1994.

Alte referate despre: imaginea satului si a taranului de la i creanga la l rebreanu, imaginea satului si a taranului in morometii, imaginea satului romanesc in viziunea lui creanga

Imaginea satului romanesc in romanul Ion

Rebreanu are ambitia de a infatisa viata in multiplele si complicatele ei ipostaze ca un atent si intransigent observator(Carmen Matei Musat).
Pentru realizarea unei imagini complete si complexe cu referire la ce reprezinta satul romanesc in viziunea lui Liviu Rebreanu,in romanul Ion, este necesara o abordare a subiectului din doua puncte de vedere: primul se refera la spatiul satului, iar al doilea la oamenii din acest sat.

Alte referate despre: imaginea satului romanesc in romanul ion, referat imaginea satului romanesc in romanul ion, imaginea satului ardelean din romanul ion

Baltagul - monografia satului romanesc

Dupa Boboteaza, munteanca se duce la Manastirea Bistrita, unde se roaga Sfintei Ana si unde staretul Visarion o sfatuieste sa mearga la Piatra Neamt la "stapânirea pamânteasca", pentru ai cere sa cerceteze disparitia sotului ei. La Piatra ia legatura cu prefectul, care o îndeamna sa scrie o plângere, dar, in cele din urma, neavand încredere in autoritati, se va hotari sa plece, împreuna cu Gheorghita in cautarea lui Nechifor Lipan. Aceasta hotarâre constituie intriga actiunii romanului. Marea calatorie ("Dac-a intrat el pe celalalt taram, oi intra si eu dupa dansul") se bazeaza pe una dintre regulile nescrise ale acestei lumi stravechi: sufletul mortului nu-si gaseste linistea decât dupa împlinirea ritualului de înmormântare. Inainte de a pleca, ii face lui Gheorghe un baltag pe care preotul il sfinteste, iar pe Minodora, mama ei o duce la Manastirea Varatec.

Alte referate despre: baltagul monografia satului, baltagul monografia satului romanesc, baltagul-monografia satului romanesc

Satul si Taranul

Opera lui Rebreanu se învârte în jurul temei pământului, fundamentală pentru viaţa socială de până la al II-lea Război Mondial. Autorul intenţiona să scrie câte un roman despre fiecare provincie românească şi să surprindă diverse etape şi condiţii istorice: Răscoala, după cum declară autorul într-un interviu, reprezintă o continuare firească a lui Ion.

Alte referate despre: satul si taranul, satul si taranul in proza romaneasca, satul si taranul in literatura romana

Augustin Louis Cauchy

Media aritmetică a numerelor pozitive nu este mai mică decât media geometrică a lor: Această vestită inegalitate, care aparţine matematicianului francez Augustin Cauchy, a fost publicată în anul 1821. Din acele timpuri ea se consideră tradiţional una dintre cele mai dificile inegalităţi numerice. Într-un secol şi jumătate au apărut mai multe demonstraţii mai simple sau mai complicate ale ei.

Alte referate despre: augustin louis cauchy, augustin louis cauchy referat, augustin-louis cauchy

Augustin-Louis Cauchy - franceza

Son pčre, premier commis du lieutenant de police de Paris, voyait sa vie menacée par la colčre du peuple. Il s'était, pour quelques temps, réfugié avec sa famille ŕ Arcueil. Dčs le plus jeune âge, il prend en main l'éducation de son fils, et Augustin est admis ŕ l'Ecole Polytechnique. Celle-ci a ŕ peine 10 ans d'âge, mais déjŕ les savants les plus prestigieux y enseignent.

A la sortie de l'école, Cauchy est admis dans le corps le plus prestigieux (celui des Ponts et Chaussées), et en 1810, nommé aspirant ingénieur, il participe ŕ la construction du port de Cherbourg. C'est ŕ Cherbourg que Cauchy commence ses recherches mathématiques sur les polyčdres, et ses premiers résultats sont prometteurs.

Alte referate despre: viata si activitatea lui augustin louis cauchy, augustin louis cauchy kurzreferat, augustin louis

Confessiones - Fericitul Augustin

Confessiones = Mărturisiri , în 13 cărţi , scrisă între 397—401, în care povesteşte cu sinceritate întâmplările vieţii sale, căderile si scăderile sale personale, până la moartea mamei sale, survenită în toamna anului 387, la Ostia.
Fericitul Augustin a scris această lucrare între anii 397—401, deci în curs de cinci ani. Ea nu este o simplă biografie, ci o istorisire sinceră şi impresionantă a creşterii şi evoluţiei sale intelectuale, morale şi spirituale din copilărie pana la moartea mamei sale, întâmplată în toamna anului 387, deci din. 354 până in 387, când el se afla în plină maturitate, având atunci 33 de ani. S-au întrebat mulţi şi se mai întreabă de ce a scris Fericitul Augustin această lucrare. Istoricii şi patrologii au dat diferite răspunsuri acestei întrebări, dar e mai bine să aflăm mai întâi ceea ce ne ...

Alte referate despre: fericitul augustin, fericitul augustin referat, fericitul augustin confesiuni

Monografia satului Totoreni din judetul Bihor

Monografia satului Totoreni din judetul Bihor - Motivele personale care au generat alegerea si tratarea temei de fata, au pornit de la convingerea ca satul reprezinta un univers complex care nu se lasa cunoscut in toate de catre oricine si oricand.

Alte referate despre: monografia satului totoreni, monografia satului racovita din judetul dambovita, monografia satului crivat din judetul calarasi

Dezvoltare rurala a satului Milisauti

Dezvoltare rurala a satului Milisauti
F.A.Wickenhauser în ,,Geschichte und Urkunden des Klosters Solka" - 1877, căuta pentru Bădeuţi o etimologie gotică ,,der art an der Wate(Furt)" - sat pe vad, de unde şi denumirea de ,,Vadul Vlădichii". Iniţial a existat un singur sat străvechi numit ,,Bădeuţiul românesc" aşezat în apropierea confluenţei pârâului Suceviţa cu râul Suceava, căruia în anul 1787 când are loc colonizarea acestor teritorii cu familii germane, i se mai adaugă un mic sat de colonişti numit ,,Bădeuţiul nemţesc" - dar care treptat a fost asimilat de ,,Bădeuţiul românesc" formând un singur sat cel de astăzi. Pe la 1491 se cunoaşte şi un boier cu numele de Dumitru Badevici.

Alte referate despre: dezvoltarea rurala a satului milisauti, dezvoltarea rurala a satelor din sudul moldovei, dezvoltarea rurala a satului

Istoria satului Puhaceni in documentele de arhiva

Dupa fomarea Tarii Moldovei s-a desfasurat procesul distribuirii proprietatii funciare, proces dupa care unele sate au devenit proprietatea domnitorului, a boierilor, iar ulterior si a bisericii.

Alte referate despre: istoria satului puhaceni in documentele de arhiva, istoria satului puhaceni, istoria satului puhaceni sec 19 20

Domnii Tarii Romanesti si satele lor

Primul domn al Tarii Romanesti, pe care-1 aflam in stapanirea unor sate, este Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab I. Un transumpt dintr-un hrisov al lui Gavrila Movila din 1618, cuprinde indicatia ca in anul 6860 (1351 --1352) acesta a daruit satul Badesti (j. Muscel), despre care stim doar ca a fost mai inainte sat domnesc, bisericii din Campulung. Autenticitatea actului din 1351 --1352 a fost multa vreme contestata, dar in anii din urma istoricii au revenit asupra acestei concluzii, deoarece data corespunde cu domnia lui Nicolae Alexandru si filiatia este exacta, iar aceste amanunte nu se cunosteau la inceputul secolului al XVII-lea1. De altfel informatia se confirma si prin alte danii. Doua acte din 1654 arata ca satul Grosani (j. Muscel), "au fost de mosie de stramosie, den descalecata", al bisericii din Campulung, "de cand a fost biserica domneasca si popi de cliros,... dat de pomana ca si Badestii de raposatul Nicola Alexandru voda"2.

Alte referate despre: mircea cel batran domnul tarii romanesti, domnia tarilor romanesti, istoria domnilor tarii romanesti

Aparitia primelor sate din Europa

Sfarsitul istoriei si a preistoriei pare sa se caracterizeze printr-o mare bogatie de asezari rurale. Desi firul edificarii lor nu este usor de urmarit, resturile de sate, de ocoluri sau incinte se numara cu miile, incepand din Irlanda si pana in Ungaria si Romania, din sudul Frantei si pana in Polonia.

Alte referate despre: sate din europa si din spatiul romanesc, istoria medicinei aparitia primelor spitale, aparitia primelor orase
Referate afisate : 16
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK