Satul romanesc - trecut prezent si viitor

Satul romanesc - trecut, prezent si viitor

Conditiile vietii materiale si spirituale, tipurile de relatii sociale din societatea româneasca au determinat aparitia unor comunitati si grupuri specifice de solidaritate. Viata satului românesc a avut un puternic caracter comunitar colectiv concretizat în aparitia unor valoroase traditii social-economice, cu norme, forme de organizare si institutii proprii .
Baza dreptului la poporul român au format-o cutumele care creau o situatie juridica mentinuta prin consimtamânt mutual. Cutuma sau obiceiul juridic este cel mai vechi izvor de drept, si reprezenta o practica atât de înradacinata în comunitatea satului românesc încât oamenii socoteau ca prin ea îsi puteau exercita drepturile. Si chiar faceau acest lucru.

Regulile formate în timp nu sunt impuse de constrângere, însa ele sunt respectate, chiar nescrise fiind.. Practica generatoare de cutume era uniforma, repetabila si avea o durata de timp destul de îndelungata.
La începutul Evului Mediu, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 17
Materia: Istorie

Generatia 1948

Dar supravietuitorii acestei generatii nu si-au spus ultimul cuvant, desi calvarul lor nu a incetat odata cu iesirea din transeele luptei de aparare a identitatii neamului romanesc. Eliberati in masa incepand cu primavara lui 1964, acesti "fosti tineri" incearca sa-si vindece ranile fizice, dar mai ales pe cele sufletesti, din anii monstruozitatii pe care o ura nemarginita a dezlantuit-o.

Alte referate despre: constitutia din 1948, utilaje comerciale de ultima generatie, generatia 60

Domnii Tarii Romanesti si satele lor

5.Radu I, de la care nu ni s-a pastrat nici un document, ale carui danii sunt amintite in actele urmasilor, a daruit manastirii Tismana, pe Dunare, "satul Vadul Cumanilor cu jumatate Topoma (j. Dolj) si balta Bistretde la Toplita pana la Barzogarla... cu satul
Harsomuntii" (j. Dolj), iar in preajma manastirii insisi Tismana, cu partea care a fost "ligaceasca si ruseasca"6. Satul Harsomuntii s-a numit mai tarziu, dupa cat se pare, Harsova si a avut alaturi, inca din vremea lui Radu I, un alt sat, Salcisoara sau Stancisor, unde domnul daruia lui Stanciu Vranin. Harsova si Salcisoara sunt, probabil, cele doua "sate calugaresti" sau "Calugareni" care apar in hrisoavele mai noi7.

Alte referate despre: mircea cel batran domnul tarii romanesti, domnia tarilor romanesti, istoria domnilor tarii romanesti

Istoria satului Puhaceni in documentele de arhiva

De la acesta ramine la urmasi, printer care e si Ieremia, vistelnicul. Alaturi e si hotarul lui Sarpe, postelnicul, loc pe care nu-l pot identifica.Satele lui Cozma Sarpe, Sarpeni si Puhaceni de la Tinutul Orheiului, azi in judetul Tighina, asezate pe Nistru sunt departe de Chisinau(1).

Alte referate despre: istoria satului puhaceni in documentele de arhiva, istoria satului puhaceni, istoria satului puhaceni sec 19 20

Imaginea satului romanesc in romanul Ion

“Rebreanu are ambitia de a infatisa viata in multiplele si complicatele ei ipostaze ca un atent si intransigent observator” (Carmen Matei Musat).
Pentru realizarea unei imagini complete si complexe cu referire la ce reprezinta satul romanesc in viziunea lui Liviu Rebreanu,in romanul “Ion”, este necesara o abordare a subiectului din doua puncte de vedere: primul se refera la spatiul satului, iar al doilea la oamenii din acest sat.
Tematica romanului este circulara, deoarece incepe cu descrierea drumului spre satul Pripas si cu imaginea satului adunat la hora si se termina cu imaginea staului adunat la sarbatoarea hramului noii biserici si descrierea drumului dinspre satul Pripas. Toponimele folosite sunt reale, inclusiv numele satului Pripas, ceea ce arata ca satul este un spatiu real populat cu o lume imaginara. “Cititorul care s-a dus in satul Pripas pe soseaua laterala, trecand peste Somes si prin Jidovita se intoarce la sfarsit pe acelasi drum pana ce iese din lumea fictiunii ...

Alte referate despre: imaginea satului romanesc in romanul ion, imaginea satului ardelean din romanul ion, referat imaginea satului romanesc in romanul ion

Turismul rural

În ţara noastră se practica de multă vreme, în mod sporadic şi neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei aşezări rurale. Începând din 1967-1968, în mod organizat s-au realizat primele acţiuni turistice în mediul rural pentru grupuri de turişti aflaţi pe litoralul românesc al Mării Negre.

Din 1972 Centrul de Cercetări pt. Promovarea Turismului Internaţional, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localităţi rurale reprezentative pentru satul românesc cu scopul dea fi lansate şi promovate în turism. În urma acestor studii s-a stabilit că pot fi introduse în turismul intern şi internaţional cca.118 localităţi rurale, din Braşov au fost desemnate: Rucăr, Fundata, Şirnea.

Alte referate despre: turismul rural, dezvoltarea turismului rural, turism rural

Satul romanesc la George Cosbuc

Întâiul mare poet pe care ni l-a dat Ardealul vede lumina soarelui în anul 1866, in satul Hordou (azi George Coşbuc). Casa din piatră, cu tindă si cinci odăi, fusese ridicată în 1840 de tatăl sau, Sebastian, preot provenit dintr-o familie cu o lungă istorie preoţească.
Trecuseră abia şapte ani de la formarea statului naţional român şi acest fapt adusese o rază de speranţă în inimile tuturor românilor din Transilvania. Spiritul naţional al acestor oameni începe să se facă din ce în ce mai mult simţit şi să se reflecte în mentalitatea lor. Acesta este mediul în care s-a născut şi a copilărit George Coşbuc, formându-se ca om, vrăjit de tot ceea ce înseamnă satul românesc.
Tema poeziilor pe care Coşbuc le-a scris de-a lungul vieţii reflectă, în mod inevitabil, fascinaţia sa faţă de cel mai reprezentativ simbol al românilor: satul, alături de tradiţiile, obiceiurile ...

Alte referate despre: satul si taranul george cosbuc, viata satului romanesc i george cosbuc, poezii despre viata satului romanesc de george cosbuc

Baltagul - monografia satului romanesc

Baltagul Mihail Sadoveanu - 1930 " Baltagul " se mentine in zona aceea superioara de mister si de poezie, începuta cu "Hanu-Ancutei" si continuata, in buna parte, de "Zodia Cancerului" - Perpessicius. Epopee a vietii pastoresti, romanul are o structura baladeasca, realizând o contopire intre cotidian si mitic. Paul Georgescu sustine caracterul sferic al lumii romanului, in care destinul uman se integreaza (ca in balada "Miorita") in ciclurile cosmice ale existentei, evocând, o civilizatie astrala, in care faptele umane sunt reglate ca mersul stelelor, al soarelui si al lunii.

Alte referate despre: baltagul monografia satului, baltagul monografia satului romanesc, baltagul-monografia satului romanesc

Marin Preda - Morometii

Romanul se bazeaza pe relatia omului cu timpul, a umanitatii cu istoria, la raspantia dintre epoci, cand societatea se afla sub presiunea unor evenimente zguduitoare. Autorul contureaza imaginea dramatica a satului romanesc surprins in tragismul evenimentelor ce vor sparge tiparele existentei sale stravechi, prin disparitia taranimii traditionale, a clasei sociale fundamental aflate in declin si supusa destramarii de catre istorie.

Alte referate despre: marin preda morometii, marin preda morometii rezumat, marin preda morometii vol 1 povestire pe capitole

Ion Creanga referinte critice

A fost numit invatator la Scoala primara nr. 1 din Iasi de profesorul sau, Titu Maiorescu si a colaborat la elaborarea de manuale scolare (Abecedar, Invatatorul copiilor, Metoda noua de scriere si cetire, Povatuitorul la cetire prin metoda fonetica, Geografia judetului Iasi). A fost exclus din randurile clerului si din invatamant in 1872, pentru comportament neadecvat. Post-mortem, in 1993, a fost reprimit in cler.

Alte referate despre: ion creanga referinte critice, ion creanga - referinte critice, ion creanga-referinte critice

Dezvoltare rurala a satului Milisauti

Aici la Bădeuţi se opreau şi Voievozii Moldovei, drumeţind spre Putna, în popasuri memorabile când semnau documente, ca Ştrefan cel Mare în zilele de 8, 13 şi 18 septembrie 1503 cu puţin înainte de moartea sa , sau în 1538 când boierii tării aleg la Bădeuţi ca domn pe Ştefan Lăcustă. ,,În 1538 când Soliman intră cu o armată uriaşă în Moldova, iar deodată cu el tătarii şi polonii bat coastele ţării, Petru Rareş părăsit de boieri, este fugar spre munţi spre cetatea Ciceiului,,.

Alte referate despre: dezvoltarea rurala a satului milisauti, dezvoltarea rurala a satelor din sudul moldovei, dezvoltare rurala a satului

Raionul Telenesti - Satul Chitcanii Vechi

Referat despre Raionul Telenesti - Satul Chitcanii Vechi
În comparaţie cu alte raioane, raionul Teleneşti este atractivă prin fondul forestier bogat care poate fi utilizat ca resursă ]n dezvoltarea turismului şi meşteşugurilor. Raionul este parte componentă a Euroregiunii “Siret-Prut-Nistru”. Poziţia geostrategică şi prin urmare constituie factor pozitiv privind accesul, comunicaţiile şi comerţul. În Raion şi alţi factori geografici (relieful, pădurile) în general, sunt favorabili pentru dezvoltare. Suprafaţa totală ocupată de domeniile raionului alcătuieşte peste 84,9 mii ha, din care terenuri agricole 63,1 mii ha.

Alte referate despre: cartea satului chitcani vechi telenesti, satul chitcanii vechi, raionul telenesti satele

Evocarea Patriei si a trecutului istoric

Scriitorul ducea in sine marea nostalgie pentru vremurile trecute, vremuri pierdute in ninsori dacice. Contemporanii lui Alecu Russo – si nu numai ei – isi pierdusera curajul, dragostea pura pentru limba si meleag, isi pierdusera acea fantezie dionisiaca, ce ii ajuta pe stramosii nostri sa faca fapte glorioase. “Cintarea Romaniei” e o incercare de reamintire, de recladire, piatra cu piatra, mugure cu mugure, a slavei de demult.

Alte referate despre: evocarea trecutului istoric in creatia sadoveniana, literatura de evocare a trecutului istoric, schite care evoca trecutul istoric

Retorica - trecut si prezent

Dominata de elocinta epideictica se raspandeste asupra mai multor domenii.Rostirea textelor retorice in pietele publice duce la ruperea granitelor dintre scris si oral.Pe langa rolul beletristic si persuasiv pe care l-a avut,retorica are si un rol cognitiv,ea facand parte in multe culturi din programa studiilor superioare.

Alte referate despre: retorica trecut si prezent, retorica - trecut si prezent, retorica prezent si trecut

Dubai un spatiu al modernitatii si al viitorului

Numai că această mână cerească nu e infinită, pentru că astăzi în Dubai se extrag numai 120000 barili pe zi (comparat cu Abu-Dhabi care produce 2000000), iar specialiştii consideră că resursele existente nu vor depăşi prea mulţi ani, chiar cu ritmul scăzut de extragere de acum.

Alte referate despre: dubai un spatiu al modernitatii si al viitorului, medicina moderna si de viitor, viata sociala in spatiu romanesc modern

Orasul Viitorului

Polii=tii viitorului nu vor mai fi oameni, ci roboi incoruptibili.
De asemenea avocaii =i judec[torii vor fi roboi. Pedepsele vor fi
foarte aspre indiferent de infraciune, pentru a putea st[p`ni
populaia.

Alte referate despre: orasul viitorului, orasul viitorului compunere, compunere orasul viitorului

Impactul internetului asupra firmei viitorului

Internetul s-a dezvoltat iniţial ca mediu de transmitere a informaţiilor, de comunicare rapidă, pentru ca, ulterior, să devină un canal de distribuţie foarte eficient. În prezent, aproximativ 300 de milioane de persoane au acces la Internet, majoritatea acestora fiind cetăţeni ai ţărilor puternic industrializate. Aproximativ 40-50% dintre nord-americani, 15-20% dintre japonezi şi europeni utilizează curent Internetul, preconizându-se ca această rată să se dubleze sau chiar să se tripleze în Europa de Vest şi Japonia până în anul 2005.

Alte referate despre: impactul internetului asupra firmei viitorului, impactul internetului asupra firmei marketing, impactul internetului asupra strategiei de marketing a firmei

Apocalipsa biblica si omul viitorului

Energia suplimentară indusă prin acest fenomen în straturile superioare ale atmosferei este din ce în ce mai mare şi capătă un caracter dominant printre ceilalţi factori poluanţi prin aceia că dă o caracteristică electromagnetică de ansamblu a atmosferei care favorizează intrarea ei în rezonanţă cu vânturile magnetice galactice care străbat sistemul Solar şi inclusiv scoarţa terestră, fenomenul care provoacă marile dezechilibre climaterice pe care deja le simţim, vânturi magnetice care pot absorbi în vidul cosmic cantităţi mari de aer “magnetizat”, cu efecte imprevizibile pentru viitorul vieţii pa Terra.

Alte referate despre: apocalipsa biblica, omul viitorului, apocalipsa biblic
Referate afisate : 18
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles